Breaking News Internasional Breaking News Korea Lor Warta Breaking Travel Breaking News US News wong Nganyari Destinasi Plancongan

Trump milih maneh Korea Utara dadi "sponsor terorisme negara"

Pilih basa sampeyan
0a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1-8
0a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1a1-8
ditulis dening Kepala Editor Tugas

AS pindhah menyang Korea Selatan dadi sponsor negara kanggo terorisme bakal menehi "tekanan maksimal" menyang Pyongyang

Print Friendly, PDF & Email

Presiden Donald Trump ngumumake Korea Lor minangka sponsor terorisme negara. Penunjukan kasebut bakal menehi denda luwih lanjut marang Pyongyang, minangka bagean saka kampanye tekanan AS nglawan program nuklir lan rudal Korea Utara.

"Dina iki Amerika Serikat milih Korea Utara dadi sponsor terorisme negara," ujare Trump saka Gedung Putih, Senin. "Mesthine wis kedadeyan biyen, mesthine wis pirang-pirang taun kepungkur."

"Saliyane ngancam donya kanthi karusakan nuklir, Korea Utara ndhukung tumindak teror internasional kalebu pembunuhan ing lemah asing," ujare Trump.

AS nuduh Pyongyang mateni sedulur pimpinan Korea Lor, Kim Jong-un, ing bandara Malaysia taun iki, ngumumake tumindak terorisme.

"Rezim Korea Utara kudu sah, kudu mungkasi pembangunan rudal balistik nuklir lan mungkasi kabeh dhukungan kanggo teror internasional, sing ora ditindakake," ujare Trump, lungguh ing jejere Sekretaris Negara Rex Tillerson.

Presiden kasebut uga nggawa kasus babagan Otto Warmbier, mahasiswa Amerika sing dicekel lan dihukum 15 taun penjara kanthi kerja keras nalika ngunjungi Korea Utara minangka turis ing Januari 2016. Warmbier dihukum amarga nyoba nyolong. Sasi sawise ukuman, dheweke ngalami cedera neurologis parah lan ngalami koma sajrone 17 wulan. Upaya diplomatik nyebabake dibebasake ing wulan Juni, nanging dheweke tilar donya nem dina mengko. Pejabat AS nyalahake Korea Lor amarga tiwas.

"Penunjukan iki bakal menehi sanksi lan denda luwih lanjut marang Korea Lor lan wong sing gegandhengan, lan ndhukung kampanye tekanan gedhe kita kanggo ngisolasi rezim pembunuhan sing wis maca kabeh lan sawetara kasus, nulis," ujare Trump.

Departemen Keuangan bakal ngumumake sanksi tambahan marang Pyongyang, dina Selasa. Korea Utara wis ngadhepi sanksi PBB, kalebu larangan impor bahan bakar lan buruh tamu. Washington meksa nggawe isolasi diplomatik Pyongyang, kanthi nyebutake tes rudal nuklir lan balistik Korea Utara minangka ancaman kanggo kabeh jagad.

AS uga njaluk Tiongkok kanggo mungkasi pipa sing ngirim minyak menyang Korea Utara, ujare Tillerson marang wartawan ing sawijining konferensi pers Gedung Putih, Senin.

"Aku ora ngerti manawa ngilangi kabeh yaiku tongkat sihir utawa peluru perak sing bakal nggawa dheweke menyang meja," jarene. "Dheweke bakal nggawe umume mbayar, nanging dheweke duwe kapasitas sing kuat kanggo tahan akeh."

Ing wulan September, pamrentahan Trump menehi sanksi marang wolung bank Korea Utara lan 26 wong sing ujar minangka perwakilane ing macem-macem negara, kalebu China, Rusia, Libya lan Uni Emirat Arab. Seminggu sadurunge, Trump mlebu prentah eksekutif sing nargetake akses Korea Utara menyang sistem perbankan internasional.

Kajaba Korea Lor, Iran, Sudan lan Suriah kalebu ing negara-negara Washington sing dianggep minangka sponsor terorisme negara.

Iki minangka dhaptar kaping pindho ing Korea Utara. Iki pisanan ditambahake ing taun 1988, sawise agen Korea Utara dituduh nyebul jet penumpang Korea Selatan, lan mateni kabeh 115 wong ing kapal kasebut. Presiden George W. Bush ngilangi Korea Lor saka dhaptar kasebut ing 2008, sawise Pyongyang setuju kanggo mateni pabrik plutonium lan ngidini inspeksi winates kanggo verifikasi manawa janji kasebut dijanjeni.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Kepala Editor Tugas

Pimpinan editor Tugas yaiku OlegSziakov