Breaking Sri Lanka News Warta Breaking Travel News wong Keslametan Pariwisata Nganyari Destinasi Plancongan News Wire Plancongan Singapur

Apa pangucap penyu Sri Lanka nampa pesen sawetara dina sadurunge tsunami?

penyu-1
penyu-1
ditulis dening editor

"Aku ndeleng segara sing rame, nyapu omah, kewan lan wong sing nyebabake karusakan," ujare penyu penyu tsunami kasebut.

Print Friendly, PDF & Email

Dina Dina Tinju 2004.

Santha Fernando, Sri Lankan, umure 27 taun, ngoperake penetasan penyu ing Kosgoda, sisih kidul Colombo, keprungu banyune segara ngliwati grumbul sadurunge dheweke rumangsa mubeng lan mubeng-mubeng sikile banjur tumungkul tumungkul sadurunge mundur.

Biasane Santha ana ing pantai udakara 300 meter saka papan penetasan lumut kanggo panganan kura-kura. Mau esuk ana pengunjung sing tiba ing penetasan wis nundha dheweke.

Segara mundur cara teka, liwat wit klapa, grumbul, pager, lan omah-omah sing jejer karo pantai.

"Aneh" dheweke mikir babagan fenomena sing ora biasa iki. Ora nate kedadeyan sadurunge.

Banjur kringete kringet adhem. Dheweke kelingan impen udakara patang dina sadurunge.

Njerit wong-wong ing sakiwa tengene kanggo mlebu ing papan sing dhuwur, dheweke ngelingake gelombang gedhe lan luwih kuat sing bakal bali. Nyelehake loro penyu albino langka ing ember, dheweke balap kanthi aman ing bangunan rong lantai udakara udakara kilometer.

Mlaku bali kanggo nyekel anake loro, dheweke nggawa dheweke slamet ing kuil ing lemah dhuwur, bengok-bengok nganti tekan wong-wong sing ditemoni kanggo slamet.

Apa sing kedadeyan nalika gelombang kaping loro nyerang pesisir kanthi efek sing ngrusak yaiku sejarah; korbane isih dikenang nalika memorial sing diadegake ing pesisir kidul kidul pulo kasebut. Ora adoh banget saka hatchery kasebut, sawijining struktur pinggir dalan ing Peraliya meneng-menengan minangka sentinel minangka bukti bencana ril tunggal paling gedhe ing donya nalika sepur sing kebak penumpang disapu trek karo 1,270 penumpang dening perairan segara sing lagi ngamuk dina kasebut.

Memorial kanggo para korban ing Peraliya. Salah sawijine ing pesisir kulon pulau kasebut.

Para korban dikenang saben taun ing Dina Tinju. Sepur bakal mandheg ing Peraliya nalika ana bencana kasebut. Pengemudi lan penghuni sepur lan warga desa bakal melu upacara sederhana sadurunge kreta nerusake perjalanane.

Santha, kaya sing paling disebabake tsunami, wis pindhah nanging mikir nalika nyebutake mbakyune lan simbah sing ilang ing laut dina kasebut.

Mural sing rinci babagan tragedi kasebut.

Hatchery kasebut dibangun maneh lan misuwur ing kalangan pengunjung, lan dheweke entuk penyayang penyu-tur konservasi sing ngunjungi dheweke saka luar negeri kanggo kerja dadi sukarelawan lan sinau babagan makhluk umur dawa saka segara kasebut. Sri Lanka dikunjungi lima saka pitung jinis penyu, Santha, nerangake lan nuduhake gundukan pasir ing endi dheweke menehi endhog macem-macem jinis endhog kanthi endhog ukurane wiwit bal ping-pong nganti bal tenis.

Katresnane kanggo kabeh makhluk biasa ditampilake nalika nggunakake tongkat kanggo mindhah kalajengking ireng kanthi alon-alon supaya ora ucul saka sikil utawa saka pengunjung.

Ing sawetara tank banyu laut, kura-kura kanthi umur lan ukuran sing beda-beda wiwit saka endhog nganti cedhak ukuran rodha kreta nglangi. "Josephine" sing cacat amarga wuta lan mama sing umure 50 taun sing duwe kecepet ing sandal sing disebabake jaring nelayan nggawe dheweke ngenteni 10 taun pungkasan ing pamukiman, "Natalia" lan "Sabrina" nanggapi Telpon Santha supaya cedhak karo para pengunjung. Dheweke pancen kayane bisikan penyu.

Saiki umur 41 taun, dudu pengetahuane babagan Kulit Balik, Penyu Ijo, Tagihan Hawks, Loggerheads, utawa Olive Ridley sing nggawe panulis ngrungokake. Iki minangka sebutan sing wis ngerti sadurunge babagan tsunami.

Carane?

Dheweke ngerti kedadeyan kasebut patang dina sadurunge, jarene.

"Aku weruh ing ngimpi," jarene.

"Aku weruh segara rame, nyapu omah, kewan lan wong sing nyebabake kerusakan," jarene. Dheweke mecat mung minangka impen, amarga dheweke pancen ora peduli karo kedadeyan kasebut ujare Santha.

Nanging, nalika banyu segara muter ngubengi dhengkul lan surut esuk mau, dheweke kelingan impene. Dheweke rumangsa wis kayektenan lan bakal ana gelombang liyane sing bakal ngrusak. Mula, dheweke bengok-bengok ngelingake marang wong liya.

Naluri murni sing nyebabake penyu luwih dhisik sadurunge anak-anake, ujare Santha. Melu nylametake lan ngrawat kura-kura wiwit umur sangang taun, tumindak kasebut minangka tumindak refleks, "amarga wis akeh wektu nggunakake dheweke," jarene.

Akeh mitos kuno akeh ing saindenging jagad penyu lan kura-kura sing diabadikan nganti suwe ing ukiran, lukisan guwa, lan kutub totem. Ing mitologi Yunani, utusan para Dewa, Hermes sing seneng karo makhluk kasebut diarani nggawe lire saka cangkang kura-kura.

Dadi, apa impen kasebut minangka peringatan saka jero utawa pesen sing ora sengaja dicegat dheweke amarga tresnane lan srawungan karo kura-kura? Santha ora ngaku ngerti.

Rasa tresna marang penyu diwarisake saka bapake, Amarasena Fernando, 68 taun, sing bisa diarani prajurit Prajurit "penyu" pertama ing Sri Lanka kanggo nylametake kura-kura lan nemokake endhog supaya ora dipangan manungsa.

Tembung saka wong liyo sing wis tuwa ing pantai Negombo marang Amarasena sing isih enom, wis wiwit diwiwiti nalika perang salib taun kepungkur. Amarasena wis nuruti saran supaya kura-kura, sawetara sing umure udakara 300 taun, kudu dihormati lan dilindhungi, ora dipateni amarga dikonsumsi kanthi kapercayan sing bodho kanggo entuk umur dawa.

Amarasena miwiti tuku endhog penyu kanthi rega premium saka wong sing ndudhuk saka pantai kanggo didol ing pasar. Dheweke dikubur ing pasir ing kebone nganti endhog ditetes. Hatchling cilik ing wektu sing tepat banjur dibebasake ing segara nalika wengi. Dheweke nyritakake kanthi bungah kepiye carane nylametake udakara lima penyu gedhe kanthi nyudukake roda truk sing wis macet ing wedhi nalika nggawa kura-kura kanggo disembelih.

Nalika sopir truk sing ora bisa obah lunga njaluk tulung, Amarasena enom wis ngeculake kura-kura.

Amarasena wis pindhah menyang Kosgoda lan ngrintis penetasan penyu ing taun 1960. Kanthi kurang akeh taman, endhog penyu dikubur ing wedhi ing pawone nganti nate muncul. Kadhangkala Santha lan sedulur-sedulur sing turu ing lantai bakal digugah karo penyu cilik sing nyusup ing tikar nalika wengi.

Santha nerusake kerjaane bapake tuku endhog penyu kanthi rega premium, dijaga nganti ditetes, lan dilebokake bayi menyang segara.

Dina iki, Santha duwe udakara 400 penyu ing pembuangan ing macem-macem tahap diwasa. Dheweke nyimpen udakara 20 penyu gedhe ing tank. Saka antarane, lima sing cacat amarga sawetara wuta lan sawetara cacat amarga ciloko. Sisane bakal disimpen udakara limang taun supaya bisa diluncurake kanggo mesthekake yen ora dadi korban predator sing njupuk akeh penyu bayi sing saben taun mlebu ing segara. Kira-kira mung udakara siji saka 1,000 anak tuket sing bisa urip nganti diwasa.

Katresnan kanggo penyu mandheg sekolahe Santha nalika isih cilik nanging dudu pendhidhikan. Dheweke menehi informasi babagan macem-macem jinis penyu, umure rata-rata, panganan, lan predatore, lan bebaya kabeh kura-kura bisa dideleng saka jala nganti tas plastik.

Miwiti saka papan sing ngemot gundukan endhog sing ditutupi wedhi tabulasi, para pengunjung digawa ngubengi pirang-pirang tank banyu laut sing dadi penyu ing macem-macem tahapan tuwuh. Santha katon ngerti siji-sijine nalika nerangake babagan dheweke.

"Aku mriksa hatchling individu sadurunge ngeculake menyang segara. Ana sawetara sing wuta lan cacat. Aku njaga dheweke ing tangki kapisah kanggo ngurus, "jarene.

Santha mandheg lan nyebut jeneng ing saben tank, lan kura-kura nanggapi lan nglangi. Umume sing diarani pengunjung Eropa sing wis nyumbang dhuwit kanggo perawatan penetasan. Ana Kara King lan Jane saka Inggris. Ana "Julia," albino sing tampil ing "turtlenapping" dening wong sing ora sopan kepincut karo akeh dhuwit saka wong asing.

Santha ora nyengkuyung nyentuh penyu. Pengunjung bisa uga nggawa virus sing mbebayani, uga produk kulit sing digunakake saben dina sing uga bisa ngrusak penyu sing alus, ujare. Nanging, ana sing istiméwa. "Sampeyan bisa nyoba ndemek sing iki."

"Nyokot," dheweke ngelingake. Dheweke nyelehake tangane menyang banyu lan cepet ditarik metu nalika kura-kura kasebut utuh. "Iki duwe sipat nesu lan gelut karo wong liya," jarene.

Tangki liyane minangka papan wuta gedhe lan liyane kanggo flipper sing dicelup dening jala.

Sing lara lan wong wuta dijaga lan ora bakal dibebasake ing segara amarga Santha wedi yen bakal dadi korban predator.

Santha ngarep-arep mengko nggawe rumah sakit penyu ing lahan sing jejer. Nanging ing wektu iki, kayane impen bisa ditindakake, amarga lahan kasebut mung regane udakara Rp 30 juta.

Kangge, Amarasena, sing kerja ing ilmuwan terkenal Sri Lanka, Almarhum Cyril Ponnamperuma, duwe teori dhewe babagan tsunami. Iki minangka kasus penyelarasan rembulan lan pirang-pirang lintang ing tata surya sing nyebabake tarikan gravitasi gedhe ing Bumi sing nyebabake, ujare. Nyatakake manawa peringatan bencana gedhe (ora khusus tsunami) sing diwenehake marang media udakara telung wulan sadurunge kedadeyan kasebut ora dianggep.

Dheweke prédhiksi bencana gedhe liyane ing taun 2030.

Kabeh foto © Panduka Senanayake           

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

editor

Pimpinan editor yaiku Linda Hohnholz.