News

İstanbul saiki umure 8000 taun

istanbul_0
istanbul_0
ditulis dening editor

Kabeh diwiwiti karo proyek abad iki: misi kanggo nyambungake rong benua kanthi trowongan $ 2.6 milyar sing mlaku ing sangisore Selat Bosphorus.

Print Friendly, PDF & Email

Kabeh diwiwiti karo proyek abad iki: misi kanggo nyambungake rong benua kanthi trowongan $ 2.6 milyar sing mlaku ing sangisore Selat Bosphorus. Nanging versi modern saka sesanti kasebut wis ngganggu alangan sejarah.

Nalika omah wis diresiki lan digali diwiwiti kanggo stasiun hub utama Istanbul ing proyek rel Marmaray pirang-pirang yuta dolar. Arkeolog nemokake harta karun lawas pirang-pirang atus taun sadurunge sing durung ditemokake ing kene. Mung sawetara meter ing ngisor lemah, dheweke nemokake plabuhan kuno sing paling rame ing Byzantium. Dheweke uga nemokake pemukiman lan kuburan wiwit 8000 taun wiwit jaman saiki. Sejarawan nganti saiki yakin yen Istanbul modern saiki pisanan dipanggoni udakara 700 SM. Sisa-sisa neolitikum ditemokake ing rong pinggiran Istanbul ing jaman biyen, nanging iki minangka sing pertama ditemokake ing pusat kutha sing bersejarah.

Nyedhot lendhut lan lempung ireng sing kandel saka arkeolog rawa kuna ing Istanbul nemokake kuburan lan pemukiman sing mbuktekake kutha iki umure luwih tuwa 6,000 taun tinimbang sing dikira sadurunge. Sawetara guci kremasi umur 8,000 taun saka Zaman Neolitikum lan kuburan kanthi kerangka loro diwasa lan bocah loro ditemokake kanthi keriting. Kanthi guci kasebut ditemokake kabeh barang-barang pribadi sing tiwas, sandhangan, perhiasan, perkakas, lan uga panah sing dipateni wong kasebut ditemokake dikubur karo sing duwe ing njero guci kasebut. Siji guci malah ngemot balung bayi.

Ing lokasi sing padha uga ditemokake sisa-sisa pemukiman awal kanthi tandha-tandha omah sing digawe saka pang-wit-witan lan piranti cilik, potongan-potongan kayu lan balung.

Konstruksi kanggo terminal dijadwalake kira-kira nem wulan, amarga panemuan arkeologi sing isih digali patang taun mengko. Marmaray saiki samesthine bakal mbukak ing taun 2011 paling awal.

Ing tekanan kanggo ngrampungake penggaliane lan para pekerja konstruksi, 50 arkeolog lan 750 pekerja sing digali kanthi 24 jam saben dina, 7 dina seminggu, ing wilayah sing ukurane 10 blok kutha. Yenikapi dig pungkasane wis nggayuh dhasar ing sawetara panggonan, mula para arkeolog ora ngarepake panemuan utama liyane ing lokasi kasebut. Dheweke isih ngatasi tumpukan lumpur rawa kuna, sing ngreksa sawetara artefak paling tuwa lan sisa kapal Byzantine.

Arkeolog, Profesor Madya Necmi Karul, nerangake manawa temuan kasebut minangka "sensasional" lan ujar manawa situs kasebut mesthi dikubur wiwit taun 5800-6000 SM, suwene jaman Neolitikum utawa Watu Anyar, yaiku periode utama pangembangan manungsa teknologi wiwit udakara 10,000 SM ing Timur Tengah.

Ing kene dheweke mboko sithik nggawa dhasar urip "beradab" ing sisih kulon, menyang Eropa. Temuan anyar ing Istanbul mbantu peta transisi kasebut. Budaya neolitikum ganti nalika pindhah menyang sisih kulon. Kewan sing didominasi lan sawetara panen sereal teka, nanging bata lendhut dadi arsitektur kayu, pamukiman diatur maneh.

Prof Ozdogan percaya yen pemukiman Yenikapi wiwit saka 6400BC nganti 5800BC - sadurunge sadurunge Selat Bosphorus digawe lan nalika Laut Marmara dadi tlaga cilik lan dharatan. Pendhudhuk pertama ing Istanbul kayane urip ing sisih lor kali sing mili liwat Yenikapi.

Nganti saiki, situs kasebut ngasilake sisa watu ing pelabuhan lan 43m. Dermaga kayu lan pemukiman paling tuwa ing stanstanbul. Dheweke nemokake sandal kulit nganggo tali ing jempol sikil lan udakara sewu wadhah lilin lan sikat rambut, jangkar kuno lan tali dawa. Dheweke ngarep-arep entuk pemahaman babagan urip komersial ing kutha kasebut, sing sadurunge diarani Konstantinopel, sing dadi ibukutha kerajaan Romawi wétan, Byzantine lan Ottoman.

Temuan sing paling berharga ing situs kasebut disimpen ing sangisore kémah pelindung sing gedhe. Ing njero, jet banyu nyemprotake banyu kanggo ngreksa prahu kayu umure luwih saka 1,000 taun. Penggalian kasebut nemokake 22 prau kalebu galaksi Byzantine pisanan sing durung ditemokake. Bisa uga, sawetara ujar minangka situs arkeologi nautika paling gedhe ing kabeh jaman. Kapal kasebut tiwas kabeh bebarengan ing badai raksasa utawa tsunami sawise gempa bumi kuat nyerang pelabuhan kasebut. Kapal kasebut dadi "link sing ilang" ing sejarah nggawe kapal amarga gabungan teknik lawas lan anyar ing prau tunggal. Dheweke nemokake siji prau kanthi sisih ngisor dibangun kanthi metode kuno, lan sisih ndhuwur kanthi metode modern.

Minangka pinemu kanggo ahli arkeologi, nanging ngipi elek kanggo manajemen Marmaray. Manajer Proyek Marmaray, Haluk Ozmen, ujar: "Penggalian siji-sijine sing bisa nundha proyek Marmaray. Mula, kita kerja 24 jam saben dina kanggo nggayuh tenggat wektu kasebut. Saiki kabeh wis ana tangane para arkeolog. ”

Pejabat ujar manawa dheweke bakal nggawe museum ing bagean situs kasebut lan dilebokake ing stasiun hub bawah tanah sing akeh banget.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

editor

Pimpinan editor yaiku Linda Hohnholz.