Hutan Bugoma kudu tetep, ujare Presiden Uganda, nanging konservasi isih durung ngrayakake

0a1a-188
0a1a-188
ditulis dening Tony Ofungi - eTN Uganda

Sawise kampanye terus-terusan babagan keputusan pengadilan kanggo nyewa Hutan Bugoma menyang Hoima Sugar Works wulan kepungkur, Presiden Uganda Museveni ujar manawa Hutan Bugoma kudu tetep.

Iki miturut keputusan hakim sing diadili Hakim Pengadilan Tinggi Distrik Masindi, Wilson Masalu, yen cadangan 6,000 hektar kagungane Omukama (raja Bunyoro), menehi kerajaan kanthi tangan gratis kanggo nyewakake lahan kasebut menyang Lowongan Gula Hoima kanggo tanduran gula.

Miturut koran saben New Vision, topik sing rame dirungokake Presiden nalika Menteri Keuangan, Matiya Kasaija, negesake rasa kuwatir babagan hadiah kasebut ing sawijining konferensi pers sing diselenggarakake ing State Lodge Masindi tanggal 15 Mei 2019. "Karajan kasebut disewakake 22 mil persegi nganti Gula Hoima, lan saiki wis diresiki; kita bakal pinasthi, amarga alas kasebut minangka udan kanggo Bunyoro, "jarene menteri sing mulya.

"Kita ora bakal ngidini tumindak kaya ngono, kita bakal yakin bakal nggawa maneh," ujare Presiden. Dheweke mrentah supaya wong-wong sing mlebu alas basah lan alas alami dikosongake sadurunge diusir. "Aku wis nglakoni sing paling apik kanggo ngreksa kali Katonga cedhak peternakanku ing Kisozi ing kabupaten Mbarara," jarene.

Mung seminggu sadurunge, Alam Uganda wis ngatur pidato umum babagan konservasi miturut prentah Asosiasi Operator Tur Uganda (AUTO) kanthi tema "Status Cagar Hutan Pusat Bugoma: Implikasi pengadilan tinggi sing nemtokake manawa bagean saka alas kasebut diowahi dadi kebon tebu. ”

Operator tur wedi yen obyek wisata lan habitat turungan ing primata lan manuk kasebut dikurangi dening wong-wong sing ngrusak awake dhewe kanthi teken ngganti alas kasebut kanthi suket tebu.

Saben panguwasa nguwatirake masarakat, kalebu pensiunan Don Afuna Adula; forester Gaster Kiyingi; Frank Muramuzi, Ketua, Asosiasi Lingkungan Profesional Lingkungan Nasional; Achilles Byaruhanga, Direktur Eksekutif, Alam Uganda; lan Pauline N. Kalunda, Direktur Eksekutif, EcoTrust Uganda.

Uga diundang yaiku Ronald Mwesigwa, Ketua, Dewan Tanah Bunyoro, sing ditugasake ngresiki hawa ing alas kasebut.

Dheweke negesake manawa lahan kanthi judul sing pusaté ing sub-kabupaten Kyangwali minangka bagean saka tanah leluhur saka properti kerajaan sing ana ing sanjabane cadangan hutan.

Sajrone pesta kasebut, kontes kasebut mbantah para konservasi yen keputusan pengadilan kasebut adhedhasar masalah kepemilikan lahan lan dudu panggunaan alas.

Stephen Galima saka Otoritas Kehutanan Nasional (NFA) berjuang kanggo ngerti sebabe kerajaan bakal nyerahake tanah leluhure kanggo tebu sing tuwuh.

Ngandika, Hutan Bugoma diwartakake minangka alas ing taun 1932 lan kasedhiya peta peta cadastral lan rencana wates kanggo mbuktekake kalebu 6,000 hektar sing dibantah.

Miturut Undhang-undhang Land 1998, alas lan cadangan ora bisa degazet tanpa disetujoni Parlemen. Kanthi nyewakake alas kasebut menyang Hoima Sugar Ltd., Kerajaan Bunyoro Kitara ngganti panggunaan lahan sing intine ilegal.

Sajrone patang taun kepungkur, Asosiasi Konservasi Hutan Bugoma ACBF sing wis ngatur patroli alas wis ngalami murka para penandhang gaya mafia, miturut Ketua ACBF Constantino Tessarin, Florence Kyaligonza bertekad kanggo awis saka adol kayu iki kabeh biaya.

Ora kabeh ing kerajaan Bunyoro Kitara setuju karo keputusan kasebut, kalebu Menteri Pendidikan kerajaan, Dr Asiimwe Florence Akiiki, sing nyalahake kasusahan kerajaan ing kabinet sadurunge. Mung taun kepungkur, Omukama Bunyoro, Baginda Rukirabasaija Agutamba Solomon Gafabusa Iguru, mecat kabinet sadurunge amarga tuduhan keterlibatan sawetara anggota ing penjualan properti kerajaan, ketidakmampuan, lan penyalahgunaan jabatan.

Kepiye bisa entuk gelar kasebut tanggal 1 Agustus lan meh nyewa tanggal 5 Agustus, kepingin weruh Frank Muramusi, Ketua, NAPE, sing ngerteni manawa perusahaan sing padha pengin njupuk Hutan Mabira saiki sawise Hutan Bugoma, ujar "ana wong durung turu. ”

Ing petungan konsiliasi, para ahli menehi saran supaya kerajaan kudu golek cara liyane kanggo entuk penghasilan saka alas kalebu liwat penjualan kredit karbon amarga blok minyak nyangga alas kalebu Tilenga ing sisih lor lan blok Kingfisher ing sisih kidul.

Panggunaan liyane sing disaranake kanggo kerajaan yaiku saka ekowisata amarga alas kasebut minangka habitat simpanse, primata liyane, lan manuk, lan minangka koridor kanggo satwa migrasi ing antarane Taman Nasional Murchison Falls lan saka Hutan Budongo terus menyang Cagar Margasatwa Semiliki. Alas kasebut uga minangka wilayah utama kanggo Danau Albert saka kali Nkusi lan anak-anake sing mili. Karajan kasebut uga bisa nandur modal ing ecolodging; Saiki Bugoma Jungle Lodge sing anyar dununge ana ing alas, nanging bakal kompromi yen alas ora dilindhungi para pemangku kepentingan.

Kanggo tujuan iki, Petugas Hukum lan Kebijakan Joan Akiza, NAPE, njaluk pasinaon alas babagan alas, kanthi ideal karo Penilaian Dampak Lingkungan (EIA) supaya kabeh informasi sing dibutuhake kanggo nggawe argumen kasedhiya.

Wiwit pratelan Presiden, sing ngetrapake janjine menyang Kerajaan Bunyoro, Hoima Sugar Works kudu dibayangke kanggo tanah sing disewakake kasebut, para pelaku lingkungan ora kesengsem, kanthi negesake manawa Hoima Sugar Works malah dituntut amarga entuk lahan kasebut kanthi ilegal, lan saiki sing mbayar wajib mbayar pajeg garpu dana sing entuk dhuwit kanggo mbayar iki; manawa iki mung politik amarga kita arep milih, ujare ahli forester, Gaster Kiyingi.

Sajrone ceramah kasebut, Don Afuna Adula ngarani iki minangka "Kepresidenan" kanthi kabeh perkara lan perselisihan sing ana ing sangisoré perlindungan Presiden kanggo ngucapake tembung pungkasan.

Dugaan kasebut ora bisa ditemokake amarga foto buldoser sing padha sing dijupuk ing hadiah Hutan Mabira ing taun 2007 sing didhukung dening Presiden, kanthi positif diidentifikasi minangka "pelaku" sing padha saka piring registrasi sing padha lan warna sing bubar katon ngresiki Bugoma. Bisa dingerteni, ana "kasepen banget" saka MP Honourty Betty Anywar, mantan forum oposisi Forum kanggo Perubahan Demokratik (FDC) lan aktivis sing misuwur amarga menang protes nglawan pemberian alas Mabira sing entuk jeneng julukan "Mama Mabira" nanging saiki sawise kasebut nyebrang menyang partai Gerakan Perlawanan Nasional (NRM) sing berkuasa.

Status quo saiki yaiku latihan ngresiki alas kasebut dihentikan tanggal 1 Mei amarga NFA ora nampa kabar resmi ing tengah-tengah penyebaran polisi. Sedhih, sak hektar wis diresiki.

Wong liya pengin nambah kampanye kanggo boikot Hoima Sugar, ngerti manawa perusahaan induk, Rai International, dikutip kanggo manipulasi, politik, lan pengambilalihan musuh sing padha ing bisnis kayu ing Kenya tetanggan, wis dadi gun udud kanggo desain anyar. .

Negara kasebut wis ilang 65% tutupan alas ing 40 taun kepungkur lan terus ilang 100,000 hektar saben taun. Kanthi tarif kasebut, ora bakal ana alas alas sajrone 20 taun. Efek saka perubahan iklim wis dirasakake kalebu Presiden sing awake dhewe peternak ternak; sawetara istirahat kanggo konservasi.

Print Friendly, PDF & Email

Berita sing gegandhengan

About penulis

Tony Ofungi - eTN Uganda