24/7 eTV BreakingNewsShow :
TANPA SUARA? Klik ing simbol swara abang ing sisih kiwa ngisor layar video
budaya Warta Pamrentah Warta Breaking Hawaii HITA Singapur USA Breaking News

Honolulu Nggawe Perjanjian Iklim Paris

Kualitas udara Hawaii dadi salah sawijining sing paling bersih ing AS
Perjanjian iklim paris Hawaii

Walikota Honolulu, Kirk Caldwell, ngumumake dina iki mbebasake Rencana Aksi Iklim (CAP) Kutha lan Kutha ing Honolulu sing judhule "Siji Iklim: Siji O'ahu." CAP dikembangake kanthi kemitraan karo Universitas Hawaii lan nggambarake strategi adhedhasar ilmu pengetahuan adhedhasar komunitas kanggo O'ahu kanggo nyuda emisi gas rumah kaca dadi nol nol ing taun 2045 kaya sing dibutuhake karo peraturan kota. Adopsi CAP uga kudu tetep ana ing konsorsium "We Are Still In" lan Walikota Iklim kanggo njaga kesepakatan iklim Paris. 

"Nalika Presiden saiki ngumumake manawa Amerika Serikat bakal mundur saka perjanjian iklim Paris, aku bangga ngadeg ing jejere kabeh telung walikota tetangga lan Gubernur supaya dunya ngerti manawa Hawai'i isih ana," ujare Walikota Caldwell. "Dina iki, aku uga bangga bisa menehi Rencana Aksi Iklim sing paling apik ing Kutha lan County ing Honolulu, sing ndadekake komitmen dadi rencana pelayaran sing kudu dituju menyang masa depan sing luwih sehat lan lestari kanggo pulau kita."

Walikota Caldwell njabat dadi panitia pengarah nasional Mayors Iklim, jaringan liwat 470 kutha ing saindenging negara sing wis setya nyuda emisi lan njaga kesepakatan iklim Paris kanthi signifikan tumindak iklim lan kabijakan. Ana rong syarat kanggo njanjeni perjanjian iklim Paris liwat organisasi Mayors Iklim: pisanan, kanggo nemtokake tujuan kanggo nyuda emisi karbon; lan nomer loro, nganggo Rencana Aksi Iklim ing saindenging komunitas. Kanthi undhang-undhang sing disepakati saka RUU 65 lan ditandatangani dening Walikota Caldwell tanggal 22 Desember, Kutha kasebut netepake peraturan kanggo target pangurangan emisi karbon 100% ing taun 2045. Adopsi CAP dening Dewan Kota minangka langkah kaping loro lan pungkasan kanggo ngrampungake komitmen

"Nalika gabung karo Aliansi Perubahan Iklim AS, Kutha lan County Honolulu janji supaya tetep aktif terlibat karo komunitas internasional minangka bagean saka upaya global supaya anget ing sangisore 2 derajat Celcius," ujare Anggota Dewan Tommy Waters. "Nglindhungi pulau kita saka perubahan iklim yaiku hak kita."

CAP digawe dening Kantor Perubahan Iklim, Kelestarian, lan Ketahanan Kota kanggo nanggepi panjaluk saka komunitas lan Resolusi Dewan Kota 18-221, sing njaluk Administrasi "nggawe Rencana Aksi Iklim sing nggawe tonggak jangkep kanggo transisi Oahu menyang 100 persen energi terbarukan ing jalur netralitas karbon ing taun 2045, utawa sadurunge. ” CAP kasusun saka 9 strategi iklim kanthi 46 tumindak iklim tartamtu sing bisa ditindakake Kota ing limang taun sabanjure kanggo nyuda emisi gas rumah kaca ing pulau kasebut 44% ing taun 2025 kanggo njaga target pengurangan emisi Kutha lan perjanjian Paris.

"Transisi kanggo energi sing resik lan transportasi sing berkelanjutan ora mung bakal nglacak target negara, nanging uga bakal nguntungake ketahanan, keamanan, lan kemakmuran komunitas pulau kita," ujare Anggota Dewan Brandon Elefante.

CAP ngandhakake manawa ana penurunan emisi sing stabil ing antarane taun 2005 nganti 2016, tingkat emisi wiwit mundhak maneh - mundhak 0.1% ing taun 2017 lan mundhak maneh 1.8% ing taun 2018. Sanajan akeh sing nganggep emisi mudhun, data negesake manawa ana tumindak kuwat kanggo ngatasi polusi karbon O'ahu tumrap krisis iklim. Telung sektor sing ngetokake emisi gas omah kaca paling gedhe ing O'ahu yaiku transportasi darat, panggunaan energi bangunan, lan emisi sing ana gandhengane karo sampah.

CAP kasebut dilaporake dening warga, spesialis, lan agensi sajrone 18 wulan kepungkur. Klompok Pakaryan Aksi Iklim saka 28 ahli saka bisnis, nirlaba, lan sektor pamrentah mbiyantu menehi saran marang Kutha, analisis teknis lan data ditindakake dening Universitas Hawai'i ing Mānoa. Tujuan asli CAP langsung dilaporake dening atusan warga Kutha ing 12 rapat komunitas sing dianakake kanthi kemitraan karo Anggota Dewan ing saindenging pulau sing melu "game iklim" sing njaluk klompok prioritasake tumindak kebijakan. Draf CAP luwih kalebu umpan balik saka 760 individu ing survey perwakilan ing saindenging pulau babagan aksi iklim lan 614 kontributor kanggo open house virtual kanggo ngatasi masalah COVID ing musim panas taun 2020.

"Warga kita ngerti lan ngerti komunitase kanthi paling apik, mula kita pengin rencana iklim iki kalebu mana'o wiwit wiwitan," ujare Josh Stanbro, Kepala Pejabat Ketahanan Kota. "Tumindak sing kalebu ing draf CAP iki langsung nuduhake keprihatinan sing kita rungokake saka warga, lan kita ngarep-arep bisa nimbang saiki lan menehi masukan kanggo ngrampungake draf iki."

Kutha ngundang masarakat supaya maca draf CAP lan menehi komentar ing www.resilientoahu.org/climate-action-plan . Komentar bakal ditampa nganti 30 Januari 2021, lan Kantor Ketahanan bakal nganakake lokakarya online ing dina Selasa, 2 Februari 2021 minangka kesempatan tambahan kanggo masarakat kanggo menehi masukan. Masyarakat bisa ndaftar sadurunge kanggo lokakarya ing www.resilientoahu.org/climate-action-plan . Umpan balik sing disedhiyakake kanthi online lan ing lokakarya bakal digunakake kanggo ngrampungake CAP, sing banjur kudu dikirim menyang Dewan sajrone 120 dina kanggo disetujoni utawa ora disetujoni, miturut syarat sing ditemtokake ing Ordinan 20-47.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Linda Hohnholz, editor eTN

Linda Hohnholz wis nulis lan nyunting artikel wiwit karir. Dheweke wis ngetrapake semangat bawaan iki menyang papan-papan kayata Hawaii Pacific University, Chaminade University, Hawaii Children's Discovery Center, lan saiki TravelNewsGroup.