Breaking Myanmar News Warta Breaking Travel India Breaking News News Pariwisata Nganyari Destinasi Plancongan News Wire Plancongan

KTT Bisnis Myanmar-India nuduhake kerja sama pariwisata

Inmy
Inmy
ditulis dening Juergen T Steinmetz

Ana akeh hubungan antara India lan Myanmar ing pariwisata.

Konsul Jenderal India sing dikunjungi Mr Nandan Singh Bhaisora ​​nggawe hubungan sing gegandhengan, perdagangan lan bisnis ing antarane rong tanggi kasebut sajrone KTT Bisnis & Pameran Bisnis Myanmar-India sing dianakake ing Balai Kota ing Sagaing, Myanmar tanggal 11 Januari.

Konsulat Jendral India, Mandalay kanthi kolaborasi karo Kamar Dagang lan Industri Kabupaten Sagaing, Asosiasi Indo Myanmar Association, Imphal lan Manipur Industries Development Council, Manipur nganakake "KTT Bisnis Myanmar lan Pameran Dagang" wiwit tanggal 11-12 Januari.

Delegasi pamimpin bisnis terkemuka 30 anggota saka Manipur, sing urusan karo macem-macem sektor wis melu acara kasebut. Delegasi bisnis kasebut saka macem-macem sektor kayata pertanian, woh-wohan lan sayuran, ngolah panganan, gawenan tangan, kerajinan tangan, produk besi lan baja, layanan finansial, kesehatan, pendidikan lan pariwisata.

Ing pidato ing acara kasebut, Konsul Jendral India muji hubungan India-Myanmar sing tuwuh.

Ing ngisor iki minangka transkrip sunting saka pidato Konsul Jenderal India Pak Nandan Singh Bhaisora.

Sambutan sing apik banget kanggo sampeyan kabeh atas jenenge Konsulat India, Mandalay, menyang KTT Bisnis India -India lan Pameran Dagang iki, sing diatur bebarengan karo Konsulat India, Kamar Dagang lan Industri Kabupaten Sagaing, Asosiasi Indo-Myanmar , Imphal, Manipur lan Diplomasi Ekonomi lan Divisi Negara Bagian Kementerian Luar Negeri Pamrentah India.

Ana macem-macem sponsor lan mitra liyane. Saiki ana delegasi bisnis sing akeh urusan - produk pertanian- woh lan sayuran, ngolah panganan, gaweyan tangan, kerajinan tangan, produk besi & baja, barang trekking, layanan finansial, kesehatan, pariwisata lsp ana ing Manipur, India.

Wilayah Timur Laut India duwe macem-macem macem-macem produk; Manipur duwe industri pring, barang tangan, tanduran aromatik lan obat-obatan, taneman hortikultura, kerajinan tangan, produksi sutra mentah, sumber daya alam sing akeh, potensial kanggo industri pembangkit tenaga listrik, papan pariwisata, rumah sakit sing apik; bisnis karo Myanmar ing sawetara produk kasebut wis kedadeyan nanging ora miturut skala sing kudu kedadeyan. Mung tanggal 13 Juni lan maneh tanggal 19 Desember, 2018 kita wis nganakake acara jejaring bisnis sing padha ing Aula MRCCI, Mandalay kanthi dhukungan saka Dewan Perdagangan lan Industri Manipur lan MRCCI. Aku uga rapat ing Oktober 2018 karo Zona Industri Sagaing lan SDCCI lan aku nemokake manawa ana akeh wilayah sing para pimpinan bisnis saka Wilayah Sagaing bisa melu karo Manipur lan aku njaluk supaya delegasi bisnis menyang Imphal nalika Festival Sangai. Aku seneng ndeleng manawa delegasi teka lan ana acara bisnis ing endi Kepala Menteri Kehormatan Wilayah Sagaing lan Manipur minangka tamu utama; pimpinan bisnis saka loro-lorone wis nggawe kontak sing penting sajrone rapat kasebut.

Tujuan rapat bisnis saiki yaiku terus hubungan antarane para wirausahawan kaloro negara ing platform umum sing apik iki; iki mesthi bakal nambah kesadaran, mbantu nggawe jaringan sing luwih cedhak lan ningkatake hubungan ekonomi lan perdagangan ing antarane rong negara kasebut. Ana potensial lan ruang lingkup gedhe kanggo patungan lan perdagangan lintas batas lan investasi ing sektor kasebut uga sawetara sektor liyane kayata - industri agro, minyak bumi, listrik, transportasi, real estate, komunikasi, IT, produksi ternak, produk perikanan , pariwisata medis, teknologi tekstil, konstruksi, pabrik, prasarana, industri otomotif, semen, solar, permata lan perhiasan, lsp.

Amarga jarak geografis, sejarah, hubungan budaya, budaya lan tradhisi umume, faktor ASEAN, asring pertukaran masarakat karo masarakat kedadeyan ing antarane Myanmar lan India Lor. Kunjungan Perdana Menteri kita, Shri Narendra Modi taun kepungkur, nggawe hubungan bilateral dadi luwih dhuwur. Mung ing wulan Januari, ing Dina Republik kita taun kepungkur, Penasihat Negara ana ing New Delhi kanggo KTT Peringatan ASEAN-India; Madam Aung San Suu Kyi ujar manawa hubungan Myanmar-India lan hubungan ASEAN ASEAN ana gandhengane karo tradhisi sing raket banget wiwit jaman biyen, dadi jinis hubungan antarane wilayah sing padha karo budaya. Kanggo kanggo India, Myanmar minangka Gerbang Timur sing bakal ngubungake India karo wilayah ASEAN; ing wektu sing padha, kanggo ASEAN, Myanmar minangka Gerbang Kulon sing bakal ngubungake wilayah ASEAN karo India. Kanthi tembung liya, Myanmar minangka jembatan darat ing antarane India & ASEAN.

Maneh mung sawetara wulan ing wulan April, Menteri Luar Negeri kita nandatangani pitung MOU sajrone kunjungan menyang NPT lan salah sawijining MOU sing paling penting yaiku Perjanjian Lintasan Perbatasan Land, - landmark ing hubungan bilateral kita, luwih lanjut wates tanah internasional antarane kalorone negara-negara kasebut dibukak tanggal 8 Agustus taun kepungkur sing ngidini wong-wong saka kaloro negara kasebut bisa nyebrang wates karo paspor lan visa; iki menehi dorongan gedhe kanggo hubungan kita nganti perdagangan, pariwisata, pertukaran budaya lan wong-wong sing dikontak prihatin. Ana akeh kegiatan sing ditindakake ing loro-lorone wates. Mesthi Wilayah Manipur lan Sagaing duweni potensi bisa berkembang dadi koridor ekonomi ing antarane negara kita loro amarga kalorone bisa saling nyambung liwat wates tanah umum ing antarane rong negara.

Kunjungan Presiden India sing wis sukses rampung wis nguatake tradhisi interaksi tingkat dhuwur ing antarane para pimpinan kita sing kalebu ora mung bilateral nanging uga area perdagangan, investasi, budaya, wong sing kontak karo wong. Sajrone kunjungan kasebut, Pamrentah Myanmar ngumumake visa babagan fasilitas kedatangan kanggo wong India, mesthine iki bakal nambah perdagangan pariwisata amarga PM kita wis ngumumake fasilitas visa gratis kanggo warga Myanmar taun kepungkur. Aku uga arep menehi informasi ing kene manawa kita ngupayakake perkara kasebut karo Menteri ing Delhi kanggo fasilitas e-visa online kanggo lelungan warga Myanmar liwat Bates tanah: Tamu-Moreh lan pass border.

Loro-lorone uga ngrembug babagan macem-macem proyek konektivitas sing kita ngarepake bakal rampung kanthi tepat wektu; iki mesthine ora mung bakal nggampangake peningkatan perdagangan nanging uga pangembangan sosial ekonomi utamane ing Wilayah Sagaing. Layanan bis terkoordinasi ing antarane Mandalay & Imphal (transit ing Tamu & Moreh Border) uga lagi dirembug kanggo kelancaran gerakan wong loro-lorone. Bis iki uga bakal mbukak wilayah Sagaing. Konektivitas udara uga kudu ditliti - Imphal-Mandalay-Yangon-Bangkok minangka pilihan sing ana kemungkinan bisa duwe beban penumpang sing cukup. Perjanjian Kendaraan Bermotor uga lagi ditindakake.

Kamulyan, saiki India minangka salah sawijining ekonomi utama sing paling cepet ing donya. Sajrone patang taun kepungkur, Pamrentah wis nindakake sawetara inisiatif lan ngenalake serangkaian reformasi kanggo ningkatake lingkungan bisnis ing India. Langkah-langkah kasebut mbukak kesempatan anyar kanggo perdagangan & investasi ing India. Serat reformasi ekonomi kasebut entuk $ 60 milyar Investasi Langsung Asing ing 2016-17. Perusahaan saka Myanmar uga bisa njupuk kesempatan kasebut kanggo perdagangan & investasi ing India - utamane India Timur Lor. Ing Laporan Ease of Doing Business Bank Dunia, 2018, ana undhak-undhakan penting India saka 130 nganti 100 lan taun 77 iki; yaiku asil saka kabeh dorongan reformasi multi-sektor ing Tim India. Ora gampang nanggung bisnis ing India.

Saliyane, pambukaan ekonomi ing Myanmar menyang pasar global nguatake hubungan komersial. Wis tuwuh pinunjul ing hubungan ekonomi lan komersial kita. Perdagangan bilateral antara India lan Myanmar nganti US $ 1605.00 Yuta sajrone 2017-18, perdagangan perbatasan nyebrang USD 90 Yuta dolar. India saiki dadi investor paling gedhe nomer 10 kanthi investasi luwih saka USD 740.64 yuta dening 25 perusahaan India, utamane ing sektor minyak lan gas. Perdagangan sajrone Oktober 2018 tekan $ 153 yuta kanthi 60% mundhak ing wulan Oktober pungkasan. Minangka MOC ing kene Ekspor menyang India - $ 273 lan Impor saka India $ 753 sajrone April-Oktober 2018.

Myanmar khususe Wilayah Sagaing duwe lokasi strategis, sumber daya alam sing akeh, akeh sumber daya manungsa - populasi enom lan akeh papan wisata. Dipasang kanthi tepat kanggo ngembangake hubungan pasar karo India, utamane wilayah sisih lor-wétan. Manipur lan Wilayah Sagaing minangka negara penghubung ing antarane rong negara.

Ing skenario saiki, aku pengin negesake manawa apa sing wis kita sadhar mung minangka bagean saka perdagangan potensial ing antarane rong negara kasebut. Nanging, ana ruang lingkup sing gedhe kanggo luwih akeh perdagangan, investasi lan kerjasama ekonomi ing antarane rong ekonomi kasebut. Lingkungan bisnis ing Myanmar ganti, Pamrentah duwe kabijakan sing luwih liberal; Pamrentah nggawe iklim bisnis sing ramah investasi, sing minangka inisiatif positif utama. Ukum Investasi Myanmar sing bubar ditindakake kalebu pangowahan gedhe kanggo jumlah sektor sing dipromosekake, insentif pajak kanggo investasi ing wilayah sing maju, njamin perlindungan kanggo usaha bisnis, kejelasan lan transparansi kabijakan ekonomi lan lingkungan investasi sing luwih dilindhungi.

Undhang-undhang Perusahaan sing ditindakake ing wulan Agustus 2018, ngidini perusahaan asing nandur modal nganti 35% ing perusahaan lokal, ndhaptar online - luwih saka 41,000 perusahaan sing ndaftar maneh kalebu registrasi anyar. Nggawe Kementerian- Menteri Investasi lan Hubungan Ekonomi Asing anyar bisa uga duwe peran penting kanggo nyipta kesempatan bisnis lan nambah daya tarik Myanmar minangka tujuan investasi. Bank asing wis diijini ngutangi dhuwit kanggo bisnis lokal kanthi dolar AS lan mata uang lokal. Mula kabeh iki ngasilake semangat tambahan lan pamrentah Myanmar berencana nggawe investasi jangka panjang lan menehi tenaga kesehatan, pendhidhikan, transportasi lan konstruksi dalan, modifikasi lan modernisasi kereta api, listrik, pariwisata, keramahan lan prasarana lan ngenalake langkah-langkah kanggo nambah pangembangan perusahaan cilik lan menengah supaya bisa ngasilake tenaga kerja luwih akeh lan bisa ngasilake kesejahteraan masarakat umume. Komisi Investasi Negara duwe wewenang kanggo nyetujoni investasi nganti US $ 5 yuta tanpa nuduhake MIC. Investasi asing kudu bisa ndhukung UKM, pabrik produk kanthi lokal, makaryakke ing wilayah sing maju lan uga nggawe kesempatan kerja. GOM miwiti fokus ing dhukungan lan promosi perdagangan, lan tujuane yaiku kanggo ekspor kaping telu ing taun 2020-21. Menteri Perdagangan ing kene uga mbusak sarat lisensi kanggo macem-macem barang ekspor lan impor kanggo ningkatake perdagangan luwih akeh. Reformasi gedhe liyane ing ekonomi yaiku bisnis asing lan usaha patungan saiki diidini nindakake sektor ritel lan grosir, iki bakal narik investasi asing. Iki wayahe pas - Pengusaha India duwe kesempatan sing apik kanggo nyipta usaha patungan lan ningkatake bisnis ing antarane kaloro negara kasebut.

Aku ngajak para industriis terkemuka saka loro negara sing ana ing kene kanggo golek diskusi serius, duwe keterlibatan sing bermanfaat kanggo entuk manfaat bebarengan lan ngenali sektor sing bisa kerja sama utawa duwe investasi utawa bisnis, mengko uga sesuk. Matur suwun sanget kanggo sampeyan, Kepala Menteri Sagaing, Kepala Bagian sing wis ngormati acara kasebut.

Aku uga njupuk kesempatan iki kanggo matur nuwun marang SDCCI kanggo kabeh dhukungan ing ngatur acara iki.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Juergen T Steinmetz

Juergen Thomas Steinmetz terus-terusan makarya ing industri pariwisata lan pariwisata wiwit remaja ing Jerman (1977).
Dheweke ngedegake eTurboNews ing taun 1999 minangka buletin online pertama kanggo industri pariwisata lelungan global.