24/7 eTV BreakingNewsShow :
TANPA SUARA? Klik ing simbol swara abang ing sisih kiwa ngisor layar video
News

Pariwisata paling anyar ing Jamaika: Reggae, pantai lan wong-wong Yahudi

0a5_26
0a5_26
ditulis dening editor

KINGSTON, Jamaika - Negara pulau iki duwe pesisir murni, musik reggae lan kupu-kupu paling gedhe ing belahan bumi sisih Kulon.

Saiki, promosi aset anyar kanggo turis: wong-wong Yahudi.

Print Friendly, PDF & Email

KINGSTON, Jamaika - Negara pulau iki duwe pesisir murni, musik reggae lan kupu-kupu paling gedhe ing belahan bumi sisih Kulon.

Saiki, promosi aset anyar kanggo turis: wong-wong Yahudi.

Saka menteri pariwisata mudhun, pejabat resmi Jamaika duwe rencana kanggo masar sejarah Yahudi bangsa kasebut minangka cara kanggo ngrampungake segmen lelungan anyar.

Ora masalah manawa Jamaika mung duwe siji sinagog lan ora duwe rabi, utawa komunitas Yahudi nganti udakara 200 wong. Biyen dadi omah bajak laut Yahudi sing jenenge Musa, miturut salah sawijining akun.

Kelemahan ekonomi global lan persaingan "ganas" saka Meksiko, ujar direktur pariwisata Jamaika John Lynch, tegese saben wong lelungan dietung saiki. Sejarah Yahudi ing Jamaika, dheweke ngakoni, "wis dadi rahasia sing dijaga."

Pak Lynch pengin nggabungake paket pariwisata sing kalebu mampir ing pemakaman Yahudi sing bersejarah, kunjungan menyang papan pangibadah ing pulau kasebut lan pasamuwan pasamuwan tradisional karo kulawarga Yahudi - kanthi wektu pantai dibuwang.

Amarga umume sejarah Yahudi ing pulau kasebut dipusatake ing sekitar Kingston, strategi kasebut cocog karo kepinginan pamrentah kanggo ningkatake pariwisata ing ibukutha sing repot, umume para pelancong ilang.

Ing wulan Januari, Kingston nganakake konferensi limang dina babagan sejarah Yahudi-Karibia sing narik 200 akademisi, ahli silsilah lan penggemar sejarah saka Israel menyang Oregon.

Nanging Jamaika isih golek cara ing pasar anyar iki. Rong pamiarso konferensi negosiasi panganan sing halal karo pelayan ing restoran Kingston, negesake manawa ana iwak ora ndemek permukaan masak sing bisa digunakake kanggo masak daging. "Sampeyan bakal mbungkus iwak ing rong foil?" ana restoran njerit nalika musik reggae rame ing latar mburi. "Ya, mon," jarene.

Ainsley Henriques, umur 70 taun sing energik sing ngatur konferensi kasebut, ujar manawa komunitas Yahudi Jamaika duwe sejarah sing akeh. Pak Henriques, kanthi mripat biru lan aksen Jamaika sing pucet, akeh sing waspada.

"Nalika lelungan, wong-wong ngomong marang aku, 'Apa, sampeyan wong Jamaika?' Banjur, 'Apa, sampeyan wong Yahudi? Ana wong Yahudi ing Jamaika? ' Dheweke ora ngerti yen kita wis ana ing kene 350 taun. ”

Para leluhur teka ing Jamaika saka Amsterdam ing taun 1740. Dheweke saiki dadi sejarawan Yahudi ora resmi, lan dadi konsul kehormatan Israel ing Jamaika.

"Aku nganggo topi akeh. Mula aku gundul, ”ujare Pak Henriques.

Wiwit abad kaping 17, wong-wong Yahudi sing mlayu saka Inkuisisi tekan ing Jamaika saka Portugal lan Spanyol. Ing pungkasan abad kaping 19, Jamaika duwe enem papan pangibadah lan udakara 2,000 wong Yahudi. Sawetara berkembang dadi sudagar ing perdagangan kapal.

Wis pirang-pirang generasi, akeh wong Yahudi ing pulau kasebut omah-omah karo warga lokal lan ora nate nindakake agama Yahudi. Wong liya isih padha ngrewangi mbantu nggawe komunitas Yahudi anyar ing koloni Amerika. Bubar, wong-wong Yahudi enom wis budhal kerja ing Australia, AS lan Kanada.

Wong-wong Yahudi sing isih padha nyembah ing sinagog Kingston. Tanpa rabi, layanan dipimpin dening wong awam. Sinagoga minangka salah sawijining wong ing jagad iki sing duwe lantai pasir - fitur sing sawetara diyakini wiwit sawetara dina nalika wong-wong Yahudi kudu nyembah kanthi rahasia lan nggunakake pasir kanggo ngrampungake langkah-langkah.

Negara Karibia liyane uga ngaku oyot Yahudi. Curaçao ujar manawa ana ing antarane komunitas Yahudi paling tuwa ing Hemisfer Kulon. Papan pangibadah ing jogan wedhi minangka papan wisata populer.

Kanthi komunitas Yahudi cilik, para penguat pariwisata Yahudi ing Jamaika kudu kreatif karo itinerary para pengunjung.

Tur kanggo pamiarso konferensi kalebu mandheg ing sekolah Kingston's Hillel. Sekolah kasebut nganggo tanggalan Yahudi lan duwe 750 siswa; udakara 20 wong Yahudi.

Uga kalebu nedha awan sing halal ing Strawberry Hill, resort gunung ing ndhuwur Kingston duweke Chris Blackwell, pendiri label musik Island Records. Lair ing London, dheweke gedhe ing Jamaika lan ibune Yahudi. Pak Blackwell ngandhani para turis manawa dheweke durung diwasa, dheweke nemokake sejarah Yahudi ing pulau kasebut apik banget.

Jamaika bisa uga duwe klaim salah sawijining bab sejarah sing ora biasa: bajak laut Yahudi. Antarane: Moses Cohen Henriques, sing nyerang kapal Spanyol sing nggawa perak, miturut Edward Kritzler "Pirates Yahudi Karibia".

Pak Kritzler, sing melu konferensi kasebut, minangka wong Amerika sing wis ana ing Jamaika urip lan urip wiwit pungkasan taun 1960an. Dheweke seneng nganggo liontin Star of David nganggo kaos sing dipasang tengkorak lan balung balung.

Akeh bajak laut Yahudi, dheweke nulis, yaiku "wong Yahudi rahasia" sing ngowahi agama Katulik mung kanggo slamet saka Inkuisisi, banjur mlayu menyang Karibia.

"Jamaika saiki dadi komunitas Yahudi paling gedhe ing Karibia," ujare Jane Gerber, direktur Institut Studi Sephardik ing Pusat Pascasarjana Universitas Kota New York. "Iki minangka pusat perdagangan Yahudi sing duwe perdagangan segi telu karo Amerika kolonial lan Inggris. Jamaika teka ing kana kanggo golek barang sing larang regane. ”

Saiki, golek pawon sing halal mesthi angel. Nanging pulo iki digunakake kanggo nyiyapake panganan vegetarian kanggo populasi Rastafarian sing religius - sawetara sing nganggep awake dhewe minangka suku Israel sing ilang lan ngetutake larangan panganan Yahudi sing nglarang kerang lan daging babi. Siji hotel ing Kingston bubar tuku alat masak anyar kanggo panganan sing murah kanggo tamu.

Eli Gabay, pengacara Philadelphia sing melu konferensi lan tur kasebut, gumun karo batu nisan kanthi jeneng kulawargane. Pak Gabay ujar manawa dheweke ora ngerti apa kulawargane duwe hubungan langsung karo Jamaika, nanging nambah, "Iki nggawe sejarah."

Behn Goldis, seniman reggae New York lan yahudi orthodok sing jenenge panggung yaiku BennyBwoy, ngarani dheweke "wong Yahudi asli."

Mantan analis Wall Street, dheweke diundang ing konferensi kasebut kanggo tampil. Dheweke nindakake nganggo yarmulke rajutan warna bendera Jamaika, rambut kepang lan kacamata kaca sing dihiasi ula emas. "Aku dudu wong Jamaika. Aku mung seneng musik lan masarakat, ”ujare Pak Goldis. "Nanging aku pancen wong Yahudi."

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

editor

Pimpinan editor yaiku Linda Hohnholz.