Berita Breaking Belgia Warta Breaking Travel Warta Pamrentah Hak-hak manungsa News Wire Plancongan Singapur Warta Pecah Zimbabwe

Napa Parlemen Uni Eropa ngukum maneh Zimbabwe?

Zimbabwe
Zimbabwe
ditulis dening Juergen T Steinmetz

Uni Eropa wingi nganyari sanksi marang Zimbabwe sawise ngutuk kahanan semrawut saka pelanggaran hak asasi manungsa ing negara Afrika Selatan kasebut.

Mangkene resolusi ing Parlemen Eropa ujar, lan sebab sing sejatine adhedhasar.

1. Ndhukung kekarepan kanthi sebulat suara supaya Zimbabwe dadi negara sing tentrem, demokratis lan makmur ing endi kabeh warga dianggep apik lan padha miturut ukum lan ing ngendi organ-organ negara kasebut tumindak atas jenenge warga lan ora nglawan dheweke;

2. Ngukum banget marang panganiaya sing ditindakake sajrone demonstrasi ing Zimbabwe anyar-anyar iki; yakin tenan manawa demonstrasi sing tentrem minangka bagean saka proses demokratis lan manawa reaksi sing gedhe banget kudu dihindari ing kabeh kahanan;

3. Ndhesek Presiden Mnangagwa supaya tetep setya karo janji janjiane, supaya pindhah kanthi cepet kanggo ngontrol kahanan lan mbalekake Zimbabwe ing dalan rekonsiliasi lan ngajeni demokrasi lan aturan ukum;

4. Ndheshake pejabat berwenang Zimbabwe supaya mungkasi planggaran langsung dening pasukan keamanan lan kanggo investigasi kanthi cepet lan tanpa bias kabeh tuduhan panggunaan kekuwatan dening polisi lan pejabat negara kanggo nggawe tanggung jawab individu, kanthi tujuan supaya bisa dipertanggungjawabake; ngelingi manawa konstitusi negara kasebut nggawe badan independen kanggo neliti keluhan polisi lan tumindak militer, nanging pamrentah durung nyiyapake.

5. Ndhesek Pamrentah Zimbabwe supaya mundur kanthi cepet kabeh personel militer lan milisi pemuda sing dikepung ing saindenging negara sing ngeri teror warga sing nglanggar Konstitusi Zimbabwe;

6. Percaya manawa kebebasan nglumpuk, asosiasi lan ekspresi minangka komponen penting ing demokrasi apa wae; negesake manawa mratelakake panemume kanthi cara non-kekerasan minangka hak konstitusional kanggo kabeh warga Zimbabwe lan ngelingake marang pihak berwajib babagan kewajiban nglindhungi hak kabeh warga masarakat supaya protes nglawan kahanan sosial ekonomi sing saya parah; njaluk pamrentah supaya mungkasi target khusus pimpinan lan anggota ZCTU;

7. Ngandharake peran dhasar sing ditindakake oposisi ing masarakat demokratis;

8. Ndhesek panguwasa Zimbabwe supaya mbebasake kabeh tahanan politik kanthi cepet lan tanpa syarat;

9. Nyuwun Pamrentah Zimbabwe supaya tundhuk karo ketentuan Deklarasi PBB babagan Pembela Hak Asasi Manusia lan instrumen hak asasi manusia internasional sing diratifikasi dening Zimbabwe;

10. Kuwatir banget nglanggar pelanggaran proses amarga nglacak cepet lan uji coba massa; negesake manawa yudikatif kudu njaga aturan ukum lan mesthekake manawa kamardikan lan hak diadili kanthi adil diajeni ing kabeh kahanan; mbantah kabeh penahanan sing digawe tanpa nggawa tuntutan;

11. Nimbali panguwasa Zimbabwe kanggo nindakake investigasi sing cepet, tuntas, ora bias lan mandhiri babagan tuduhan pelanggaran lan pelanggaran hak asasi manungsa, kalebu pemerkosaan lan kekerasan seksual dening pasukan keamanan, lan supaya para sing tanggung jawab diadili; panjaluk manawa akses menyang layanan medis kudu diwenehake universal kanggo para korban kekerasan seksual kasebut tanpa wedi dibales;

12. Ngukum mati internet sing ngidini para panguwasa ndhelikake pelanggaran hak asasi manungsa sing ditindakake dening tentara lan pasukan keamanan internal lan ngalangi pelaporan independen lan dokumentasi penyalahgunaan sajrone penindasan lan sanalika sawise pemilihan; negesake manawa akses menyang informasi minangka hak sing kudu dihormati dening panguwasa miturut kewajiban konstitusional lan internasional;

13. Nyalahake panggunaan kasar lan sifat POSA sing mbatesi, lan ndhesek panguwasa Zimbabwe supaya nyetel undang-undang karo standar internasional kanggo nglindhungi lan promosi hak-hak asasi manungsa;

14. Nyatakake keprihatinan tartamtu ing kahanan ekonomi lan sosial ing Zimbabwe; ngelingake manawa masalah utama negara kasebut yaiku kemiskinan, pengangguran lan kurang gizi lan keluwen; nganggep manawa masalah kasebut mung bisa dirampungake liwat implementasi kabijakan ambisius ing lapangan kerja, pendhidhikan, kesehatan lan pertanian;

15. Nimbali kabeh pelaku politik supaya duwe tanggung jawab lan nahan, lan mligi supaya ora nuwuhake kekerasan;

16. Ngelingake Pamrentah Zimbabwe manawa dhukungan saka Uni Eropa lan Negara-negara Anggota ing konteks Perjanjian Cotonou, lan kanggo perdagangan, pembangunan, lan pitulungan ekonomi, gumantung karo aturan ukum lan konvensi internasional lan perjanjian sing dadi pesta;

17. Ngelingi manawa dhukungan jangka panjang gumantung karo reformasi sing komprehensif lan ora mung janji; panjaluk supaya keterlibatan Eropa karo Zimbabwe supaya bisa didhukung lan kuwat ing jabatane marang panguwasa Zimbabwe;

18. Ndhesek pamrentah supaya enggal ngetrapake rekomendasi babagan kekerasan pasca-pemilihan sing digawe Komisi Penyelidikan, khususe promosi toleransi politik lan kepemimpinan sing tanggung jawab, lan nggawe dialog nasional sing ditindakake kanthi kredibel, inklusif, transparan lan cara tanggung jawab;

19. Nyatakake kekarepan pamrentah kanggo nindakake komitmen reformasi; Nanging negesake manawa reformasi kasebut kudu politik uga ekonomi; nyengkuyung pamrentah, oposisi, perwakilan masarakat sipil lan pimpinan agama supaya padha mlaku kanthi dialog nasional sing kudu dihormati lan dilindhungi hak asasi manungsa;

20. Nimbali pamrentah supaya ngetrapake rekomendasi sing digawe dening EU EOM, utamane babagan aturan hukum lan lingkungan politik sing kalebu; negesake sepuluh rekomendasi prioritas sing diidentifikasi dening EOM lan dijabarake ing surat 10 Oktober 2018 saka Kepala Pengamat menyang Presiden Mnangagwa - yaiku, kanggo nggawe lapangan main level kanggo kabeh partai politik, kanggo njamin kerangka hukum sing luwih jelas lan koheren ; kanggo nguatake ZEC kanthi nggawe independen lan transparan, saengga bisa ngasilake kapercayan marang proses pemilihan; kanggo mesthekake yen nguatake kamardikan ZEC nggawe bebas saka pengawasan pemerintah kanggo nyetujoni peraturan kasebut; lan kanggo nggawe proses pemilihan sing luwih kalebu;

21. Telpon delegasi Uni Eropa lan kedutaan Negara Anggota UE ing Zimbabwe kanggo terus ngawasi pembangunan ing negara kasebut lan nggunakake kabeh alat sing cocog kanggo ndhukung para pembela hak asasi manungsa, organisasi masyarakat sipil lan serikat pekerja, kanggo ningkatake unsur-unsur penting Perjanjian Cotonou lan kanggo ndhukung gerakan pro-demokrasi;

22. Telpon Uni Eropa kanggo ngrampungake dialog politik karo Zimbabwe babagan hak asasi manungsa adhedhasar Pasal 8 Perjanjian Cotonou;

23. Telpon Dewan Eropa kanggo mriksa langkah-langkah sing diwatesi tumrap individu lan entitas ing Zimbabwe, kalebu langkah-langkah sing saiki ditanggepi, amarga tanggung jawab kanggo tindak-tindak kekerasan negara-negara pungkasan;

24. Ndhesek komunitas internasional, utamane Komunitas Pembangunan Afrika Selatan (SADC) lan Uni Afrika (AU), supaya menehi pitulung luwih aktif kanggo Zimbabwe kanggo nemokake solusi demokratis berkelanjutan kanggo krisis saiki;

25. Ndhesek negara-negara tetanggan supaya tundhuk marang ketentuan undang-undang internasional lan nglindhungi wong-wong sing nylametake panganiaya ing Zimbabwe kanthi panyediaan suaka, utamane kanggo jangka pendek;

26. Prentah Presidene kanggo ngirim resolusi iki menyang Dewan, Komisi, Wakil Presiden Komisi / Wakil Tinggi Uni kanggo Kebijakan Luar Negeri lan Keamanan, EEAS, Pamrentah lan Parlemen Zimbabwe, pamrentah Komunitas Pembangunan Afrika Selatan lan Uni Afrika, lan Sekretaris Jenderal Persemakmuran.

Ing ngisor iki gerakane resolusi kanggo Parlemen Eropa babagan kahanan ing ZImbabwe adhedhasar:

Parlemen Eropa,

- babagan resolusi babagan Zimbabwe,

- babagan laporan pungkasan Misi Pengamatan Pemilihan UE (EOM) babagan pemilihan sing harmoni ing Zimbabwe 2018 lan surat sing diterbitake tanggal 10 Oktober dening Kepala Pengamat EOM UE marang Presiden Mnangagwa babagan temuan kunci Laporan Akhir ,

- babagan pernyataan 17 Januari 2019 dening juru bicara VP / HR babagan kahanan ing Zimbabwe,

- babagan pratelan tanggal 24 Juli 2018 lan 18 Januari 2019 dening juru bicara Komisioner Tinggi Hak Asasi Manusia PBB ing Zimbabwe,

- gegayutan karo Komite Gabungan sing diterbitake sawise rapat Menteri Luar Negeri Uni Eropa-Afrika tanggal 21 lan 22 Januari 2019,

- babagan laporan ngawasi saka Komisi Hak Asasi Manungsa Zimbabwe sawise 14 Januari nganti 16 Januari 2019 'Tetep adoh' lan gangguan sabanjure,

- babagan laporan Komisi Penyelidikan Zimbabwean babagan kekerasan pasca pemilihan tanggal 1 Agustus,

- babagan pernyataan 2 Agustus 2018 dening juru bicara VP / HR babagan pemilihan ing Zimbabwe,

- gegayutan karo pernyataan gabungan tanggal 2 Agustus 2018 kanthi misi pengamatan pamilihan internasional kanggo pamilihan harmoni Zimbabwe sing nyalahake nggunakake kekuwatan banget dening polisi lan tentara kanggo ngatasi demonstrasi,

- babagan pernyataan lokal gabungan tanggal 9 Agustus 2018 Delegasi UE, Kepala Misi Negara Anggota Uni Eropa sing ana ing Harare lan Kepala Misi Australia, Kanada lan Amerika Serikat babagan target oposisi ing Zimbabwe,

- babagan kesimpulan tanggal 22 Januari 2018 Dewan Uni Eropa amarga transisi politik sing ana ing Zimbabwe,

- babagan Keputusan Dewan (CFSP) 2017/288 tanggal 17 Februari 2017 amandemen Keputusan 2011/101 / CFSP babagan langkah-langkah mbatesi Zimbabwe1,

1 OJ L 42, 18.2.2017, hal. 11.

- babagan Piagam Afrika babagan Hak Asasi Manungsa lan Masyarakat ing wulan Juni 1981, RC \ 1177049EN.docx 4/9 PE635.335v01-00} PE635.343v01-00} PE635.344v01-00} PE635.345v01-00} PE635.349v01-00} PE635.350v01-00} RC1 EN

sing wis diratifikasi Zimbabwe,

- babagan Konstitusi Zimbabwe,

- babagan Perjanjian Cotonou,

- babagan Aturan 135 (5) lan 123 (4) Aturan Prosedur,

A. dene masarakat Zimbabwe nandhang sangsara suwene pirang-pirang taun ing rezim otoriter sing dipimpin dening Presiden Mugabe sing njaga kekuwatane liwat korupsi, panganiaya, pemilihan sing disiksa dening penyelundupan lan aparat keamanan sing brutal;

B. nalika tanggal 30 Juli 2018, Zimbabwe nganakake pemilihan presiden lan parlementer kaping pisanan sawise mundur saka Robert Mugabe ing November 2017; dene pemilihan kasebut menehi kesempatan negara kanggo break karo sejarah pemilihan sing mbantah sing ditandhani kanthi nyalahake hak politik lan hak asasi manungsa lan kekerasan sing disponsori negara;

C. nalika tanggal 3 Agustus 2018, Komisi Pemilihan Zimbabwe (ZEC) ngumumake juara Emmerson Mnangagwa ing pemilihan presiden kanthi swara 50.8% nglawan 44.3% kanggo calon oposisi Nelson Chamisa; kamangka asil kasebut langsung diperebutake dening oposisi sing negesake manawa pemilihan kasebut dicurangi; dene Pengadilan Konstitusi mecat tuduhan kasebut amarga kurang bukti lan Presiden Mnangagwa resmi diinvestasikan maneh tanggal 26 Agustus kanggo mandat anyar;

D. dene laporan pungkasan EOM EU negesake manawa angka sing ditampilake ZEC ngemot akeh anomali lan ketidakakuratan lan nuwuhake pitakon sing cukup kanggo nyebabake keraguan babagan akurasi lan keandalan nomer sing ditampilake;

E. kamangka dina sawise pemilihan, telat ngumumake asil wis nyebabake wabah kekerasan pasca pemilihan sing nyebabake wong enem tiwas lan akeh wong cilaka sajrone demonstrasi sing diarani oposisi; dene pengamat internasional, kalebu UE, ngutuk kekerasan lan kekuwatan nggunakake kekuwatan dening tentara lan pasukan keamanan internal;

F. dene Komisi Hak Asasi Manungsa Zimbabwe nerbitake sawijining pernyataan tanggal 10 Agustus 2018 'babagan pemilihan sing harmoni taun 2018 lan lingkungan pasca-pemilihan' sing negesake manawa para demonstran diserang pasukan militer, nuduhake keprihatinan banget babagan kekejeman lan tumindak kasar polisi lan negesake manawa hak-hak dhasar para demonstran dilanggar; dene Komisi wis njaluk pamrentah supaya nggawe dialog nasional;

G. nalika sumpah jabatan ing Harare tanggal 26 Agustus 2018, Presiden Emmerson Mnangagwa janji bakal luwih cerah, nuduhake masa depan kanggo kabeh wong Zimbabwe, nglangkahi garis partai, kanthi pamrentah sing ora goyah ing komitmen kanggo konstitusionalisme, nggawe aturan hukum prinsip misahake kekuwatan, kamardikan yudisial lan kabijakan sing bakal narik modal domestik lan global;

H. dene ing wulan September 2018 Presiden Mnangagwa nyipta komisi penyelidikan RC \ 1177049EN.docx 5/9 PE635.335v01-00} PE635.343v01-00} PE635.344v01-00} PE635.345v01-00} PE635.349v01-00} PE635.350v01-00} RC1 EN

sing, ing Desember 2018, nyimpulake yen demonstrasi sing nyebabake kerusakan gedhe ing properti lan cilaka diganggu lan diatur dening pasukan keamanan lan anggota Aliansi MDC, lan penyebaran militer kasebut dibenarkan lan sesuai karo Konstitusi; dene laporan kasebut ditolak dening oposisi; dene komisi kasebut njaluk investigasi ing pasukan keamanan lan tuntutan ukum tumrap wong-wong sing nindakake tindak pidana, lan menehi saran ganti rugi kanggo para korban;

I. ketegangan politik saya mundhak sacara dramatis wiwit pemilihan lan laporan kekerasan isih ana, kanthi serius mbebayani lintasan demokrasi sing diwiwiti ing negara kasebut;

J. dene keruntuhan ekonomi, kurang akses menyang layanan sosial, lan kenaikan rega komoditas paling dhasar nyebabake masarakat nesu; kamangka ing antarane 14 lan 18 Januari 2019, Zimbabwe dadi saksi demonstrasi lan demonstrasi nalika ana sing diarani penutupan nasional kanthi inisiatif Kongres Serikat Pekerjaan Zimbabwe (ZCTU), sawise kenaikan harga bahan bakar 150%; dene demonstrasi kasebut uga nanggepi kemiskinan, negara ekonomi sing mlarat, lan taraf urip sing mudhun;

K. dene, ngadhepi gerakan protes iki, ing 14 Januari 2019 pamrentah nguciwani 'rencana sing disengaja kanggo ngrusak tatanan konstitusional' lan njamin manawa 'bakal nanggapi kanthi tepat kanggo wong-wong sing konspirasi sabotase perdamaian';

L. dene polisi kerusuhan nanggapi kekerasan lan pelanggaran hak asasi manungsa sing gedhe banget, kalebu panggunaan amunisi nyata, penangkapan sewenang-wenang, penculikan, penyerbuan fasilitas medis sing ngobati para korban penindasan, pelacakan cepet lan uji coba massal sing dicekel wong sing ditahan, kasus pemerkosaan lan kerusakan properti pribadi lan umum;

M. dene Komisi Hak Asasi Manungsa sing ditunjuk pamrentah nggawe publik laporan sing nyritakake manawa tentara lan polisi nggunakake siksa sistematis;

N. kamangka luwih saka 17 wong tiwas lan atusan cilaka; kamangka udakara sewu wong wis dicekel, kalebu bocah-bocah umur 9 lan 16 taun, lan udakara rong pertiga saka sing dicekel ditolak jaminan; kamangka akeh sing isih ditahan kanthi ilegal lan miturut omongane uwong dipukul lan diculik nalika ditahan;

O. dene bukti nuduhake manawa tentara wis akeh tanggung jawab tumindak rajapati, rudo pekso lan rampokan bersenjata; dene atusan aktivis lan pejabat oposisi tetep ndhelik;

P. kamangka tanggapan pamrentah marang demonstrasi sacara umum dikutuk 'ora proporsional' lan 'berlebihan' dening para pengamat hak asasi manungsa lan aktor lokal lan internasional, kalebu UE;

Q. dene gangguan telekomunikasi wis dadi alat sing digunakake dening rezim kanggo ngalangi koordinasi demonstrasi sing diatur ing jaringan sosial; dene mobile RC \ 1177049EN.docx 6/9 PE635.335v01-00} PE635.343v01-00} PE635.344v01-00} PE635.345v01-00} PE635.349v01-00} PE635.350v01-00} RC1 EN

komunikasi darat, uga saluran internet lan media sosial, diblokir bola-bali kanggo nyegah akses menyang informasi lan komunikasi lan kanggo nutupi pelanggaran hak asasi manungsa sing ditindakake negara; dene Pengadilan Tinggi Zimbabwe ngumumake manawa panggunaan Undhang-undhang Interepsi Komunikasi kanggo nundha komunikasi online ilegal;

R. manawa para panguwasa ngatur akeh upaya nggoleki para demonstran, nggawa saka demonstran sing tentrem, para pembela hak asasi manungsa, aktivis politik, pimpinan masarakat sipil sing misuwur lan sedulure;

S. dene negara-negara tanggané kayata Afrika Kidul dadi pusat masarakat Zimbabwe sing ngungsi penindasan politik lan kasusahan ekonomi;

T. dene polisi terus-terusan nyalah gunakake undang-undang sing ana, kayata Undhang-undhang Tatanan Umum lan Keamanan (POSA), kanggo mbenerake larangan anggota oposisi lan aktivis hak asasi manusia, lan nglarang demonstrasi sing sah lan tentrem;

U. dene cathetan Zimbabwe babagan hak asasi manungsa lan demokrasi minangka salah sawijining sing paling mlarat ing tembung kasebut; dene wong Zimbabwe lan para pembela hak asasi manungsa terus nandhang serangan, pidato sengit, kampanye smear, tindakan intimidasi lan pelecehan, lan ana laporan rutin tumindak nyiksa;

V. dene Presiden njaluk dialog nasional sing diwiwiti tanggal 6 Februari lan ngajak kabeh partai politik melu, nanging Gerakan kanggo Perubahan Demokratik (MDC), partai oposisi utama, ora gelem melu;

W. dene Zimbabwe minangka penandatangan Perjanjian Cotonou, Artikel 96 sing negesake manawa ngurmati hak asasi manungsa lan kebebasan dhasar minangka elemen penting kerja sama ACP-EU;

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Juergen T Steinmetz

Juergen Thomas Steinmetz terus-terusan makarya ing industri pariwisata lan pariwisata wiwit remaja ing Jerman (1977).
Dheweke ngedegake eTurboNews ing taun 1999 minangka buletin online pertama kanggo industri pariwisata lelungan global.