Draft otomatis

Waca kita | Rungokake kita | Watch kita | Gabung Acara Langsung | Pateni Iklan | Live |

Klik ing basa sampeyan kanggo nerjemahake artikel iki:

Afrikaans Afrikaans Albanian Albanian Amharic Amharic Arabic Arabic Armenian Armenian Azerbaijani Azerbaijani Basque Basque Belarusian Belarusian Bengali Bengali Bosnian Bosnian Bulgarian Bulgarian Catalan Catalan Cebuano Cebuano Chichewa Chichewa Chinese (Simplified) Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Chinese (Traditional) Corsican Corsican Croatian Croatian Czech Czech Danish Danish Dutch Dutch English English Esperanto Esperanto Estonian Estonian Filipino Filipino Finnish Finnish French French Frisian Frisian Galician Galician Georgian Georgian German German Greek Greek Gujarati Gujarati Haitian Creole Haitian Creole Hausa Hausa Hawaiian Hawaiian Hebrew Hebrew Hindi Hindi Hmong Hmong Hungarian Hungarian Icelandic Icelandic Igbo Igbo Indonesian Indonesian Irish Irish Italian Italian Japanese Japanese Javanese Javanese Kannada Kannada Kazakh Kazakh Khmer Khmer Korean Korean Kurdish (Kurmanji) Kurdish (Kurmanji) Kyrgyz Kyrgyz Lao Lao Latin Latin Latvian Latvian Lithuanian Lithuanian Luxembourgish Luxembourgish Macedonian Macedonian Malagasy Malagasy Malay Malay Malayalam Malayalam Maltese Maltese Maori Maori Marathi Marathi Mongolian Mongolian Myanmar (Burmese) Myanmar (Burmese) Nepali Nepali Norwegian Norwegian Pashto Pashto Persian Persian Polish Polish Portuguese Portuguese Punjabi Punjabi Romanian Romanian Russian Russian Samoan Samoan Scottish Gaelic Scottish Gaelic Serbian Serbian Sesotho Sesotho Shona Shona Sindhi Sindhi Sinhala Sinhala Slovak Slovak Slovenian Slovenian Somali Somali Spanish Spanish Sudanese Sudanese Swahili Swahili Swedish Swedish Tajik Tajik Tamil Tamil Telugu Telugu Thai Thai Turkish Turkish Ukrainian Ukrainian Urdu Urdu Uzbek Uzbek Vietnamese Vietnamese Welsh Welsh Xhosa Xhosa Yiddish Yiddish Yoruba Yoruba Zulu Zulu

Parlemen Venezuela Anyar nilarake presiden oposisi Guaido nalika kadhemen

Guaido lan Maduro
Maduro lan Guaido gelut kanggo kepresidenan ing tengah parlemen venezuela anyar
Avatar
ditulis dening editor

Parlemen anyar disumpah ing dina iki, Selasa, 5 Januari 2021, ing Venezuela. Suwene pirang-pirang taun kepungkur, Juan Guaido lan Presiden Nicolas Maduro berjuang kanggo hak njaluk kepresidenan negara kasebut.

Tanggal 23 Januari 2019, Guaido ngumumake dheweke dadi presiden sementara. Langkah sing kendel iki minangka titik tolak ing krisis politik ing Venezuela sing resesi nyebabake protes marang Maduro amarga popularitas Guaido mundhak udakara 80 persen. Nanging Maduro, ora gelem nyerah, lan isih ana nganti saiki.

Maduro diterangake minangka diktator sing tundhuk sanksi Kulon nalika Guaido diakoni minangka pimpinan sah Venezuela dening luwih saka 50 negara ing saindenging jagad wiwitane kalebu Amerika Serikat, nganti Trump mlebu.

Trump terang-terangan ujar manawa dheweke ora percaya banget karo Guaido, sanajan pamrentahane dhewe kalebu Wakil Presiden Pence lan Sekretaris Negara Pompeo nandur akeh energi kanggo ndhukung Guaido. Nanging, AS ngakoni Guaido sakcepete sawise dadi presiden sementara.

Saka 277 kursi ing parlemen, sekutu Maduro menang 256 sawise pemilihan legislatif wulan kepungkur diboikot dening partai oposisi utama sing dipimpin Guaido. Maduro njaga dhukungan saka militer kuat Venezuela lan saben cabang pamrentah sing bisa nggunakake kekuwatan nyata. Mung Majelis Nasional sing ora bisa dimangerteni, nganti saiki.

Efektif dina iki, Guaido ora bakal nyekel jabatan Speaker Nasional maneh, amarga wulan pungkasan parlemen metu menehi keputusan sing ngidini terus kerja sejajar karo ruang mayoritas Maduro anyar nganti pemilihan anyar dianakake ing taun 2021.

Esuk iki sadurunge upacara sumpah, anggota parlemen teka ing gedung Majelis Nasional mawa gambar pahlawan revolusi Amerika Selatan Simon Bolivar lan pungkasan presiden sosialis Hugo Chavez.

Miturut pratelan sing digawe dening Benigno Alarcon, Direktur Pusat Politik lan Pamrentahan ing Universitas Katolik Andres Bello, Venezuela, dheweke ora mikir manawa kekuwatan iki bakal terus suwe. Dheweke nambahake manawa Maduro duwe kendali negara liwat kekuwatan lan genggeman tenan marang kabeh institusi negara sing tegese bisa nggunakake larangan COVID-19 kanggo gerakan supaya ora bisa protes nglawan pamrentahane.

Mobilisasi oposisi Guaido wis ilang daya. Sanajan ana akeh pemrotes oposisi wiwit taun 2019, konsultasi gaya referendum sing dijaluk ing Desember supaya masarakat ngutuk pemilihan 6 Desember lan Maduro gagal.

Saiki nalika Demokrat Joe Biden bakal diresmikake dadi Presiden Amerika Serikat anyar, isih bisa dingerteni apa sing bakal ditindakake sajrone dhukungan kanggo Venezuela saka Amerika.