Breaking News Internasional Warta Breaking Travel budaya Israel Breaking News wong Warta Breaking Syria Pariwisata Nganyari Destinasi Plancongan News Wire Plancongan Singapur

Chanukah seneng saka negara kaelokan: Siria

ISLl1
ISLl1
ditulis dening Juergen T Steinmetz
Katentreman lumantar karya pariwisata, sanajan pariwisata jinis iki beda beda. Iki minangka persahabatan sing unik lan Happy Chanukah: Suriah lan penyelamat Tentara Israel.
Esuk iki sawise ngunjungi situs-situs arkeologi sing apik tenan wiwit abad kaping pisanan, kita pindhah menyang rumah sakit Ziv ing pinggiran Tzfat. Biasane rumah sakit dudu situs wisata, nanging iki lan adhine rumah sakit ing saindenging wilayah Galiléa ora normal. Menyang panggonan kayata Ziv, prajurit Siria digawa wayah bengi. Tentara menyang Suriah kanggo nylametake wong sing lara lan sing lara. Wong liya duwe kanca utawa kulawarga nggawa dheweke menyang tapel wates, yen wis dicenthang lan diresiki, dheweke digawa menyang rumah sakit Israel. Wong-wong iki, udakara 90% wong lanang, diwenehi perawatan medis sajrone mbutuhake tanpa gratis. Saiki ana unit tambahan kanggo wanita lan ibu lan bocah.
Kita ngenteni udakara sakjam karo papat wong lanang iki, sing umure ana umure 17, rong puluh, lan siji sing umure wis umure 50an. Panguwasa Siria wis mulang wong-wong kasebut sajrone urip supaya sengit karo wong Yahudi. Saiki wong-wong Yahudi ngrawat wong-wong mau, kabeh wedi sajrone dina pisanan ing rumah sakit lan kabeh lara banget.
Mesthi wae Israel ora duwe kewajiban legal kanggo ngobati wong-wong sing ing kahanan liya wis dilatih kanggo mateni, nanging kaya sing diandharake dening dokter Israel, tugase ora waras. Sing diarani ing basa Ibrani diarani "tikkun olam- yaiku ndandani jagad sing rusak". Agama kasebut dudu agama Yahudi teoretis, diterapake yudaisme yen nylametake nyawane, pikuach nefesh, dadi prioritas tinimbang kabeh perkara liyane.
Ing rumah sakit ing Ziv, kita bisa ndeleng wong sing ora duwe pangarep-arep, lan saiki ilang anggota awak, diwenehi pangarep-arep lan perangan awak. Dokter Israel nglaporake manawa dheweke wis sinau akeh babagan obat-obatan ing perang, lan kanthi tragis dheweke wis kakehan ndeleng. Perang sipil Siria wis luwih saka 500,000 wong tiwas lan ora ana sing ngerti sejatine sing cilaka.
Israel kudu nggawe macem-macem jinis obat anyar. Dokter, buruh sosial, badut marasake awak, lan psikolog kabeh kudu mbentuk tim sing kohesif. Mesthine ora ana negara liya ing jagad iki sing bakal njupuk risiko gedhe kanggo aktif njupuk prajurit saka negara mungsuh, ngobati dheweke lan nindakake apa wae sing dibutuhake kanggo mbalekake menyang produktif. Mung telung puluh kilometer saka Rumah Sakit Ziv minangka tapel wates Siria, ing sisih liyane, pati ana ing endi-endi lan tragedi ora bakal mandheg.
Nalika lagi ngunjungi wong-wong iki, rumah sakit kanthi tertib mlebu wadhah sing nampani “sufganiyot” (donat Hanukkah). Muga-muga para pria Seneng Hanukah, bisa uga ana sing mbebayani ing Suriah. Nalika tentara Siria mangan, dheweke bisa negesake sing ora bisa dibayangake: Chag Sameach / Preinan Seneng.
Ing kene kanggo apa sing wis diwulangake yaiku wilayah mungsuh wong-wong sing rusak kasebut (lan ing papan liya wanita lan bocah-bocah, nampa hadiah Chanukah sing paling apik; hadiah kanggo marasake awakmu, lan dokter Israel minangka gantine, nampa hadiah kanggo mbantu nggawe jagad iki luwih apik, kanggo menehi urip lan pangarep-arep kanggo wong-wong sing ngerti mung pati lan lara.
Chanukah ngandhakake babagan mukjizat cahya sing ngalahake peteng, pangarep-arep ing endi mung ora kentekan niat. Ing kana, ruangan rumah sakit, tembung sing ditemokake ing saben kamar - sawijining mukjijat gedhe kedadeyan ing kene, tinimbang peluru wong-wong Yahudi lan Arab bisa uga seneng-seneng preinan lan amarga kerjaane akeh dokter sing wani nuduhake jeli donat lan pangarep-arep.
Dadi ing kene ora mung pracaya marang mukjijat, nanging ndeleng sadurunge ana mripat lan ngerti yen sejatine bener,
Seneng Chanukah saka negara kaelokan.
Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Juergen T Steinmetz

Juergen Thomas Steinmetz terus-terusan makarya ing industri pariwisata lan pariwisata wiwit remaja ing Jerman (1977).
Dheweke ngedegake eTurboNews ing taun 1999 minangka buletin online pertama kanggo industri pariwisata lelungan global.