24/7 eTV BreakingNewsShow :
TANPA SUARA? Klik ing simbol swara abang ing sisih kiwa ngisor layar video
News

Al-Qaeda dikalahake ing serangan Kairo

28c_15
28c_15
ditulis dening editor

Sanajan sumber keamanan ujar manawa dheweke durung ngerti sapa sing nyebabake pamboman kasebut ing distrik Khan el Khalili ing Mesir, analis nolak kemungkinan jaringan "teror" global, kayata

Print Friendly, PDF & Email

Sanajan sumber keamanan ujar manawa dheweke durung ngerti sapa sing nyebabake bom ing distrik Khan el Khalili ing Mesir, analis nolak kemungkinan jaringan "teror" global, kayata al-Qaeda utawa Jihad Islam Mesir, sing tanggung jawab.

Tabloid Mesir nyuarakake teori konspirasi sing ngaku Iran, Israel, fraksi Palestina utawa malah pamrentah dhewe bisa ngrancang lan nglakokake serangan kasebut ing tujuan wisata sing populer tanggal 22 Februari.

Ora ana sing ngaku tanggung jawab kasebut.

Diaa Rashwan, ahli ing klompok Islamis, percaya serangan kasebut "desain sing ora sopan lan primitif" lan ora bisa dadi karya organisasi teroris.

"Ora ana sing bakal metu lan nuntut tanggung jawab kanggo serangan iki [amarga] dudu kerja organisasi gedhe. Dheweke ora bakal miwiti kampanye teror kanthi nyerang gedhene cilik kasebut lan nggawe tandha keamanan saengga nggawe serangan skala luwih gedhe ora bisa ditindakake, "ujare marang Al Jazeera.

Ahli forensik Mesir ujar manawa bom digawe saka bubuk mesiu lan kerikil ing wadhah plastik sing bobote kurang saka siji kilogram, padha karo kembang api ilegal sing didol ing pasar.

Raswhan ujar manawa klompok 'ekstremis' kayata Jihad Islam lan Gamaa Islamiya, sing nindakake serangan nglawan pasukan keamanan lan turis ing taun 1990-an, saiki wis mundur saka agenda kasar lan nuli mbantah politik.

"Yen ora amarga ditinggalake, kita bakal urip ing neraka. Iki ora bakal dadi Mesir sing kita kenal, "jarene.

Putus kalem

Rashwan ujar manawa piranti eksplosif teknologi rendah sing digunakake ngelingake serangan ing taun 2005 sing uga target para turis ing distrik Kairo sing padha.

"Klompok iki bisa uga padha karo klompok 2005, lan bisa uga ana hubungane pribadi," jarene.

Ing tanggal 7 April 2005, sawijining pengebom lampus mejahi awake dhewe lan telung turis asing nalika mbledhosake alat peledak ing Moski, ora adoh saka bazaar Khan el Khalili lan Mesjid Al Hussein.

Sebelas wong Mesir lan pitung turis padha ciloko.

Ing pungkasan wulan kasebut, ana pengebom lampus liyane sing nempuh korban pitu ing serangan cedhak Museum Mesir.

Klompok splinter

Nabil Abdel-Fatah, kepala departemen sosiologi ing Pusat Studi Politik lan Strategis Al Ahram, percaya manawa klompok serpihan Islam sing nolak nyelehake senjata bisa dadi serangan 22 Februari.

Dheweke ujar: "Isih durung cukup informasi kanggo ngerti sapa sejatine pelaku kasebut, nanging amarga serangan kasebut mirip banget karo serangan teroris wiwit taun 1990an nganti 2005, bisa dadi klompok sing ora setuju kanggo nolak kekerasan."

"Iki bisa uga minangka sel turu sing ana gandhengane karo klompok Jihadis Salafist utawa al-Qaeda nanging ora mungkin amarga laporan forensik nuduhake manawa bom sing digunakake minangka piranti eksplosif kasar, sing dudu ciri khas al-Qaeda," jarene.

Abdel-Fatah percaya manawa bom kasebut dirancang kanggo medeni lan ngirim pesen manawa papan wisata sing dijaga kanthi apik ing Kairo uga gampang diserang. Khan el Khalili ana ing ngendi pasar tradisional (pasar) wis luwih saka 1,000 taun.

Iki dianggep minangka pusat komersial ibukutha lan tujuan populer kanggo turis sing golek kenangan kuno Pharoanic lan Islam.

Telusuri motif

Sumber keamanan Mesir ujar manawa dheweke nangkep 14 wong kanggo dites, nanging dibebasake wong telu esuke.

Gamal Zahran, anggota independen Majelis Penduduk Mesir lan profesor ilmu politik ing Universitas Suez, takon sapa sing paling bisa entuk serangan kasebut.

"Ukuran lan sifat serangan kasebut nuduhake manawa direncanakake kanthi lokal lan umume bisa ditindakake para pemuda pengangguran sing ora puas," jarene.

Uga ana rasa wedi yen serangan kasebut bisa uga ngarahake industri pariwisata Mesir sing wis urip maneh sing wis nuduhake pratandha yen bisa ngalami krisis ekonomi global.

Ing 2008, 13 yuta turis ngunjungi Mesir nggawa $ 11 milyar, miturut menteri pariwisata.

Bank Investasi EFG Hermes wis ngramal penurunan 15% bathi pariwisata ing taun 2009.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

editor

Pimpinan editor yaiku Linda Hohnholz.