Asosiasi Warta Warta Breaking Travel Breaking Zambia News News Pariwisata Nganyari Destinasi Plancongan News Wire Plancongan Maneka Warta

Komunitas Zambia mungkasi mburu piala kanthi regejegan babagan biaya pariwisata

Komunitas Zambia mungkasi mburu piala kanthi regejegan babagan biaya pariwisata
ditulis dening editor

dening Swati Thiyagarajan

"Iki tanah kita. Kita dadi wali. ” kuotasi dening Felix Shanungu, Presiden Dewan Sumber Daya Komunitas Nasional Zambia (ZNCRB).

Dewan Sumber Daya Komunitas (CRB) ing Zambia nerbitake sawijining pernyataan pers sing negesake rasa kuwatir banget amarga masarakat kasebut durung diwenehi bagean saka biaya konsesi utawa bathi mburu.

Dheweke wis menehi tandha tangan menyang kabeh ijin mburu ing wilayah kasebut lan nolak mlebu liyane. Iki bakal mandheg mburu piala mbesuk kajaba pamrentah teka ing meja kasebut kanthi nggawa dhuwit.

Miturut Felix Shanungo, komunitas kasebut ora nampa biaya konsesi wiwit taun 2016 lan ora ngasilake bathi wiwit taun kepungkur. Miturut undang-undang, komunitas kasebut entuk 20% biaya konsesi lan 50% saka penghasilan moro. Kepala sing ngatur komunitas duwe 5% bagean saka kalorone.

Warta iki sawise mandheg mburu kontroversial 1,200 hippo ing Zambia awal taun iki.

Nalika siaran pers negesake manawa dheweke bakal mandheg kabeh mburu maju, Pak Shanungo menehi saran supaya pamburu sing wis ditindakake bakal diijini rampung nanging kabeh pamburu anyar bakal mandheg. CRB wis ngobrol karo perusahaan perburuan kanggo ngelingake babagan iki lan supaya dheweke meksa pamrentah Zambia. Dheweke nambahake manawa komunitas kasebut ora pengin ngukum perusahaan mburu sing wis mbayar nanging pengin meksa supaya pemerintah bisa tumindak.

Dheweke ujar manawa ora mungkin kanggo masarakat tetep patroli lan nglindhungi saka mbebayani amarga masarakat wis ora dibayar gaji pirang-pirang wulan.

Komunitas duwe rong panjaluk: Supaya operator mburu mbayar CRB kanthi langsung lan yen biaya konsesi kudu negosiasi maneh kanggo bagean sing luwih dhuwur.

Maneka warna pakaian moro negesake manawa mburu piala nggawa $ 200 yuta menyang ekonomi Afrika sub-Sahara. Tokoh iki diterbitake ing jurnal akademik Konservasi Biologis lan asring digunakake kanggo mbela mburu, pratelan sing diprotes banget dening para konservasi sing negesake manawa kurang saka 3% bathi mburu pancen mlebu masarakat. Kertas sing padha negesake manawa angka iki dikumpulake dening 18,500 pemburu. Yen dibandhingake, laporan Bank Dunia ngramalake udakara 33.8 yuta wong sing ngunjungi wilayah kasebut (utamane kanggo wisata satwa) lan nyumbang $ 36 milyar. Umume turis sing teka ing satwa liar ora ngerti yen mburu diidini ing negara kasebut; dipercaya manawa reputasi Afrika bakal nandhang sangsara yen kasunyatan iki luwih dingerteni.

Wilayah satwa ing Zambia dipérang dadi Taman Nasional (sing ora diidini mburu) lan area manajemen game (GMA) sing dadi buffer ing antarane taman, lahan pertanian lan cadangan moro pribadi. Sacara sah, kudu ana pamisah bathi saka pamburu lan biaya konsesi karo komunitas ing GMA - iki diarani Community Resources Natural Management Management (CBNRM). Kanggo mesthekake yen dhuwit dikirim lan dikelola, digawe sawetara CRB.

Kanthi kuatir banget amarga ambruk biologis ing wektu kepunahan massa kaping enem, mung sawetara prekara sadurunge tekanan global ora bisa mburu kabeh. Kayane luwih apik kanggo negara-negara sing ditemtokake kanggo nemtokake proses phasing out dhewe. Iki bakal ngidini dheweke fokus ing turisme eko adhedhasar komunitas ing ngendi penghasilan bisa langsung menyang komunitas, lan kanggo nggedhekake sektor pariwisata tinimbang ngidini mateni sawetara harta karun sing paling luar biasa ing planet iki.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

editor

Pimpinan editor yaiku Linda Hohnholz.