24/7 eTV BreakingNewsShow :
TANPA SUARA? Klik ing simbol swara abang ing sisih kiwa ngisor layar video
Breaking News Internasional angkara Warta Pamrentah Kabar Olahraga Hak-hak manungsa News wong News Wire Plancongan Maneka Warta Warta Breaking Yaman

Bocah-bocah Sing Keluwen lan ora digatekake

pakan
ditulis dening Juergen T Steinmetz

Nomer bocah sing kekurangan gizi sing dikatutake ing pusat nutrisi sing didhukung dening Bantuan Islam ing Yaman meh tikel tikel telung wulan kepungkur, amarga krisis saya mundhak nalika pamrentah internasional ngilangi dana kemanusiaan sing penting. Pusat kasebut uga nambah 80 persen wanita hamil kurang gizi lan ibu-ibu anyar sing njaluk pitulung.

Print Friendly, PDF & Email

1. PBB ngelingake manawa malnutrisi bocah wis paling dhuwur ing konflik, nganti 2.3 yuta bocah ing sangisore 5 taun duwe risiko kekurangan gizi akut lan 400,000 ing risiko kekurangan gizi parah.

2. Karya Bantuan Islam taun kepungkur ing Yaman nyengkuyung 3.6 yuta wong kanthi panganan vital, banyu, kesehatan lan papan perlindungan.

2. Sawise nem taun konflik, luwih saka setengah penduduk Yaman ngalami kekurangan pangan.

Sawise nem taun konflik, luwih saka setengah populasi Yaman lagi ngalami kekurangan pangan. Bantuan Islam ndhukung 151 pusat kesehatan lan nutrisi ing saindenging negara, lan - kanthi kemitraan karo Program Pangan Sedunia (WFP) PBB - nyebarke paket panganan kanggo luwih saka rong yuta wong. Nanging, amarga pemotongan dana WFP kudu nyuda jumlah lan frekuensi paket kasebut nganti setengah taun kepungkur lan kekurangan gizi mula saya mundhak.   

Dr Asmahan Albadany, Koordinator Proyek Nutrisi Bantuan Islam ing Hodeidah, ujar: "Kahanan kasebut wis ora bisa dikendhaleni wiwit pitulung panganan wis entek. Saiki pusat kebanjiran lan kasus-kasus bocah lan ibu sing kekurangan gizi kalebu papat kali lipat kaya sing kita tingali ing taun kepungkur. Nyetel banget ati nalika ndeleng bocah sing tipis, mung kulit lan balung. Wulan pungkasan 13 bayi tiwas ing kene amarga komplikasi amarga kurang gizi lan jumlah mundhak saben wulan. Umume bayi lair kanthi masalah amarga ibune kurang gizi. ”

Staf Bantuan Islam ngelingake yen kahanan kasebut dadi luwih parah ing wilayah pedesaan sing adoh. Siji saka limang kabupaten ing Yaman ora ana dokter babar pisan lan kekurangan bahan bakar cacat tegese akeh kulawarga sing ora bisa lelungan kanggo pitulung medis. Mlarat banget tegese wong tuwa luwih akeh kudu milih pilihan babagan bocah sing entuk panganan utawa obat.

Dr Asmahan ujar: "Kita ngirim sekelompok sukarelawan kanggo nindakake skrining ing desa-desa terpencil lan kasus-kasus kasebut ana sing nggegirisi. Bocah-bocah ora duwe otot ing awake. Bubar duwe anak lanang umur telung taun sing ora nanggapi perawatan. Kita diwenehi obat kanggo rong wulan, nanging kondisine tetep saya parah, mula aku ngirim tim menyang omahé kanggo mriksa. Ibune ngandhani yen dheweke kudu adol obat kasebut kanggo tuku glepung lan panganan anake liyane. Dheweke kudu milih ing antarane nyimpen siji utawa nyimpen liyane. ”

Sanajan ana kebutuhan sing gedhe, konperensi janji internasional tingkat tinggi ing Yaman wulan iki nglumpukake kurang saka setengah dhuwit sing dibutuhake lan sawetara donatur gedhe nyuda dana.

Muhammad Zulqarnain Abbas, Direktur Negara Bantuan Islam ing Yaman, ujar:

"Sawise nem taun konflik Yaman ora dilalekake - ora digatekake. Wirang yen jagad iki ngethok sepindah nalika bocah mangan godhong amarga ora cukup panganan. Pusat kesehatan lan nutrisi sing kita dukung akeh banget lan kebanjiran wong. Para ibu sing lemes amarga keluwen nggawa anak-anake sing isih adoh nganti tekan mil kanggo golek pitulung. Bapak wis luwe amarga menehi sepotong panganan pungkasan kanggo anake. Wong nindakake kabeh sing bisa ditindakake supaya bisa slamet, nanging jagad iki ninggali dheweke ing wektu sing paling dibutuhake.

"Pemimpin global ora kudu ngenteni kelaparan diumumake sadurunge nulungi wong-wong sing saiki keluwen. Malnutrisi nyebabake pangembangan kognitif lan fisik bocah cilik sajrone sisa umure, mula krisis keluwen bakal mengaruhi Yaman nganti turun-tumurun, kajaba ora ditindakake saiki. Masyarakat mbutuhake bantuan lan kabeh pihak setuju supaya gencatan senjata terus-terusan. ”

Paningkatan kekurangan gizi nyebabake paningkatan masalah kesehatan liyane, nanging rumah sakit kritis kurang obat, bahan bakar lan dokter. Akeh staf medis sing ora nampa gaji maneh lan kerja kanthi sukarela sajrone 14-16 jam saben dinane. 

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Juergen T Steinmetz

Juergen Thomas Steinmetz terus-terusan makarya ing industri pariwisata lan pariwisata wiwit remaja ing Jerman (1977).
Dheweke ngedegake eTurboNews ing taun 1999 minangka buletin online pertama kanggo industri pariwisata lelungan global.