Asosiasi Warta Breaking News Internasional Warta Breaking Travel Israel Breaking News Warta Breaking Palestina Pariwisata News Wire Plancongan Singapur

UNESCO, UNWTO lan Palestina: AS lan Israel ninggalake UNESCO

UNESCO
UNESCO
ditulis dening editor

Ing Majelis Umum UNWTO ing Chengdu, China, sawijining titik diskusi yaiku nampa Palestina dadi anggota lengkap. Diplomasi kamar mburi, tekanan Israel kanggo ninggalake UNWTO, lan tekanan Amerika Serikat nyebabake Palestina nundha suara kanggo keanggotaan penuh kanggo badan pariwisata dunya suwene 2 taun.

Organisasi Pendidikan, Ilmiah lan Budaya PBB (UNESCO) duwe kemitraan sing raket karo Organisasi Pariwisata Dunia (UNWTO). Ing 2011, UNESCO nampa Palestina dadi anggota lengkap. Palestina ngajokake keanggotaan penuh ing UNWTO.

Iki nyebabake undang-undang AS sing nyuda dana Amerika kanggo organisasi sing ngakoni Palestina independen. AS sadurunge mbayar 22 persen ($ 80 yuta) saka anggaran tahunan UNESCO.

Iki kayane aneh, amarga UNESCO minangka organisasi sing katon ora resmi: Fungsi sing paling misuwur yaiku kanggo milih lan nglindhungi landmark internasional resmi, sing diarani situs Warisan Dunia - papan kaya The Alamo lan Great Barrier Reef, Grand Canyon. Apa sebab sing bisa ditindakake AS supaya mandhegani organisasi sing ditrapake kanggo budaya lan ilmu pengetahuan?

Alasane Palestina. Alasane yaiku Israel.

Kaping pisanan, AS nyuda dana kanggo UNESCO sawise Palestina ditampa dadi negara anggota, saiki Presiden AS Trump bakal ninggalake UNESCO ing 2018, lan sawetara menit mengko dikandhani Israel. Hak milih A.S. wis diilangi lan dipateni amarga Amerika Serikat dadi biaya keanggotaan.

Ing taun 1984, pamrentahan Reagan nggawe frustasi karo PBB ing UNESCO amarga tuduhan anti-AS, bias pro-Soviet ing PBB (butuh nganti 2002 kanggo AS gabung maneh). Iki uga sebab kenapa warga Palestina, frustasi karo kegagalan negosiasi sing disponsori AS kanggo ngasilake perjanjian perdamaian, didhukung kanggo diakoni dadi negara anggota UNESCO: Iki minangka papan ing endi dheweke duwe kesempatan nyata kanggo entuk status status simbolis, lan mula, miturut teori, meksa diplomatis luwih akeh supaya Israel lenggah lan negosiasi.

Palestina menang keanggotaan UNESCO 2011 kanthi wates 107-14 (sanajan 52 negara ora nganggo). Nanging, iki ora ngasilake kemajuan ing kesepakatan perdamaian Israel-Palestina - lan konsekuensi saka potongan bantuan sabanjure kanggo UNESCO pancen abot. Klaus Hüfner, ahli UNESCO ing Forum Kebijakan Global, ngarani "krisis finansial".

Amerika Serikat dudu anggota UNWTO. Apa iki tegese AS ora bakal dadi anggota anggere diskusi ditindakake Palestina kanggo gabung karo badan pariwisata? Palestina saiki dadi pengamat. Apa Israel bakal lunga menyang UNWTO? Ngenteni bakal katon lan dadi politik egois sing kotor sawise kabeh.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu muji keputusan AS kanggo ninggalake UNESCO minangka "wani lan moral," ujare pernyataan.

Kepala Organisasi Pendidikan, Ilmiah lan Budaya PBB (UNESCO) nyuarakake "penyesalan banget" ing Kamis amarga keputusan Amerika Serikat mundur saka agensi kasebut.

"Iki kapitunan kanggo UNESCO. Iki kapitunan kanggo kulawarga PBB. Iki kerugian kanggo multilateralisme, "ujare Direktur Jenderal UNESCO Irina Bokova ing sawijining pernyataan.

"Universitas penting kanggo misi UNESCO kanggo nguatake perdamaian internasional lan keamanan nalika ana gething lan panganiaya, kanggo mbela hak asasi manungsa lan martabat," dheweke nambah, nyathet manawa UNESCO bakal terus nggawe abad 21 sing luwih adil, tentrem, lan adil.

Bokova ngelingi manawa ing taun 2011, nalika AS nundha pambayaran kontribusi keanggotaan, dheweke yakin manawa UNESCO ora nate dadi penting kanggo AS utawa uga sebaliknya.

"Iki luwih bener banget saiki," ujare, "nalika ekstremisme kekerasan lan terorisme mbutuhake panjaluk jangka panjang kanggo perdamaian lan keamanan, kanggo nglawan rasisme lan antisemitisme, kanggo nglawan ketidaktahuan lan diskriminasi."

Bokova ngandharake kapercayane manawa masarakat Amerika ndhukung tumindak UNESCO kanggo nggunakake teknologi pembelajaran anyar; ningkatake kerjasama ilmiah, kanggo kesinambungan segara; ningkatake kebebasan ekspresi, mbela keamanan wartawan; nguatake bocah wadon lan wanita minangka pangowahan pangowahan lan perdamaian; masyarakat sing luwih kuwat ngadhepi kahanan darurat, bencana lan konflik; lan pendhidhikan literasi lan kualitas sing luwih maju.

"Sanajan ora duwe dana, wiwit taun 2011, kita wis nambah kemitraan antarane Amerika Serikat lan UNESCO, sing durung nate migunani," ujare. "Bareng, kita wis makarya nglindhungi warisan budaya sing dituduhake umat manungsa nalika ana serangan teroris lan kanggo nyegah ekstremisme kasar liwat pendhidhikan lan literasi media."

Kemitraan antarane UNESCO lan AS wis "adhedhasar nilai sing padha."

Direktur Jenderal menehi conto kolaborasi sajrone wektu kasebut, kayata ngluncurake Kemitraan Global kanggo Pendidikan Wanita lan Wanita lan ngrayakake Dina Kebebasan Pers Dunia ing Washington, DC, kanthi Endowmen Nasional kanggo Demokrasi.

Dheweke uga nyebutake sejarah gaweyan bebarengan, kalebu kerja bareng karo almarhum Samuel Pisar, Duta Kehormatan lan Utusan Khusus kanggo Pendidikan Holocaust, kanggo ningkatake pendhidhikan kanggo ngelingi Holocaust ing saindenging jagad kanggo nglawan antisemitisme lan pembantaian jaman saiki; kerja sama karo perusahaan utama AS, Microsoft, Cisco, Procter & Gamble lan Intel supaya bocah-bocah wadon sekolah lan nuwuhake teknologi kanggo sinau kualitas; lan makarya karo Survei Geologi AS, Korps Insinyur Angkatan Darat AS, lan komunitas profesional AS kanggo ningkatake riset kanggo manajemen sumber daya banyu sing berkelanjutan, pertanian.

"Kemitraan antarane UNESCO lan Amerika Serikat wis jero, amarga wis entuk nilai-nilai sing padha," ujare Ms. Bokova.

Ngutip garis ing UUD 1945 UNESCO dening Pustakawan Kongres AS Archibald MacLeish - "wiwit perang diwiwiti ing pikirane manungsa, ing pikirane manungsa pertahanan pertahanan perdamaian kudu dibangun" - dheweke ujar manawa visi iki durung nate relevan banget , lan nambahake manawa AS mbantu menehi inspirasi kanggo Konvensi Warisan Dunia UNESCO 1972.

Nelpon karya agensi kasebut "kunci kanggo ngiyatake ikatan warisan kamanungsan sajrone kekuwatan sengit lan pamisahan," dheweke nyathet yen nilai kutipan Warisan Dunia ing AS, kayata Patung Liberty, amarga ora mung minangka nemtokake simbol AS nanging bisa digunakake kanggo wong ing saindenging jagad.

"UNESCO bakal terus ngupayakake universalitas Organisasi iki, kanggo nilai-nilai sing dituduhake, kanggo tujuan sing padha, kanggo nguatake tatanan multilateral sing luwih efektif lan jagad sing luwih tentrem, luwih adil," ujare Ms. Bokova.

Agensi kasebut misuwur kanthi sebutan situs warisan donya kayata Palmyra Suriah lan Grand Canyon AS.

Kepala UNESCO, Irina Bokova, sadurunge nyebutake penarikan AS dadi "penyesalan banget."

Nanging, dheweke ngakoni manawa "politikisasi" wis "nyebabake" ing organisasi kasebut ing taun-taun pungkasan.

Penarikan kasebut nuduhake kerugian kanggo "kulawarga PBB" lan multilateralisme, ujare Ibu Bokova.

Penarikan AS bakal efektif ing pungkasan Desember 2018 - nganti saiki, AS bakal tetep dadi anggota lengkap. AS bakal nggawe misi pengamat ing organisasi sing berbasis ing Paris kanggo ngganti perwakilane, ujare departemen negara kasebut.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

editor

Pimpinan editor yaiku Linda Hohnholz.