Warta Breaking Botswana Warta Breaking Travel Warta Pamrentah Pariwisata Nganyari Destinasi Plancongan News Wire Plancongan Singapur

Botswana ngusulake nglarang mburu lan dagang amarga populasi gajah mudhun

botswdecl
botswdecl
ditulis dening editor

Asil survey populasi gajah paling anyar lan paling jembar ing Botswana ngramal pedunung negara kasebut gunggunge 126,000 gajah, penurunan luwih saka 131,600 sing dilapurake ing taun 2014. Laporan kasebut nuduhake bukti-bukti sing terus-terusan ningkatake perburuan gajah ing patang titik panas ing Botswana Lor, sing diwiwiti badai media taun kepungkur.

Laporan Elephants without Border (EWB) iki diluncurake sawise komite kabinet menehi laporan pro berburu menyang Presiden Masisi, Kamis minggu kepungkur, sing ngusulake ora mung ngangkat larangan moro, nanging uga ngenalake gajah biasa lan gajah sing gegandhengan. industri pengalengan kanggo panganan ingon-ingon, uga nutup rute migrasi satwa tartamtu.

Pamrentah Botswana sadurunge ngajokake proposal menyang CITES minangka persiapan rapat CoP18 ing Mei taun iki, njaluk amandemen dhaptar CITES gajah savannah Afrika kanggo ngidini perdagangan piala berburu, kewan urip lan saham mentahan (duweke pemerintah) sing didaftar gadhing.

Miturut laporan Status Gajah Afrika (2016), Populasi gajah Botswana mudhun 15% ing 10 taun sadurunge. Laporan iki jelas nuduhake manawa populasi gajah Botswana ora saya mundhak, kaya sing asring disaranake ing koridor politik lan perburuan. Sanajan pedunung isih paling gedhe ing Afrika Kidul, umume 100, 000 kurang saka 237,000 dipetik dening politikus lan media ing Botswana. Ing upaya mbenerake culling lan moro.

Populasi gajah EWB 126,000 adhedhasar survey udara ing saindenging wilayah, sing jembar luwih akeh tinimbang panliten sadurunge dening EWB. Tim gabungan EWB lan DWNP mabur sajrone 62 dina, ngrekam luwih saka 32,000 km transek lan udakara 100,000 km2 saka Botswana, kalebu Chobe, Makgadikgadi lan Taman Nasional Nxai Pan lan sekitar Area Manajemen Margasatwa, Okavango Delta lan Moremi Game Reserve, lan wilayah pangonan ing Ngamiland, Chobe lan Distrik Pusat. 

Papat hotspot perburuan gajah dicethakaké ana ing Botswana Lor

Wiwit survey pungkasan ing 2014, tim riset EWB nemokake kenaikan jumlah bangkai gajah sing seger lan anyar, yaiku gajah sing tilar donya sajrone taun pungkasan amarga sebab alami lan ngrusak.

Tim EWB negesake manawa saka 128 bangkai gajah sing kurang saka setaun, 72 dikonfirmasi ing lapangan utawa kanthi penilaian udara kaya sing tiwas dening pemburu pemburu lan 22 tambahan saka foto survei minangka korban pemburu. Kajaba iku, 79 bangkai lawas luwih saka setaun ditaksir ing sawijining hotspot tartamtu, lan 63 ing antarane dikonfirmasi ora dikepengini. Rasio bangkai umur kabeh mundhak saka 6.8% dadi 8.1% antarane 2014 lan 2018, umume ditampa minangka nuduhake populasi gajah sing bisa mudhun.

Gajah tetep nuduhake bukti grafis babagan perburuan karo modus operandi sing padha. Pemburu nembak kewan nganggo bedhil kaliber nalika arep ngombe ing wajan musiman sing adoh. Yen gajah ora enggal mati, salah sawijining pamburu ora bisa obah kanthi ngrusak sumsum tulang belakang kanthi kapak. Gulune disusupi, ngrusak tengkorak banget, gedhe asring dicopot saka rai, lan bangkune ditutup ing cabang sing dipotong kanggo nyoba ndhelikake kewan sing wis mati.

Para pamburu katon kaya operasi ing wilayah tartamtu, target bantheng nganggo taring gedhe, sadurunge pindhah menyang situs sabanjure. Dheweke ora rame, amarga kemah pemburu uga ditemokake cedhak karo salah sawijining klompok bangkai.

Tim verifikasi dhasar negesake manawa mayoritas gajah sing rebus pancen sapi jago antarane umur 35-45 taun. Iki uga cocog karo bukti ing laporan manawa populasi bantheng mudhun saka 21,600 individu ing 2014 dadi 19,400 ing taun 2018.

Perburuan kasebut biasane ditemokake ing papat titik panas ing Botswana Lor - wilayah ing antarane Pan Handle lan Caprivi Strip, ing lan sakiwa tengene Savuti Chobe kalebu Khwai lan Linyanti, cedhak Maun, lan ing wilayah antara Chobe lan Nxai Pan.

Panel saka sangang ilmuwan gajah independen mriksa laporan EWB lan nemokake ilmu kasebut solid banget. Ana anggota sing ujar, "iki minangka laporan sing lengkap banget lan didokumentasikan kanthi tliti sing nuduhake kaku sing luar biasa".

Nanging, pamrentah Botswana isih nyoba menehi keraguan babagan macem-macem masalah sing rinci ing laporan kasebut, minangka bagean saka kampanye politik sing mbingungake. EWB banget nolak pratelan pamrentah lan ujar manawa dheweke getun amarga pamrentah durung ngubungi dheweke langsung kanggo ngrembug babagan laporan kasebut.

Saliyane akeh korban jiwa gajah, 13 badhak tiwas diprejaya mung ing 11 wulan ing Botswana, lan telu ing Delta Okavango. Lonjakan perburuan satwa pancen nguwatirake, nanging sayangé ora khas kanggo Botswana.

Dr Iain Douglas-Hamilton, anggota panel paneliten, ujar "miturut pamrihku [EWB] sing nuduhake manawa pemburuan gajah wis saya tambah nganti luwih gedhe tinimbang sing diramal sadurunge, bisa nambah kemungkinan escalasi luwih lanjut bisa ditindakake".

Anggota liyane nambah, "aman yen sampeyan ujar, yen tren perburuan sing ana terus, bisa uga ana penurunan populasi gajah sing signifikan. Politikus ora nate seneng ndeleng publisitas negatif, nanging iki mesthine minangka tumindak peringatan, lan tumindak pencegahan kudu ditindakake ”.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

editor

Pimpinan editor yaiku Linda Hohnholz.