24/7 eTV BreakingNewsShow :
TANPA SUARA? Klik ing simbol swara abang ing sisih kiwa ngisor layar video
Warta Breaking Travel budaya Warta Breaking Irak tanggung jawab Pariwisata News Wire Plancongan Singapur

Natal Bali menyang Irak Lor

MOSULSANTA
MOSULSANTA
ditulis dening Juergen T Steinmetz

Mung setahun kepungkur Mosul dadi kursi negara sing diarani kekhalifahan Negara Islam ing Irak.

Kanthi 1.8 yuta wong dikepung, Desember yaiku nalika warga nggunakake perabotan lawas lan ngetokake wit-witan supaya anget lan masak panganan sing bisa dicoba - kalebu suket ing pinggir dalan lan kucing sing kesasar.

Saiki, nalika wong-wong Kristen ing saindenging wilayah kasebut mlebu preinan biasane kuwatir babagan papane ing Timur Tengah sing ora rame, komunitas Armenia, Asyur, Kalde lan Syriac sing beda-beda ing Irak Lor duwe prekara khusus kanggo dirayakake.

Wit Natal wis katon ing pasar lan Santa Claus wis katon ing lurung-lurung Mosul.

"Kayane aneh yen krungu yen Santa Claus wanita wis muncul ing kutha iki," ujare Ghenwa Ghassan, pitulas taun. "Nanging aku pengin menehi hadiah sederhana kanggo masarakat - nggawa Natal menyang papan sing wis dibuwang."

Klambi kaya Santa, Ghassan nyebarke dolanan lan perlengkapan sekolah kanggo bocah-bocah Kristen lan Muslim ing lorong-lorong rubuk ing Old Mosul.

Sawise telung taun dikuasai dening ISIS, sing kalebu mateni, nyulik, lan nyingkirake wong-wong Kristen saka Mosul lan wilayah sekitar, baline Natal menehi tandha pangarep-arep manawa luwih akeh wong sing bisa bali bareng preinan kasebut.

"Para mudha sewengi nutugake dekorasi kutha kanthi lampu kaya biasane sadurunge ISIS teka," ujare Bernadette Al-Maslob, arkeolog umur sèket sanga taun, ing Karamlesh, wolulas mil sisih kidul-wétan Mosul.

Umat ​​Kristen Kaldea, Asiria lan Siria sing manggon ing kutha-kutha Niniwa Plain ngobong "Flame Natal" ing halaman gereja-gereja kuno - sing akeh wis dirusak lan dibakar dening ISIS.

"Ngrameke Natal ing kene ana pesen, sanajan ana ancaman, penganiayaan, pembunuhan lan apa sing kita adhepi ing Irak, kita ngarep-arep negara iki bakal ganti," ujare Pandhita Martin Banni, pandhita Katulik Karamlesh. Wujud sing nyata, yaiku Greja Kasdim sing nyebar wit Natal.

"Massa Natal pungkasan ing kene yaiku ing taun 2013. Saiki, salib diangkat maneh liwat Greja St. Paulus," ujare Banni marang The Media Line.

Umat ​​Islam sing sekuler lan liberal uga seneng banget nalika mbalik Natal - jarene ideologi tafkiri ISIS ngancam cara urip kaya sing dialami umat Kristen ing wilayah kasebut.

"Pancen nglelehake lan nangis nalika mlebu kelas esuk lan ndeleng wit Natal sing sumunar sawise telung taun pemerintahan ISIS," ujare Ali Al-Baroodi, 29, dosen Inggris ing Departemen Terjemahan ing Fakultas Seni Universitas Mosul.

Luwih akeh wong Kristen sing bali menyang wilayah modern sing luwih modern ing Mosul wétan tinimbang ing lingkungan sing bersejarah kayata Hosh Al-Bai'ah ing sisih kulon ing endi vila-vila Ottoman, greja Kristen Asyur lan Kasdim sadurunge musnah kasebut ditindakake dening ISIS.

"Wingi, sekelompok pemuda Mosul wis ngresiki greja ing kene saengga umat Kristen bisa ngrayakake, rawuh ing acara kasebut lan muni lonceng," ujare Saad Ahmed, 32 warga Muslim Timur ing Mosul. "Restoran lan toko dihias nganggo wit Natal lan gambar Santa Claus."

Nanging greja liyane isih rusak utawa dicekel pamrentah - contone gereja ing Distrik Al-Muhandisin saiki digunakake dadi pakunjaran, "ujare Ahmed marang The Media Line.

Perayaan ing Irak teka sawise musim gugur sing tegang nalika akeh wong Kristen kepeksa mlayu menyang omah ing Ninewh Plain, negara kasebut duwe udakara 1.5 yuta wong Kristen nalika wiwitan invasi AS 2003.

Kelompok pambiyantu lan pembelaan Kristen percaya manawa jumlah saiki udakara 300,000 wong.

"Emigrasi anggota komunitas minoritas terus amarga kemungkinan bisa ndeleng stabilitas sing dibalekake isih adoh," ujare Kepala Eksekutif Mervyn Thomas ing Christian Solidarity Worldwide sing adhedhasar London.

Pemimpin komunitas ujar yen bali saka Kristen kanthi lengkap ing lingkungane ing Mosul lan lingkungane ora bisa ditemokake ing mangsa ngarep.

"Greja Kaldea duwe agenda politik, nyambut sapa sing bali lan ngina wong-wong sing lunga," ujare Samer Elias, sawijining panulis Kristen saka Mosul sing njaluk keslametan ing Kurdistan Irak sawise serangan ISIS.

"Nalika aku bali, aku rumangsa rusak amarga tangga teparo ngadeg lan nonton nalika barang-barang kita dijarah ing ngarepe. Akeh banget sing duwe ideologi yen kita kafir utawa Dhimmis, "ujare Elais marang The Media Line.

Evon Edward, psikolog klinis ing Alqosh- sawijining wong Kristen Asyur ing Lembah Nineveh - ujar manawa dekorasi liburan lan ritual sing dingerteni ora bisa nuwuhake rasa kuwatir bab taun ngarep.

"Ya ana wit sing padhang lan wong-wong lagi ngobrol babagan persiyapane kanggo pesta kasebut," ujare Edward. "Komunitas kasebut isih kena pengaruh perang, masarakat padha ngrayakake kanthi kebiasaan kanthi rasa surem lan emosi adhem."

SOURCE: Saluran Media

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Juergen T Steinmetz

Juergen Thomas Steinmetz terus-terusan makarya ing industri pariwisata lan pariwisata wiwit remaja ing Jerman (1977).
Dheweke ngedegake eTurboNews ing taun 1999 minangka buletin online pertama kanggo industri pariwisata lelungan global.