Breaking News Internasional Warta Breaking Travel Breaking Zambia News Breaking News Zimbabwe Industri Hospitality wong Pariwisata Nganyari Destinasi Plancongan News Wire Plancongan Singapur

Iku dudu Zambia, dudu Zimbabwe - Afrika

Pilih basa sampeyan
zimzim
zimzim
ditulis dening editor

Menteri Pariwisata Zimbabwe, sing dikenal minangka wong kanggo pariwisata ing Afrika, Yang Terhormat Dr. Walter Mzembi, nuduhake esai kasebut ing Victoria Falls. Iki ditindakake dening siswa sekolah menengah sing ditemoni menteri ing New Delhi, India, nalika kampanye dadi Sekretaris Jenderal UNWTO ing wulan Februari 2017. Judhul kasebut, "The Crowning Glory of Africa." Crita kasebut yaiku babagan salah sawijining obyek wisata paling gedhe ing bawana - Air Terjun Victoria sing perkasa, ing tapel wates antarane Zimbabwe lan Zambia.

Sawetara bakal regejegan babagan identitas Falls. Ya, dakkandhani - dudu wong Zambia. Iku dudu Zimbabwe. Iku Afrika.

Air Terjun Victoria minangka puncak saka bawana. Dumunung ing Zambia lan Zimbabwe, nduwe identitas lan kalebu wilayah ing kaloro negara kasebut, jembatan kasebut menehi wates antarane Zambia lan Zimbabwe.

Air Terjun Victoria minangka kebanggaan ing Afrika, bawana sing dadi air terjun paling gedhe ing saindenging jagad. Kanggoku, grojogan paling gedhe ora nate ditemtokake, lan aku kepengin banget ndeleng wiwit kaping pisanan aku ngerti manawa ana sing dikenal minangka Victoria Falls. Jeneng kasebut pancen apik banget, sejatine asale dijenengi Ratu Victoria dening pangadege - David Livingstone. Aku wis maca akeh babagan dheweke, lan uga, nalika plancongan nganggo rong koper sing dikemas rapi, topi sun desainer, lan tas ransel sing diisi panganan, mung kanggo nemokake Air Terjun kanggo aku, wong kasebut ngalami lara parah rasa ora nyaman ing grumbul Afrika, gelut mangan manungsa, digigit singa lan ilang tangane, kabeh bisa nemokake Falls kanggo jagad iki.

Lan saiki, jagad iki seneng banget karo kaendahane saben taun.

Murid sekolah menengah, Udita Bajaj, sing ditemoni Menteri Mzembi ing New Delhi, India - panulis artikel iki

Air Terjun kasaput ing jero jejak alam. Oh, lan adoh banget kanggo miwiti dalan - luwih-luwih yen sampeyan bali saka India, kaya aku.

Aku ora bakal ngapusi. Plancongan luwih saka 4,500 mil ora mung kurang saka lemes. Sajrone 11 jam ngenteni nganggo pesawat - saka Delhi menyang Lusaka, banjur menyang Harare, lan banjur menyang Falls - sing paling ora dikepengini - menehi lara. Lan mesthine, aku ora sabar ngenteni ing hotel lan plump ing amben, nyelehake kasur sing alus, utawa santai ing cedhak kolam karo ngombe ing sangisore srengenge esuk ... Ya, lan sunat sunting tenan kepenak ... Falls Victoria bisa ngenteni sedina maneh, apa ora? Mesthi ora, nalika kulawarga duwe rencana liyane.

Muga-muga wae - aku rumangsa ora santai lan nikmati kemewahan ing salah sawijining hotel ing sacedhake Falls sing paling dipilih. Lan, oh, apa negara kasebut ora nindakake tugas sing apik kanggo ningkatake pariwisata ing papan iki!

Ana pirang-pirang hotel sing bisa dipilih, masing-masing kanthi pesona lan bayangan kaendahan Falls. The Batonka Guest Lodge, The Elephant Camp, hotel ing Victoria Falls - masing-masing nyedhiyakake pengalaman sing paling apik kanggo para pelanggan, kayata saka staf, swasana, kamar - kabeh! Ya, nginep ing Hotel Hotel ora kurang. Siji perkara sing mbedakake Kingdom Hotel saka liyane yaiku swasanane. Pancen rame. Iku semangat. Lan kanthi air terjun miniatur, lan dekorasi kaya suku, iku ngemot inti sejatine Afrika - kabeh mau ana ing awake dhewe.

Kita sabenere mangkat telung jam sawise pesawat mlebu. Impenku kanthi mewah nggoreng pancake panas, wafel coklat, lan panganan liyane sing ditawakake nalika sarapan ing Kingdom Hotel mudhun nalika aku kepeksa ngombe coklat hash lan rebus jagung kurang saka loro lan a- setengah menit, mung mlaku mlaku kanthi mlaku rong kilometer nganti tumiba.

Sikilku mesthi ora seneng, uga mripatku ora seneng. Aku ana ing rute sing surem ing tengah-tengah apa-apa. Lemah sing gundhul lan sepi mbentang nganti tekan mripat. Mung ana ... wedhi ing loro-lorone, bisa uga ana siji wit ganjil ing kadohan. Ora suwe cukup atiku nyerah lan aku nutup mripat, kepengin metu saka impen iki. Nanging nalika dakbukak, aku ngerti yen aku dadi siji.

Godhonge bisik-bisik kanthi nada sing padhang, nanging wis tenang. Wisel sing lembut… disusul karo gludhug sing ora bisa dietung. Angin angin sing mbangkit ora ana bledug, ora ana rereget. Iku mung ucapan, cara alami kanggo nampani manungsa. Iki minangka tandha perdamaian, persetujuan lan panjaluk supaya ora campur karo alam. Kita kanthi andhap asor njupuk lan minggat ing bukit lan parang. Dalan watu mau teles, ditandur godhong cilik. Swarane seprei banyu sing mbrebes mili katon banter lan banter. Falls wis cedhak, lan kaya wis kesel, aku ora bisa mlaku-mlaku kanthi santai nalika meh ngimpi.

Aku wong lelungan. Aku wis ngumbara menyang pirang-pirang tujuan wisata ing saindenging jagad, lan masing-masing dihiasi struktur gaweyan manungsa, banyu mancur lan patung sing dipasang, konter tiket, rame turis, panggunaan walkie-talkie, komputer - kabeh bakal digawe trep lan apik. Kanggo nggawe ayu. Nanging ing kene, kanthi kesepian kanthi lengkap, kanthi gangguan manungsa sing minimal, ora prelu nggawe dheweke ayu, amarga awake dhewe IS ayu.

Kabeh lemes, kabeh iritasi wisuh nalika ndeleng mripat ing Falls. Livingstone bener - "Pemandangan sing apik banget kudu dideleng karo malaekat nalika mabur."

Aku ngadeg ing pojok salah sawijining tebing, ndredheg ing jasku. Kabut kebungkus swirls sing alus kaya sing siyap kanggo dunyo liyane. Dadi, aku ngenteni supaya jelas yen pungkasane bisa ndeleng Falls. Sak menit kliwat. Banjur loro. Nanging langit ing ngarep ora ngasilake apa sing dakkarepake. Nanging, pelangi sing sumunar katon ana siji, kayadene ing dongeng. Iku adoh saka kasunyatan. Telulas pelangi katon kaya ana tandha yen mlebu ing alam donya. Lan nalika pedhut udan, aku tiba. Ing jero jerone lamunan sing mempesona iki. Lan aku ora bakal nolak - Aku ora bisa ngomong apa-apa.

Air Terjun Victoria dudu grojogan paling dhuwur, uga dudu air terjun paling jembar, nanging adhedhasar jembar gabungan 5,604 kaki lan dhuwure 354 kaki, iku minangka “Air Terjun Paling Gedhe”. Air Terjun Victoria kira-kira kaping pindho dhuwure Falls Amerika Utara Niagara lan luwih saka kaping pindho ambane Air Terjun Horseshoe. Lembar banyu sing tiba paling gedhe iki dibentuk nalika kali Zambezi sing mili cepet plummets ing drop vertikal tunggal menyang jurang transversal, amarga Falls tekan jembaré lengkap.

Kanggo kabeh wong sing ngaku Air Terjun Niagara "luwih apik" - kepiye? Saiki, aku wis ndeleng kekarone, lan Air Terjun Victoria pancen nggumunake. Statistik ora masalah. Yaiku pangrasa sing nuwuhake kesan ing awakmu. Alam Allah iki dununge ana ing jantung alam, adoh saka gempa jagad ing njaba. Lan ing jaman kaya ngono, kaendahan kaya ngono, katentreman kaya ngono angel ditemokake. Aku begja nemokake sawetara ing kana lan kanthi swara sing apik lan ngarsane kanthi tentrem akeh banyu, ambune lemah teles lan taburan banyu, rasa lan rasa sing seger lan seger, ora ana sing luwih apik.

Hon. Dr. Walter Mzembi

Kepinginan sing semangat kanggo ngaso lan ngujo Falls kabeh dina iki pecah banget dening kulawarga. Rencanane akeh banget (lan rada mbebayani). Jam awan awan, mula sedina muput kegiatan sing direncanakake ing kene! Air Terjun Victoria duwe akeh kegiyatan! Yen sampeyan lagi petualangan utama - kepiye babagan renang ing Falls? Pirang-pirang taun erosi, pirang-pirang kolam rock dibentuk ing pinggir Air Terjun, salah sijine yaiku Kolam Iblis. Mung dibukak saka pertengahan Agustus nganti Januari nalika banyu sithik, kolam tanpa wates pungkasan iki mung kanggo sing ora prelu. Kekuwatan kali ing kolam renang nggawa sampeyan menyang pinggir nalika lambe rock nggawa sampeyan mandheg nalika banyu sing rame ing Zambezi mogok tebing ing ngarep. Mesthi wae, ana petugas kanggo njaga keamanan sampeyan. Pandhuan menehi saran kegiatan sing apik iki kanggo kita. Aku nolak, mesthine aku ora duwe kekarepan pati. Nanging, aku pindhah menyang Art Safari. Iku Afrika, kenapa ora? Ora mung ana sing bisa njelajah kewan liar - inti saka Afrika - sing kalebu gajah, buffalo, hippopotamus, babon, kethek, cheetah ... mung sawetara, nanging uga kudu nemu pengalaman lan nyedhot budaya lokal. Ing Village Art Safari, ana sing ngerti babagan budaya Ndebele lokal ing Desa Mpisi. Wilayah urip komunal iki sejatine karo gaya urip ing budaya Afrika. Lokakarya interaktif, tutor pribadi, lan jajanan tradisional khusus tenan menehi pengalaman sugeh iki! Nanging maneh, aku ngrasakake tenang apa wae, saiki sampeyan ora nate ngrasakake.

Ketenangan iki bakal cepet banget amarga kesepakatan kita ing sawetara kegiatan sabanjure. Wektu kanggo mlaku ing tapel wates, ing endi ayunan jembatan lan mlumpat bungee nunggu kita! Pengin nggodha nasib? Dadi pendulo manungsa? Kepinginan sampeyan sing paling jero mesthi bakal kaleksanan ing kene. Pendhaftaran sing paling mesthi yaiku nalika saya wedi lan mundur. Lan aku ngarep-arep saben dina sawise aku, supaya bisa ngrasakake saben rasa sing dakrasakake sajrone sejam kasebut.

Jurang Batonka ing Grojogan minangka papan paling apik sing bisa ngayunke jembatan. Air terjun 80 meter iki menehi sampeyan adrenalin sing dibutuhake nalika sampeyan melu busur raksasa nalika ndeleng pemandangan sing apik. Aku wis ngrampungake, lan aku seneng. Iki minangka pengalaman paling apik ing saindhenging uripku, lan asring dikandhakake, nganggep aku dadi wong lelungan. Nanging bungee mlumpat, saya gemeter nalika ndeleng adhine tiba kanthi 111 meter tanpa bobot. Krungu jeritane. Kasenengane nyata. Kaloro kegiatan sing kita lakoni pancen migunani. Aku kelingan, sadurunge aku nindakake, sejuta pikirane saya rame. Apa sing bakal kelakon? Apa aku bakal nglarani awakku dhewe? Apa aku bakal mati? Ora gampang mlumpat saka jembatan. Nanging rasa mangu-mangu dadi kebebasan nalika melu cepet. Aku njerit. Nggawe aku ngguyu. Iki nggawe aku rumangsa urip.

Lan kesel.

Dadi, ing wayah surup, kita entuk panganan sing dikarepake banget. Pelayaran Sunset Victoria Falls. Perusahaan Cruise Explorer Zambezi tenan nggawa kita nalika numpak kapal menyang surya menyang srengenge Afrika sing surup. Ora - ora mung santai. Iku urip maneh. Nalika langit abang sumunar kanthi kamulyan, nalika lungguh ing plancongan, sampeyan bisa seneng ing wayah sore acara ternak liar sing mili menyang pinggir kali kanggo ngombe pungkasan, lan ndeleng akeh kabeh jinis manuk sing nyemprotake garis banyu, alon-alon mundhak cara ing ndhuwur bal geni sing lagi mati nalika sampeyan lelayaran. Lan nalika srengenge surem ing rahim bumi, gelas Curacao ing tangan, aku bali menyang kursi dek karo kulawarga, ngeling-eling kenangan salah sawijining papan sing paling apik ing donya - "Kamulyan Mahkota Afrika:" Air Terjun Victoria.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

editor

Pimpinan editor yaiku Linda Hohnholz.