Breaking News Internasional Warta Breaking Travel budaya Warta Pamrentah Industri Hospitality Hak-hak manungsa News wong Warta Pecah Puerto Rico Pariwisata Nganyari Destinasi Plancongan News Wire Plancongan Singapur USA Breaking News

Puerto Rico mogok: Atusan ewu njaluk mundur saka Gubernur

0a1a-187
0a1a-187
ditulis dening Kepala Editor Tugas

Atusan ewu para demonstran dikarepake bisa njupuk salah sawijine Puerto Rico iku dalan gedhe sing paling sibuk kanggo meksa panjaluk mundur saka Gubernur Ricardo Rossello amarga obrolan online sing bocor karo cabul sing dideleng gubernur karo sekutu, uga tuduhan korupsi federal sing ditrapake marang pamrentahan.

Para demonstran teka ing saindenging pulau kasebut kanthi tujuan sing diprakirakake minangka salah sawijining demonstrasi paling gedhe sing durung nate ditemokake ing wilayah AS, amarga para warga janji arep ngusir Rossello saka kantor.

Demo ing ibukutha San Juan teka sawijining dina sawise Rossello ngumumake yen dheweke ora bakal mundur, nanging ngupayakake nggawe tenang kerusuhan kasebut kanthi janji ora bakal milih maneh utawa terus dadi kepala partai politik pro-negara kasebut. Iku mung nesu kritik, sing nindakake demonstrasi dalan luwih saka seminggu.

Surat kabar paling gedhe ing wilayah kasebut, El Nuevo Dia, nambah tekanan nalika maca judhul kaca ngarep: "Gubernur, saiki wayahe ngrungokake rakyat: Sampeyan kudu mundur."

Penyelenggara menehi label babagan penutupan dalan sing direncanakake "660,510 + 1", sing makili jumlah wong sing milih Rossello ditambah siji maneh kanggo nolak argumen dheweke yen dheweke ora bakal mundur amarga dheweke dipilih karo masarakat.

Iki bakal dadi dina kaping 10 demonstrasi berturut-turut, lan luwih akeh sing dipanggil mengko minggu kasebut.

Ing video sing dikirim dina Minggu wengi ing Facebook, Rossello ujar manawa dheweke nampi kebebasan masarakat kanggo ngutarakake. Dheweke uga ujar manawa dheweke ngarep-arep bisa mbela awake dhewe nglawan proses impeachment, sing tahap wiwitan ditliti dening legislatif Puerto Rico.

"Aku krungu sampeyan," jarene ing video cekak. "Aku wis nggawe kesalahan lan aku njaluk ngapura."

889 halaman obrolan ing aplikasi Telegram sing dienkripsi ing antarane gubernur lan 11 sekutu cedhak lan anggota pamrentahane, kabeh pria, nuduhake gubernur lan penasehat kasebut ngina wanita lan konstituen sing moyoki, kalebu korban Topan Maria.

Pirang-pirang jam sawise Rossello pidato ing dina Minggu, pejabat resmi liyane ngirim mundur. "Sayange kedadeyan ing sawetara minggu kepungkur, kalebu sikap sing dibayangke ing komentar pejabat lan penasehat pemerintahan saiki, ora cocog karo nilai lan prinsipku," tulis Gerardo Portela, pejabat investasi utama, presiden Bank Pembangunan Ekonomi Puerto Rico lan eksekutif direktur Otoritas Keuangan Perumahan.

Wiwit obrolan bocor tanggal 13 Juli, atusan ewu wong Puerto Rico wis maju menyang omah resmi Rossello ing gerakan protes paling gedhe ing pulau kasebut wiwit Puerto Ricans sukses demonstrasi kanggo mungkasi pelatihan militer Angkatan Laut AS ing pulau Vieques luwih saka 15 taun kepungkur.

Protes kasebut uga dikembangake kanggo nyakup panggilan kanggo ngatasi masalah liyane sing diadhepi ing pulau kasebut, kalebu krisis ekonomi sing saya jero lan apa sing diarani Puerto Rico taun-taun kepungkur saka pamrentah AS.

Pergolakan kasebut terjadi nalika wilayah AS berjuang kanggo pulih saka Topan Maria lan nyoba nyusun maneh bagean saka utang $ 70 milyar ing tengah resesi 13 taun ing wilayah iki luwih saka telung yuta warga Amerika sing ora duwe perwakilan lengkap ing Kongres utawa milih presiden.

Tekanan Rossello kanggo mundur wis saya kuat nalika paduan suara sing ngundurake mundur kalebu para superstar musik Puerto Rico Ricky Martin, Bad Bunny lan Residente lan sawetara politisi AS kalebu anggota Kongres saka kalorone partai, sawetara calon presiden Demokrat lan non Puerto Rico. -pilih wakil ing Kongres.

Rossello kapilih dadi gubernur ing Nopember 2016 kanthi swara meh 50 persen, lan dheweke wis ngumumake niat kanggo golek jabatan kaping pindho. Lulusan MIT kanthi gelar doktor ilmu genetika, dheweke minangka putra saka mantan Gubernur Puerto Rico Pedro Rossello, sing mabur menyang pulau kasebut kanggo njaluk dhukungan sawise obrolan digawe umum.

Gubernur kalebu Partai Progresif Anyar, sing ngupayakake negara kasebut ing pulau kasebut, lan dheweke uga Demokrat.

Pergolakan nglawan Rossello nyebabake paling ora papat kapal pesiar kanggo mbatalake kunjungan menyang Puerto Rico, lan akeh pejabat kuwatir yen pengaruh pengunduran diri ing ekonomi sing wis rapuh nalika pulau kasebut dibangun maneh saka Maria, badai Kategori 4 sing nyebabake luwih saka perkiraan Kerusakan $ 100 milyar

Masalah liyane yaiku sawetara penangkapan sing nglibatake tuduhan korupsi federal sing nargetake pejabat Puerto Rico, ing antarane yaiku loro mantan kepala agensi, kalebu mantan sekretaris pendhidhikan Julia Keleher.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Kepala Editor Tugas

Pimpinan editor Tugas yaiku OlegSziakov