24/7 eTV BreakingNewsShow : Klik ing tombol volume (kiwa ngisor layar video)
budaya Editorial Pos Tamu wong USA Breaking News Maneka Warta

Ing Ngisor Lumahing Urip Yahudi

Filsuf Jerman, Martin Buber
Filsuf Jerman, Martin Buber
ditulis dening Dr. Peter E. Tarlow

Populasi Eropa Wétan, utamane Polandia lan Ukraina, miskin, asring ora duwe pendhidhikan, lan ora duwe tata cara lan kecanggihan para elit Eropa Kulon. Amarga ana bedane sing beda, para intelektual Eropa Kulon asring nganggep sepele marang masarakat Eropa Wétan sing manggon ing tanah-tanah sing wiwit saka Polandia nganti stepa Rusia lan saka Ukraina nganti Balkan.

Print Friendly, PDF & Email
Filsuf Jerman, Martin Buber
  1. Periode fin de siècle (pungkasan abad kaping 19 lan wiwitan abad kaping 20) minangka jaman keemasan makalah lan filsafat ilmiah Jerman.
  2. Periode kasebut uga dadi jaman mlarat ing Eropa Wétan.
  3. Bedane ing antarane loro pihak ing Eropa wujud kanthi akeh cara. Eropa Kulon sugih, budaya lan canggih.

Apa sing bener kanggo masarakat Eropa umum, uga sejatine kanggo jagad Yahudi. Pembebasan wong Napoleon saka wong-wong Yahudi saka ghettos Prancis lan Jerman nyebabake akulturasi Yahudi dadi masarakat Eropa Kulon.

Yahudi Eropa Kulon nganggo basa bangsane lan nggunakake pola budaya Eropa. Akeh sing sinau ing universitas paling apik ing Eropa. Kaya dene bangsane, akeh wong Yahudi Eropa Kulon sing seneng nyepelekake wong-wong Yahudi Eropa Wétan. Umume wong-wong Yahudi Polandia, Rusia lan Ukraina miskin lan ora duwe pendidikan ing basa lan budaya kulon. Dheweke urip ing desa sing diarani shtetls (kaya sing diterangake ing "Fiddler on the Roof"). Wong-wong Yahudi Eropa lan Amerika Kulon weruh sedulur wétan minangka simbol kabeh sing bisa uwal.

Ing bawana sing dipisahake iki yaiku wong Yahudi sing hebat Filsuf Jerman, Martin Buber (1878-1965), nglampahi pérangan pisanan ing uripé.

Sajrone dekade awal abad kaping 20, Buber minangka salah sawijining filsuf paling gedhe ing Jerman. Dheweke dadi seneng karo urip Yahudi ing Eropa Wétan lan dadi jembatan sing nggandhengake kaloro jagad kasebut.

Sadurunge munggah Jerman Jerman, Buber dadi profesor ing Universitas Frankfort lan panulis produktif ing basa Jerman lan Ibrani. Karya filsafat klasik "Ich und Du" (Aku lan Sampeyan) isih diwaca ing saindenging jagad.

Akeh pangritik lan filsuf sastra nganggep Buber dadi raksasa filsafat lan pamikiran sosial ing wiwitan abad kaping 20. Karya akademik dheweke duwe pengaruh gedhe ing macem-macem bidang, kalebu antropologi medis, psikologi filosofis, lan teori pedagogik. Dheweke uga dadi penerjemah Alkitab. Terjemahan Kitab Ibrani Buber lan Rosenzweig minangka klasik sastra Jerman.

Buber dadi kepincut karo jagad urip Yahudi Eropa Wétan. Sanajan kanca-kancane katon ringkih ing shtetl, Buber nemokake manawa ing ngisor permukaan masarakat kasebut kasar, ana ing jagad sosial sing jero lan sregep, jagad sing kompleks banget lan canggih sosiologis. Karya sastra sing misuwur "Chassidic Tales" ora mung menehi martabat kanggo masarakat sing diremehake, nanging nuduhake manawa pamikiran filosofis sing jero dudu siji-sijine propinsi akademisi barat.

Buber nguripake ora mung sisih komunal urip shtetl nanging uga hubungan spiritual karo Gusti Allah.

Buber "ngundang" kita menyang urip shtetl. Dheweke nduduhake manawa desa-desa kasebut, sanajan ora duwe barang kadonyan, sugih ing tradhisi lan spiritual.

Maca karya Buber, kita bakal ngerti manawa wong-wong sing dipeksa urip ing tengah kemlaratan lan kepencut bisa ngowahi pangarep-arep dadi tumindak lan gething dadi katresnan.

Kita bisa maca "Cras Chasidic Tales" saka Buber ing rong level. Ing tataran kapisan, kita maca crita rakyat babagan wong sing nyoba berkembang ing jagad iki, yaiku donya sing mung urip meh ajaib. Ing level sing luwih jero, kita nemokake filsafat sing canggih sing mulang marang para pamaca supaya seneng urip ing tengah-tengah putus asa.

Sajrone karya Buber, kita bisa ndeleng kepiye penghuni shtetl dadi mitra saka Gusti Allah. Beda karo wong Eropa Kulon sing "canggih", pedunung sing "ora canggih" iki ora nyoba netepake Gusti Allah. Dheweke mung urip sesambetan karo Gusti Allah. Wong-wong ing shtetl nggunakake tembung sithik. Sanajan ngobrol karo Gusti Allah, emosi asring ditulis liwat musik "neegoon": lagu tanpa tembung, lan nyanyiane nggawe dheweke luwih cedhak karo Gusti Allah.

Martin Buber nglumpukake legenda kasebut, mbungkus kemasan canggih kanthi akademis, lan menangake rasa hormat ing saindenging jagad Kulon.

Bukune: "Hundert chassidische Geschichten" (Seratus dongeng Chassidic) lan "Die Erzählungen der Chassidim" (Kisah Hasidic) nuduhake jerone semangat ing tengah-tengah kemlaratan lan menehi wawasan anyar babagan kabijaksanaan.

Dheweke sukses nyengkuyung iman sing kuat saka Eropa Timur Eropa kanthi urip akademis sing garing ing Kulon sing canggih, dadi ana pitakonan apa klompok kasebut pancen luwih apik?

Buber nuduhake kepiye para akademisi sisih kulon nyuwilake kasunyatan, nalika ing jagad shtetl ana kekarepan sing utuh. Buber uga mbukak filsafat Kulon babagan konsep tzimtzum: ide kontraksi ilahi lan saengga bisa nyucekake umume. Maca Buber, kita bisa ndeleng kepiye para pedunung shtetls nemokake Gusti Allah ing endi wae amarga Gusti Allah ndadekake papan manungsa bisa tuwuh.

Buber ora mandheg kanthi njlentrehake hubungan antarane kamanungsan lan Gusti Allah (bein adam la-makom) nanging uga mlebu ing jagad hubungan interpersonal manungsa (bein adam l'chaero).

Kanggo Buber, iku mung interaksi antarane wong sing nggawe kemul katresnan lan nglindhungi saka kadhemen gething lan prasangka. Ing jagad Buber, ora ana bedane antarane politik lan spiritual, antarane kerja lan pandonga, ing antarane urusan rumah tangga lan sing hebat. Bebener ora ditemokake ing perkara sing ora dingerteni, kanthi misterius nanging sing jelas, ing interaksi antarane wong lan urip. Buber nuduhake kepiye sesambungan kasebut ngowahi jagad sing ora duwe ati lan kanthi tradhisi ndadekake urip bisa urip laras.

Ing gambaran Bubt babagan shtetl, ora ana sing babar blas utawa ala. Nanging, ana goleki teshuvah, ganti lan bali menyang Gusti Allah kanthi total makhluk.

Buber menehi presentasi marang kita, uga Sholom Aleichem babagan sing daktulis wulan kepungkur, wong-wong biasa sing nemokake Gusti Allah ing rutinitas urip sing biasa. Kepribadian Buber ora ngluwihi manungsa, nanging luwih becik urip kanthi cara yen manungsa bisa nyambung karo Gusti Allah. Buber nggambarake tumindak kasebut liwat pribadi tzadik (pimpinan spiritual lan komunal). Tzadik diajeni saben dina, nggawe suci, liwat mukjizat nyuceni rutinitas urip sing angel lan ora nyenengake.

Tulisane Buber nggambarake jagad sing wis ora ana maneh.

Amarga rusak karo gething Eropa Eropa lan prasangka, kita ora mung crita, nanging crita-crita kasebut bisa urip, lan amarga filsuf Jerman sing nylametake Jerman lan nggawe urip maneh ing Israel, kita uga bisa nyuceni wong biasa lan nemokake Gusti Allah ing samubarang tumindak.

Peter Tarlow iemeritus rabi ing Texas A&M Hillel Foundation ing College Station. Dheweke dadi pastor kanggo Departemen Polisi Station College lan mulang ing Texas A&M College of Medicine.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Dr. Peter E. Tarlow

Dr. Peter E. Tarlow minangka pamicara lan ahli sing kondhang ing saindenging jagad sing khusus kanggo pengaruh tindak pidana lan terorisme ing industri pariwisata, manajemen risiko acara lan pariwisata, lan pariwisata lan pangembangan ekonomi. Wiwit taun 1990, Tarlow wis nulungi komunitas pariwisata masalah kayata keamanan lelungan lan keamanan, pangembangan ekonomi, pemasaran kreatif, lan pamikiran kreatif.

Minangka panulis kondhang ing bidang keamanan pariwisata, Tarlow minangka penulis kontribusi kanggo macem-macem buku babagan keamanan pariwisata, lan nerbitake akeh artikel riset akademik lan terapan babagan masalah keamanan kalebu artikel sing diterbitake ing The Futurist, Jurnal Riset Perjalanan lan Manajemen Keamanan. Artikel profesional lan ilmiah saka Tarlow kalebu artikel babagan subyek kayata: "pariwisata peteng", teori terorisme, lan pembangunan ekonomi liwat pariwisata, agama lan terorisme lan pariwisata pesiar. Tarlow uga nulis lan nerbitake buletin pariwisata online populer Tidbits Pariwisata sing diwaca dening ewonan profesional turisme lan turis ing saindenging jagad kanthi edisi basa Inggris, Spanyol, lan Portugis.

https://safertourism.com/

Ninggalake Komentar