24/7 eTV BreakingNewsShow : Klik ing tombol volume (kiwa ngisor layar video)
Asosiasi Warta Warta Belize Breaking Breaking News Internasional Warta Breaking Travel Education News tanggung jawab Pariwisata Nganyari Destinasi Plancongan

Belize kanggo nggawe papan perlindungan sinar pertama ing donya

0a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a-8
0a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a-8
ditulis dening Kepala Editor Tugas

Pamrentah Belize dina iki ngumumake nggawe papan perlindungan sinar nasional sing pertama, kanthi motivasi, sebagian, data saka ilmuwan Global FinPrint ing FIU.

Global, sinar kaancam bakal punah amarga umume overfishing, ilang habitat lan perubahan iklim. Dheweke malah luwih beresiko tinimbang hiu. Luwih saka 20 spesies sinar sing dingerteni manggon ing perairan ing Belize.

Minangka bagéan saka Global FinPrint, peneliti FIU wis nyebar video ing jero banyu (BRUV) sing umpan kanggo ngawasi kelimpahan lan distribusi hiu lan sinar, kanthi pengarepan ngisi kesenjangan data kritis lan nuntun strategi konservasi ing saindenging jagad. Nalika nggabungake atusan jam video kanggo ngandhani Rencana Tindakan Nasional Belize kanggo hiu, para ilmuwan nemokake akeh sinar sing akeh. Peneliti Global FinPrint lan FIU Ph.D. mahasiswa Kathryn Flowers nuduhake temuan kasebut karo pejabat saka Departemen Perikanan Belize.

"Aku kaget krungu sinar apa sing kaancam global, lan aku mutusake manawa Belize bisa dadi warga global sing apik kanthi nglindhungi," ujare Administrator Perikanan Belize Beverly Wade. "Negara-negara tetangga nggunakake sinar, nanging ing Belize, sinar kasebut migunani kanggo industri pariwisata."

Sanajan ana papan perlindungan hiu ing sawetara wilayah, mung sawetara kalebu sinar, lan sadurunge pengumuman Belize, ora ana sing khusus kanggo sinar. Belize minangka papan kanggo karang penghalang nomer loro paling gedhe ing donya kanthi macem-macem sinar mulai saka sinar bunder kuning nganti sinar manta gedhe. Iwak laut cilik sing wis mbebayani banget lan sinar cownose Ticon sing kaancam bakal dipercaya uga ana ing perairan Belize.

"Kanggo maju, kita pengin nggawe manawa iki tetep dadi crita sukses konservasi," ujare Kembang. "Kita bakal terus kerja bareng karo Departemen Perikanan Belize kanggo ngawasi populasi hiu lan sinar lan melu menjangkau komunitas nelayan lan pariwisata lokal."

Global FinPrint minangka survey telung taun babagan hiu karang lan sinar ing saindenging jagad lan dipimpin peneliti saka FIU kanthi kolaborasi karo Universitas James Cook, Universitas Curtin, lan Institut Ilmu Laut Australia, uga Universitas Dalhousie Kanada. Proyek kasebut wis entuk dana inti saka dermawan Paul G. Allen lan minangka salah sawijining prakarsa kesehatan segara ing portofolio pendiri Microsoft.

"Nggawe papan perlindungan hiu lan sinar anyar kaya iki pancen dadi sebab kita bermitra karo FIU kanggo ngluncurake survey Global FinPrint," ujare James Deutsch, direktur Konservasi Biodiversitas Paul Allen. "Kita yakin manawa data saka Global FinPrint bakal nggawe katalis kanggo tumindak konservasi kanggo nglindhungi hiu lan sinar sing ngancam ing terumbu karang ing saindenging jagad."

Ilmuwan FIU dadi luwih prihatin babagan populasi hiu lan sinar sing rentan ing saindenging jagad lan utamane ing Belize, ing ngendi ilmuwan pimpinan Global FinPrint lan profesor FIU Demian Chapman wis makarya meh rong dekade babagan konservasi hiu. Earthwatch Institute, Roe Foundation, lan Mays Family Foundation uga wis nyumbang kanggo program riset kasebut.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Kepala Editor Tugas

Pimpinan editor Tugas yaiku OlegSziakov