Warta Breaking Travel Industri Hospitality Hotel & Resor Pitakonan Investments Myanmar Breaking News Pariwisata Nganyari Destinasi Plancongan News Wire Plancongan Singapur

Mikir sacara global: Resor Victoria Cliff ing Kepulauan Mergui, Segara Andaman

resort1
resort1
ditulis dening Keith Lyons

Victoria Cliff Resort, resor snorkeling lan nyilem anyar ing Kepulauan Mergui 'mikir sacara global, tumindak sacara lokal' kanggo nuwuhake pariwisata berkelanjutan ing Myanmar, nalika ditemokake Keith Lyons.

Salah sawijining resor snorkeling lan nyilem pertama ing Kepulauan Mergui yaiku ngupayakake tantangan menehi pengalaman Instagramable nalika nambah perlindungan lingkungan ing sawijining pulau terpencil ing Segara Andaman. Resor Victoria Cliff ing pulau Nyaung Oo Phee, ing pesisir kidul Myanmar lan Thailand, bakal dibukak kanthi resmi wulan ngarep dening Menteri Pariwisata Myanmar, nanging resor pantai sing sampurna gambar kasebut meh setengah dasawarsa bisa ngasilake.

Kabeh wis luwih angel tinimbang sing diarepake, lan biayane luwih akeh banget tinimbang ing dharatan, ujare CEO Victoria Cliff, Alfred Sui, sing entuk kontrakan kanggo pulau kasebut ing taun 2013. Perlu rong taun kanggo entuk persetujuan kanggo tarub lan resort villa saka pamrentah Myanmar. Tagihan bulanan kanggo internet satelit kanggo pulau sing diisolasi kanggo nyedhiyakake wifi kanggo staf lan tamu yaiku US $ 2,600. "Kita kudu nindakake kabeh perkara, kalebu njupuk banyu sing bisa diombe saka spring alam, lan ngasilake listrik dhewe nggunakake tanduran surya. Nalika dadi sing pertama ing Nusantara, lan dadi pimpinan, iku ora gampang, nanging kita nggawe luwih gampang kanggo ngetutake wong liya. ”

Pulo sing ditutupi alas, biyen dikenal minangka pulau McKenzie wiwit jaman kolonial Burma, dununge ana ing zona njaba 800 pulau sing dadi Kepulauan Mergui, sawijining wilayah sing sadurunge adoh saka kabeh wilayah sajrone setengah abad kepungkur. Ing pungkasan taun 1990an, sawetara prau nyilem liveaboard manca dililani mlebu ing wilayah sing sensitif politik. Pangembangan sawetara pulau sing dipilih kanggo pembangunan mung diwiwiti ing dasawarsa iki, lan resort pulau pertama, Myanmar Andaman Resort, wis ora nggawa pengunjung maneh, sawise pindhah dadi hoster kanggo kapal pesiar 1500 penumpang Singapura, Malaysia lan Thailand. Resor eko asli pertama, Boulder Island Eco-Resort, saiki wis musim ketiga, lan sajrone sawetara wulan kepungkur, resort mewah anyar Wa Ale Resort lan Awei Pila nampa tamu pertama.

Karo wedhi karang warna krim sing lembut, segara biru sing anget, lan iwak tropis sing akeh kalebu clownfish 'Nemo' sing apik, iwak Nyaung Oo Phee sing ditutupi alas sadurunge ora katon kaya pulau swarga, nanging nemokake keseimbangan antara turis panjaluk, birokrasi pemerintah red-tape, industri mancing lan pelestarian lingkungan durung gampang. Sui ujar manawa pulau pilihan pertamane diwenehake menyang partai liyane sing ana gandhengane luwih apik karo para pengambil keputusan, praktik umum sajrone pamrentahan militer Myanmar ing pirang-pirang dekade ing endi 'kapitalisme kroni' ditindakake tanpa transparansi. Sawise pemilihan demokratis Myanmar ing 2015, kurang yakin babagan peran lan tanggung jawab pamrentah regional lan pusat ngalangi proses kasebut.

Sanajan ngalami kesulitan, Sui tetep sabar, didorong dening kepinginan kanggo nggawe perusahaan pariwisata berkelanjutan ing wilayah sing ngalami industri ekstraktif eksploitatif, penyelundupan pasar gelap lan aliran pekerja migran sing golek urip sing luwih apik ing Thailand sing cedhak. Nalika wiwitane pejabat pamrentah ing ibukutha Naypyidaw ora ngerti sapa dheweke lan curiga, Sui ujar manawa pamriksan situs kanggo perusahaane wis ngowahi pikirane para politisi lan pegawai negeri.

Industri perikanan lokal, salah sawijining perusahaan utama ing wilayah kasebut, nanging amarga kejahatan nyolong ilegal lan mancing berlebihan, uga wiwitane nganggep nggawe resort eko lan kegiatan banyu kanggo turis minangka ancaman. "Kita ora kompetisi karo nelayan, kita duwe hubungan kerja sama. Iki yaiku babagan nggawe sesambungan lan uga pendhidhikan lan ilmu. ”

Sui ujar nalika dheweke pisanan teka ing Nusantara, ana bukti dinamit digunakake kanggo nelayan bledosan, kanthi bolongan gedhe ing karang koral. Patroli sing luwih apik dening angkatan laut Myanmar tegese dinamit ora digunakake kanggo mateni lan nyekel segara maneh, nanging dheweke ujar manawa resor kasebut nyoba ndidik para nelayan lokal babagan ora njupuk iwak sing ukurane cilik kanggo njaga stok iwak, lan ora ngrusak koral Resor kasebut wis nggawe tambang kapal supaya prau ora kudu nyeret jangkar ing karang, lan nelayan ora diidini mancing ing situs snorkeling utama resor kasebut. "Kita narik kawigaten mbesuk, apa sing bakal diturunake menyang generasi mbesuk. Amarga yen samodra dipancing, yen dipotong wit-witan, ora ana mangsa ngarep. Kabeh bakal ilang. ”

Dheweke yakin yen ana resor kasebut mbantu nglindhungi stok iwak ing saindenging pulau, lan resor kasebut nggawe karang buatan anyar kanggo mulihake wilayah sing rusak amarga bledosan. Sadurunge Resor njupuk tamu kaping pisanan, reresik ngilangi puing-puing segara, plastik wisuh saka kabeh Asia Tenggara, lan jala memedi memedi sing dibuwang. Pantai Utara utama ing Nyaung Oo Phee di resiki kaping telu saben dinane, lan kabeh sampah bali menyang daratan kanggo didaur ulang lan diproses.

Nalika turis Asia saiki, utamane sing saka Thailand seneng mlebu gratis menyang Myanmar, kalebu 80% wong sing mlaku-mlaku utawa nginep ing Nyaung Oo Phee sajrone musim Oktober nganti Mei, Sui ngarep-arep luwih akeh wong Barat sing bakal nemokake pulau kasebut. Wong Eropa luwih sadar lingkungan, jarene, kayata ngati-ati supaya ora ngrusak utawa oleh-oleh saka karang, lan luwih milih botol banyu sing bisa diisi ulang tinimbang botol plastik sing ana gunane.

Nalika resor ing Nyaung Oo Phee kanthi tenda alas lan vila ing pinggir pantai menehi tamu gampang akses tanpa alas menyang pantai pasir putih fotogenik, mung sawetara meter ing plabuhan laut lan plancongan cekak menyang bandha asli Nusantara, jagad ngisor. Survei taun Fauna & Flora International ngramal udakara 2018 spesies karang ditemokake ing saindenging Nuswantara, sing sumebar 300km saka sisih lor menyang kidul, lan bisa uga luwih saka 400 spesies iwak karang urip ing karang lan atepe pinggiran. Kelompok, snapper, kaisar, iwak kupu-kupu, lan parrotfish umume ing sekitar Nyuang Oo Phee, uga clownfish 'Nemo' sing khas, lan snorkeling lan penyelam bisa gumun ing tabel, tabung, kecapi, staghorn, tigerclaw lan karang segara Gorgonia.

Saklawasé 300 wong sing kerja ing pulau kasebut lan ing Hotel Victoria Cliff ing Kawthaung, lan Sui ngarep-arep manawa ing daratan, luwih akeh pariwisata, atraksi lan kegiyatan adhedhasar komunitas bakal menehi alasan luwih akeh pengunjung tetep ing sisih wates Myanmar. tinimbang mung teka plancongan-plancongan saka plabuhan Thailand Ranong, ngliwati muara kali. "Pulo-pulau kasebut nyedhiyakake kaendahan alam sing ora ditemokake ing endi wae ing Asia, uga ora rame lan ora kakehan berkembang. Pembangunan apa wae kudu dikendhaleni supaya tetep alami. ”

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Keith Lyons