24/7 eTV BreakingNewsShow : Klik ing tombol volume (kiwa ngisor layar video)
Warta Breaking Afghanistan Airport aviation Warta Breaking Travel Warta Pamrentah News wong News Wire Plancongan Maneka Warta

Mlaku menyang Istana Presiden ing Kabul karo Taliban Fighters minangka pandhuan

TalibanControl
Taliban ing Istana Presiden
ditulis dening Juergen T Steinmetz

Pimpinan Taliban Mullah Abdul Ghani Baradar wis diumumake dadi presiden anyar Afghanistan.
Taliban Fighters menehi kesempatan foto kanggo wartawan Al Jazeera saka kantor presiden ing Kabul.

Print Friendly, PDF & Email
  • Presiden Afghanistan Ashraf Ghani wis ninggalake Afghanistan nalika Taliban ditutup ing Kabul, miturut negosiator perdamaian utama negara kasebut Abdullah Abdullah.
  • Al Jazeera TV wis nyebarake liputan eksklusif saka njero istana sing nuduhake Taliban FIghters sing lungguh ing kantor presiden ing Kabul
  • The Kedutaan Besar AS ing Kabul nglatih para US babagan laporan babagan Bandara Kabul sing lagi kobongan. Saran kanggo wong Amerika sing terdampar ing Afghhanistan supaya ngungsi ing papan kasebut
Emirat Islam Afghanistan bakal diumumake dening Taliban

Regime Taliban ngrencanakake bakal ganti jeneng Afghanistan dadi Emirat Islam Afghanistan.
Kangge, Amerika Serikat ngirim 6000 prajurit langsung menyang Afghanistan, iki minangka tambahan 1000 kanggo 5000 sing lagi mlaku.

Wartawan sing nglaporake kanggo jaringan warta adhedhasar Qatar Al Jazeera dina iki diundang kanggo tur menyang Istana Presiden ing Kabul, Afghanistan. Pejuang Taliban lagi posing ing kantor presiden kanthi nggawa senapan mesin.

Kayane ana panik lan rasa wedi, nanging ora ana korban getih sing dilaporake ing Ibu Kota CIty Kabul saiki kanthi para pejuang Taliban ngontrol kutha kanthi cepet.

It diwiwiti esuk dina Minggu, 15 Agustus, lan rampung ing wayah wengi. Afghanistan bali ing kontrol Taliban sawise 20 taun lan trilyunan ngenteni supaya dheweke ora bisa metu.

Pungkasan dina Minggu, diumumake manawa Ghani ninggalake negara kasebut karo sawetara anggota kabinet.

"Tilas Presiden Afghanistan wis ninggalake Afghanistan. Dheweke wis nglirwakake negara kasebut ing negara iki [amarga] Gusti Allah bakal menehi tanggung jawab marang dheweke, "ujare Abdullah Abdullah, ketua Dewan Tinggi kanggo Rekonsiliasi Nasional, ing video sing dikirim menyang kaca Facebook.

Ambruk pamrentah sing didhukung Kulon ing Kabul yaiku akibat Taliban blitzkrieg sing diwiwiti tanggal 6 Agustus lan nyebabake luwih saka rong puluh provinsi Afghanistan diwiwiti dina Minggu esuk.

Presiden Afghanistan Ashraf Ghani mlayu menyang Afghanistan menyang Tajikistan. Iki dianggep ora patriotik dening warga Afghanistan.

Negara-negara barat sing frustasi gelut kanggo ngevakuasi staf kedutaan. Perdana Menteri Inggris Boris Johnson negesake negara supaya ora ngakoni Pamrentah Taliban kanggo Afghanistan.

Nekat: Wong-wong ing landasan pacu bandara nyoba uwal saka Taliban sing ngrebut Afghanistan

Ana udakara 1500 warga Nepal ing Afghanistan. Menteri Luar Negeri Nepal ujar manawa Nepal nyoba nggawe pengaturan kanggo mbiyantu wargane supaya ninggalake Afghanistan.

Prancis ngalihake kedutaan besar menyang wilayah bandara ing Kabul, dene laporan AS ujar manawa bandara kasebut lagi kobongan lan ditutup. Diplomat UE wis dipindhah menyang lokasi sing ora dingerteni.

Kekacauan ing Kabul AIrport

Diplomat mlaku kanggo uwal. Katon saka Kedutaan Besar Pakistan ing Kabul, Afghanistan

Departemen Luar Negeri AS nerbitake wawancara karo Sekretaris Negara AS Anthony Blinken karo ABC News

Antony J. Blinken, Sekretaris Negara

Washington, DC

Pitakon: Saiki Sekretaris Negara Tony Blinken. Sekretaris Blinken, matur nuwun wis gabung karo kita.

SEKRETARIS BLINKEN: Matur nuwun sampun kagungan kula.

Pitakon: Ayo diwiwiti karo status kedutaan kita ing Kabul. Apa sampeyan yakin karo keamanan personel Amerika ing kedutaan sanajan Taliban ngubengi Kabul?

BLINKEN SEKRETARIS: Yaiku tugas siji kanggo aku, John. Kita ngupayakake manawa personel kasebut aman lan aman. Kita pindhah pria lan wanita saka kedutaan kita menyang lokasi ing bandara. Pramila Presiden ngirim pirang-pirang pasukan kanggo mesthekake, yen terus nggawe diplomasi, kita nindakake kanthi aman lan tertib lan ing wektu sing padha njaga kehadiran diplomatik inti ing Kabul.

Pitakon: Dadi, priksa manawa aku krungu sampeyan kanthi bener. Sampeyan pindhah personel menyang kedutaan - apa tegese sampeyan nutup senyawa kedutaan Besar AS ing Kabul, manawa bangunan kasebut bakal ditinggalake?

BLINKEN SEKRETARIS: Saiki, rencana sing bakal ditindakake yaiku mindhah personel saka majelis kedutaan ing Kabul menyang lokasi ing bandara kanggo mesthekake supaya bisa beroperasi kanthi aman lan aman, uga supaya wong-wong bakal ninggalake Afghanistan minangka kita wis nindakake wiwit April - pungkasan April, 28 April. Wiwit nalika semana kita wis pesen dhawuhe. Kita wis nindakake kanthi sengaja. Kita wis nyetel gumantung saka kasunyatan ing lapangan. Pramila kita duwe kekuwatan supaya Presiden ngirim menyang priksa manawa kita bisa nindakake iki kanthi aman lan tertib. Nanging senyawa kasebut dhewe - wong-wong kita padha lunga ing kana lan pindhah menyang bandara.

PERTANYAAN: Dokumen internal sing dikirim menyang personel kedutaan Besar dina Jumuah menehi instruksi marang personel Amerika ing kedutaan kanggo nyuda informasi sensitif babagan properti kasebut, lan uga ujar, "Mangga… lebokake barang karo logo kedutaan utawa agensi, bendera Amerika, utawa item sing bisa digunakake kanthi salah ing upaya propaganda. " Jebule keprigelan ing kene yaiku Taliban - lan iki uga, miturut aku, kenapa sampeyan pindhah wong menyang bandara - yen Taliban bakal ngatasi lan njupuk senyawa kedutaan kasebut.

BLINKEN SEKRETARIS: Iki minangka prosedur operasi standar ing kahanan kaya ngono. Ana rencana sing bakal ditindakake yen kita bakal ninggalake senyawa kedutaan, pindhahake wong liya menyang papan liya, kanggo njupuk kabeh langkah kasebut, sing wis sampeyan dhaptar. Dadi, iki pancen sing bakal kita lakoni ing kahanan apa wae, lan maneh, iki ditindakake kanthi cara sing disengaja, ditindakake kanthi tertib, lan ditindakake karo pasukan Amerika ing kene kanggo mesthekake yen bisa ditindakake kanthi cara sing aman.

Pitakon: Mungguh, ora akeh babagan sing kita tingali katon tertib utawa prosedur operasi standar. Ing wulan kepungkur, Presiden Biden ujar manawa ora ana kahanan - lan dheweke - tembunge kasebut - tanpa kahanan apa wae personel AS, personel kedutaan besar diangkat saka Kabul nalika nampilake adegan sing kita tingali ing Saigon ing taun 1975. Dadi, apa ora kaya saiki sing kita tingali? Maksudku, malah gambar kasebut mbangkitake kedadeyan ing Vietnam.

BLINKEN SEKRETARIS: Ayo mundur sawetara. Iki sejatine dudu Saigon. Kasunyatane yaiku: Kita lunga menyang Afghanistan 20 taun kepungkur kanthi siji misi, lan yaiku menehi hasil kanggo wong-wong sing nyerang kita tanggal 9/11. Lan misi kasebut wis sukses. Kita nggawa bin Laden menyang pengadilan sepuluh taun kepungkur; al-Qaida, klompok sing nyerang kita, wis suda banget. Kapasitas kanggo nyerang kita maneh saka Afghanistan wis - saiki ora ana, lan kita bakal priksa manawa tetep ana ing wilayah kasebut kapasitas, pasukan sing dibutuhake kanggo ndeleng maneh ana ancaman teroris lan supaya bisa ngrampungake. Dadi, babagan apa sing bakal ditindakake ing Afghanistan, kita wis rampung.

Lan saiki, Presiden duwe keputusan sing angel, lan keputusan kasebut yaiku apa sing kudu ditindakake karo kekuwatan sing isih diwarisake nalika teka ing kantor sing ana ing Afghanistan, kanthi tenggat wektu sing ditemtokake dening administrasi sadurunge kanggo njaluk metu tanggal 1 Mei. Iku keputusan sing dijupuk. Wis 20 taun kepungkur ing Afghanistan - $ 1 triliun, 2,300 jiwa Amerika ilang - lan maneh, matur nuwun sanget, amarga wis sukses nindakake apa sing dadi kekarepane. Presiden nggawe keputusan manawa wayahe mungkasi perang iki kanggo Amerika Serikat, metu saka tengah perang sipil ing Afghanistan, lan kanggo mesthekake manawa kita ndeleng kepentingan ing saindenging jagad, ing saindenging jagad, lan manawa kita disiyapake kanggo ningkatake kepentingan kasebut. Yaiku sing ditindakake.

Pitakon: Nanging Presiden uga disaranake dening penasehat militer utamane, kaya sing dak ngerteni, supaya ninggalake sawetara militer ing negara kasebut udakara 3-4,000 tentara AS. Apa ana rasa getun saiki amarga dheweke ora nate menehi saran, saran saka penasihat militer utamane, supaya ninggalake sawetara militer ing Afghanistan?

BLINKEN SEKRETARIS: Mangkene pilihan sing diadhepi Presiden. Maneh, elinga manawa tenggat wektu digawe dening pamrentah tanggal 1 Mei sadurunge kanggo njaluk kekuwatan sing isih ana ing Afghanistan. Lan ide manawa kita bisa njaga status quo kanthi njaga kekuwatan ing kana, dakkira salah, amarga iki sing bakal kedadeyan yen Presiden mutusake njaga kekuwatan kasebut ing kono: Sajrone periode nalika kesepakatan tekan 1 Mei, Taliban mandheg nyerang pasukan kita, mandheg nyerang pasukan NATO. Uga nahan serangan gedhe iki sing saiki kita nyoba kanggo ngrebut negara kasebut, kanggo golek ibukutha provinsi kasebut, sing ing pirang-pirang minggu kepungkur wis sukses ditindakake. 

Ayo tanggal 2 Mei, yen Presiden mutusake tetep, kabeh sarung tangan mesthi ora aktif. Kita mesthi bakal perang maneh karo Taliban. Dheweke mesthi nyerang pasukan kita. Kita bakal duwe 2,500 utawa luwih pasukan sing isih ana ing negara kasebut kanthi kekuwatan udara. Aku ora ngira yen cukup kanggo ngrampungake apa sing kita tingali, sing nyerang ing saindenging negara, lan aku bakal melu program iki nalika kedadeyan kasebut bisa uga kudu nerangake sebabe kita ngirim puluhan ewu meksa bali menyang Afghanistan kanggo nerusake perang sing diprecaya negara kasebut kudu rampung sawise 20 taun, $ 1 triliun, lan 2,300 jiwa ilang, lan sukses nggayuh target sing wis ditemtokake nalika mlebu ing wiwitan.

PERTANYAAN: Ayo kula mainake sampeyan babagan Presiden Biden ujar awal taun iki nalika dheweke ditakoni babagan prospek apa, umume, kita lagi ndeleng saiki, pengambilalihan Taliban ing Afghanistan:

            "Kamungkinan bakal ana Taliban sing ngatasi kabeh perkara lan duwe negara kabeh ora mungkin."

Dadi, apa dheweke kesasar karo lembaga intelijen dhewe? Apa dheweke ora ngrungokake wong-wong mau? Napa dheweke salah banget babagan perkara kasebut?

BLINKEN SEKRETARIS: Rong prekara. Ngandika lan kita wis ujar manawa Taliban ana ing posisi sing kuat. Nalika teka ing kantor, Taliban ana ing posisi paling kuat sawayah-wayah wiwit taun 2001, wiwit dadi kekuwatane ing Afghanistan sadurunge 9/11, lan bisa nambah kapasitas suwene suwene taun cara pinunjul. Dadi iku sing kita waca lan sadurunge.

Wis ujar manawa, Pasukan Keamanan Afghanistan - Pasukan Keamanan Afghanistan sing wis diinvestasikan, komunitas internasional wis nandur modhal sajrone 20 taun - nggawe pasukan 300,000, nglengkapi pasukan, sing ana pasukan udara sing duwe Taliban ora duwe - kekuwatan kasebut mbuktekake ora bisa mbela negara. Lan kedadeyan luwih cepet tinimbang sing diramalake.

PITAKON: Dadi, apa tegese kabeh iki kanggo citra Amerika ing jagad iki lan apa sing dikandhakake Presiden Biden kanthi kuat, kebutuhan kanggo nglawan demokrasi lan nilai-nilai demokratis, supaya kita lunga lan klompok ekstremis teka lan njupuk kekuwatan sing pengin nutup hak bocah-bocah wadon kanggo sekolah, yaiku nglakokake prajurit sing nyerah, apa-apa kajaba wakil saka nilai demokratis sing Presiden Biden ujar manawa Amerika Serikat kudu milih?

BLINKEN SEKRETARIS: Dadi, dakkira ana rong prekara sing penting ing kene. Kaping pisanan, aku bali menyang proposal iki yen babagan apa sing bakal kita lakoni ing Afghanistan - alasane kita pisanan, kanggo menehi hasil karo wong-wong sing nyerang kita tanggal 9/11 - kita sukses nindakake. Lan pesen sing dakkira kudu diarani kuat banget.

Sampeyan uga bener manawa ora ana sing dikarepake pesaing strategis ing saindenging jagad tinimbang ndeleng kita kepencut ing Afghanistan sajrone limang, sepuluh, utawa rong puluh taun suwene. Iki dudu kepentingan nasional.

Sing liyane yaiku: Yen kita nganggep wanita lan bocah-bocah wadon, kabeh wong sing wis maju urip, mula saya rame. Iku angel. Aku wis ketemu karo pirang-pirang pimpinan wanita kasebut sing wis akeh menehi hasil kanggo negarane lan wanita lan bocah-bocah wadon ing Afghanistan sajrone 20 taun kepungkur, kalebu ing wulan April nalika aku ana ing Kabul. Lan aku mikir saiki dadi kewajiban kanggo komunitas internasional kanggo nindakake kabeh sing bisa digunakake kanthi nggunakake saben alat - ekonomi, diplomatis, politik - kanggo nyoba njaga bathi sing dipikolehi. 

Lan pungkasane kanggo kepentingan awake dhewe Taliban - dheweke kudu netepake, nanging kepentingane dhewe yen dheweke pancen kepengin ditampa, pangenalan internasional; yen pengin dhukungan, yen pengin sanksi diangkat - kabeh mau mbutuhake hak-hak dhasar, hak dhasar. Yen ora lan yen ana ing posisi sing kuat lan dheweke ora nindakake, mula aku bakal Afghanistan bakal dadi negara paria.

PERTANYAAN: Sekretaris Negara Tony Blinken, matur nuwun kanthi sanget gabung karo sampeyan esuk iki.

SEKRETARIS BLINKEN: Matur nuwun sampun kagungan kula.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Juergen T Steinmetz

Juergen Thomas Steinmetz terus-terusan makarya ing industri pariwisata lan pariwisata wiwit remaja ing Jerman (1977).
Dheweke ngedegake eTurboNews ing taun 1999 minangka buletin online pertama kanggo industri pariwisata lelungan global.

Ninggalake Komentar