Warta Breaking Travel Breaking News Zimbabwe Investments News News Wire Plancongan Singapur Maneka Warta

Robert Mugabe nembus umur 95 taun: Transkrip pidato lan pandangan UNWTO babagan pariwisata

Pilih basa sampeyan
Robert-Mugabe
Robert-Mugabe
ditulis dening Juergen T Steinmetz

Robert Mugabe, mantan presiden Zimbabwe wis seda. Dheweke sangang puluh lima taun lan wis suwe nandhang lara lan seda ing rumah sakit ing Singapura. Dheweke minangka salah sawijining kepala negara sing paling kontroversial, Presiden Zimbabwe wiwit 1987 nganti 2017.

Ing 2013, dheweke dadi tuan rumah Majelis Umum UNWTO bebarengan karo Zambia lan mbukak wates antarane Zambia lan Zimbabwe.
Iki minangka kesempatan kanggo maca lan ngrungokake pidato bersejarah nalika mbukak Majelis Umum UNWTO ing acara spektakuler ing Victoria Falls bebarengan karo presiden Zambia ing 2013.
Tilas Presiden Zimbabwe Robert Mugabe tilar donya

Presiden Mugabe ing Majelis Umum UNWTO 2013 (Foto Christian del Rosario kanggo eTN)

Majelis Umum Organisasi Pariwisata Dunia PBB (UNWTO) dinyatakake dibukak ing taun 2013.

Ing ngisor iki minangka transkriping pidato menyang pirang-pirang delegasi saka 124 negara sing melu mbukak dina Minggu wengi ing Hotel Victoria sing legendaris ing Victoria Falls, Zimbabwe.

"Tuan Chilufya Sata, Presiden Republik Zambia, Sekretaris Jenderal Organisasi Pariwisata Dunia Perserikatan Bangsa-bangsa, Dr. Taleb Rifai, anggota komunitas diplomatik, menteri pariwisata tuan rumah ing kene lan menteri liyane (Dr. Walter Mzembi) saka Republik Zimbabwe lan Zambia, delegasi lan tamu terkenal saka kulawarga UNWTO, pimpinan tradisional kita, Kepala Mvuto lan Kepala Mukuni, sing nuduhake Victoria Falls sing apik, para kapten industri pariwisata, para wanita lan kanca-kanca, kanca-kanca lan kanca-kanca, Aku seneng banget, mujudake pakurmatan kanggo negaraku, Zimbabwe, dadi tuan rumah kulawarga UNWTO bengi iki lan sajrone limang dina sabanjure.

Penyelenggaraan Majelis Umum Badan Spesial Perserikatan Bangsa-Bangsa iki dadi tonggak sejarah penting ing rong negara kita, Zambia lan Zimbabwe lan wilayah Komunitas Afrika Kidul (SADC). Kita ngarep-arep bakal tetep ora bisa uwal saka kenangan kita, lan dadi bagean saka warisan generasi kita, kanthi tandha titik balik sing jelas ing nasib turisme loro negara, wilayah lan benua kita.

Pak Sekretaris Jenderal, keputusan sampeyan kanggo nganakake acara global sing penting iki ing papan sing dituju iki menehi inspirasi kanggo upaya terus-terusan, wiwit digawe negara Zimbabwe, kanggo njaga hubungan ramah karo kabeh komunitas internasional, uga karo negara-negara kasebut. kita bisa ora setuju kabeh prekara.

Pilihan saka venue iki saka pirang-pirang calon pesaing bakal nambah tekad kita kanggo nggayuh pariwisata kanggo kesejahteraan ekonomi lan kamajuane para kawula ing Zambia, Zimbabwe, lan kabeh Afrika. Kita seneng banget karo dukungan saka rong negara kita minangka tuan rumah rapat sing kaya ngono, lan pangenalan tujuan kasebut minangka tujuan sing aman lan aman kanggo turis jagad.

Sasampunipun kamardikan ing taun 1980, Zimbabwe, lan wiwit taun 1981, ngakoni efektifitas strategi pangembangan sosial lan ekonomi UNWTO, kanthi negesake tuwuhing jangka panjang ing ekonomi sing kurang maju, yaiku bagean kanggo nggayuh paling ora telu Tujuan Pembangunan Milenium.

Kita tetep dadi anggota aktif organisasi nganti taun 1999. Sayange sajrone periode 2000 nganti 2008, kita ngadhepi tantangan sing gedhe banget, kanthi sanksi sing nglanggar hukum sing dileksanakake dening sawetara bagean ing sisih kulon. Sanksi kasebut pancen angel banget amarga Program Penyesuaian Struktural Ekonomi (ESAP) IMF / Bank Donya sing ora sengaja, yaiku, ing antarane negatip liyane, ora aktif partisipasi kita ing badan kaya UNWTO.

Seneng ing taun 2009, kanthi fasilitasi SADC lan AU, kita nggawe pamrentahan persatuan nasional, GNU, sing nyebabake nyuda jabatane nglawan kita saka pihak politik lan ekonomi sing ngrusak.

Aku kepenak banget manawa Menteri Pariwisata lan Industri Perhotelan sing mentas dibentuk kanthi cepet ngaktifake maneh anggota UNWTO lan, kanthi dhukungan aktif sampeyan, Sekretaris Jenderal Rifai, terus dadi anggota organisasi sing aktif banget, entuk kursi ing Dewan Eksekutif organisasi ing taun sing padha.

Wiwit iku, kita ora noleh maneh lan, sawise negesake rong negara kanthi sukses karo Zambia kanggo dadi tuan rumah sesi iki, bengi iki bakal tekan kene. Aku lan Presiden Sata wis mlebu Buku Pariwisata Emas, dadi duta besar pariwisata global - aja nganti lali karo sawetara wong sing nglanggar prekara iki.

Monggo dingerteni sampeyan kabeh, yen mlebu buku pariwisata emas dudu prekara upacara mung kanggo kita, amarga liwat tumindak kasebut, kita ngerti peran politik lan ekonomi penting sing bisa ditindakake pariwisata ing rong negara lan benua kita . Kita duwe komitmen kanggo nggunakake sektor iki minangka pendorong utama pertumbuhan ekonomi.

Muga-muga aku njupuk kesempatan iki kanggo negesake komitmen Zimbabwe kanggo nilai-nilai dhasar lan prinsip-prinsip dhasar Perserikatan Bangsa-Bangsa, sanajan kita ngalami kecenderungan hegemoni sawetara kekuwatan super ekonomi lan militer ing donya sing nguwasani organisasi kasebut.

Kita seneng banget manawa PBB minangka awak sing penting kanggo kabeh umat manungsa. Kita seneng banget amarga agensi khusus kayata UNICEF lan UNWTO duweni pengaruh sing penting banget kanggo kesejahteraan umat manungsa.

Dr.Rifai, para rawuh, negesake organisasi sampeyan babagan pariwisata berkelanjutan nduweni résonansi gedhe amarga pentinge Zimbabwe kanggo prinsip pembangunan kanthi keadilan lan pemberdayaan masarakat.

Kanthi dhasar kasebut, aku, tanpa leladen, duwe dhukungan lengkap kanggo bidhang Zambia-Zimbabwe kanggo dadi tuan rumah Majelis Umum iki. Aku seneng banget yen organisasi mutusake arep nganakake Majelis Umum ing kene. Sikap kasebut mbuktekake manawa komitmen organisasi kanggo pengembangan pariwisata ing Afrika.

Iki pancen kaya kudune. Kahanan saiki ing ngendi Afrika mung duwe patang persentase saka pendapatan pariwisata global, sanajan sumber pariwisata alam lan budaya akeh banget sing dadi perhatian banget.

Utamane, yen sampeyan ndeleng cahya saka Sekretaris Jenderal, sampeyan nyorot sawetara poin ing Kertas Putih sampeyan taun 2010. Ing makalah kasebut, sampeyan nggarisake ketahanan sektor pariwisata sajrone masa ekonomi sing angel, sanajan nalika ngalami tekanan ekonomi global, lan kapasitas kanggo ngatasi kemiskinan kanthi sikap positif sing ana ing proyek komunitas sing bisa dipimpin wanita lan pemuda. Iki penting banget kanggo kita.

Ing babagan iki, aku kudu nyimpulake kanthi nyathet apresiasi kita kanggo pitulung sing diwenehake UNWTO menyang wilayah kasebut. Pungkasan iki kalebu dhukungan teknis sing diwenehake menyang SADC, liwat RETOSA, sing banjur entuk pitulung nalika nggawe Sistem Akuntansi Satelit Pariwisata (TSAS). TSAS bakal mbantu kita nyumbang total kontribusi pariwisata menyang PDB nasional lan regional.

Aku uga nyathet kanthi kepenak banget manawa UNWTO wis nyetujoni inisiatif adhedhasar komunitas kanggo Zimbabwe, lan Pariwisata Berkelanjutan kanggo pengurangan kemiskinan (STEP) bakal ditindakake kanthi tema "Nambah partisipasi para pemuda lan wanita ing sektor pariwisata."

Iki minangka alat pemberdayaan sing efektif sing bakal ningkatake ekuitas lan akses menyang pendapatan pariwisata. Iki uga resonate rame karo masarakat sing menehi kekuwatan kanggo inisiatif sing diupayakake pamrentah.

Daya tematik sing sampeyan pengin melu ing konferensi iki dirangkum dening tembung tangkapan 'Bukak wates lan langit sing mbukak, ngilangi alangan kanggo pertumbuhan pariwisata ing Afrika.' cocog banget ing jaman saiki.

Ora ana cara Afrika bisa nambah bagean saka cake pariwisata global tanpa luwih dhisik nyengkuyung lelungan intra- Afrika. Pancen panyambungan kutha-kutha, wilayah lan daya tarik Afrika nambah apik kanggo pangembangan Afrika, amarga pungkasane, nggabungake produk pariwisata Afrika lan pemasaran lan promosi, sing sabanjure nggawe luwih apik kanggo lelungan jarak jauh tinimbang perkara kasebut. saiki

Kebutuhan wates sing mbukak, liwat rezim visa blok regional, sing nyoba kanggo dileksanakake ing UNIVISA liwat RETOSA, ora mung ngidini lelungan luwih gampang ing antarane warga SADC, nanging bakal luwih gampang kanggo pengunjung lan investor antar benua sing ditawan.

TI kritis banget yen Afrika nggawe strategi sing kanthi efektif narik para turis menyang bawana. Iki nganggep luwih penting amarga upaya Eropa supaya dolar pariwisata tetep ana ing Zona Euro, kanthi menehi pajak pajak bandara sing ngukum kanggo para turis antar benua.

Jinis wates tanpa wates ing antarane kutha Livingstone lan kutha Victoria Falls sing wis ditemtokake kanggo tujuan konferensi iki kudu dadi aturan lan ora kalebu, kanggo kabeh komunitas tapel wates wisata ing SADC, lan pungkasane ing saindenging Afrika. Afrika mung bisa entuk bathi amarga saya tumindak kaya pasar umum. ”

Presiden Komradet Sata, ngarep-arep banget muga-muga cita-cita lan visi para pangadeg Afrika independen, Amerika Serikat ing Afrika bakal dadi kasunyatan mengko wae mengko.

Acara kaya iki, Sekretaris Jenderal, sing wis sampeyan bangun lan posisine minangka 'Majelis Umum Afrika sing unik,' bisa uga sithik, nanging kritis kanggo mujudake entitas ekonomi-politik terpadu sing diarani Afrika.

Ingkang kinurmatan, para tamu, para rawuh, para rawuh ingkang kinurmatan, kula aturi rawuh ing Air Terjun Victoria lan muga-muga bisa menehi hasil sing paling apik kanggo musyawarah lan resolusi. Mangga nikmati keramahan Afrika sing sejatine. Ing kene sampeyan saben esuk tangi turu karo kicauan manuk lan aura srengenge Afrika, lan saben pungkasane turu turu ing sangisore langit Afrika sing kebak lintang.

Kanthi ujar kasebut, aku ngumumake Sidang Umum 20 Dewan Umum UNWTO resmi dibukak. ”

Sapa Robert Mugabe?

Robert Mugabe lair tanggal 21 Februari 1924, ing Kutama, Rhodesia Kidul (saiki Zimbabwe). Ing taun 1963, dheweke nggawe ZANU, gerakan perlawanan nglawan aturan kolonial Inggris. Mugabe dadi perdana menteri Republik Zimbabwe anyar sawise pamrentahan Inggris rampung ing taun 1980, lan dheweke dadi presiden dadi pitung taun mengko. Mugabe tetep nyekel kekuwatan sing kuat, liwat pemilihan kontroversial, nganti dheweke dipeksa mundur ing November 2017, nalika umur 93 taun.

Taun Enom lan Pendhidhikan

Robert Gabriel Mugabe lair tanggal 21 Februari 1924, ing Kutama, Rhodesia Kidul (saiki Zimbabwe), sawetara wulan sawise Rhodesia Kidul dadi koloni Mahkota Inggris. Asile, masarakat desane ditindhes karo ukum anyar lan nemoni watesan tumrap pendhidhikan lan kesempatan kerja.

Bapake Mugabe yaiku tukang kayu. Dheweke kerja ing misi Jesuit ing Afrika Selatan nalika Mugabe isih cilik, lan misterius ora nate mulih. Ibune Mugabe, yaiku guru, ditinggal ngeterake Mugabe lan sedulur telu dhewe. Minangka bocah, Mugabe mbantu mbantu ngrampungake sapi kulawarga lan golek dhuwit kanthi kerja sing ganjil

Sanajan akeh wong ing Rhodesia Kidul sing sekolah ing grammar, Mugabe cukup entuk pendhidhikan sing apik. Dheweke mlebu sekolah ing misi Jesuit lokal kanthi pengawasan direktur sekolah Rama O'Hea. Pengaruh kuat marang bocah lanang kasebut, O'Hea mulang marang Mugabe manawa kabeh wong kudu dianggep padha lan dididik nganti bisa nggayuh kabisane. Guru Mugabe, sing ngarani "bocah sing cerdik," wiwitane ngerti yen katrampilane cukup gedhe.

Nilai-nilai sing diwenehake O'Hea kanggo para siswa resonate karo Mugabe, nyebabake dheweke bisa menehi guru dadi awake dhewe. Sajrone sangang taun, dheweke sinau kanthi pribadi nalika mulang ing pirang-pirang sekolah misi ing Rhodesia Kidul. Mugabe nglajengake pendhidhikan ing Universitas Fort Hare ing Afrika Selatan, lulus kanthi gelar Sarjana Seni ing sejarah lan Inggris ing taun 1951. Mugabe banjur bali menyang kutha asale kanggo mulang sekolah ing kana. Ing taun 1953, dheweke wis entuk gelar Sarjana Pendidikan liwat kursus korespondensi.

Ing taun 1955, Mugabe pindhah menyang Rhodesia Lor. Ing kana, dheweke mulang suwene patang taun ing Chalimbana Training College nalika uga melu gelar Sarjana ilmu ekonomi liwat kursus korespondensi karo Universitas London. Sawise pindhah menyang Ghana, Mugabe ngrampungake gelar ekonomi ing taun 1958. Dheweke uga mulang ing St. Mary's Teacher Training College, ing kana dheweke ketemu karo garwane sing pertama, Sarah Heyfron, sing bakal dijodhokake ing taun 1961. Ing Ghana, Mugabe nyatakake dheweke minangka Marxis, nyengkuyung tujuan pamrentah Ghana kanggo nyedhiyakake kesempatan pendidikan sing padha kanggo kelas ngisor sing wis ditemtokake.

Karir Politik Awal

Ing taun 1960, Robert Mugabe bali menyang kampung halaman nalika cuti, ngrencanakake bakal ngenalake tunangane karo ibune. Ora samesthine, tekane, Mugabe nemoni Rhodesia Kidul sing owah kanthi drastis. Ewonan ewu kulawarga kulit ireng ditinggalake dening pamrentah kolonial anyar, lan populasi kulit putih njeblug. Pamrentah nolak aturan mayoritas ireng, nyebabake demonstrasi kasar. Mugabe nesu banget amarga nolak hak-hak kulit ireng iki. Ing wulan Juli 1960, dheweke setuju menehi pidato ing masarakat nalika demonstrasi Maret 7,000, dipentasake ing Balai Kota Harare Salisbury. Tujuan rapat kasebut yaiku supaya anggota gerakan oposisi protes amarga dicekel pimpinane. Moyabe nalika ngadhepi ancaman polisi, Mugabe nyritakake marang para demonstran babagan carane Ghana sukses nggayuh kamardikan liwat Marxisme.

Sawetara minggu mengko, Mugabe dipilih dadi sekretaris publik Partai Demokrat Nasional. Sesuai karo model Ghana, Mugabe kanthi cepet nglumpukake liga pemuda militan kanggo nyebar kabar babagan entuk kamardikan ireng ing Rhodesia. Pamrentah nglarang partai kasebut ing pungkasan taun 1961, nanging panyengkuyung liyane sing padha teka nglumpukake gerakan sing dadi gerakan pertama ing Rhodesia. Uni Rakyat Afrika Zimbabwe (ZAPU) banjur tuwuh dadi 450,000 anggota sing kaget.

Pimpinan serikat pekerja kasebut, Joshua Nkomo, diajak rapat karo PBB, sing nuntut supaya Inggris nundha konstitusi lan maca topik pamrentahan mayoritas. Nanging, nalika wis suwe lan ora ana sing owah, Mugabe lan liya-liyane frustasi amarga Nkomo ora negesake tanggal sing pasti kanggo perubahan konstitusi. Frustasi gedhe banget, nganti wulan April 1961, Mugabe mbahas publik babagan perang gerilya - malah nganti saiki wara-wara marang polisi, "Kita ngrebut negara iki lan kita ora bakal sabar karo omong kosong iki."

Pembentukan ZANU

Ing taun 1963, Mugabe lan mantan pendukung Nkomo liyane nggawe gerakan perlawanan dhewe, sing diarani Zimbabwe African National Union (ZANU), ing Tanzania. Bali ing Rhodesia Kidul mengko taun kasebut, polisi nyekel Mugabe lan dikirim menyang Penjara Hwahwa. Mugabe bakal tetep dikunjara luwih saka sepuluh taun, dipindhah saka Penjara Hwahwa menyang Pusat Penahanan Sikombela lan banjur menyang Penjara Salisbury. Ing taun 1964, nalika ing pakunjaran, Mugabe gumantung karo komunikasi rahasia kanggo ngluncurake operasi gerilya menyang mbebasake Rhodesia Kidul saka pamarentah Inggris.

Ing taun 1974, Perdana Menteri Ian Smith, sing negesake bakal entuk aturan mayoritas sejati, nanging isih negesake kasetyane karo pamrentah kolonial Inggris, ngidini Mugabe metu saka kunjara lan lunga menyang konferensi ing Lusaka, Zambia (sadurunge Rhodesia Lor). Mugabe malah lolos maneh nyabrang tapel wates menyang Rhodesia Kidul, nglumpukake pasukan trainee gerilya Rhodesia ing dalan. Peperangan kasebut rame ing taun 1970-an. Ing pungkasan dasawarsa kasebut, ekonomi Zimbabwe wis luwih ala tinimbang sadurunge. Ing taun 1979, sawise Smith nyoba muspra karo Mugabe, Inggris setuju kanggo ngawasi perubahan ing aturan mayoritas ireng lan PBB ngangkat sanksi.

Ing taun 1980, Rhodesia Kidul dibebasake saka kakuwasan Inggris lan dadi Republik Zimbabwe sing independen. Mlaku ing spanduk partai ZANU, Mugabe dipilih dadi perdana menteri republik anyar kasebut, sawise menang nglawan Nkomo. Ing taun 1981, ana perang ing antarane ZANU lan ZAPU amarga agenda sing beda. Ing taun 1985, Mugabe dipilih maneh amarga gelut terus. Ing taun 1987, nalika sekelompok misionaris tiwas kanthi tragis dening para pendukung Mugabe, Mugabe lan Nkomo pungkasane setuju nggabungake serikat pekerja menyang Front ZANU-Patriotic Front (ZANU-PF) lan fokus marang pemulihan ekonomi negara kasebut.

Presidensi

Sajrone seminggu kesepakatan kesatuan, Mugabe diangkat dadi presiden Zimbabwe. Dheweke milih Nkomo dadi salah sawijining menteri senior. Tujuan utama Mugabe yaiku nyusun maneh lan ndandani ekonomi negara sing gagal. Ing taun 1989, dheweke wiwit nerusake rencana limang taun, sing nyuda watesan rega kanggo para tani, saengga bisa milih rega dhewe. Ing taun 1994, ing pungkasan periode limang taun, ekonomi wis tuwuh ing industri tani, pertambangan lan manufaktur. Mugabe uga bisa nggawe klinik lan sekolah kanggo populasi kulit ireng. Uga nalika semana, garwane Mugabe, Sarah, tilar donya, mbebasake dheweke omah-omah karo nyonya, Grace Marufu.

Ing taun 1996, keputusan Mugabe wiwit nggawe kerusuhan ing antarane warga Zimbabwe, sing nate ngucapake dheweke minangka pahlawan kanggo nuntun negara kasebut dadi kamardikan. Akeh sing nesu marang pilihane kanggo ndhukung rebutan tanah wong kulit putih tanpa ganti rugi karo para pamilik, sing negesake Mugabe minangka cara siji-sijine kanggo ngrampungake lapangan ekonomi kanggo mayoritas ireng sing ora duwe hak. Warga uga nesu amarga Mugabe ora gelem mbenake konstitusi siji partai Zimbabwe. Inflasi tinggi minangka subjek sing lara, nyebabake mogok pegawai negeri kanggo kenaikan gaji. Peningkatan gaji sing dianugerahi para pejabat pamrentah mung nambah rasa dendam masarakat marang pamrentahan Mugabe.

Bantahan marang strategi politik Mugabe sing kontroversial terus ngalangi kesuksesane. Ing taun 1998, nalika dheweke mréntah menyang negara liya kanggo nyumbang dhuwit kanggo distribusi tanah, negara-negara kasebut ujar manawa ora bakal menehi sumbangan, kajaba dheweke pisanan nyipta program kanggo mbantu ekonomi pedesaan Zimbabwe sing mlarat. Mugabe nolak, lan negara-negara kasebut ora gelem nyumbang.

Ing taun 2000, Mugabe nglampahi amandemen konstitusi sing nggawe Inggris mbayar reparasi kanggo tanah sing dicekel saka kulit ireng. Mugabe negesake manawa dheweke bakal ngrebut tanah Inggris minangka restitusi yen gagal mbayar. Amandemen kasebut nyebabake hubungan asing asing Zimbabwe.

Isih, Mugabe, klambi klambi konservatif sing sajrone kampanye nganggo kaos warna-warni kanthi pasuryane, menang ing pemilihan presiden taun 2002. Spekulasi manawa dheweke wis ngisi kothak suara kasebut ndadekake Uni Eropa nempatake embargo senjata lan sanksi ekonomi liyane ing Zimbabwe. Ing wektu iki ekonomi Zimbabwe saya rusak. Keluwen, epidemi AIDS, utang asing lan pengangguran nyebar ing negara kasebut. Nanging Mugabe bertekad kanggo njaga jabatane lan nindakake apa wae sing dibutuhake - kalebu tuduhan panganiaya lan korupsi - menang ing pemilihan parlemen 2005.

Nolak Kekuwatan Cede

Ing tanggal 29 Maret 2008, nalika dheweke kalah ing pemilihan presiden kanggo Morgan Tsvangirai, pimpinan Gerakan kanggo Demokratik Ganti (MDC) sing nentang, Mugabe ora gelem ngeculake kendharaan lan nuntut pambayaran maneh. Pemilihan runoff bakal dianakake wulan Juni kasebut. Kangge, panyengkuyung MDC diserang lan dipateni dening anggota oposisi Mugabe. Nalika Mugabe ngumumake kanthi publik manawa dheweke isih urip, dheweke ora bakal nglilani Tsvangirai mrentah Zimbabwe, Tsvangirai nyimpulake manawa panggunaan kekuwatan Mugabe bakal milih swara kanggo Mugabe, lan banjur mundur.

Penolakan Mugabe kanggo masrahake kekuwatan presiden nyebabake wabah kekerasan liyane sing nyerang ewu wong lan nyebabake 85 pendukung Tsvangirai tiwas. Ing wulan September kasebut, Mugabe lan Tsvangirai setuju karo kesepakatan pembagi tenaga kasebut. Wis tekad kanggo tetep kontrol, Mugabe isih tetep bisa nguwasani kekuwatan kanthi ngontrol pasukan keamanan lan milih pimpinan kanggo posisi kementerian sing paling penting.

Ing pungkasan taun 2010, Mugabe njupuk tindakan tambahan kanggo ngrebut total kontrol Zimbabwe kanthi milih gubernur sementara tanpa konsultasi karo Tsvangirai. Kabel diplomatik AS nuduhake manawa Mugabe bisa uga nglawan kanker prostat ing taun ngarep. Tuduhan kasebut nyebabake keprihatinan umum babagan kudeta militer nalika kedadeyan Mugabe nalika jabatan. Wong liya nyebutake keprihatinan kemungkinan ana perang internal sing rame ing ZANU-PF, yen calon pengin bersaing dadi penerus Mugabe.

Pamilihan 2013

Tanggal 10 Desember 2011, ing Konferensi Nasional Nasional ing Bulawayo, Mugabe resmi ngumumake babagan pemilihan presiden Zimbabwe 2012. Pamilihan kasebut ditundha, amarga loro-lorone setuju nyusun rancangan konstitusi anyar, lan dijadwal maneh kanggo taun 2013. Wong-wong Zimbabwe metu ndhukung dhukungan dokumen anyar kasebut ing Maret 2013, sing disetujoni ing referendum konstitusi, sanajan akeh sing percaya yen 2013 pemilihan presiden bakal dirusak korupsi lan panganiaya.

Miturut Reuters laporan, wakil saka saklawasé 60 organisasi sipil ing negara kasebut ngeluh babagan tumindak keras Mugabe lan para pendukunge. Kritikus ing Mugabe, anggota klompok kasebut kena intimidasi, penahanan lan penganiayaan liyane. Ana uga pitakonan babagan sapa sing diidini ngawasi proses pemilihan. Mugabe ujar manawa dheweke ora bakal nglilani wong Barat ngawasi pemilihan negara kasebut.

Ing wulan Maret, Mugabe plancong menyang Roma kanggo upacara pembukaan kanggo Paus Francis, sing nembe diangkat dadi anggota kepausan. Mugabe marang wartawan manawa paus anyar kasebut kudu ngunjungi Afrika lan mratelakake, "Muga-muga dheweke bakal nggawa kabeh anak kanthi dhasar sing padha, dhasar kesetaraan, kanthi dhasar kita kabeh ana ing ngarsane Gusti Allah," miturut laporan dening Pencet.

Ing pungkasan Juli 2013, ing tengah diskusi babagan pemilihan Zimbabwe sing saiki wis diantisipasi, sawijining Mugabe sing umur 89 taun dadi berita utama nalika ditakoni apa dheweke bakal melu maneh ing pemilihan 2018 (dheweke bakal dadi 94 taun kepungkur) dening reporter saka The New York Times, sing presiden nanggapi, "Napa sampeyan pengin ngerti rahasia saya?" Miturut The Washington Post, Lawan Mugabe, Tsvangirai, nuduh pejabat pemilihan mbuwang meh 70,000 kertu suoro kanggo dheweke sing diajukake luwih awal.

Ing wiwitan Agustus, komisi pemilihan Zimbabwe ngumumake Mugabe minangka pemenang ing balapan presiden. Dheweke entuk 61 persen swara nalika Tsvangirai mung nampa 34 persen, miturut BBC News. Tsvangirai diarep-arep bakal ngetokake tantangan hukum tumrap asil pamilihan umum. Miturut Guardian koran, Tsvangirai ujar manawa pemilihan kasebut "ora nggambarake kekarepane masarakat. Aku ora ngira, sanajan ing Afrika uga nindakake rigging kertu suoro, nindakake tumindak ala banget. ”

Penahanan Warga Amerika

Ing wulan November 2017, ana wanita Amerika sing manggon ing Zimbabwe dituduh nundha pamrentah lan ngrusak panguwasa - utawa ngina - presiden.

Miturut penuntut, terdakwa, Martha O'Donovan, koordinator proyek kanggo aktivis Jaringan Magamba, "kanthi sistematis ngupayakake kanggo nyebabake kerusuhan politik liwat ekspansi, pangembangan lan panggunaan jaringan canggih platform media sosial uga mbukak sawetara Twitter akun. ” Dheweke ngadhepi 20 taun penjara amarga tuduhan kasebut.

Penangkapan kasebut nyebabake keprihatinan manawa pamrentahan Mugabe nyoba ngontrol media sosial sadurunge pemilihan nasional 2018.

Pengambilalihan lan Pengunduran Militer

Kangge, ana kahanan sing luwih ala ing Zimbabwe kanthi kedadeyan kudeta militer. Ing tanggal 14 November, ora suwe sawise Mugabe nyingkirake wakil presiden Emmerson Mnangagwa, tank-tank ditemokake ing ibukutha negara kasebut, Harare. Esuk esuk, juru bicara tentara teka ing TV kanggo ngumumake manawa militer lagi proses penahanan penjahat sing "nyebabake penderitaan sosial lan ekonomi ing negara kasebut supaya diadili."

Juru bicara kasebut negesake manawa iki dudu pengambilalihan militer kanggo pamrentah, kanthi ujar, "Kita pengin negesake negoro manawa kaluhurane presiden ... lan kulawargane aman lan aman lan keamanane dijamin." Nalika semana, dununge Mugabe durung dingerteni, nanging mengko dikonfirmasi manawa dheweke dikurung ing omah.

Dina sabanjure, Zimbabwe The Herald nerbitake foto presiden tuwa ing omah, uga pejabat pamrentah lan militer liyane. Pejabat kasebut dilaporake mbahas babagan implementasi pamrentahan transisi, sanajan ora ana pernyataan umum babagan perkara kasebut.

Tanggal 17 November, Mugabe muncul maneh ing publik ing upacara kelulusan universitas, sawijining penampilan sing dipercaya bakal nyebabake kerusuhan ing mburi layar. Sawise dhisik ora gelem kerja sama karo rencana sing diusulake kanggo mbusak dheweke kanthi tentrem, presiden kasebut dilaporake setuju kanggo ngumumake pensiun sajrone pidato ing televisi sing dijadwalake tanggal 19 November.

Nanging, Mugabe ora nyebutake babagan pensiun sajrone pidato kasebut, nanging negesake manawa bakal dadi ketua kongres Desember partai pamimpin ZANU-PF. Asile, diumumake manawa partai kasebut bakal ngluncurake proses impeachment kanggo milih dheweke metu saka kekuwatan.

Ing tanggal 22 November, ora suwe sawise sesi gabungan Parlemen Zimbabwe nglumpukake suara impeachment, juru bicara kasebut maca surat saka presiden sing gelut kasebut. "Aku wis mundur supaya bisa mindhahake kekuwatan," tulis Mugabe. "Mohon kabar umum babagan keputusanku sanalika bisa."

Pungkasan masa jabatan Mugabe suwene 37 taun disambut tepuk tangan saka anggota Parlemen, uga perayaan ing lurung-lurung Zimbabwe. Miturut juru wicoro ZANU-PF, mantan wakil presiden Mnangagwa bakal njupuk dadi presiden lan nglayani sisa masa Mugabe nganti pemilihan 2018.

Sadurunge pemilihan tanggal 30 Juli 2018, Mugabe ujar manawa dheweke ora bisa ndhukung penggantine, Mnangagwa, sawise dipeksa metu saka "partai sing dakdegake," lan menehi saran supaya pimpinan oposisi Nelson Chamisa saka MDC minangka calon presiden sing bisa digunakake. Iki menehi tanggepan sing kuat saka Mnangagwa, sing ujar, "Wis jelas yen kabeh Chamisa nggawe perjanjian karo Mugabe, kita ora bisa percaya maneh yen niat bakal ngowahi Zimbabwe lan mbangun negara kita."

Ketegangan babagan pemilihan uga nyebar ing publik, kanthi demonstrasi nyebabake kekerasan babagan apa sing diumumake dadi kemenangan parlementer ZANU-PF lan kemenangan Mnangagwa. Ketua MDC Morgan Komichi ujar manawa partai kasebut bakal nantang asil kasebut ing pengadilan.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Juergen T Steinmetz

Juergen Thomas Steinmetz terus-terusan makarya ing industri pariwisata lan pariwisata wiwit remaja ing Jerman (1977).
Dheweke ngedegake eTurboNews ing taun 1999 minangka buletin online pertama kanggo industri pariwisata lelungan global.