24/7 eTV BreakingNewsShow :
TANPA SUARA? Klik ing simbol swara abang ing sisih kiwa ngisor layar video
Asosiasi Warta Breaking News Internasional Warta Breaking Travel Iran Breaking News Warta Breaking Irak Keslametan Pariwisata News Wire Plancongan Singapur

Iran - Tingkat kematian gempa Irak 400 lan munggah gunung

IRIQ
IRIQ
ditulis dening Juergen T Steinmetz

Gempa skala 7.3 kanthi skala kuat nyerang wilayah perbatasan antarane Iran lan Irak, lan mateni udakara 400 wong, meh kabeh ana ing Iran.

Iki minangka lapuran dening Iran Press TV: Episentrum gempa kasebut, sing kedadeyan udakara jam 09:18 sore wektu Minggu (0010 GMT dina Senen), ana 32 kilometer sisih kidul kutha Irak Halabja, ing Kurdistan Irak, lan ing sakiwa tengen Iran, miturut Survei Geologi Amerika Serikat (USGS).

Nanging korban korban paling parah ing kutha Sarpol-e Zahab, ing Provinsi Kermanshah Iran.

Miturut pejabat resmi, 395 wong Iran dikonfirmasi tiwas wiwit Senen awan. Luwih saka 6,650 liyane uga cilaka.

Kerusakan katon ing kutha Iran, Qasr-e Shirin, ing Provinsi Kermanshah, sawise gempa skala 7.3 sing kuat, tanggal 12 November 2017.

Organisasi Manajemen Bencana Nasional Iran ujar sadurunge manawa pemotongan listrik wis dilaporake ing Provinsi Kermanshah. Sawetara desa ing Iran sisih kulon uga wis nemoni kerusakan kanthi beda-beda.

Pemimpin mrentah operasi nylametake kanthi cepet

Ora suwe sawise gempa kasebut, Pimpinan Revolusi Islam Ayatollah Seyyed Ali Khamenei ngetokake pesen supaya kabeh pejabat lan institusi Iran "buru-buru mbantu wong-wong sing kena pengaruh ing wayah dini iki [sawise kedadeyan kasebut]."

Pemimpin ujar manawa kabeh kapabilitas negara kasebut kudu digunakake kanthi cepet kanggo nyegah luwih akeh korban jiwa.

Ayatollah Khamenei njaluk Angkatan Bersenjata Iran supaya bisa mbantu mbuwang reruntuhan lan mindhah sing lara menyang pusat medis.

Wong Iran ngadeg ing dalan karo loro putrane ing kutha Sanandaj, provinsi Kermanshah Iran, sawise gempa skala 7.3 sing kuat, tanggal 12 November 2017.

Dhewe, Presiden Iran, Hassan Rouhani, ngobrol karo telpon karo Menteri Dalam Negeri Iran, Abdolreza Rahmani-Fazli, Minggu wengi, sing menehi informasi babagan presiden babagan update paling anyar. Presiden Rouhani banjur ngetokake arahan sing dibutuhake kanggo nggampangake lan nyepetake operasi penyelamatan.

Telung dina sungkawa wis diumumake ing Kermanshah.

Gempa kasebut dirasakake ing kutha-kutha ing sawetara provinsi Iran liyane, kalebu sing adoh banget kaya ing ibukutha Tehran.

Wong ngungsi omah-omahé ing propinsi Iran Sanandaj ing sisih kulon sawise gempa skala 7.3 sing kuat, tanggal 12 November 2017.

Gempa iki uga nggegirisi provinsi Iran ing Kordestan, Ilam, Khuzestan, Hamedan, Azarbaijan Barat, Azarbaijan Timur, Lorestan, Qazvin, Zanjan, lan Qom.

Tremors dirasakake ing negara-negara regional liyane, kalebu Turki, Kuwait, Armenia, Yordania, Libanon, Arab Saudi, Qatar, lan Bahrain.

Nanging korban lan karusakan diwatesi mung ing Iran lan Irak.

Pamrentah, pejabat militer ing lapangan nol

Presiden Rouhani dijadwalake lelungan menyang Provinsi Kermanshah kanggo ngawasi karya nylametake dina Selasa.

Rahmani-Fazli, menteri interior lan Menteri Kesehatan Hassan Ghazizadeh Hashemi wis miber menyang Kermanshah kanggo ngawasi operasi penyelamatan.

Komandan Tentara Besar Iran Jenderal Abdolrahim Mousavi uga wis teka ing Sarpol-e Zahab, salah sawijining wilayah sing paling parah, kanggo ngawasi operasi penyelamatan Tentara ing wilayah kasebut.

Panglima komandan Korps Pengawal Revolusi Islam (IRGC), Mayor Jenderal Mohammad Ali Jafari, uga wis kesah ing kana.

Mangkono uga Kepala Polisi Iran Brigadir Jenderal Hossein Ashtari.

Nylametake karya

Tanggepan pisanan nggunakake asu sniffer kanggo nggoleki calon korban sing slamet.

Rumah sakit ing Teheran wis siyaga kanggo ngrawat wong-wong sing lara sing dipindhah menyang ibukutha. Paling ora 43 ambulans, papat bus ambulan, lan 130 teknisi darurat wis ditugasake ing Bandara Mehrabad ing Tehran kanggo transfer korban kanthi cepet menyang rumah sakit.

Luwih saka 100 medis uga wis dikirim menyang wilayah sing kena pengaruh. Angkatan Udara Iran uga nggunakake helikopter kanggo nyepetake transfer wong sing lara.

Wong-wong Iran wis kumpul ing cabang Organisasi Transfusi Darah kanggo nyumbang getih.

Ngiring belasungkawa manca

Sauntara kuwi, para pejabat asing wis ngaturake ucapan sungkawa lan simpati karo pamrentah Iran lan masarakat amarga gempa kasebut.

Antarane yaiku Duta Besar Jerman ing Iran Michael Klor-Berchtold, Perdana Menteri Turki Binali Yildirim, Perwakilan Tinggi Uni Eropa Federica Mogherini, lan Sekretaris Jenderal Perserikatan Bangsa-Bangsa Antonio Guterres.

Sementara, presiden Majelis Umum PBB uga menehi pangapura karo wong-wong Iran amarga gempa sing memateni ing provinsi Iran kulon.

Ing sawijining kiriman ing akun Twitter resmi, Miroslav Lajčák mratelakake rasa kuwatir bab akeh korban jiwa gempa bumi, sing nyerang wilayah perbatasan antarane Iran lan Irak dina Minggu, lan nyathet yen Majelis Umum ngadeg karo pamrentah saka loro negara kasebut lan sing isih ana gempa.

Ing Irak

Laporan nyatakake 11 wong tiwas ing Irak. Udakara 130 wong Irak uga cilaka.

Korban gempa digawa menyang rumah sakit ing Sulaymaniyah, ing Kurdistan Irak, tanggal 12 November 2017. (Foto dening AFP)

Ing Irak, karusakan paling gedhe yaiku ing kutha Darbandikhan, 75 kilometer sisih wétan kutha Sulaymaniyah, ing Wilayah Kurdistan semi-otonom.

Miturut Menteri Kesehatan Kurdi, Rekawt Hama Rasheed, luwih saka 30 wong cilaka ing kutha kasebut. "Kahanan ing kana kritis banget," jarene.

Medisi Iran ngungsi korban sawise gempa skala 7.3 ing kutha Sarpol-e Zahab, Provinsi Kermanshah, 13 November 2017.
Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Juergen T Steinmetz

Juergen Thomas Steinmetz terus-terusan makarya ing industri pariwisata lan pariwisata wiwit remaja ing Jerman (1977).
Dheweke ngedegake eTurboNews ing taun 1999 minangka buletin online pertama kanggo industri pariwisata lelungan global.