24/7 eTV BreakingNewsShow :
TANPA SUARA? Klik ing simbol swara abang ing sisih kiwa ngisor layar video
Asosiasi Warta Warta Breaking Travel budaya Israel Breaking News Warta Breaking Jordan Warta Breaking Palestina wong Nganyari Destinasi Plancongan News Wire Plancongan Singapur

Kolaborasi Lingkungan Batesan: Israel, Palestina lan Yordania

korssborder
korssborder
ditulis dening eTN Ngatur Editor

Nalika Shadi Shiha tekan ing tapel wates Israel-Yordania lan ndeleng tentara Israel sing bersenjata lan gendera Israel, dheweke meh noleh lan mulih.

"Aku pancene gupuh," ujare The Media Line karo ngguyu. "Aku wis ndeleng polisi ing Yordania nanging ora duwe bedhil. Aku mikir mlaku-mlaku menyang zona perang nganggo tank lan bedhil. ”

Wis angel ngyakinake keluargane supaya dheweke ora gelem sekolah ing Israel. Dheweke kuwatir keamanane, lan sadurunge ana ketegangan paling anyar ing antarane Israel lan Yordania, akeh wong Yordania nentang kontak karo Israel. Layanan intelijen Yordania nimbali dheweke kanggo rapat lan takon kenapa dheweke arep menyang Israel.

Wis meh setaun kepungkur. Shiha, sing uga dadi penari istirahat serius, ngentekake rong semester ing Institut Arava ing Kibbutz Ketura ing Israel sisih kidul lan ujar manawa dheweke ngowahi pandangan jagad.

"Aku ora ngerti ana papan apa sejatine penduduk Palestina lan Israel urip bebarengan lan dheweke mung kanca," jarene. "Aku lunga menyang Haifa (kutha Arab-Yahudi campuran) lan dheweke urip bebarengan kaya apa-apa. Aku uga lunga menyang kamp pengungsi Palestina ing Tepi Kulon lan kahanane masarakat urip ala banget. ”

Institut Arava, afiliasi karo Universitas Ben Gurion, nawakake program akreditasi kanggo lulusan lan siswa pascasarjana. Sawetara teka kanggo semester; wong liya suwene setaun. Gagasane yaiku nyinaoni masalah lingkungan saka perspektif lintas-wates lan transboundary.

Program kasebut sithik, menehi kesempatan kanggo kontak siji-siji karo profesor lan kasempatan kanggo nindakake riset lingkungan.

"Sajrone 20 taun, Institut kasebut nglajengake kolaborasi lingkungan lintas wates nalika ngadhepi konflik politik liwat program akademik sing nglumpukake warga Israel, Palestina, Yordania lan mahasiswa internasional," ujare David Lehrer, Direktur Eksekutif program kasebut marang The Line Media. "Liwat program riset babagan banyu, energi, pertanian berkelanjutan, konservasi lan pembangunan internasional, sawise 20 taun, kita duwe luwih saka 1000 alumni ing saindenging jagad."

Kursus diwiwiti saka Manajemen Banyu ing Timur Tengah nganti Mediasi Lingkungan lan Resolusi Konflik menyang Injil minangka Kunci Pemikiran Lingkungan. Siswa biasane siji-katelu wong Israel, saprotelon Arab, sing kalebu warga Yordania, Palestina, lan warga Arab Israel, lan internasional katelu, biasane saka AS.

Siswa Palestina tetep melu senadyan tuwuh "anti-normalisasi", sawijining gerakan sing ngindhari kerjasama publik Israel-Palestina nganti ana kemajuan ing negosiasi perdamaian. Lehrer ujar manawa dadi angel banget kanggo ngyakinake siswa Yordania kanggo rawuh, amarga swasana umum ing Yordania nglawan Israel wis saya kuat.

"Aku pengin ngerti luwih lengkap babagan konflik Israel-Palestina," ujare Shiha. "Aku krungu kabeh saka media lan media nggawe dheweke katon ala banget. Aku teka mrene kanggo ketemu sawetara wong Israel lan sawetara wong Yahudi amarga aku durung nate ketemu karo dheweke sadurunge. Saka media, kayane dheweke mesthi mateni lan nembak wong Arab. ”

Institut Arava mapan ing Kibbutz Ketura, kibbutz pluralistik sing asale didegake ing taun 1973 dening wong Amerika sing afiliasi karo gerakan pemuda Muda Yudea, ing ara-ara samun ing Arava. Saiki, ana luwih saka 500 wong Israel sing manggon ing kana, kanthi bisnis wiwit tanggal tumeka nganti tuwuh ganggang abang kanggo kosmetik nganti kebon khusus kanggo tanduran obat.

Nalika siswa manggon ing asrama ing kibbutz, dheweke mangan ing ruang makan kibbutz lan diajak gabung karo anggota kibbutz kanggo perayaan agama lan acara ing saindenging kibbutz, kalebu pesta pernikahan. Uga ana kolam renang ukuran Olimpiade sing bisa ngalahake panas padang pasir.

Kaya program studi ing luar negeri, iki ora regane murah. Nalika wong Palestina lan Yordania nampa beasiswa lengkap, warga Israel asli mbayar udakara $ 2000, lan siswa AS mbayar $ 9000 saben semester, kalebu kamar lan papan. Sing isih kurang saka meh kabeh kampus Amerika.

Yonatan Abramsky, mahasiswa Israel, bubar ngrampungake wajib militer.

"Aku seneng banget karo masalah lingkungan lan urip berkelanjutan," ujare marang The Media Line. "Aku golek komunitas ing ara-ara samun lan krungu babagan papan iki lan mriksa. Apik tenan. ”

Dallal, wanita Palestina sing njaluk ora menehi jeneng mburi, wis ngrampungake gelar BA saka Universitas Bir Zeit.

"Aku ora mikir bakal seneng banget kaya sing dakkarepake," ujare marang The Media Line. "Aku bisa ngomong apa sing dakkarepake, lan nindakake apa sing dakkarepake. Aku saiki dhewe tanpa preduli saka latar mburi lan kulawarga. Aku kurang stres tinimbang ing Tepi Kulon. ”

Dheweke ujar manawa ibune ora pengin dheweke lunga saka Tepi Barat, nanging kanggo alasan sing luwih tradisional ora ana gandhengane karo konflik Israel-Palestina.

"Amarga aku bocah wadon lan duwe peran tartamtu - mesthine aku bakal omah-omah lan duwe anak, ora lelungan," jarene.

Institut kasebut mung ngrayakake 20 taunth taun Minangka bagean saka perayaan kasebut, dheweke ngluncurake Program Inok Alumni Arava, sing menehi hibah dhuwit winih kanggo tim alumni kanggo ndhukung inisiatif keberlanjutan lan hubungan tentrem ing saindenging wates. Tim kasebut kudu nyakup paling ora rong kebangsaan - Israel / Palestina utawa Israel / Yordania utawa Palestina / Yordania.

Yordania Shadi Shiha wis bali menyang Amman lan wis mbukak bisnis karo kanca loro, yaiku cuci mobil lan lilin sing ora nggunakake banyu. Ing musim gugur, dheweke bakal tur ing kampus kampus AS minangka bagean saka rekrutmen kanggo Arava Institute.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

eTN Ngatur Editor

eTN Ngatur editor tugas.