Dewan Pariwisata Afrika Ngubur Warta Eswatini Breaking News Internasional Warta Breaking Travel Warta Pamrentah News wong Keslametan Pariwisata Nganyari Destinasi Plancongan Rahasia Plancongan Maneka Warta

20 Pemangku Kepentingan Eswatini nyedhiyakake Wishlist menyang Menteri SADC kanggo solusi sing tentrem

Pilih basa sampeyan
20 Pemangku Kepentingan Eswatini nyedhiyakake Wishlist menyang Menteri SADC kanggo solusi sing tentrem
20 Pemangku Kepentingan Eswatini nyedhiyakake Wishlist menyang Menteri SADC kanggo solusi sing tentrem
ditulis dening Juergen T Steinmetz

Kerusuhan sing kuat lan memateni ing Eswatini nyebabake Komunitas Pembangunan Afrika Selatan (SADC) kanggo ketemu karo Pamrentah lan 20 pemangku kepentingan utama ing konflik saiki kanggo golek cara maju .. Pemangku kepentingan ngetokake pernyataan lan dhaptar harapan sing diwenehake menyang SADC.

Print Friendly, PDF & Email

Eswatini Rakyat lan Pamrentah siyap ngobrol

  1. Klompok 20 pemangku kepentingan sing luwih jembar ing Kerajaan Eswatini diterbitake dadimlebu Komunitas Pembangunan Afrika Selatan (SADC) ing Misi Organ Troika menyang eSwatini.
  2. Kelompok 20 kalebu partai politik, gereja, tenaga kerja, bisnis, klompok wanita, pemuda, siswa, masyarakat sipil, lan warga negara sing prihatin.
  3. Rapat Minggu ing tanggal 4 Juli 2021 yaiku kanggo ngrampungake pergolakan politik lan sosial-ekonomi saiki ing Kerajaan Eswatini lan ing konteks misi Organ SADC babagan Politik, Pertahanan lan Keamanan (TROIKA).

Nalika Tentara njupuk Eswatini guaranteeing tenang sawise protes damai dadi kasar karo para pemberontak sing nganggo seragam palsu, lan para penjahat ngrampok bisnis lan mateni pamilik toko, klompok 20 pemangku kepentingan sah ing Eswatini Society ketemu karo para menteri sing ngunjungi Eswatini kanggo Komunitas Pembangunan Afrika Selatan.

Ditanggepi pratelan sing ujar:

Kita nyathet lan nampa prinsip panyebaran ing Tim Menteri SADC dening Ketua SADC TROIKA, Dr. Mokgweetsi Masisi saka Republik Botswana.

Kita pengin negesake marang para delegasi lan komunitas internasional manawa kerusuhan ing negara kasebut, sing muncul minangka pergolakan sosial lan ekonomi sing nyebabake kekerasan lan rasa ora aman minangka asil saka pambenturan politik sing wis suwe. Masalah sing dadi dhasar yaiku sipate politik lan mbutuhake solusi politik sing ngluwihi ambane kerangka kerja konstitusional saiki utawa struktur lokal liyane. Struktur sing ana saiki nyebabake apa wae upaya ngrampungake liwat cara konstitusional amarga sempit lan ora bisa ditindakake.

Panjaluk utama masarakat lan pemain peran politik ing negara kasebut isih ana ing dispensasi politik multiparty sing lengkap minangka tumindak utama kanggo mulihake kekuwatan kanggo masarakat kaya kedadeyan sadurunge tanggal 12 April 1973.

Mula, kita njaluk para delegasi SADC supaya menehi panguwasa marang panguwasa lan struktur SADC sing kudu nggampangake wong-wong ing ngisor iki supaya bisa ngilangi buntu:

  1. Dialog politik kabeh-kalebu, lan mediasi dipimpin dening SADC lan ditulis dening Uni Afrika, Persemakmuran, Perserikatan Bangsa-Bangsa lan utawa badan liyane sing padha kaya sing bisa disepakati dening partai kasebut. Kabeh partai kanggo proses dialog politik iki kudu padha karo tabel, ora ana siji partai sing duwe status hukum sing unggul.
  2. Unbanning total partai politik bakal dadi prasyarat penting kanggo fasilitasi lingkungan sing kondusif minangka basis kanggo proses dialog kabeh kalebu. Nganti tujuan iki, penting banget yen Kepala Negara ngetokake pernyataan babagan iki, nolak kekerasan lan intimidasi marang para pendukung demokrasi multi-partai lan mbusak kabeh halangan liyane kanggo politik jamak kayata ngilangi prasasti ing sawetara entitas sing ana ing suppresion saka Undhang-undhang Terorisme ing 2008 Minangka Diowahi (STA).
  3. Nyelehake otoritas transisi kanggo ngawasi pamrentah lan reformasi institusi, undang-undang lan proses nganti pemilihan demokratis multi-partai kaping pisanan. Otoritas transisi kasebut bakal dijupuk saka platform multi-pihak sing makili gereja umum sing dadi masarakat eSwatini lan tugas utamane yaiku level lapangan.
  4. Konstitusi demokrasi anyar sing kalebu kabeh adhedhasar pilar ing ngisor iki:
    1. Pamisahan kekuwatan
    1. RUU Hak sing cocog
    1. Kesetaraan sadurunge ukum
    1. Paritas gender lan partisipasi para pemuda
    1. Kaunggulan saka Konstitusi
  5. Kerangka pamrentahan mbesuk adhedhasar dispensasi politik multiparty sing partai politik bisa nandingi kekuwatan ing gratis, adil lan dipercaya pamilihan sing memenuhi standar lan norma internasional. Partai politik sing menang kudu mbentuk pamrentah kanthi otoritas eksekutif.

Kita yakin manawa ing ndhuwur nggambarake kekarepane warga eSwatini kaya sing ditulis ing pirang-pirang platform lan petisi anyar menyang Anggota Parlemen. Iki bakal njamin perdamaian lan stabilitas jangka panjang ing negara kasebut lan ngidini warga negara maju maju kanthi seneng hak netepake awake dhewe lan hak-hak liyane sing ana ing protokol internasional.

Kita negesake panjaluk sadurunge supaya kabeh buruh supaya ora kerja maneh nganti tentara kabeh dibuwang saka lurung-lurung lan keamanan para pekerja dijamin dening pamrentah. Kita uga maju karo Dina Donga Nasional lan sedhih ing kabeh Pusat Tinkhundla tanggal 10 Juli 2021.

Organisasi lan entitas ing ngisor iki diwakili ing rapat kasebut:

  1. Yayasan kanggo Kehakiman Sosial Ekonomi (FSEJ)
  2. Federasi Komunitas Bisnis eSwatini (FESBC)
  3. Dewan Greja Swaziland (CSC)
  4. Kongres Uni Swaziland (TUCOSWA)
  5. Uni Perawat Demokratik Swaziland (SWADNU)
  6. Gerakan Demokrat Bersatu Masyarakat (PUDEMO)
  7. Gerakan Pembebasan Masyarakat Swaziland (SPLM)
  8. Pejuang Kebebasan Ekonomi Swaziland (EFF-Swaziland)
  9. Institut Demokrasi lan Kepemimpinan (IDEAL)
  10. Majelis Wanita Swaziland Pedesaan (SRWA)
  11. Gerakan Nganggur Wong Swaziland (SUPMO)
  12. Front Demokratik Swaziland Bersatu (SUDF)
  13. Serikat Pekerja Sektor Publik Sekutu Nasional (NAPSAWU)
  14. Serikat Siswa Nasional Swaziland (SNUS)
  15. Institut Kebijakan Alternatif Swaziland (SAPI)
  16. Pimpinan Greja Swaziland Prihatin (SCCL)
  17. Kampanye Munggah Milyar
  18. Federasi Serikat Pekerja Swaziland (FESWATU)
  19. Oxfam Afrika Kidul
  20. Inisiatif Masyarakat Terbuka kanggo Afrika Kidul (OSISA).
Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Juergen T Steinmetz

Juergen Thomas Steinmetz terus-terusan makarya ing industri pariwisata lan pariwisata wiwit remaja ing Jerman (1977).
Dheweke ngedegake eTurboNews ing taun 1999 minangka buletin online pertama kanggo industri pariwisata lelungan global.