24/7 eTV BreakingNewsShow : Klik ing tombol volume (kiwa ngisor layar video)
Warta Breaking Travel budaya Warta Pamrentah Warta Breaking Maladewa News News Wire Plancongan

Nasheed: Mbela demokrasi saka pengasingan

Foto-duweni-saka-Verdant-Komunikasi
Foto-duweni-saka-Verdant-Komunikasi

Yen Mohamed Nasheed, mantan Presiden Maldives, wis dadi kucing. dheweke mesthi wis ngenteni sangang umur saiki. Nalika ngomong ing Sekolah Studi Oriental lan Afrika ing London, Nasheed ujar manawa dheweke meh ora bisa ngetung kaping pirang-pirang penjara, dheweke ngira udakara 14 kaping.

Mantra pengasingan Nasheed saiki wis entek amarga kekalahan sing ora dikarepake ing pamrentah Yameen Gayoom tanggal 23 September sing mbubarake parlemen lan pengadilan tinggi nggunakake kekuwatan militer lan ngunjara kabeh pimpinan oposisi politik. Nasheed bebas maneh bali menyang omah lan main peran ing pamrentahan anyar.

Nasheed ujar: "Umume uripku katon minangka lawang sing ana ing antarane kantor politik, penjara, pengasingan ing Inggris, lan bali. Kita nyalahake pelanggaran ing omah lan njaluk akuntan supaya nemokake pelanggaran lan korupsi Yameen. " Ing wulan Januari, pasukan Yameen nyerang Pengadilan Tinggi lan nyulik Hakim Agung, nyeret dheweke menyang lantai kanthi dasi. Geng-geng dalan diluncurake menyang aktivis lan pendukung oposisi. Sanajan akeh banget, oposisi gabung karo pimpinan Partai Demokrat Maladewa. Akibate, ing pemilihan September, Yameen, sing ngira bakal menang gampang, kalah amarga longsor. Oposisi gabung karo pimpinan MDP.

Kanggo Nasheed, iki wis pola akrab. Asring diarani "Mandela Maldives," Mohamed Nasheed tetep dadi juara promosi hak asasi manungsa lan demokrasi ing negara-negara Islam lan ikon internasional kanggo tumindak iklim. Mantan jurnalis lan aktivis hak asasi manungsa, Nasheed memimpin kampanye ora patuh sipil tanpa kekerasan marang panguwasa paling dawa ing Asia sing nyebabake dheweke dicekel, dipenjara, lan disiksa amarga kapercayan politik dheweke. Sajrone pirang-pirang taun aktivisme politik sing tentrem, dheweke sukses meksa diktator Maumoon Gayoom supaya ora ngidini pluralisme politik, lan sawise pamilihan bebas lan adil sing bersejarah taun 2008, Nasheed dipilih dadi presiden, ngilangi pamrentahan siji-sijine 30 taun.

Foto © Rita Payne

Nalika Nasheed lan panyengkuyunge nggambarake, demokrasi sing anyar iki dibatalake ing taun 2012 dening kudeta sing nglibatake unsur anti-demokratis, sing setya karo kediktatoran sadurunge, ing militer lan polisi. Nasheed banjur dijatuhi hukuman penjara 13 taun, sing dikritik ing saindenging jagad minangka manuver transparan kanggo nyegah dheweke nantang rezim sing didukung Beijing Yameen Gayoom ing poling sing bakal teka.

Urip ing pembuangan antarane Colombo, Sri Lanka, lan London, Nasheed nyebabake upaya oposisi sing kalebu nggawe koalisi multi-partai, koordinasi aktivisme akar umbi, keterlibatan media global, lan langkah-langkah diplomatik internasional.

Nasheed kelingan yen ing pirang-pirang taun nalika Gayoom berkuasa, ora ana harapan kanggo nggawe partai oposisi ing Maladewa. Saben upaya mesthi dipenjara lan disiksa. Siji-sijine cara sing bisa nggawe kampanye oposisi sing efektif yaiku nyingkirake negara kasebut lan nambah dhukungan saka luar negeri.

Iki minangka ciri khas politik sing rame ing Maladewa yen Nasheed gabung karo mantan penindas, Maumoon Gayoom, sing dipenjara karo sedulur lanang, Yameen. Ora gampang ngetutake yen sampeyan ora kenal karo negara kasebut.

Nasheed wis ngentekake pirang-pirang dina ing pembuwangan, ujar manawa dheweke wis ngerti manawa ing negara kaya Maladewa sampeyan bisa ngowahi kanthi kegiyatan sing tentrem saka luar negeri. "Yen sampeyan mlebu penjara, sampeyan mung menehi luwih akeh wektu kanggo mikir." Dheweke ujar manawa ana wong sing asring krungu argumen yen wong Asia seneng pimpinan sing kuat. Dheweke ujar manawa iki dudu kedadeyan ing Maladewa utawa uga negara kaya Malaysia. "Kabeh wong pengin atap, papan perlindungan, pendhidhikan kanggo anak, pangan, lan hak demokratis. Aja nganggep demokrasi luwih gampang. lan nulungi kita nggawe pangowahan ing omah. "

Nasheed asring ditakoni apa rasane urip ing pembuwangan. Dheweke ujar manawa ing kasus kasebut, dheweke ora pengin mlebu Inggris lan luwih seneng mulih. “Sampeyan kepengin omahmu. lan sampeyan ngelingake babagan kabeh wektu. … Kanggo aku, omah mesthi ana ing kowe, lan kowe nggawa. ” Dheweke ngucapake matur nuwun banget marang UK babagan dhukungan, nanging ujar manawa srengenge katon padhang maneh ing negarane, lan wis wayahe dheweke bali.

Nasheed ngakoni manawa diwenehi sejarah Maladewa, ora ana sing bisa dianggep gampang; ana tantangan lan ancaman ing ngarep. Dheweke ujar manawa prioritas pamrentah anyar babagan kabijakan domestik yaiku reformasi yudisial lan perlindungan lingkungan.

Kebijakan luar negeri, jarene, bakal dibentuk dening kepentingan nasional Maladewa, lan negara kasebut bakal nyoba ngimbangi hubungan karo China lan India. Ngelingi keprihatinan manawa maksud China arep nggunakake Maladewa minangka pangkalan ing Samodra India, Nasheed komentar manawa iki minangka masalah sing luwih akeh ora mung diwatesi karo Maladewa.

Ana kuwatir terus-terusan babagan Islam radikal sing bisa ditempuh ing Maladewa ing pamrentahan Yameen. Udakara 200 pejuang wis lelungan saka Maladewa kanggo perang ing Suriah. Iki lumrahe nyebabake rasa wedi yen ekstremis agama bakal ngencengi cengkraman nalika para pejuang kasebut bali. Nasheed menehi jaminan yen Presiden anyar ora bakal ngidini kedadeyan kasebut.

Nasheed menehi pernyataan sing nyengkuyung babagan ngilangi larangan hak asasi manungsa, kebebasan bersuara, lan langkah-langkah penindasan liyane sing diwenehake dening pamrentah Yameen. Dheweke uga ujar manawa Maladewa pengin gabung maneh karo Persemakmuran. Nasheed wis kecewa sadurunge amarga dheweke ora duwe dhukungan saka Persemakmuran nalika dipeksa mundur ing taun 2012. Dheweke ujar manawa dheweke ngarep-arep manawa Komanwel saiki bakal nindakake komitmen kasebut.

Sajrone jabatan lan sawise, Nasheed duwe peran global sing penting kanggo nyengkuyung tumindak iklim. Kanggo nyoroti kerentanan Maladewa kanggo mundhak permukaan segara, dheweke misuwur nganakake rapat kabinet ing jero banyu. Minangka aktivis sing ditahan, Nasheed dijenengi "Prisoner of Conscience" Amnesty International, lan sabanjure, Newsweek ngarani dheweke minangka "10 Pimpinan Paling Apik ing Dunia". Majalah Time ngumumake Presiden Nasheed minangka "Pahlawan Lingkungan," lan PBB wis menehi dheweke penghargaan "Juara Bumi". Ing 2012, sawise "kudeta," Nasheed dianugerahi Penghargaan James Lawson sing prestisius amarga tumindak politik non-kasar. Ing 2014, Nasheed kapilih dadi Presiden Partai Demokrat Maladewa. Ing wulan iki, dheweke ngumumake rencana mulih menyang Maladewa sawise urip ing pembuangan suwene rong setengah taun sawise kemenangan pemilihan ing partai kasebut lan kekalahan rezim sing ngilangi lan ngunjara dheweke.

Nasheed nganggep awake dhewe minangka bukti nyata yen bisa njaga semangat demokrasi supaya tetep urip saka pembuangan. Dheweke ujar manawa Maladewa minangka studi kasus babagan tantangan kanggo ngatasi penjaga lawas sing ana ing demokrasi enom lan njaga kedaulatan nasional ing tengah persaingan geopolitik ing wilayah Samudera Hindia. Muga-muga, nalika Nasheed bali menyang Maladewa, wektu iki dheweke bakal ana ing kana kanggo jangka panjang.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Rita Payne - khusus kanggo eTN