24/7 eTV BreakingNewsShow :
TANPA SUARA? Klik ing simbol swara abang ing sisih kiwa ngisor layar video
Warta Breaking Belarus Breaking News Internasional Warta Breaking Travel Warta Pamrentah News News Wire Plancongan Maneka Warta

eTurboNews ana ing mburi Freedom of Press lan PEN Belarus

Pen Amerika
ditulis dening Juergen T Steinmetz

CEO PEN America Suzanne Nossel ujar kaya ing ngisor iki: Nalika pamrentah nggawe bisu lan mandhiri para sastrawane, dheweke nuduhake malu lan bosok yen para pemimpin kepengin ndhelik, nanging mung mbabarake. Para pimpinan Belarus bisa uga mikir manawa bisa nyegah kasunyatan kasebut kanthi mbebasake sapa sing wani ngandhani, nanging crita babagan kekarepane masarakat lan skala penindasan brutal bakal entuk dalan menyang jagad iki. Kita solidaritas karo panulis PEN Belarus lan tekad kanggo nggawe manawa swarane penting dirungokake lan hak-hak kanggo nyebutake awake dhewe dibenerake. "

Print Friendly, PDF & Email
  1. eTurboNews minangka publikasi independen sing ngadeg ing mburine PEN Amerika, Organisasi PEN Belarus.
  2. Menteri Kehakiman Belarusia wis pindah kanggo nutup organisasi adhine PEN Amerika PEN Belarus. Ana ing tengah gropyokan minggu iki ing kantor organisasi lan media.
  3. PEN Belarus nampa kabar babagan kekarepan kementerian kanggo likuidasi organisasi ing dina sing padha karo klompok kasebut ngetokake laporan nuduhake peningkatan pelanggaran hak budaya ing negara kasebut.

PEN Amerika ana ing persimpangan literatur lan hak asasi manungsa kanggo nglindhungi ekspresi bebas ing Amerika Serikat lan ing saindenging jagad. Kita menang kamardikan kanggo nulis, amarga ngerti kekuwatan tembung kanggo ngowahi jagad iki. Misi kita yaiku nggabungake panulis lan sekutune kanggo ngrayakake ekspresi kreatif lan mbela kebebasan sing bisa ditindakake.

eTurboNews minangka anggota PEN Amerika.

Layang sing dikirim menyang PEN Belarus tanggal 22 Juli, diwaca:

Pengadilan Tinggi Republik Belarus miwiti kasus sipil kanthi klaim Menteri Kehakiman Republik Belarus nglawan Asosiasi Publik Republik Belarus Belarus Center kanggo likuidasi.

Wakil Asosiasi Publik Republik 'Pusat PEN Belarusian' kudu muncul ing wektu sing ditemtokake kanthi dokumen sing negesake wewenang kanggo melu ing kasus kasebut.

Sing paling sedhih yaiku yen ora ana enteke kabeh. Ana reresik total ing donya Belarus. Dheweke numpes miturut rencana setan.

Pusat PEN Belarusian sacara sistematis nglumpukake informasi babagan implementasi hak budaya lan hak asasi manungsa tumrap buruh budaya.

Wiwit Agustus 2020 nganti saiki, kita dadi saksi lan dokumenter tekanan dhuwur sing wis disusun sadurunge ditrapake kanggo kabeh masarakat bebas lan tokoh budaya. Iki minangka wektu tragis kanggo kebebasan ekspresi, kebebasan kreativitas, kebebasan mratelakake panemume, lsp. Krisis sosial politik ditondoi kanthi nglanggar hak asasi manungsa lan kebebasan dhasar, penganiayaan amarga ora setuju, sensor, swasana wedi, lan ngusir pendhukung pangowahan.

   Dokumen iki ngemot statistik lan conto adhedhasar koleksi lan sintesis informasi saka sumber terbuka, korespondensi lan obrolan pribadi karo tokoh budaya kanggo periode Januari nganti Juni 2021.

Sajrone paruh pertama taun 2021, kita nyathet 621 kasus pelanggaran hak asasi manungsa lan budaya.

Jumlah pelanggaran ing wulan Januari-Juni 2021 luwih saka volume kasus sing kacathet sajrone taun 2020 (593) (Kita ngomong khusus babagan kasus 2020, sing kalebu ing kajian pemantauan sajrone taun kasebut. Nalika nglumpukake data kasus ing taun 2021, kita uga terus nyathet kasus sing ora kejawab wiwit taun 2020. Iki tegese ana luwih akeh.). Bisa dibantah manawa tekanan lan panindhes, sing wis kuwat banget wiwit Agustus 2020, lan sing diwiwiti sajrone kampanye presiden, ora sithik, nanging penindasan kasebut entuk formulir anyar lan nyebabake macem-macem subjek budaya Belarus sing saya akeh. .

Dinamika pelanggaran sing direkam wiwit taun 2020:

Ing tanggal 30 Juni 2021, wong 526 diakoni dadi tahanan politik ing Belarus. Saka total tahanan politik, 39 yaiku buruh budaya.

Antarane:

  • Paviel Sieviaryniec, panulis lan politikus - 25.05.2021 kaukum 7 taun ing koloni keamanan maksimum;
  • Maksim Znak, pengacara, pujangga lan panulis lagu - wis ana ing fasilitas tahanan wiwit 18.09.2020;
  • Viktar Babaryka, pelindung seni - 06.07.2021 (Ukara sing wis dingerteni nalika nyusun teks) dihukum kanggo 14 taun ing koloni pidana keamanan maksimum;
  • Ihnat Sidorčyk, pujangga lan direktur - 16.02.2021 kaukum 3 taun "khimiya" (Secara kolektif, salah sawijining jinis paukuman diarani "khimiya", tegese watesan kebebasan kanthi rujukan menyang institusi koreksi tipe terbuka);
  • Miokola Dziadok, aktivis gerakan anarkis, panulis literatur kunjara - wis ana ing fasilitas tahanan wiwit 11.11.2020;
  • Julija Čarniaŭskaja, panulis lan ilmuwan budaya - wiwit 20.05.2021 dheweke isih umur tahanan omah (tanpa ana kemungkinan metu utawa komunikasi karo pihak njaba, kajaba karo pengacara dheweke);
  • Kaciaryna Andrejeva (Bachvalava), penulis lan wartawan - 18.02.2021 kaukum 2 taun ing koloni pidana;
  • Andrej Pačobut, pujangga lan anggota "Uni Kutub" - wis ana ing fasilitas tahanan wiwit 27.03.2021;
  • Andrej Alaksandraŭ, pujangga, wartawan lan manajer media - wis ana ing fasilitas tahanan wiwit 12.01.2021;
  • Maryja Kaleśnikava, musisi lan manajer proyek budaya - wis ana ing fasilitas tahanan wiwit 12.09.2020;
  • Ihar Bancar, musisi - 19.03.2021 kaukum 1.5 taun "khimiya";
  • Aleksey Sanchuk, drummer - 13.05.2021 kaukum 6 taun ing koloni pidana keamanan maksimum;
  • Anatol Khinevich, bard– 24.12.2020 ukuman kanggo 2.5 taun ing koloni pidana;
  • Alaksandr Vasilevič, manajer proyek budaya lan pengusaha - wis ana ing fasilitas tahanan wiwit 28.08.2020;
  • Eduard Babaryka, manajer budaya - wis ana ing fasilitas tahanan wiwit 18.06.2020;
  • Ivan Kaniavieha, direktur agensi konser - 04.02.2021 kaukum 3 taun ing koloni pidana;
  • Mia Mitkevich, manajer budaya - 12.05.2021 dihukum 3 taun ing koloni pidana;
  • Liavon Khalatran, manajer budaya - 19.02.2021 dihukum 2 taun "khimiya";
  • Andżelika Borys, ketua "Uni Kutub ing Belarus" - wis ana ing fasilitas tahanan wiwit 23.03.2021;
  • Ala Sharko, peneliti seni- wis ana ing a fasilitas tahanan wiwit 22.12.2020;
  • Ales Pushkin, artis - wis ing fasilitas tahanan wiwit 30.03.2021;
  • Siarhei Volkau, aktor - 06.07.2021 kaukum 4 taun ing koloni pidana keamanan maksimum;
  • Danila Hancharou, desainer lampu - 09.07.2021 kaukum 2 taun ing koloni pidana;
  • Aliaksandr Nurdzinau, seniman - 05.02.2021 dihukum 4 taun ing koloni pidana keamanan maksimum;
  • Uladzislau Makavetski, seniman - 16.12.2020 dihukum 2 taun ing koloni pidana;
  • Artsiom Takarchuk, arsitek - 20.11.2020 dihukum 3.5 taun ing koloni pidana;
  • Rastsislau Stefanovich, desainer lan arsitek - wis ing fasilitas tahanan wiwit 29.09.2020;
  • Maksim Taccianok, desainer - 26.02.2021 kaukum 3 taun "khimiya";
  • Piotr Slutski, juru kamera lan insinyur swara - wis ana ing fasilitas tahanan wiwit 22.12.2020;
  • Pavel Spiryn, panulis skrip lan blogger - 05.02.2021 kaukum 4.5 taun ing koloni pidana;
  • Dzmitry Kubarau, Desainer UX / UI - 24.03.2021 kaukum 7 taun ing koloni pidana keamanan maksimum;
  •  Ksenia Syramalot, pujangga lan publicis, mahasiswa Fakultas Filsafat lan Ilmu Sosial Universitas Negeri Belarus - 16.07.2021 dihukum 2.5 taun ing koloni pidana;
  • Yana Arabeika lan Kasia Budzko, siswa Fakultas Pendidikan Estetika Estetika Universitas Pedagogi Belarus - 16.07.2021 dihukum 2.5 taun ing koloni pidana;
  • Maryia Kalenik, mahasiswa Fakultas Desain Pameran ing Akademi Seni - 16.07.2021 dihukum 2.5 taun ing koloni pidana;
  • Viktoryia Hrankouskaya, mantan mahasiswa Fakultas Arsitektur Universitas Teknik Nasional Belarus - 16.07.2021 kaukum 2.5 taun ing koloni pidana;
  • Ihar Yarmolau lan Mikalai Saseu, penari - 10.06.2021 dihukum 5 taun ing koloni pidana keamanan maksimum;
  • Anastasiya Mirontsava, seniman, diusir wiwit taun kepungkur, mahasiswa Akademi Seni - 01.04.2021 dihukum 2 taun ing koloni pidana.

Sementara, manajer budaya Dzianis Chykaliou nduwe status tahanan politik "mantan", amarga saiki dheweke bebas dikenali ora ninggalake negara kasebut. Nanging miturut ukuman kasebut, dheweke bakal dipeksa menyang lembaga koreksi jinis terbuka (kanggo "khimiya": dihukum 3 taun).

Ing separo pisanan 2021, 24 buruh budaya sing dituntut yaiku disalahake kanthi ukum. Antarane yaiku kalorone sing wis diakoni dadi tahanan politik lan sing tanpa status kasebut. 13 pekerja budaya dihukum pengadilan kanggo a jajahan pidana ukuman 2 nganti 8 taun (7 wis dihukum koloni penalti keamanan tinggi), 9 buruh budaya - dihukum 1.5-3 taun "khimiya", 2 buruh budaya- dihukum 1-2 taun "ditahan omah" (watesan kebebasan tanpa ngubungake lembaga koreksi tipe terbuka).

"Fitur" karakteristik ing paruh kapindho taun yaiku para pekerja budaya sing dihukum "khimiya" lan banjur mbebasake omah sawetara wektu sawise pengumuman putusan kasebut, wiwit nampa rujukan ing wulan Juni kanggo ukuman ing institusi terbuka . Dadi, ing wulan Juni, manajer budaya Liavon Khalatran, pujangga lan sutradara Ihnat Sidorchyk, musisi Ihar Bancar lan desainer Maksim Taccianok dikirim menyang "khimiya". Pengadilan sing mrentah ukuman sing ora sah ora nyebabake pangowahan ngukur.

Sajrone riset, kita uga wis fokus ing kahanan tahanan ing institusi tertutup. Ing periode Januari-Juni 2021, kita nemokake 44 kahanan kanthi katrangan utawa nyebutake kahanan sing tahanan nalika ditahan. Deskripsi kasebut diwatesi mung kanggo informasi sing kasedhiya liwat media lan publikasi sedulur. Kita ngerti manawa sumber informasi winates, korespondensi sing angel lan asring ora ana karo tahanan, lan kerangka sensor sensor pakunjaran ora ngidini kita ngumumake informasi sing lengkap; nanging, sanajan adhedhasar kasunyatan sing kasedhiya, kita ujar manawa kahanan tahanan kalebu, paling ora, perawatan kejem lan ngremehake, lan ing sawetara kasus nuduhake pratandha siksa.

Tuladhane kahanan tahanan:

  • Maxim Znak nyampekano wis 9 wulan ora weruh peteng. Lampu-lampu mau terus diuripake ing sel.
  • Sajrone sidhang pengadilan tanggal 26 April, Zmitser Dashkevich ujar manawa "Kondisi paralel digawe kanggo tahanan politik: tahanan politik diwangun nalika beda-beda karo tahanan liyane, ana pemeriksaan ing wayah wengi, kurang kasur, sikap nyerang lan kekurangan paket."
  • Sel sing dirancang kanggo 4 wong, ngemot 12 wong. Valery ngentekake 20 dina tanpa kasur lan kemul. Suwene 2 dina, tahanan politik kepeksa ngrungokake siaran Majelis Rakyat Serba Belarus. Sajrone 20 dina dicekel, Valery ora nate digawa menyang kamar mandhi lan ora nate nampa bungkus saka kulawargane.
  • "Jinis nyiksa khusus yaiku radio, sing bisa digunakake ing wayah awan lan kadang ing wayah wengi."
  • Garwane Andrzej Poczobut ujar manawa administrasi pusat tahanan sadurunge sidhang kasebut ora menehi obat jantung kanggo bojone. Andrei ngalami deg-degan sing ora teratur. Obat kasebut digawa menyang pusat tahanan Zhodino nanging administrasi durung diwenehake langsung menyang Poczobut.
  • "Dheweke ora sehat. Dheweke kuning. Kadhangkala dheweke mandheg dadi kuning, dadi normal, putih. Banjur abu-abu, banjur kuning maneh. Mripate mesthi kebak nanah. Ligamen ing sikil kasebut suwek lan dheweke butuh operasi utawa ligamen bakal robek. Pengisiane ambruk, dheweke ora bisa ngrampungake ing kunjara. "
  • “Tandha kuning karo jeneng ngarep lan mburi. Aku pengin njlentrehake langsung: ora, iki dudu tandha khusus khusus kanggo politik. Nanging iki minangka wujud pamisahan tahanan - yaiku ora kabeh tahanan nganggo label kuning, nanging mung kontingen khusus sing kadhaptar minangka prophylactic amarga kecenderungan "ekstremisme". Mangkene, pamisahan kaya ngono dudu inovasi - praktik iki wis ana paling ora taun 2019 ".

Sadurunge, kita nyebutake penahanan sewenang-wenang, penuntutan pidana, keyakinan ilegal lan kahanan liyane - iki minangka dhaptar hak sing paling asring dilanggar babagan tokoh budaya lan wong sing nggunakake hak budaya. Dissent (pandangan sing beda karo sing disiarake dening pejabat pamrentah) minangka sebab utama masarakat dituntut.

Kita uga nyathet paningkatan jumlah individu sing ninggalake negara kasebut kanggo njamin keamanan pribadi, kasus diskriminasi basa, lan hak nggunakake produk budaya.

Perhatian khusus kudu dibayar kanggo nambah tanggung jawab administratif lan pidana kanggo nggunakake simbol nasional. Praktek iki wis berkembang ing saindenging negara. Nganti saiki, gendéra putih-abang-putih lan jas "Pagonya" durung dikenali minangka ekstremis, nanging saiki wong-wong tanggung jawab ora mung nggunakake bendera nanging uga variasi nggunakake warna. kombinasi simbol sejarah. Panggunaan simbol nasional dudu fokus utama riset, nanging luwih saka 400 kasus ing saindenging negara kasebut kejiret ing bidang wawasan mung sajrone nem wulan.

Wiwit wulan Januari taun iki, omah-omah penerbitan non-negara, penerbit, distributor buku, pers independen, kalebu sing isi babagan topik budaya, panganggit, lan asring para pamiarsa dhewe, ditekan. Dadi

  • Ing wulan Januari, penerbit Hienadź Viniarski lan Andrej Januškievič ditahan lan diinterogasi. Panelusuran ditindakake ing omah penerbitan "Januskevic" lan "Knigosbor". Komputer, telpon lan buku disita. Akun saka loro penerbit, uga toko buku online knihi.by, diblokir lan tetep dadi 146 dina (meh 5 wulan) nganti diblokir tanggal 8 Juni.
    Sajrone wektu iki, ing kegiyatan nerbitake omah meh lumpuh, lan organisasi kasebut dhewe diancam bakal ditutup: ana kerugian, masalah golek sumber kanggo buku anyar, lan ora ana kesempatan kanggo mbayar omah cetak.
    Omah penerbitan "Logvinov" uga ora ana gunane. Toko buku ditutup lan mung bisa digunakake kanthi online.
  • Kita wis rutin nampa warta manawa adat istiadat Belarus ora ngidini mbukak buku dening penulis lan / utawa penerbit tartamtu. Mula, novel Viktar Marcinovič “Revolusi” (pangirim - knihi.by) ora diidini menyang luar negeri. Buku "Gagasan Nasional Belarusia" dening Zmitser Lukashuk lan Maksim Goryunov uga ora entuk pelanggan asing.
    Novel sing dicithak maneh "Dogs of Europe" anggitane Alhierd Bacharevič, sing teka saka Lithuania menyang omah penerbitan Yanushkevich kanthi sirkulasi 1000 salinan, dikirim kanggo inspeksi lan pemeriksaan bea cukai kanggo anané (ora) ekstremisme ing kana. Kesimpulan kasebut ora diwenehake sawise 30 dina tanggalan; dina iki sirkulasi wis diverifikasi kanggo 3 wulan.
  • Buku "Donbass Belarus" dening Kaciaryna Andrejeva (Bachvalava) lan Ihar Iljaš yaiku dinyatakake ekstremis. Daya tarik Ihar Iljaš nglawan pangenalan buku kasebut minangka materi ekstremis ditolak - tetep ana ing status kasebut. Wartawan Roman Vasyukovich, sing ngimpor rong salinan buku menyang Republik Belarus sanajan sadurunge dinyatakake ekstremis, dihukum lan, akibate, didenda 20 unit dhasar (udakara $ 220).
  • Disimpulake manawa buku kasebut "Gagasan Nasional Belarus" ngandhut "Pratandha manifestasi ekstremisme". Nanging, ora ana informasi babagan pengadilan sing mutusake manawa buku kasebut ngemot bahan ekstremis lan saiki buku kasebut ora ana ing dhaptar resmi bahan ekstremis. Nanging, ana tuntutan hukum tumrap warga ing wilayah Minsk, Jahor Staravojtaŭ [Yegor Starovoitov], sing diadili kanggo nduwe buku iki, sing dituku saka toko buku negara lan dicekel sadurunge ditemokake ngemot "pratandha ekstremisme. ” Pengadilan kasebut nglawan Jahor Staravojtaŭ mung diakhiri amarga enteke entek istilah kasebut dadi tanggung jawab administratif (2 wulan).
  • Kasus ukuman liyane sing maca yaiku penahanan pensiunan amarga "melu tumindak ora sah" - maca buku sing ditulis dening panulis Belarusia ing kereta: Nil Hilevich, Yakub Kolas, Uladzimir Karatkievich lan liya-liyane penulis klasik. Sajrone interogasi, petugas polisi ngundang buku-buku literatur oposisi kasebut.
  • Kita wis nyathet manawa ana pirang-pirang buku diremehake ing televisi nasional. Iki buku saka Uladzimir Arloŭ (” Imiony Svabody“), Alaksandar Lukašuk (“Petualangan ARA ing Belarus"), Uladzimir Nyaklyayew (" Kon "), Paviel Sieviaryniec (" Gagasan Nasional "), Aleh Latyshonak (" BNaŭniery BNR ")," Kalinoŭski na Svabodzie "lan" "Slounik Svabody" "diterbitake dening Radio Svaboda, Majalah ARCHE lan liya-liyane .
  • Perusahaan "Belsoyuzpechat”Kontrak mandheg sepihak kanggo adol publikasi cetak, ing antarane kalebu pers karo konten babagan topik budaya kalebu koran“ Novy Chas ”lan majalah“ Nasha Gistorya ”. Sanalika sawise, Belpochta uga mungkasi kontrak karo edisi kasebut, lan langganan ora ditawakake maneh wiwit Juli 2021. Sawetara toko buku duweke pamrentah uga wis ora bisa adol.
  • Wis dingerteni manawa administrasi "Belkniga”Mbusak buku sawetara penulis ing rak-rak toko: Viktar Kaźko, Uladzimir Nyaklyayew, Marcinovič Viktar lan liya-liyane. Perusahaan kasebut uga mungkasi kontrak produksi "Teori Sastra Abad kaping 20" (buku sing disunting dening Lyavon Barshchewski) sadurunge jadwal.
  • Edaran wiwit teka ing perpustakaan sing nuntut mbusak buku-buku ing omah penerbitan Harvest babagan sejarah militer, utamane buku dening Viktar Lachar  "Sejarah militer Belarus. Pahlawan. Simbol. Werna "lan" Simbol militer Belarusia. Spanduk lan seragam ”. Uga dingerteni manawa bukune Alhierd Bacharevič dicopot saka perpustakaan negara.

ANTARA ART LAN ORGANISASI BUDAYA

Wiwit awal 2021, kita wis nyathet tren sing ditujokake kanggo nggawe alangan kanggo kegiyatan ruang budaya independen. Tren iki ora mung diterusake sajrone nem wulan kepungkur, nanging uga malih dadi tekanan sing parah kanggo organisasi kasebut. Represi kasebut diwiwiti kanthi interogasi manajer, telusuran, penyitaan dokumen lan properti, lan diterusake kanthi pirang-pirang tinjauan dening Departemen Investigasi Keuangan, Inspektorat Pajak, unit Kementerian Situasi Darurat, lsp. Represi kasebut pungkasane wis dadi bentuk tekanan administratif sing ekstrem - likuidasi organisasi.

  • Ing wiwitan taun, pamilik omah kasebut kanthi sepihak mungkasi perjanjian sewa sewa karo Pusat Budaya Ok16, amarga kabeh acara (utamane teater) dibatalake. Panelusuran mengko ditindakake ing pusat budaya "Druhi Pavierch" [Lantai Loro] lan Space KH ("Kryly Chalopa"). Ing wulan April, Kementerian Darurat lan stasiun sanitasi teka ing ruang acara "Mestsa", amarga situs kasebut ditutup nganti pelanggaran kasebut diperbaiki.
  • Papan lan ruang seni Papan Katelu ("Третье место") ing Grodno lan Pub Abang ana kepeksa nutup. Klub musik Minsk Graffiti ("Граффити") uga diwenehi alangan (klub ditutup nanging mengko bisa mbukak maneh). Festival seni modern Moving Art seni dibatalake lan ruang seni MAF rampung dipateni. 
  • Wiwit wulan April, tekanan administrasi saya kuat lan wiwit wujud ekstrim liquidation. Dadi, tanggal 19 April, Pengadilan Ekonomi wilayah Brest mutusake likuidasi "Sekolah Polandia" LLC ("kanggo nglindhungi kepentingan negara lan kepentingan umum"). Ing tanggal 12 Mei, Pengadilan Ekonomi Grodno mutusake nggawe likuidasi lembaga budaya lan pendidikan "Pusat Kehidupan Perkotaan" (alasane yaiku pameran Ales Pushkin, sing miturut omongane uwong nuduhake gambar sing ana ing sangisore UU Counter Extremism.). Ing tanggal 18 Juni, dingerteni manawa ing panguwasa Brest ngilangi lembaga sosial budaya "Teater Kryly Chalopa" lan budaya lan pendhidhikan "Grush budushchego". Dhasar yaiku implementasi kegiyatan sing ora cocog karo target lan subjek sing kasebut ing piagam kasebut. Tanggal 30 Juni, pejabat berwenang nuntut supaya mandhegake kegiyatan kasebut Goethe-Institut lan Layanan Penukaran Akademik Jerman (DAAD) ing Belarus, organisasi utama kanggo sinau basa lan budaya Jerman ing saindenging jagad. (Ing dina pisanan paruh kapindho taun, wis dingerteni manawa Badan Pengembangan Daerah Brest "Dzedzich", sing nganakake festival budaya lan acara budaya liyane, wis dibubarake).
  • Cara liya kanggo menehi tekanan marang organisasi yaiku inspeksi tanpa jadwal saka Ministry of Justice. Organisasi publik wiwit nampa surat babagan pemantauan kepatuhan karo peraturan undang-undang Belarusia. Dhaptar dokumen sing dijaluk dadi pirang-pirang barang, mengaruhi udakara 3-4 taun kegiatan organisasi, lan surat kasebut kanthi notifikasi inspeksi sing lagi ditindakake ditindakake kanthi wektu tundha seminggu, asile mung sawetara dina, dudu sedina, kari nglumpukake dokumen sing dijaluk. Dikerteni manawa surat kaya ngono ditampa dening "Pusat PEN Belarusian" lan "Komite Belarusia Dewan Monumen lan Situs Internasional (ICOMOS)". (Minangka dina pisanan ing paruh kapindho taun, uga dingerteni yen surat kaya ngono ditampa dening "Batskaushchyna" lan "Union of Writers Belarusian"). Ing pungkasan wulan Juni, dingerteni manawa "Komite Belarusia ICOMOS", sawise asil audit, nampa surat saka Menteri Kehakiman kanthi nerbitake peringatan kanggo organisasi sing ana gandhengane karo pelanggaran ukum lan prelu njupuk langkah kanggo ngatasi pelanggaran kasebut.

ORGANISASI KOMERSIAL

Ing taun 2020, "perang diumumake" babagan inisiatif komersial sing nggawe bisnis ing segmen nasional (simbol nasional, souvenir). Dadi, sajrone nem wulan kepungkur, lan utamane ing kuartal pertama taun iki, kabeh alangan Belarus digawe kanggo toko sing adol simbol lan sandhangan nasional: "Kniaź Vitaŭt", Symbal.by, "Roskvit", "Moj modny kut ", Vokladki, БЧБ.bel," Admetnasts "," Cudoŭnaja krama "," Chameleon ", LSTR Adzieńnie, bengkel pabrik, perancang busana merek Honar. Toko-toko lan / utawa sing nduweni dipriksa dening karyawan saka kabeh jinis layanan: Kementerian Situasi Darurat, FDI, Departemen Pertempuran Kejahatan Ekonomi, Departemen Pertahanan Kejahatan Terorganisir, polisi, OMON, Inspektorat Perlindungan Tenaga Kerja , Standar Negara, lsp. Ing wulan Juni, toko "Admetnasts" uga dikunjungi dening perwakilan departemen ideologi panitia eksekutif kutha kanthi pratelan barang sing duwe warna abang lan putih.

Sawetara toko lan organisasi dipeksa mandheg kegiyatane kanthi sebagean utawa sakabehe:

  • Amarga akeh kir, pengadilan, dhendha lan rebutan produk, toko online Brest “Kniaź Vitaŭt” wis ditutup.
  • Offline lan njupuk toko Symbal.by wis ditutup. Toko mung adol barang digital.
  • Toko offline “Moj modny kut” ora duwe toko fisik maneh; nanging saiki bisa digunakake kanthi eksklusif minangka toko online The kepeksa ditutup saka Budźma-krama diumumake.
  • Toko Gomel "MROYA" ngumumake bakal cedhak Penutupan (amarga sebab ekonomi).

Pitakon Kenangan Sejarah Sejarah sing Diselehake

Topik kapisah sing kedadeyan ing konteks pelanggaran hak pekerja budaya lan hak budaya, nanging kalebu papan sing beda ing wacana para pejabat, yaiku sikap tumrap topik sing mbantah ing bidang memori sejarah.

Ing retorika perwakilan negara, sikap kasebut wis dipanggonake minangka "pencegahan kamulyaning Nazisme." Dadi, ing wilayah Mogilev, umpamane, klompok kerja digawe kanggo neliti kasus pidana babagan pembantaian masarakat Belarusia sajrone Perang Dunia II, lan A. Dzermant, peneliti ing Institut Filsafat Akademi Nasional Ilmu Belarus, nyaranake nglumpukake, nyathet lan menehi bukti kaya ngono marang "mitra" Kulon. Ing wacan kaping pisanan, wakil-wakil Parlemen nggunakake RUU babagan pencegahan rehabilitasi Nazisme. Menteri Budaya Republik Belarus, bebarengan karo komite eksekutif regional Brest lan Berezovsky, nindakake tumindak khusus kanggo acara ing lokasi kamp konsentrasi ing kutha Bereza-Kartuzskaya (saiki Bereza, wilayah Brest), sanajan sadurunge pejabat ora nuduhake kapentingan ing papan iki.

Minangka kanggo pelanggaran ing framework topik iki:

  • Ing tanggal 28 Februari, Sekolah Pramuka Sosial Polandia sing dijenengi sawise Romuald Traugutt nganakake acara kanggo Dina Pangeling-eling "Prajurit Terasing" ing Brest. Pejabat berwenang ndeleng iki minangka heroisasi Nazisme. Acara iki nyebabake tekanan gedhe kanggo komunitas Polandia, ing "Sabab Polandia", lan kabijakan budaya anti-Polandia umume. Akibate, ing wulan Maret pimpinan Uni Kutub (ora diakoni ing Belarus) ditahan, lan digoleki ing institusi ing Hrodna, Brest, Baranavičy, Lida, lan Vaŭkavysk. Tekanan kanggo anggota lan aktivis Uni Kutub lan minoritas Polandia ing saindenging Belarus isih aktif. Ketua Union of Poland, Andżelika Borys lan anggota serikat pekerja, Andrzej Poczobut, wis dipenjara wiwit wulan Maret lan diadili. Direktur LLC "Sekolah Polandia" Anna Paniszewa, kepala cabang Lida "Uni Kutub" Irena Biernacka, lan direktur sekolah umum ing "Uni Kutub ing Volkovysk" Maria Tiszkowska, uga wis dikunjara kanggo ukum pidana sing padha wiwit Maret. Tanggal 2 Juni dingerteni manawa wong telu kasebut digawa menyang Polandia. Andżelika Borys lan Andrzej Poczobut ora gelem diusir. Kabeh mau diakoni dadi tahanan politik.
  • Uga ing wulan Maret, kanthi ancaman kasus pidana tumrap para pelaku, main "Kaddish" dibatalake (uga kudu ditindakake ing Pusat Urip Urban ing Grodno; tema main yaiku Holocaust).
  • Publikasi fitnah direkam babagan Natallia Arsennieva Award Sastra lan babagan panulis Natallia Arsennieva-Kushel awake dhewe, ing endi dheweke diarani "kolaborator" sing nyembah gendera putih-abang-putih; publikasi sing diarani anti-Semitik saka pendhudhukan kasebut diwenehake. (Cathetan: Natalya Arsenyeva-Kushel - panulis lagu lagu "Mahutny Boža" sing ditulis ing taun 1943, saiki wis dipertanggungjawabake karo kinerjae).

CENSORSHIP lan kabebasan gaweyan

Penuntutan pidana artis Ales Pushkin lagi ditindakake, panulis, buku, omah penerbitan, pameran, pagelaran, konser, lagu "Mahutny Boža" "lan institusi budaya lan kegiatan liyane wis disensor.

  • Musisi lan pemain panggung ditolak sertifikat tur: Kasta, J: Morse, RSP, lsp., SHT ora nampa ijin main "Mantan Putra" adhedhasar novel Saša Filipienka [Sasha Filipenko], lan "Che Theatre" ora bisa nemokake platform kanggo muter ikonik mainake "Dziady".
  • The Pameran Maxim Sarychau "Aku meh bisa krungu manuk", khusus kanggo Maly Trostenets (Little Trostenets), kamp pati Nazi paling gedhe, kurang saka sak jam.
  • Dina sabanjure sawise dibukak, pameran "Mesin kasebut ambegan, nanging aku ora", khusus kanggo dokter Belarusia lan tantangan sing diadhepi sajrone taun pandemi, dibatalake. (Cathetan: pameran kasebut ana ing ruang acara Miesca).
  • Rong dina sadurunge jadwal, gedhe pameran klompok seni "Pahonia"kalebu garapan "Aqua / areli +" dening Ales Marachkin, ditutup (loro lukisan kasebut khusus kanggo Nina Bahinskaja [Nina Baginskaya] lan Raman Bandarenka [Roman Bondarenko] - kepribadian ikonik gerakan protes ing Belarus).
  • Tanpa panjelasan, Pameran foto Viktar Barysienkaŭ "Wayahe eling", ora kedadeyan ing museum daerah Vitebsk. ("Katon yen ana wong ndeleng sabotase ideologi ing foto gereja-gereja sing rusak"). Sawetara dina sadurunge, kuliah dening sejarawan lokal ing perpustakaan regional uga dibatalake.
  • Kanggo alasan ngluwihi Siarhiej Tarasaŭkontrol, presentasi saka buku “Eufrasinnya - Ofrasinnya - Aufrasinnya. Wayahe, salibe ”telat.
  • saka Pameran Nadzia Buka [Nadia Buka] Asabistaja sprava ”(Bisnis pribadi) ing Grodno, saka 56 kanvas, 6 ujug-ujug ilang - pranyata, iki kalebu kombinasi warna putih lan abang (umume sawetara wong dicet sadurunge taun 2020).
  • Amarga wedi bakal dianiaya para penulis, tim festival film dokumenter kasebut Watches DOCS Belarus nundha festival online kasebut tanpa wates wektu. Lakon "Kelinci putih, kelinci abang" dening teater HomoСmosmos wis dibatalake wis puluhan kali. Ideolog sekolah priksa manawa siswa digawa menyang museum negara, dudu sing pribadi. Ing bar Hrodna, menu kasebut disensor (padha nuntut supaya pasuryan lan jeneng ditempelake), ing endi potret wong Belarus sing misuwur dicithak. RTBD ngilangi saka repertoire lakon "Swara saka Chernobyl" (adhedhasar karya pamenang Nobel Sviatlana Aleksijevič). Lan Sviatlana Aleksijevič saiki bisa uga dadi salah sawijining panulis sing paling sensor: jenenge dihapus saka sampul majalah, dheweke ora diidini disebutake ing kelas literatur sekolah, lan media negara bola-bali ngfitnah kehormatan lan reputasi bisnis.

KEBIJAYAAN DAN PEMBIAYAAN BUDAYA UMUM

Kita wis nyebutake conto pelanggaran ing antarane telung klompok hak kasebut: hak sipil lan politik (penganiayaan amarga ora setuju, penahanan sewenang-wenang, kondisi tahanan ing institusi tertutup, pernyataan fitnah, lan liya-liyane); hak budaya (sensor, kebebasan kreativitas, hak nggunakake simbol) lan hak sosial ekonomi (mandheg paksa kegiatan, sita properti, nggawe alangan administratif implementasi kegiatan lan likuidasi minangka wujud ekstrim).

Jinis pelanggaran liya ing kerangka hak sosial ekonomi yaiku sifat dhukungan negara sing winates lan selektif, ing endi aktor budaya non-negara meh kabeh kalebu saka sistem iki. Ora kaya institusi budaya sing dikelola negara, aktor budaya non-negara ora nampa subsidi utawa perawatan pilihan. Dadi

  • Ing pungkasan Maret, Dewan Menteri ngetokake resolusi kanthi dhaptar sing diowahi asosiasi umum, serikat pekerja lan asosiasi, lan pondasi sing ditemtokake koefisien pangurangan 0.1 dadi tarif sewa dhasar. Nanging, wiwit April ing biaya nyewa papan wis mundhak 10 kaping kanggo 93 organisasi, sing umume ora ngerti lan mula ora duwe wektu kanggo siyap sadurunge. Antarane organisasi umum ing dhaptar kasebut yaiku kegiyatan sing kegiyatan langsung nyebabake lingkungan budaya ing negara kasebut: "Asosiasi Perpustakaan Belarus", "Uni Desainer Belarus", "Serikat Komposisi Belarus", "Uni Seniman Belarus", "Budaya Belarus Dana "," Asosiasi Klub Belarus "UNESCO", lan "Belarus Dance Sport Alliance".
  • Museum pribadi lagi ngalami kangelan- yen musium negara disubsidi dening negara, mula pribadi ora duwe dhukungan lan saiki isih urip. Mula, komisi khusus ing komite eksekutif kutha ora duwe koefisien diskon diskon kanggo Grodno “Museum Tsikavy”, mula tagihan kasebut tuwuh 6 kali. Ing pertengahan April, dadi misuwur manawa museum wis ditutup. Sewa Museum Urip Urban lan Sejarah Hrodna uga ditambah. Saiki, pamilik nutupi biaya kanthi biaya dhewe kanggo ngreksa museum. Museum miniatur arsitektur - Grodno Mini lan Minsk "Strana mini" - uga ngalami kesulitan lan meh bisa urip.
  • Tuladha liyane:
    •  salah sawijining organisasi paling tuwa ing negara kasebut nemoni masalah finansial - "Frantsishak Skaryna Belarusian Language Society". Ing taun 2020, masarakat kasebut bisa mbayar sewa kanggo papan kasebut mung amarga sumbangan;
    • siji-sijine omah penerbitan ing Belarus sing spesialisasine produksi sejarah lokal lan literatur souvenir "Riftur" lan sumber daya Internet sejarah lokal planetabelarus. kanthi meh ora bisa urip;
    • warga nglawan penutupan perpustakaan ing desa Lielikava ing wilayah Kobryn; perpustakaan mung panggonan budaya sing isih ana ing wilayah padesan. 

KANGGO KANGGO

Hak kasebut uga kalebu klompok hak-hak sosial ekonomi lan kalebu ing Top 10 hak sing paling asring dilanggar sajrone paruh pertama taun 2021.

Ing meh kabeh kahanan pemecatan sing kacathet ing ngawasi, pelanggaran hak kerja bisa digandhengake karo penganiayaan amarga ora setuju lan nglanggar hak kebebasan bersuara. Kaloro komponen kasebut sing nyebabake kasunyatan manawa tokoh budaya, sadurunge katon ing posisi sipil aktif, dipecat saka tugas utawa kondhisi digawe kanggo meksa mundur.

Karyawan dipecat / ora dianyari:

     bioskop: Teater Drama Regional Mogilev, Teater Drama Regional Grodno, Teater Akademik Nasional dijenengi sawise Yanka Kupala, Teater Bolshoi Belarus, Teater Drama Akademik Nasional dijenengi Maxim Gorky;

     museum: Museum Sejarah Mogilev, Museum Sejarah Novogrudok lan Lokal Lokal, Museum-Museum Adam Mitskevich ing Novogrudok, Museum Polesie Belarus, Museum Sejarah Sejarah Belarus Belarus lan liya-liyane;

     institusi pendidikan: Akademi Kesenian State Belarus, College of Music State Grodno, Yanka Kupala State University of Grodno, Polotsk State University, Mogilev State University, Minsk State Linguistic University lan liya-liyane.

DISKRIMINASI BASA BELARUSIAN

Ana 33 kahanan diskriminasi adhedhasar basa. Umume wong-wong mau kalebu babagan basa Belarus (nomer loro yaiku basa Polandia). Kahanan kasebut nyebabake individu lan organisasi uga diskriminasi basa ing level nasional.

Mangkono, kita nglumpukake kasus sabanjure:

  • Ing saben dinten gesang:
    • Pensiunan umur 65 taun, Adam Shpakovsky, ditahan ing Minsk, para tangga teparo ngeluh babagan "ngganggu kabeh wong nganggo basa Belarus."
    • Tanggal 14 Juni, Yulia konsultasi karo dhokter ing Poliklinik Distrik Minsk Nomer 19. Nalika menehi salam, dheweke pidato ing basa Belarus. Nanggepi, dhokter kasebut wiwit ngunggahake swara lan ujar Julia supaya ngomong "basa normal." 
  • Ing panggonan tahanan:
    • Tanggal 13 Mei, Zmitser Dashkevich, sawise nindakake penahanan administratif ing pusat tahanan sementara Zhodina, nulis ing protokol ing Belarus manawa dheweke wis nampa barang-barang sing disita kabeh lan ora ana klaim. Petugas kunjara kasebut ngandhani Dashkevich supaya nulis protokol kasebut ing basa Rusia. Zmitser nolak, amarga dheweke nampani pundhak.
    • Valadar Tsurpanau dilebokake ing sel ukuman telung dina kaping pindho amarga dheweke ngomong basa Belarus.
    • Illa Malinoŭski ujar manawa nalika dicekel lan wektu ing Departemen Dalam Negeri Distrik Pinsk (Departemen Dalam Negeri Distrik) tanggal 22 April, dheweke krungu ekspresi ejekan, penghinaan lan panjaluk supaya ngomong nganggo basa Rusia.
  • Ing perusahaan:
    • Sawetara manufaktur nolak nggunakake basa Belarus ing kemasan lan label produke.
    • Akeh perusahaan sing ora duwe versi basa Belarus ing situs web kasebut.
  • Ing pendhidhikan:
    • Pejabat berwenang ngupayakake supaya ora menehi lisensi kegiatan pendhidhikan ing Universitas Nil Hilevič, universitas sing nganggo basa Belarus, sing digawe dening Masyarakat Bahasa Belarus ing taun 2018.
    • Kelas sing nganggo basa Belarus uga ora didhukung. Contone, ing desa Amielaniec, distrik Kamianiecki, wilayah Brest, sekolah pedesaan sing ditindakake instruksi ing Belarusian ditutup. Miturut pejabat kasebut ditutup amarga kurang sarat lan jumlah siswa sing sithik.
    • Kesulitan mbukak kelas sing nganggo basa Belarus amarga ana alangan sing diadegake dening departemen pendhidhikan. Sekolah pendhidhikan umum bisa nolak nyedhiyakake pendhidhikan ing basa Belarus.
    • Ing wilayah Belarus, instruksi basa Belarus wis mudhun nganti tataran instruksi basa asing.
    • Ana masalah gedhe amarga ora ana ahli terapi pidato sing nganggo basa Belarus, uga literatur defekologis ing basa Belarus.

HAK BUDAYA LAIN

Saliyane kasus paukuman kanggo ngeterake, nyimpen utawa maca buku sing kasebut ing bagean "Sastra", uga fakta sikap diskriminatif tumrap basa Belarus, kasus pelanggaran hak budaya Belarus liyane uga wis kacathet. Khususipun:

  • Nggawe alangan nalika nggunakake hak nggunakake produk budaya: tahanan siswa kanthi ora sengaja ing kursus basa Belarus ing Vaŭkavysk; ngiringan kunjungan utawa tahanan para turis ing Polack, Navahrudak, Minsk; penahanan lan uji coba tumrap penonton konser ing Smaliavičy; penahanan sewenang-wenang lan ukuman 24 jam ditahan administratif kanggo para penonton main "Kelinci Putih, Kelinci Abang".
  • Pelanggaran sing ana gandhengane karo Undang-Undang Perlindhungan Warisan Sejarah lan Budaya.

LAIN:

Dhewe, akeh kasus sing wis kacathet ngluwihi ngawasi utama:

  • Disedidensial kanthi sengaja para tokoh budaya ing media negara.
  • Perang nglawan simbol (ngilangi simbol putih-abang-putih) lan tumindak solidaritas gerakan protes.
  • Manajemen kabijakan negara sing kurang ing bidhang budaya: ukuran anggaran kanggo preinan umum, janjian anyar, propaganda, langganan wajib koran lan liya-liyane.

RUGI BUDAYA LAIN:

  • Toko buku bocah ing saindenging negara kepeksa nutup utawa lagi ing kahanan finansial sing angel banget.
  • Bebarengan karo pamisahan paksa saka negara kasebut kanggo njamin keamanan pribadi, wong kreatif uga ninggalake negara kasebut kanggo golek kesadaran. Ing wiwitan taun 2021, para aktor teater Hrodna sing kelangan pegaweane budhal menyang Lithuania. Ing tanggal 9 Juli, pagelaran kaping pisanan dianakake ing Vilnius. Teater seni modern kepeksa pindah saka Belarus lan nerusake makarya ing Kyiv. Tanggal 20 Mei, ana ing kana perdana drama adhedhasar novel anggitane Saša Filipienka [Sasha Filipenko] "Mantan Putra". Paling ora taun ngarep, akordionis lan komposer Jahor Zabielaŭ [Yegor Zabelov] wis pindhah menyang Polandia. Sejarawan, calon sejarah seni, lan dosen Jaŭhien Malikaŭ, sing dipecat saka universitas kasebut, lunga menyang Polandia kanggo magang setaun. Kasus alam iki luwih akeh sing diamati ..

INSTEAD OF CONCLUSION:

Pancen angel ngladeni seni nalika "negara ora duwe wektu kanggo ukum", nalika kabeh norma - legal lan manungsa - dilanggar.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Juergen T Steinmetz

Juergen Thomas Steinmetz terus-terusan makarya ing industri pariwisata lan pariwisata wiwit remaja ing Jerman (1977).
Dheweke ngedegake eTurboNews ing taun 1999 minangka buletin online pertama kanggo industri pariwisata lelungan global.

Ninggalake Komentar