24/7 eTV BreakingNewsShow :
TANPA SUARA? Klik ing simbol swara abang ing sisih kiwa ngisor layar video
Warta Breaking Travel Warta Breaking Kamerun News

Kahanan sengsara: Utusan PBB ndhesek Kamerun supaya mulihake Internet ing wilayah sing nganggo basa Inggris

0a1a
0a1a
ditulis dening Kepala Editor Tugas

Perwakilan Khusus Sekretaris Jenderal kanggo Afrika Tengah, François Louncény Fall, ndhesek saiki para pejabat Kamerun supaya mriksa kanthi tliti masalah masarakat lan pengusaha ing wilayah sing nganggo basa Inggris ing sisih kulon-kulon lan kidul-kulon, kelangan Internet wiwit pertengahan Januari 2017.

"Iki kahanan sing ora apik. Nanging aku yakin manawa alat penting kanggo pembangunan, komunikasi lan pangembangan kolektif iki bakal dibentuk maneh ing saindenging Kamerun, "jarene sadurunge ninggalake Kamerun tanggal 13 April sawise kunjungan resmi patang dina.

Sajrone kunjungan kasebut, Pak Fall, sing uga kepala Kantor Wilayah PBB kanggo Afrika Tengah (UNOCA), mriksa kahanan negara lan menilai pengaruh langkah-langkah pungkasan sing ditindakake Pamrentah kanggo ngatasi keprihatinan para pengacara lan guru sing basa Inggris, UNOCA ujar ing sawijining rilis pers.

"Aku duwe ijol-ijolan sing migunani lan ngarep-arep karo kabeh pihak," ujare Wakil Khusus nalika konferensi pers ing Yaoundé tanggal 12 April. Dheweke ketemu karo pejabat Pamrentah, anggota masyarakat sipil, pimpinan oposisi, anggota korps diplomatik lan sistem PBB.

Dheweke uga ketemu karo wong sing dicekel lan ditahan amarga ana kahanan ing sisih lor-kulon lan kidul-kulon, kalebu Felix Nkongho Agbor Balla lan penyiar radio Mancho Bibixy.

"Aku nyengkuyung Pamrentah Kamerun supaya njupuk kabeh langkah-langkah sing dianggep pas, sanalika bisa ditindakake lan miturut kerangka ukum, kanggo nggawe kahanan sing kondusif kanggo nggawe kapercayan sing dibutuhake kanggo mungkasi krisis," ujare Pak Fall.

Nalika dipikirake, dheweke negesake manawa "ngupayakake dialog tulus lan konstruktif kanthi nggatekake prestasi iku paling penting." Dheweke nambahake manawa, yen cocog, PBB tetep siap terus "ngiringi dinamika iki kanggo menehi kontribusi kanggo upaya para panguwasa lan mitrane kanggo nggoleki solusi konsensual lan awet kanggo kahanan iki."

Pak Fall negesake seruan PBB kanggo kabeh pihak supaya bisa ngatasi kahanan saiki kanthi cara sing tentrem lan legal. Dheweke nampani pamrentah sing diumumake Pamrentah kanggo mulihake layanan Internet ing Bamenda kanggo rumah sakit, universitas lan bank, minangka bagean saka langkah-langkah sing diumumake tanggal 30 Maret dening Menteri Kehakiman.

Dheweke nyengkuyung Pamrentah supaya nimbang langkah-langkah kanggo nggawe kapercayan tambahan kanggo nyuda ketegangan, kalebu mbebasake pimpinan Anglophone, lan restorasi lengkap layanan internet ing rong wilayah kasebut.

Mr. Fall uga njaluk pimpinan gerakan Anglophone supaya melu karo Pamrentah kanthi cara konstruktif kanggo nemokake solusi sing konsensual lan awet kanggo kahanan ing wilayah kidul-kulon lan sisih lor-kulon. Dheweke negesake maneh kekarepan PBB kanggo terus ngancani kaloro partai kasebut ing upaya dialog.

Pak Fall bakal bali menyang Kamerun nalika rapat menteri kaping 44 Komite Penasihat Tetap PBB babagan Pitakon Keamanan ing Afrika Tengah lan pungkasane wulan Mei, wiwitan wulan Juni taun iki.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Kepala Editor Tugas

Pimpinan editor Tugas yaiku OlegSziakov