Asosiasi Warta Warta Breaking Travel Warta Breaking Lesotho News wong Pariwisata Nganyari Destinasi Plancongan News Wire Plancongan

Pamit kanggo mantan Menteri Pariwisata Lesotho

menteri-lesotho
menteri-lesotho
ditulis dening editor

Yang Terhormat Mamahele Radebe, mantan Menteri Pariwisata Lesotho, tilar donya dina Setu, 31 Maret 2018, sawise lara suwe.

Thato Mohasoa, sing njabat dadi Sekretaris Utama Kementerian Lingkungan Pariwisata lan Budaya, ing Menteri Kehormatan Mamahele Radebe nulis penghargaan kasebut kanthi kapasitas pribadi.

Kita kelangan terhormat Mamahele Radebe dina Setu, 31 Maret 2018, sawise lara suwe. Kita wis ora sabar karo dheweke sing apik lan swarane sing nyenengake, lan yen kita milih, dheweke isih bakal bareng karo kita, kanthi sehat, ing bumi.

Ing uripe, putune Lethole Makhoakoa sing hebat (nalika dheweke tresna banget), dheweke bakal nemoni kasusahan, perjuangan, kahanan sing durung mesthi, kurang turune, lan kelangan bojo amarga tragis pati. Nanging saka kahanan kasebut, kapercayan tetep, tenang lan nyenengake, yen urip bakal ngasilake prekara sing apik. Iki minangka latar mburi nalika dheweke urip kanthi prinsip, welas asih, pragmatisme, lan sukses profesional sing gedhe banget.

Sanalika pensiun saka karir layanan sipil sing misuwur, minangka kepala layanan pos Lesotho, dheweke melu aktif ing politik Lesotho, menyang sisih lor konstituensi Hololo, kanggo milih ing pemilihan minangka calon Konvensi All Basotho (ABC). Wayahe dadi Menteri Lingkungan Pariwisata lan Budaya teka ing 2012, sawise dibentuk Pamrentah Koalisi Lesotho sing pertama. Kanthi kapasitas iki, kita kalorone bisa kerja bareng lan nggawe ikatan umur sing kuwat.

Nalika dheweke nuduhake apa sing kudu dadi menteri, dheweke uga nuduhake apa sejatine manungsa kasebut. Dheweke nindakake sopan santun, nggatekake kabecikan cilik, lan humor sing ora kepenak sing uga nemtokake urip sing apik. Hubungan antara Menteri lan Sekretaris Utama ora gampang diatur. Iki minangka wong loro, sing saben dina diwenehi dosis tenaga sing abot. Menteri duwe tanggung jawab kanggo nindakake arah umum lan kendhali marang kementerian, dene Sekretaris Utama menehi kekuwatan eksklusif kanggo menehi kontrol lan pituduh babagan kabeh sumber daya - manungsa lan modal. Bisa, wis, lan terus nganti saiki, dadi sumber upaya jero ing antarane rong pusat kekuwatan kasebut. Iki dudu papan kanggo para monger listrik wuta. Iki minangka hubungan sing mbutuhake rasa hormat, saling percaya, kerja sama, lan sopan. Menteri kita duwe kabeh kualitas kasebut. Dheweke ngarani kita kabeh ing kementerian, saka aku minangka kepala penasihat, lan kabeh staf, kanca kolega, lan nganggep kita kaya ngono. Nanging dheweke luwih saka iku; dheweke dadi pimpinan, penasihat, ibu, lan kanca. Aku luwih sinau babagan mekanika layanan sipil, lan babagan kabijakan umum, kalebu cara navigasi birokrasi pamrentah supaya bisa rampung, tinimbang karo wong liya sing wis kerja bareng.

Pamrentah Koalisi sing pertama nggawe "KTT Pekerjaan," platform sing mrentah pamrentah nggawe katrampilan nggawe proyek lan promosi investasi. Sektor pariwisata diidentifikasi minangka salah sawijining pilar utama ambisi kebijakan iki, lan kita diarahake kanggo mewujudkan. Kanggo nanggepi, menteri kasebut terus mbukak kanthi menang sawetara prakarsa, sing diarahake kanggo posisi ulang sektor iki. Pungkasane, antara liya, sawetara fasilitas duweke pamrentah, sing nganti saiki, diarani gajah putih, dilunasi menyang sektor swasta, liwat pangembangan transaksi kemitraan publik-pribadi kanthi cepet, nyebabake investasi ibukutha tambah , tambah akeh tenaga kerja ing Basotho, uga peningkatan jumlah turis sing teka ing Lesotho.

Menteri kita makili negara kita kanthi martabat ing panggung dunia, lan nggawe hubungan sing migunani lan saling menguntungake kanggo pihak kasebut. Sawetara wong ora bisa nglalekake pesona dheweke sing nyebabake mlebu Memorandum Pangerten antarane Menteri Kita lan Provinsi Kwazulu-Natal lan Negara Bebas Afrika, ing Kerja Sama Bersama ing Proyek Cableway, ing sisih lor-wétan negara kasebut , sadawane Drakensberg. Ing rapat karo pejabat pariwisata Afrika Selatan, dheweke negesake manawa proyek kasebut bakal urip, sanajan bakal ningkatake pariwisata lan nguatake perdagangan ing antarane rong negara kasebut, miturut tembunge, "bakal terus ngakses hubungan kita, ”Nyebutake prasasti Suklaba-Thebe National Park sing sukses, minangka situs warisan dunia - karya sing apik banget sing didhukung dening Afrika Selatan -, minangka kasus sing terus dikerjakake.

Dheweke berjuang kanthi keras supaya swara Lesotho mesthi keprungu ing platform internasional. Bebener sing ora disengaja babagan hubungan internasional yaiku supaya bias negesake negara-negara sing luwih gedhe. Menteri kita ora mung bakal mandheg lan nampa iki minangka norma. Dheweke dadi pemimpin utama kanggo nyusun maneh Organisasi Pariwisata Daerah Afrika Selatan (RETOSA), lan sukses nglawan apa sing diwujudake minangka oligarki kanggo ngrancang agenda pariwisata wilayah kasebut. Dheweke uga nyengkuyung nggawe kantor ing Sekretariat SADC sing bakal didedikake kanggo sektor Seni lan Kerajinan, kanthi negesake manawa sektor iki, minangka bagean saka ekonomi kreatif global, wis ndeleng pertumbuhan sing terus-terusan lan nuduhake kapasitas kanggo nggawe link sing luwih kuwat karo sektor pariwisata ing wilayah kasebut.

Dheweke kesusu amarga ora duwe manajemen lingkungan sing cocog lan terkoordinasi ing Lesotho lan kepengin banget yen prekara iki bisa ditindakake kanthi cepet, minangka prioritas utama kolektif. Selaras karo visi kasebut, dheweke nggawe misi kanggo ngirim panjaluk Lesotho sadurunge Direktur Eksekutif Program Lingkungan PBB (UNEP), kanggo mbantu nyiyapake Badan Manajemen Lingkungan, sawijining badan sing bakal diwenehi tanggung jawab kanggo njamin manajemen berkelanjutan sumber daya alam, perlindungan lingkungan, lan kanggo nyebarake kabijakan lan praktik sing bener.

Dheweke dadi politisi sing ora sampurna, amarga sanajan politik bisa dadi pemisahan lan partisan, dheweke dadi kebiasaan kanggo nyedhaki mungsuh, nalika lan kapan prelu ditindakake. Dheweke ora gampang nyoba kekancan karo Keketso Rants'o, banjur dadi Kongres Lesotho kanggo Demokrasi (LCD); kanggo njaluk kolega LCD supaya bisa dadi Menteri Pariwisata nalika tugas, utawa supaya urusan kasebut bisa lenggah karo penggantine, anggota Kongres Demokrat (DC) lan kanthi sopan menehi pandhuan, minangka bagean saka tangan. Iki minangka wong sing ora bakal isin ngeluh nalika istirahat Parlemen amarga dheweke ora sabar nonton "Tulisan Qoo" ing parlemen. Dheweke ringkes lan ora semangat.

Menteri kita apik lan altruistik. Aku ora kelingan nomer anggota kulawarga lan komunitas sing dheweke jaga; yaiku sedulur sing lara, anggota masyarakat sing mlarat golek sandhangan, panganan utawa papan perlindungan, anggota partai, sekolah deso, utawa greja sing butuh. Dheweke mesthi nemokake cara kanggo intervensi kanggo dheweke. Nalika sawijining staf wis seda, dheweke bakal dadi sing pertama teka ing omah kanggo ngucapake sungkawa, utawa yen dheweke adoh, dheweke ora bakal ragu-ragu ngrampungake telpon, nalika njaluk ngapura amarga ora ana ing omah. Nalika tim Perpustakaan Nasional kita ngandhani babagan rencana kanggo nyumbang "omah seluler" menyang Penjara Pusat Maseru, kanggo digunakake minangka kelas dening narapidana, dheweke dadi seneng banget lan pitunjuk, "Menehi uga buku lan alat tulis."

Bos kita duwe humor lan duwe katrampilan ngguyu kanthi caket. Nalika aku teka nulungi dheweke ngrampungake tagihan hotel sing akeh banget ing Wina, Austria, dheweke guyon yen aku meh nemokake dheweke wis umbah-umbah ing pawon hotel, minangka pamukiman, kanthi quipping, "Ing kene sampeyan bakal mbayar sampeyan sak sachet gula." Wis pirang-pirang dheweke nyritakake manawa dheweke ora adil dibuwang saka Dewan Pos, sawise ngerti yen dheweke gabung karo oposisi ABC. Crita kasebut fokus ing Rapat Dewan tartamtu, sing dheweke lali nggawe telpon meneng. Sajrone proses kasebut, telpon dheweke muni, lan sayangé, ing omah sing kebak pendhukung LCD, nada dering dheweke minangka lagu pujian saka ABC, sing nyuda, ndhesek Thabane kanggo njupuk pamrentahan Mosisili! Omah kasebut meneng nalika dheweke kanthi cepet-cepet nyedhaki kanggo nggawe bisu telpon goddam. Dina sabanjure dheweke nampa surat pemecatan saka Dewan. Reaksi khas dheweke; dheweke njupuk surat kasebut, nyawang, ngguyu nganti tekan Hololo, sing arep ndhaptar dadi calon ABC ing pemilihan umum ing konstituensi kasebut. Liyane, kaya sing dikandhakake, yaiku sejarah.

Kita wis suwe ngilangi dheweke amarga lara, lan saiki tiwas, nanging efek gaib ing urip akeh kita bakal tetep ing salawas-lawase. Nalika kita sedhih amarga dheweke lunga, kita entuk kekuwatan saka Injil Suci (Wahyu 21: 4) sing, "... Gusti Allah bakal ngusap kabeh tangis saka mripate; lan ora ana maneh pati, kasusahan, tangis, lan ora ana kasusahan maneh: amarga prekara-prekara sing kepungkur wis sirna. " Tembung-tembung kasebut bener-bener bener lan nyenengake yen dheweke wis ora lara lan aman ing omah saiki karo bojone, ing swarga.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

editor

Pimpinan editor yaiku Linda Hohnholz.