Warta Breaking Guam Warta Breaking Travel Breaking News US Warta Pamrentah Warta Breaking Hawaii Investments News Nganyari Destinasi Plancongan News Wire Plancongan Singapur

FestPac 2020: Seni lan Budaya ora nate ditampilake ing Hawaii nalika Guam duwe peran penting

Pilih basa sampeyan
635997754393749598-FestPac-fashion-show-01
635997754393749598-FestPac-fashion-show-01
ditulis dening Juergen T Steinmetz

Akeh turis sing ngunjungi Hawaii wiwit tanggal 10-21 Juni durung ngerti, yen seni lan festival budaya paling gedhe dianakake ing Negara Bagian AS sing nggabungake kabeh negara ing Pasifik. Iki minangka acara sing pengunjung ora pengin ketinggalan.

Tema FESTPAC-Hawaiʻi 2020, "E kū i ka hoe uli" (Nyekel dayung kemudi), asale saka nyanyian sunnat sing menehi peringatan babagan perubahan turbulen ing cakrawala. Dina iki, nyanyian kasebut ndhesek masarakat adat supaya njaluk maneh hak kanggo ngarahake kursus kita dhewe, saiki lan mbesuk.

Festival Seni & Budaya Pasifik (FESTPAC) minangka perayaan paling gedhe ing saindenging Pulo Pasifik, seniman nggambar, praktisi budaya, sarjana lan pejabat saka negara anggota Komunitas Pasifik (SPC). FESTPAC dianakake saben patang taun ing negara Pulo Pasifik sing beda, lan Hawaiʻi diajeni dadi tuan rumah pertunjukan seni budaya lan budaya Samudera iki wiwit tanggal 10 - 21 Juni 2020.

FESTPAC-Hawaiʻi 2020 bakal nampilake pagelaran langsung, lokakarya budaya, demonstrasi langsung, film, crita lan liya-liyane, nuduhake macem-macem seni lan budaya tradisional lan kontemporer ing saindenging Oceania. Acara kasebut uga bakal negesake masalah sing penting banget sing diadhepi Pulo Pasifik - wiwit saka mundhake segara lan matine terumbu karang nganti ketimpangan sosial sing akeh - minangka cara kanggo madhangi dalane kita mbesuk.

Diluncurake ing taun 1972 dening Komisi Pasifik Kidul (saiki Komunitas Pasifik), festival kasebut nyoba mungkasi erosi praktik tradisional liwat pertukaran budaya sing saiki lan kanggo ngiyatake hubungan antarane negara-negara Oceania.

27 negara anggota FESTPAC yaiku: Samoa Amerika, Aotearoa, Australia, Kepulauan Cook, Federasi Mikronesia, Fiji, Polinesia Prancis, Guam, Hawaiʻi, Kiribati, Kepulauan Marshall, Nauru, Kaledonia Baru, Niue, Norfolk, Kepulauan Mariana Utara, Palau, Papua Nugini, Pitcairn, Rapa Nui, Samoa, Kepulauan Solomon, Tokelau, Tonga, Tuvalu, Vanuatu, lan Wallis lan Futuna. Hawaiʻi uga wis ngundang masarakat adat Taiwan menyang FESTPAC-Hawaiʻi 2020.

Guam resmi ngajokake tujuane kanggo dadi bagian saka Festival of Pacific Arts 2020 utawa FestPac, acara budaya paling gedhe ing wilayah kasebut sing ditindakake saben patang taun. FestPac 2020 bakal dianakake ing Hawaii wiwit tanggal 10 nganti 21 Juni.

Guam dadi tuan rumah acara kasebut wiwit tanggal 22 Mei nganti 4 Juni 2016, kanthi nggunakake paling ora $ 8.5 yuta kanggo nggambar lan ewonan pengrajin lan pengunjung.

Sen. Kelly Marsh, ketua panitia legislatif babagan warisan lan seni, ujar manawa melu ing FestPac 2020 minangka kesempatan sing apik kanggo promosi Guam dadi tujuan wisata ing pasar turis internasional.

"Minangka pamrentah, kita kudu nindakake tugas supaya Festival Seni Pasifik kaping 13 ing Hawaiʻi sukses; kanggo mesthekake manawa Guam diwakili kanthi martabat budaya CHamoru sing pantes; kanggo terus ndhukung sing nguatake merek Guam lan wirausaha lokal; lan kanggo mesthekake yen komunitas kita, lan utamane masarakat CHamoru ing Guam, duwe kemampuan kanggo terus nampilake, njaga, lan revitalisasi budaya, "ujare Marsh ing sawijining pernyataan.

Ing sawetara minggu sabanjure, bakal ana panggilan kanggo para pengrajin penduduk sing kepengin dadi ketua salah sawijining papat subkomite sing bakal ngawasi macem-macem seni budaya sing wis digambarake Hawaii, ujare.

Marsh ngumumake manawa dheweke lan Presiden Departemen Urusan CHamoru, Ann Marie Arceo, kepala delegasi festival Guam, ngirimake partisipasi resmi pulau kasebut.

"Partisipasi kita ing FestPac pancen migunani banget kanggo komunitas kita," jarene.

Senator kasebut ujar bapak mertua almarhum, mantan Speaker Carlos P. Taitano, nyathet yen partisipasi Guam wis dadi "pendorong utama kanggo revitalisasi budaya CHamoru lan ekspresi publik."

"Kita bathi banget amarga duwe staf Dewan Seni lan Humaniora sing wis ahli babagan seluk beluk nyiapake partisipasi ing FestPac amarga wis puluhan taun dilakoni," jarene.

Partisipasi Guam uga penting kanggo revitalisasi industri budaya sing dadi bagean penting saka merek Guam kanggo pariwisata, ujare Marsh.

"Turis wis suwe ujar manawa pengin ndeleng lan ngrasakake budaya CHamoru minangka alesan utama milih teka ing Guam," ujare Senator.

Partisipasi ing FestPac nyedhiyakake papan kanggo adol produk lokal, nanging luwih-luwih, nyedhiyakake eksposur kanggo jinis produk sing ditawakake Guam uga nyedhiyakake para pengrajin lokal kanggo seni budaya saka kanca-kanca saka pulau-pulau Pasifik, ujare.

ing 2016 eTurboNews kacarita saka Guam:

 

www.festpachawaii.org

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Juergen T Steinmetz

Juergen Thomas Steinmetz terus-terusan makarya ing industri pariwisata lan pariwisata wiwit remaja ing Jerman (1977).
Dheweke ngedegake eTurboNews ing taun 1999 minangka buletin online pertama kanggo industri pariwisata lelungan global.