Efek samping vaksin COVID-19: Kebutuhan situs web informasi khusus

Vaksin COVID Italia: Prioritas sing ora umum ditindakake
divaksinasi kanthi lengkap
ditulis dening Behrouz Pirouz

Organ awak manungsa ana gandhengane karo liyane, lan efek obat sing ora kaduga bisa kedadeyan. Wis kedadeyan yen obat-obatan umum sing biasane didol tanpa mbutuhake resep medis dumadakan dilarang ing saindenging jagad.

Print Friendly, PDF & Email
  1. Endi sing bisa nemokake gejala sing ora bisa diduga sawise di vaksinasi COVID-19?
  2. Meh 500 yuta wong saiki wis nampa vaksin COVID-19 sing beda-beda, sing saka antarane 135 yuta uga nampa dosis kaping pindho.
  3. Riset babagan kasus umum uga langka iku penting, utamane kanggo kasus sing paling ala, kayata kedadeyan nalika matine lan trombosis sawetara minggu kepungkur sing nyebabake penundaan AstraZeneca.

Kayata, kayadene Ranitidine, obat heartster populer sing ditemokake ing taun 1976 lan digunakake komersial wiwit taun 1981 sing ditarik saka pasar dijaluk setaun kepungkur dening FDA. Ing kasus liyane, sawetara obat isih diidini nanging panggunaane mbutuhake perhatian khusus, kaya ing kasus "Tamsulosin," obat umum kanggo prostat sing bisa mengaruhi mripat, sing mbutuhake perawatan khusus nalika pasien sing ngombe kudu operasi katarak utawa glaukoma.

Obat-obatan kasebut pancen digunakake dening pecahan cilik saka populasi. Sanajan mangkono, telusuran web kanggo efek samping bakal gampang golek referensi uga kanggo obat sing padha nggunakake winates.

Kanggo efek samping vaksin COVID-19, iki ora. Iki bisa uga nggumunake, ngelingi manawa digunakake kanggo fraksi saka populasi sing luwih gedhe, sing miturut perspektif meh kabeh populasi donya. Informasi sing diwenehake dening para produsen, mesthine kasedhiya, nanging iki adhedhasar kasus-kasus sing ana ing fase tes vaksin. Ukuran sampel tes nganti sawetara puluhan ewu, urutan gedhene kurang saka meh 500 yuta wong, sing nganti saiki nampa vaksin COVID-19 sing beda, sing saka 135 yuta wong uga nampa dosis kaping pindho tanpa perlu ujar manawa angka-angka kasebut saya akeh saben dina nalika kampanye vaksinasi terus maju.

Sing njembarake sampel bisa ngasilake efek langka anyar sing durung muncul ing tahap tes. Kejabi kasus-kasus sing paling umum, efek saka statistik sing kurang uga kudu dideteksi lan ditliti. Nanging, priksa sederhana ing mesin telusuran kaya Google sing nuwuhake pitakon kaya, "Endi bisa nulis gejala aneh sawise vaksinasi COVID-19?" utawa "gejala langka sawise vaksinasi COVID-19" nuduhake manawa situs web kaya ngono ora ana sing bisa nemokake gejala sing ora dikarepake terdaftar sawise vaksinasi COVID-19.

Siji mung bisa nemokake sawetara artikel kaya "Apa efek samping saka vaksin AstraZeneca?" "Apa efek samping saka vaksin Pfizer?" Deleng kanthi cepet, negesake manawa kajaba gejala sing paling populer, uga ana sawetara sing langka. Contone, 4 saka 600 wong menehi komentar duwe masalah kandung kemih sawise vaksinasi AstraZeneca, efek sing ora kasebut ing dhaptar kemungkinan masalah sing dideteksi nalika fase tes. Ana kedadeyan analogi kanggo vaksin Pfizer-BioNTech. Antarane luwih saka 200 komentar efek samping, 2 ing antarané uga nglaporake masalah kandung kemih, lan 15 nglaporake rasa nyusut awak ing sawetara kasus nganti 2 minggu.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Behrouz Pirouz