Ganti bentuk piramida Bolivia Akapana minangka fiasco renovasi

000s_94
000s_94
ditulis dening editor

TIWANAKU, Bolivia - Kepengin narik luwih akeh turis, kutha Tiwanaku ing Andes Bolivia wis ngrampungake piramida Akapana kuno nganggo adobe tinimbang watu, sing diarani sawetara ahli.

Print Friendly, PDF & Email

TIWANAKU, Bolivia - Kepengin narik luwih akeh turis, kutha Tiwanaku ing Andes Bolivia wis nggawe piramida Akapana kuno nganggo adobe tinimbang watu, sing diarani sawetara ahli minangka fiasco renovasi.

Saiki, piramida Akapana beresiko ilang sebutane minangka Situs Warisan Donya PBB, lan ana kuwatir yen owah-owahan kasebut bisa nyebabake ambruk.

Piramida minangka salah sawijining konstruksi pra-Columbus paling gedhe ing Amerika Kidul lan bangunan sing penting banget kanggo peradaban Tiwanaku, sing nyebar ing Bolivia sisih kidul-kulon lan bagean Peru, Argentina lan Chili saka sekitar 1500 SM nganti 1200 Masehi.

Jose Luis Paz, kang ditunjuk ing Juni kanggo netepke karusakan ing situs, ngandika Uni Arkeologi Nasional negara, UNAR, erred ing milih kanggo mbangun piramida nggunakake adobe, nalika iku cetha kanggo mripat langsung sing asli dibangun saka watu. .

"Dheweke mutusake kanggo bebas nganggo desain (anyar) ... Ora ana panaliten sing nuduhake manawa tembok kasebut pancen katon kaya iki," ujare Paz marang Reuters nalika ngadeg ing ngarep piramida ing situs arkeologi Tiwanaku, udakara 40 mil sisih lor Bolivia. ibukutha administratif La Paz.

Miturut Paz, sing saiki dadi kepala penggalian ing situs kasebut, kutha Tiwanaku nyewa UNAR kanggo renovasi Akapana kanggo nggawe "luwih atraktif kanggo turis," preduli saka carane piramida bisa uga katon kaya asline.

Ewonan turis ngunjungi Tiwanaku saben taun lan mbayar udakara $ 10 kanggo mlebu ing situs kasebut, nanging desa Tiwanaku, sing ngatur taman kasebut, ngira yen piramida sing luwih apik bakal narik luwih akeh pengunjung, ujare.

Menteri Kebudayaan Pablo Groux nolak sawetara kritik kasebut lan ujar manawa renovasi kasebut wis suwe.

"UNAR wis mulihake wangun asli piramida wis. Yen dideleng gambar saka limang taun kepungkur, mung ana gunung. Sing bisa dideleng saiki meh padha karo konstruksi asline," ujare.

TENTANG STRUKTURAL

Nanging, Paz ujar manawa kontroversi kasebut ora mung babagan estetika.

Arkeolog ujar yen dek ngisor rada miring amarga bobot ekstra tembok adobe, sing bisa nyebabake ambruk piramida.

Organisasi Pendidikan, Ilmiah, lan Budaya Perserikatan Bangsa-Bangsa, utawa UNESCO, bakal ngunjungi Tiwanaku sakcepete lan yen mutusake Akapana wis dirusak banget, bisa uga bakal ngilangi Tiwanaku saka dhaptar Situs Warisan Donya.

Ing taun 2000, UNESCO mutusake manawa Tiwanaku pantes dilebokake ing daftar kasebut amarga reruntuhan kasebut "nyekseni kekuwatan kekaisaran sing nduwe peran utama ing pangembangan peradaban pra-Hispanik Andes."

Peradaban Tiwanaku, sing ngrembaka ing tlaga Titicaca, minangka salah sawijining prekursor saka kekaisaran Inca, peradaban pra-Columbus paling gedhe ing Amerika.

Groux percaya yen Tiwanaku ora bakal kelangan status Warisan Donya amarga pamrentah mandhegake proyek rekonstruksi ing awal taun iki, sanalika UNESCO ngandhani.

"Kalebu ing dhaptar Situs Warisan Donya kalebu mriksa rutin, amarga sawetara papan bisa uga kelangan intine kenapa dheweke kalebu ing dhaptar kasebut. Ing kasus Tiwanaku ilang gelar kasebut ora mungkin, ”ujare.

Penjarahan watu lan keramik sing diukir Akapana diwiwiti sakcepete sawise penaklukan Spanyol lan struktur kasebut banjur digunakake minangka tambang, saka ngendi watu diekstrak kanggo mbangun jalur sepur lan gereja Katolik sing cedhak.

Ukurane lan dek ngisor sing isih ana ing ngisor iki nuduhake yen Akapana biyen dadi bangunan sing luar biasa, nanging minangka akibat saka ransacking lan suhu sing ekstrem lan angin kenceng ing dataran tinggi Andes, kira-kira 12,500 kaki saka permukaan laut, piramida katon rundown.

Print Friendly, PDF & Email

Berita sing gegandhengan

About penulis

editor

Pemimpin editor kanggo eTurboNew yaiku Linda Hohnholz. Dheweke adhedhasar ing HQ eTN ing Honolulu, Hawaii.