Breaking News Internasional Warta Breaking Travel Plancongan Bisnis Guatemala Breaking News News Keslametan Pariwisata Nganyari Destinasi Plancongan Singapur

Letusan gunung geni Guatemala: 25 tiwas, puluhan ilang, ewonan padha ngungsi saka wilayah kasebut

0a1a-7
0a1a-7
ditulis dening Kepala Editor Tugas

Rong puluh lima wong kacarita tiwas, sanajan paling ora ana wong 25 liyane sing cilaka sawise Volcan de Fuego ing Guatemala meletus, nembak asap lan bebatuan 10 km ing udara, jeblugan kasebut meksa nggawe eksodus massal saka desa-desa ing sacedhake kebul abu Koordinator Pengurangan Bencana ing Guatemala (Conred) dikonfirmasi. Laporan lokal nuduhake manawa ana 2,000 wong sing kabur saka wilayah kasebut.

Paling ora loro korban yaiku bocah-bocah, sing ngobong pati nalika ngadeg ing jembatan ndeleng jeblugan kasebut, miturut kepala Conred Sergio Cabanas.

Sawise tangi ing dina Minggu, lan kanggo kaping pindho taun iki, Volcan de Fuego (Volcano of Fire) ngasilake aliran piroklastik sing kuat ing Barrancas de Cenizas, Mineral, Seca, Taniluya, Las Lajas lan lokalitas Barranca Honda.

Sawise nembak udakara 10,000 meter menyang udhara, turahane "maju luwih saka 40 kilometer" kanthi arah angin, ujare Conred, nyathet yen letusan kasebut "ngasilake geger kanthi gelombang kejut sing nyebabake geter ing atap lan windows kanthi jarak 20 kilometer. ”

Pejabat berwenang ngajak wong-wong sing cedhak karo kawah kasebut kanggo evakuasi wilayah kasebut. Bandara Internasional La Aurora nutup landasan pacu amarga awu vulkanik minangka langkah pencegahan.

Letusan kasebut, sing paling kuat direkam ing pirang-pirang taun, saiki nyebabake kutha-kutha Antigua Guatemala, Alotenango, San Antonio Aguas Calientes, Santa Catarina Barahona, Ciudad Vieja, San Miguel Dueñas, Acatenango, San Andres Itzapa, Patzicia, Saragoza, Patzún lan Tecpán Guatemala. Kamangka, warga lokal wis nuduhake foto lan video sing dramatis nuduhake kolom awu sing akeh banget tekan langit.

Volcán de Fuego minangka stratovolcano aktif ing Guatemala, ing wates departemen Chimaltenango, Escuintla lan Sacatepéquez. Dununge udakara 16 kilometer sisih kulon Antigua Guatemala, salah sawijining kutha paling misuwur ing Guatemala lan tujuan wisata. Volcan Fuego, salah sawijining gunung geni paling aktif ing Amerika Tengah, yaiku salah siji saka telung stratovolcanoe gedhe sing ndeleng mantan ibukota Guatemala, Antigua.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Kepala Editor Tugas

Pimpinan editor Tugas yaiku OlegSziakov