24/7 eTV BreakingNewsShow :
TANPA SUARA? Klik ing simbol swara abang ing sisih kiwa ngisor layar video
Asosiasi Warta Warta Breaking Travel China Breaking News Warta Pamrentah News Warta Breaking Tajikistan News Wire Plancongan

China - Pariwisata Tajikistan: Presiden setuju kanggo nambah kerja sama

TajChina
TajChina
ditulis dening Juergen T Steinmetz

Pariwisata dadi agenda, nalika Presiden Tajikistan Emomali Rahmon lan Presiden Tiongkok Xi Jinping nganakake diskusi ing dina Setu, setuju supaya luwih jero kemitraan strategis loro negara kasebut kanggo pembangunan lan kesejahteraan umum.

Dheweke janji kekarepan China kanggo mbantu Tajikistan nganyari modernisasi pertanian, melu aktif ing pambangunan zona ekonomi gratis Tajikistan, lan duwe pertukaran budaya, pendhidhikan lan pariwisata liyane.

Kaloro presiden kasebut muji hubungan China lan Tajikistan lan kerja sama ing macem-macem bidang, lan bebarengan nggambarake cithak biru anyar kanggo ngembangake hubungan bilateral.

Dheweke setuju kanggo netepake negarane kanggo ngembangake kekancan kabeh-cuaca, lan ningkatake pambangunan komunitas kanthi masa depan bebarengan kanggo umat manungsa.

Xi ngucapake matur suwun marang Tajikistan amarga sukses nyelenggarakake puncak konferensi kaping lima Konferensi Interaksi lan Langkah-langkah Bangunan Keyakinan ing Asia (CICA), ujar manawa konsensus lan asil sing diraih ing acara kasebut ngirim pesen positif lan nyuntikake energi positif menyang jagad.

Dheweke janji terus dhukungan saka China menyang Tajikistan, sing dadi presiden CICA saiki, kanggo nambah level kerjasama CICA.

Hubungan China-Tajikistan njaga momentum pangembangan sing apik wiwit rong negara kasebut nggawe hubungan diplomatik 27 taun kepungkur, ujare Xi, lan nyathet yen dheweke wis dadi tetanggan, kanca lan mitra sing apik lan hubungan bilateral sing paling apik ing sejarah.

China seneng ndeleng Tajikistan sing stabil, berkembang lan makmur, lan ndhukung negara kasebut kanthi tliti dalan pembangunan sing cocog karo kahanan negarane dhewe, lan upaya kanggo njaga kedaulatan lan keamanan nasional, ujare Xi.

China gelem nguatake desain hubungan bilateral tingkat paling dhuwur karo pihak Tajik, ningkatake level kerja sama ing macem-macem bidang, lan bebarengan nggawe komunitas pembangunan China-Tajikistan lan komunitas keamanan, jarene.

Xi ngajak loro-lorone kanggo terus ndhukung siji liyane babagan masalah sing ana gandhengane karo kepentingan inti. Dheweke ujar manawa Tajikistan mesthi aktif ndhukung lan melu ing pambangunan Sabuk lan Dalan, lan kerja sama negara loro kasebut kanthi sukses.

Dheweke njaluk loro pihak supaya luwih sinergis Sabuk lan Inisiatif Dalan kanthi strategi pangembangan nasional Tajikistan, ngetrapake potensial lan ningkatake kualitas kerja sama, lan nambah kerjasama ing konektivitas, energi, pertanian lan industri.

Loro-lorone pihak kudu nggedhekake kerja sama kanggo nglawan "telung kekuwatan" terorisme, separatisme lan ekstremisme uga tindak pidana transnasional, lan kontrol narkotika lan keamanan cyber, kanggo njaga keamanan negara lan perdamaian lan stabilitas regional.

Rahmon seneng banget nampani Xi amarga wis ngunjungi Tajikistan maneh, matur nuwun marang China amarga wis menehi sumbangan sukses ing pertemuan puncak CICA kaping lima. Dheweke ngaturake sugeng ambal warsa 70 taun ngadegake Republik Rakyat China, lan pengin China tentrem lan stabilitas ing salawas-lawase.

Ngelingi manawa pihak Tajik ngormati kemitraan strategis sing komprehensif karo China minangka salah sawijining prioritas diplomatik, Rahmon matur nuwun marang pihak China amarga dhukungan lan pitulung jangka panjang.

Dheweke ngucapake kekarepan kanggo ningkatake kerja sama bilateral ing proyek-proyek utama ing bidang kayata energi, petrokimia, tenaga hidro lan konstruksi infrastruktur ing framework Sabuk lan Dalan, supaya bisa mbantu Tajikistan nggayuh tujuan industriisasi. Dheweke uga njaluk loro pihak kanggo ningkatake pertukaran wong-wong ing wilayah kayata pemuda, pendhidhikan lan budaya.

Tajikistan setya kerja sama karo China kanggo nglawan "telung kekuwatan" terorisme, separatisme lan ekstremisme, lan tindak pidana transnasional, nguatake kerja sama penegak ukum lan keamanan, lan nambah koordinasi urusan multilateral ing Organisasi Kerjasama Shanghai (SCO), CICA lan kerangka kerja liyane, miturut Rahmon.

Sawise diskusi, loro kepala negara kasebut melu upacara kanggo mbukak model konstruksi gedung parlemen sing dibantu China lan gedung kantor pemerintah. Dheweke uga menehi informasi babagan rencana ngrancang lan rincian kerja sama proyek.

Xi lan Rahmon nandatangani pernyataan gabungan babagan kemitraan strategis komprehensif China-Tajikistan, lan nyekseni pertukaran dokumen kerjasama bilateral.

Miturut pratelan kasebut, China lan Tajikistan bakal terus saling ndhukung babagan masalah sing ana gandhengane karo kepentingan intine, kayata kedaulatan nasional, keamanan lan integritas teritorial, lan menehi prioritas pangembangan hubungan bilateral ing kabijakan luar negeri saben pihak.

Kaloro pihak kasebut njanjeni pernyataan kasebut kanggo ningkatake keselarasan jero antarane Sabuk lan Inisiatif Dalan lan strategi pembangunan nasional Tajikistan kanggo periode nganti 2030 kanthi tujuan kanggo mbangun komunitas pangembangan China-Tajikistan.

Pratelan kasebut ujar manawa China lan Tajikistan bakal ningkatake kerjasama keamanan kanggo mbangun komunitas keamanan China-Tajikistan kanthi langkah demi langkah.

Loro-lorone uga janji supaya terus nambah kerjasama ing budaya, pendidikan, ilmu pengetahuan, kesehatan, olahraga lan wilayah liyane uga ngembangake pertukaran antarane media, kelompok seni lan organisasi pemuda.

Dheweke bakal terus nguatake dhukungan lan kerjasama bebarengan ing Perserikatan Bangsa-Bangsa, SCO, CICA lan kerangka kerja multilateral liyane, lan ijol-ijolan pandangan lan koordinasi posisi kanthi tepat waktu kanggo masalah internasional lan regional utama kanggo bebarengan ngatasi tantangan global lan regional, miturut pratelan kasebut.

Kaloro pimpinan kasebut uga ketemu karo pers. Sadurunge diskusi, Rahmon nganakake upacara sambutan kanggo Xi.

Xi teka ing kene dina Jumuah ing puncak CICA kaping lima lan kunjungan negara menyang Tajikistan, yaiku leg kaping loro ing perjalanan Asia Tengah ing Xi sing rong negara. Sadurunge, dheweke niliki Kirgistan kanggo kunjungan negara lan pertemuan puncak SCO kaping 19.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Juergen T Steinmetz

Juergen Thomas Steinmetz terus-terusan makarya ing industri pariwisata lan pariwisata wiwit remaja ing Jerman (1977).
Dheweke ngedegake eTurboNews ing taun 1999 minangka buletin online pertama kanggo industri pariwisata lelungan global.