Hak-hak manungsa Layanan Wire News

Uskup Katolik Diangkah ing Crackdown Sri Lanka

uskup kristen noel emmanu
uskup kristen noel emmanu
ditulis dening eTN Ngatur Editor

Uskup Christian Noel Emmanuel

"Sawetara anggota Parlemen Tamil saiki & tilas, wartawan Tamil lan pimpinan masyarakat sipil uga ditargetake"

Salah sawijining banding dening Walk for Justice yaiku Rujuk Sri Lanka menyang Pengadilan Pidana Internasional (ICC) kanggo Kadurjanan Perang, Kadurjanan Ngatasi Kamanungsan & Pembantaian sing Dilawan Wong-wong Tamil Miturut negara Sri Lanka

Print Friendly, PDF & Email

Ing kedadeyan dramatis, Uskup Katolik ing Sri Lanka ditargetake supaya tumindak keras nglawan langkah Tamil kanggo keadilan terus. Uskup Trincomalee Christian Noel Emanuel dadi polisi supaya ora melu ing Walk for Justice for Tamils.

Langkah kanggo keadilan iki diatur dening Organisasi Masyarakat Sipil Lor lan Wétan kanggo protes nyiksa wong Tamil lan kanggo negesake banding bareng Tamil menyang Komisaris Tinggi PBB kanggo Hak Asasi Manungsa lan negara anggota Dewan Hak Asasi Manusia PBB. Bandhing iki kalebu panjaluk Refer Sri Lanka menyang Pengadilan Pidana Internasional (ICC) babagan Kadurjanan Perang, Kejahatan Terhadap Kamanungsan lan Pembantaian Genosida sing ditindakake marang wong-wong Tamil dening Negara Sri Lankan.

Sawetara anggota Parlemen sing saiki & mantan, wartawan Tamil lan pimpinan masyarakat sipil uga diwenehake supaya ora bisa nutupi utawa melu mlaku-mlaku.

Mlaku iki direncanakake diwiwiti tanggal 3 Februari saka Pothuvil ing provinsi Wétan lan bakal rampung ing Polihandy ing propinsi Lor.

Walk kasebut kanggo nyorot masalah ing ngisor iki:

1) Terus njupuk lahan ing wilayah Tamil lan ngowahi papan tradisional lan sejarah Tamil dadi wilayah Sinhalese kanthi nggawe candhi Buddha sawise ngrusak candhi-candhi Hindu. Saiki ana 200 candhi Hindhu sing dienggo.

2) Umat Islam sing tilar donya amarga COVID diobong miturut kekarepane kulawarga lan ora cocog karo ajaran Islam.

3) Wong-wong Tamil ing negara kasebut meksa njaluk upah 1,000 rupee, nanging Pamrentah ora nanggapi panjaluk kasebut.

4) Wiwit perang rampung sepuluh taun kepungkur, militerisasi wilayah Tamil terus lan identitas sejarah Tamil dirusak kanthi tujuan kanggo ngganti demografi kanggo Sinhalese, nggunakake departemen pamrentah sing beda, utamane departemen arkeologi. Uga, pamukiman Sinhalese sing disponsori Pamrentah terus.

5) Pamilik sapi ing Tamil ngalami akeh masalah, lan wilayah sing dikepengini dikuwasani Sinhalese lan sapi-sapi sing dipateni.

6) PTA digunakake kanggo ngunjara para pemuda Tamil tanpa dakwaan utawa diadili luwih saka 40 taun saiki digunakake tumrap Muslim.

7) Tahanan politik Tamil wis dipenjara pirang-pirang taun tanpa diadili. Pamrentah wis ngapura Sinhalese kanthi rutin, nanging ora ana tahanan politik Tamil sing diapura.

8) Kulawarga sing dileksanakake ngilangi demonstrasi kanggo nemokake wong sing dikasihi, nanging Pamrentah nolak menehi wangsulan.

9) Wong-wong Tamil ora duwe Hak ngelingake perang sing wis mati, kaya sing dituduhake kanthi nolak kedadeyan kenang-kenangan, karusakane kuburane wis tiwas, lan perisakan peringatan.

10) Pamrentah nargetake para jurnalis Tamil sing nglaporake pelanggaran kasebut lan aktivis Masyarakat Sipil Tamil sing mrotes pelanggaran kasebut.

11) Kanggo Ngleksanakake Bandhing Bersama Tamil menyang Komisioner Tinggi Hak Asasi Manungsa PBB lan Dewan Anggota Hak Asasi Manusia PBB ing Negara-negara Anggota.

Kanggo kontak informasi:

1): S. Sivayoganathan: + 94- 77-906-0474

2) Velan Suwamikal: + 94-77-761-41 21

email: [email dilindhungi]

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

eTN Ngatur Editor

eTN Ngatur editor tugas.