24/7 eTV BreakingNewsShow :
TANPA SUARA? Klik ing simbol swara abang ing sisih kiwa ngisor layar video
Breaking News Internasional Warta Breaking Travel Kuliner budaya Warta Pamrentah Industri Hospitality News wong tanggung jawab Olahraga Warta Breaking Tonga Pariwisata Nganyari Destinasi Plancongan Singapur

Perdana Menteri Tonga ndhesek pimpinan Pulau Pasifik kanggo nglawan obesitas sing nyebar

0a1a-49
0a1a-49
ditulis dening Kepala Editor Tugas

Pasifik minangka papan obesitas paling dhuwur ing donya lan para kepala negara kudu langsing kanggo menehi conto sing bener kanggo warga.

Print Friendly, PDF & Email

Perdana Menteri saka Tonga Akilisi Pohiva ngajak para kepala negara ing Pasifik supaya nyuda conto sing cocog kanggo warga bosok ing wilayah kasebut. Dheweke malah menehi saran supaya bisa nggawe kompetisi ngilangi bobot.

Pasifik minangka papan obesitas paling dhuwur ing donya lan penyakit sing ora nular, lan Pohliva ngusulake nggawe kompetisi dadi bagean saka Forum Kepulauan Pasifik, rapat tahunan negara-negara independen ing Samodra Pasifik. Pimpinan Tonga menehi saran supaya saben pamimpin ditimbang ing rapat taun iki sadurunge bali taun sabanjure kanggo ditimbang maneh.

"Iki dudu babagan sapa sing ilang paling akeh kilo, nanging kanggo ngilangi bobot awak, sampeyan kudu mangan sing entheng lan duwe mental sing sehat bakal dawa," ujare Pohiva, mantan guru sekolah, marang The Samoa Observer. "Sawise para pamimpin adaptasi karo pola pikir, dheweke bakal bertekad supaya bangsane duwe aspek sing padha lan lunga saka kana."

Miturut Organisasi Kesehatan Dunia, siji saka limang bocah lan remaja ing 10 negara Pasifik diklasifikasikake minangka obesitas, dene sawetara panliten nuduhake yen 40 nganti 70 persen bocah sing lemu bakal dadi wong diwasa lemu. WHO negesake prevalensi obesitas ing wilayah kasebut nganti ganti panganan tradisional karo panganan olahan, impor.

Ing Nauru, 61 persen wong diwasa obesitas. Ing Kepulauan Cook, angka kasebut 56 persen. Secara global, udakara 12 persen wong diwasa diklasifikasikake minangka obesitas. Tingkat obesitas sing akeh ing wilayah kasebut nyebabake jangka urip bisa mudhun nalika kasus diabetes lan penyakit kardiovaskular mundhak.

Pohiva mratelakake rasa frustrasi karo pengaruh sing kurang apik saka inisiatif sing saiki nyoba ngrampungake masalah kasebut ing Pasifik lan ujar manawa dheweke ngarep-arep kompetisi ngilangi bobot bisa dadi conto sing apik kanggo ngetutake masarakat.

"Penyakit sing ora nular [tarif] lan obesitas bocah ana gandhengane karo kabiasaan mangan lan gaya urip lan masalah umum nalika nerangake wong-wong Pasifik," jarene.

"Lan karo pimpinan pulau Pasifik, kita ketemu lan ngobrol lan ngomong babagan masalah iki, nanging inisiatif kanggo masalah iki ora menehi pengaruh ... Kita wis nganjurake masalah sing padha suwene wis pirang-pirang taun nanging kayane ora bisa digunakake."

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Kepala Editor Tugas

Pimpinan editor Tugas yaiku OlegSziakov