Breaking News Internasional Warta Breaking Travel Caribbean Warta Pamrentah Kabar Breaking Haiti News wong Keslametan Pariwisata Nganyari Destinasi Plancongan Rahasia Plancongan News Wire Plancongan Singapur Maneka Warta

Presiden Haiti: Upaya kudeta lan pembunuhan gagal

Presiden Haitian, Jovenel Moise
Presiden Haitian, Jovenel Moise
ditulis dening Harry S. Johnson

"Tujuane wong-wong iki yaiku nyoba uripku," ujare Jovenel Moise

Print Friendly, PDF & Email
  • 23 wong sing dicekel ing Haiti amarga 'upaya kudeta'
  • Presiden Jovenel Moise negesake 'upaya pembunuhan' gagal
  • Hakim Pengadilan Tinggi Haiti lan inspektur jenderal polisi kalebu 'tersangka' sing dicekel

Presiden Haitian, Jovenel Moise, ngumumake yen 'upaya kudeta lan pembunuhan' digagalake dening penegak ukum negara-negara.

Pejabat negara kasebut nyekel 23 wong, kalebu hakim Pengadilan Tinggi lan pejabat polisi sing dhuwur amarga presiden negara kasebut, Jovenel Moise, nyebutake 'plot' kanggo 'nyoba nyawane'.

"Tujuane wong-wong kasebut yaiku nyoba nyawaku," ujare Moise marang wartawan ing dina Minggu, lan nambahake manawa plot kasebut "dibatalake." Presiden kasebut uga ujar manawa plot kasebut ditindakake wiwit paling ora pungkasane wulan November, nambahake hakim Pengadilan Tinggi lan inspektur jenderal polisi kalebu tersangka sing dicekel.

Menteri keadilan negara, Rockefeller Vincent, nggambarake plot sing dianggep minangka "upaya kudeta". Pejabat Haiti wis negesake manawa paling ora ana 23 wong sing dicekel.

Negara Karibia saiki keributan amarga ana hubungan antara Moise lan oposisi sing nuntut dheweke mudhun. Reynold Georges, sawijining pengacara sing nate kerja dadi presiden nanging banjur melu oposisi, nemtokake hakim sing dicekel kasebut minangka Irvikel Dabresil - wong sing uga dilaporake seneng dhukungan saka mungsuh presiden.

Oposisi negesake penahanan kasebut lan njaluk supaya dibebasake langsung saka kabeh wong sing ditahan, lan ndhesek wong Haiti supaya "Tangi" nglawan presiden. Dheweke ujar manawa masa jabatan presiden Moise kudune dina Minggu iki diakhiri nalika presiden dhewe negesake manawa dheweke duwe hak tetep jabatan nganti Februari 2022.

Perselisihan kasebut muncul saka pemilihan presiden sing kacau ing taun 2015. Nalika semana, Moise wiwitane dinyatakake dadi pemenang nanging asil pamilihan banjur dibatalake sawise tuduhan penipuan. Nanging, Moise sukses dipilih taun ngarep lan pungkasane sumpah jabatan ing Februari 2017. Amarga kekacauan pemilihan, negara kasebut dipimpin dening presiden sementara sajrone setaun.

Moise uga wis diputus kanthi keputusan wiwit Januari 2020 nalika parlemen pungkasan kadaluwarsa nanging ora ana pemilihan umum. Saiki, Haiti dijadwalake bakal nindakake pemilihan parlementer ing wulan September - wulan sawise referendum konstitusional sing dijadwalake ing wulan April sing dikarepake bisa menehi kekuwatan luwih akeh marang presiden.

Sajrone taun-taun pungkasan, negara kasebut uga nyekseni demonstrasi umum babagan korupsi lan tindak pidana geng sing nyebar. Isih, Moise seneng dhukungan saka pamrentah Presiden AS Joe Biden. Paling anyar, juru bicara Departemen Luar Negeri AS, Ned Price, ujar manawa "presiden anyar sing dipilih kudu nggenteni Presiden Moise nalika masa jabatan rampung tanggal 7 Februari 2022," saengga njupuk posisi Moise ing perselisihan kasebut karo oposisi.

Nanging, dheweke uga njaluk Haiti supaya bener ngatur pemilihan umum ing wulan September supaya parlemen bisa nerusake kerja maneh.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Harry S. Johnson

Harry S. Johnson wis kerja ing industri plancongan suwene 20 taun. Dheweke miwiti karir lelungan minangka pramugari ing Alitalia, lan dina iki, dheweke kerja ing TravelNewsGroup minangka editor sajrone 8 taun kepungkur. Harry minangka plancongan sing seneng banget.