Breaking News Internasional Warta Breaking Travel Industri Hospitality News Keslametan Pariwisata transportasi Nganyari Destinasi Plancongan Warta Breaking Vanuatu

Ewonan mrentah kanggo ngungsi pulau Vanuatu amarga gunung geni sing ngancam arep dipukul

0a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a-18
0a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a-18
ditulis dening Kepala Editor Tugas

11,000 wong didhawuhi ngevakuasi sawijining pulau ing Vanuatu ing endi gunung geni sing rame arep ngancam.

Pejabat ing kepulauan Pasifik mutusake ora bisa nggawe risiko nyawane wong, mula mrentahake evakuasi wajib ing pulau Ambae.

Ambae minangka salah sawijining udakara 65 pulau sing dipanggoni ing negara Pasifik udakara seperempat cara saka Australia menyang Hawaii.

Pejabat ngunggahake ukuran kegiatan gunungapi menyang level papat ing akhir minggu, kanthi skala ing level lima nggambarake jeblugan utama. Dina Senin pejabat ngumumake darurat lan wis pindhah wong sing cedhak gunung iki menyang bagean liya ing pulau kasebut.

Militer Selandia Baru mabur ing gunung geni kasebut dina Selasa lan ujar manawa ana asap, awu lan watu vulkanik gedhe banget saka kawah kasebut.

Sawetara warga wis nilar pulau kasebut kanthi sukarela. Pejabat ujar manawa dheweke ora duwe cara nyata kanggo ngramal apa sing bakal ditindakake gunung geni sabanjure lan para pengungsi kudu ngenteni.

Juru bicara pamrentah Hilaire Bule ujar manawa evakuasi kasebut bakal ditindakake kanthi kapal lan terus nganti 6 Oktober. Dheweke ujar manawa warga bakal pindhah menyang pulau-pulau sing cedhak. Pejabat lagi nyiyapake rong situs ing Pulo Pentecost, jarene, ing endi para pengungsi bakal disimpen ing gedhong pamrentah utawa ing situs kemah sauntara.

Dickinson Tevi, juru bicara Masyarakat Palang Merah Vanuatu, ujar manawa agensi bantuan wis ngirim banyu lan peralatan perlindungan menyang pulau Ambae.

"Wong wedi banget karo swara rame," jarene. "Dheweke pancen ora yakin lan wedi."

Bule ujar manawa pamrentah nyedhiyakake dana 200 juta ($ 1.9 juta) kanggo upaya evakuasi lan masang 60 polisi kanggo mbantu wong-wong lunga lan kanggo mesthekake ora ana rampasan.

"Kita wis siyap-siyap nggawa siklon kanthi nyelehake pusat evakuasi ing pulau kasebut, nanging kita durung siyap kanggo njeblug gunung vulkanik," ujare Bule. "Pamrentah kudu menehi kabijakan kanggo ngatasi iki ing mbesuk."

Vanuatu minangka omah kanggo udakara 280,000 wong lan rawan bencana alam, kanthi setengah lusin gunung geni aktif uga siklon lan gempa bumi biasa. Dumunung ing "dering geni" Pasifik, lengkungan kesalahan gempa ing saindenging Samodra Pasifik ing endi gempa bumi lan gunung geni umume.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Kepala Editor Tugas

Pimpinan editor Tugas yaiku OlegSziakov