Caribbean Kabar Breaking Haiti Kabar Olahraga News Keslametan Pariwisata Nganyari Destinasi Plancongan Singapur Maneka Warta

Korban gempa Haiti luwih saka 1400

Korban korban gempa bumi Haiti - gambar saka @aliceexz - twitter

Bangunan sing ambruk ora liya mung reruntuhan, bocah-bocah dipisahake karo wong tuwane, lan Tropical Storm Grace bisa nyebabake udan deres dadi banjir lan longsor sawise gempa bumi 7.2 gedhe sing nggegirisi Haiti ing dina Setu, 14 Agustus 2021. Dina iki, jumlah kematian tekan 1,419 .

Print Friendly, PDF & Email
  1. Luwih saka 7,000 omah wis diratakan, lan paling ora ana 6,900 wong sing cilaka.
  2. Perdana Menteri Haiti Ariel Henry ngumumake kahanan darurat sajrone wulan.
  3. Ing ndhuwur gempa bumi kasebut, Haiti lagi nangani kekerasan geng sing isih ana lan pembunuhan Presiden Jovenel Moise sing anyar sing ditembak mati ing omahé luwih saka sewulan kepungkur.

Gempa kasebut nyerang ing sisih kidul-kulon negara kasebut lan sawetara kutha dirusak kabeh lan ewonan ora duwe omah. Luwih saka 7,000 omah wis diratakan, lan paling ora ana 6,900 wong sing cilaka, akeh sing ngenteni dirawat ing rumah sakit. Akeh wong sing cilaka ngadhepi kemungkinan kena infeksi amarga ora ana ing elemen tanpa perawatan medis.

gambar duweni saka obama.org

Kutha Les Cayes ing pesisir pancen parah rusak amarga gempa bumi karo akeh kulawarga nyumerepi barang sing bisa disimpen nalika mbengi metu ing udara.

Negara darurat siji wulan wis dipratelakake dening Perdana Menteri Haiti Ariel Henry. PM njaluk "solidaritas terstruktur" ngeling-eling kebingungan akeh upaya pitulung sawise gempa bumi sing diserang 11 taun kepungkur.

Bantuan diarahake menyang wilayah sing paling mbutuhake lan rumah sakit ora ana kapasitas. Pesawat nylametake nggawe pesawat bisa mbantu saka sawetara kutha ing negara kasebut.

Samantha Power wis dijenengi minangka USAID Administrator dening Presiden AS Joe Biden kanggo ngawasi pitulung saka Amerika Serikat kanggo Haiti. Misi telusuran lan nylametake 65 anggota dikirim saka Virginia. Pengawal Pantai AS ngeterake wong sing cilaka bebarengan karo personel medis uga kapal lan pesawat. Samaritan's Purse, sawijining klompok pitulung sing adhedhasar ing North Carolina, ngirim 13 spesialis tanggap bencana lan 31 ton pasokan darurat.

Program Panganan Sedunia PBB ngupayakake ngirim truk suplai panganan ing dina Selasa.

Aktivitas geng nyusahake upaya pitulung, utamane ing Martissant, distrik segara sisih kulon ibukutha. Pejabat kudu negosiasi karo geng sing setuju kanggo ngidini 2 konvoi kamanungsan saben dina rampung.

Saliyane kekerasan geng sing lagi ditindakake, Haiti lagi nyababake pembunuhan Presiden Jovenel Moise sing anyar sing ditembak mati ing omahé, luwih saka sewulan kepungkur, nggawe negara kasebut dadi huru-hara politik. Lan kanggo nambah, mesthine ana tantangan pandemi COVID-19.

Miturut Survei Geologi AS (USGS), gempa skala skala 5.2 dirasakake sawise gempa bumi, disusul karo 9 gempa susulan sing luwih diarepake ing dina ngarep.

Presiden Guyana Irfaan Ali

Pesen pangarep-arep saka Guyana

Partai Masyarakat Progresif Masyarakat / Guyana ngumumake ing tweet dina iki yen Kantor Perdana Menteri Guyana ngumumake yen akun bank wis digawe kanggo nampa sumbangan kanggo upaya bantuan gempa Haiti. Pratelan sing diwaca bagean:

"Selaras karo komitmen pamrentah kanggo njupuk tindakan sing cepet lan kuat kanggo nanggepi gempa bumi anyar ing negara kita CARICOM, Republik Haiti, lan sawise ngobrol kanthi langsung ana ing Setu kepungkur antarane Presiden Excellency Irfaan Ali lan Perdana Menteri Haiti sing mentas ditunjuk, Yang Terhormat Dr. Ariel Henry, Kantor Perdana Menteri saiki nggawe akun kamanungsan karo Republic Bank (Guyana) Limited, kanthi jeneng Komisi Pertahanan Sipil.

"OPM bakal bekerjasama karo masyarakat sipil, sektor swasta, lan mitra liyane kanthi cepet kanggo golek dana kanggo koordinasi, tanggapan relief substansial kanggo wong Haiti sing kena pengaruh.

"Tekad Guyana kanggo ngadeg ing solidaritas ing jaman sing apik lan ala karo sedulur CARICOM ing saindenging wilayah kasebut tetep mantep. Kaya sing wis ditindakake sadurunge, kita bakal nggabungake energi lan sumber daya kanggo nemoni tantangan kamanungsan paling anyar kanggo menehi rasa nyaman lan lega sedulur Hatian kanthi cepet.

"Kita njaluk manawa warga Guinea sing diaspora gabung karo upaya kanggo menehi pitulung substansial liwat utawa tanggepan bebarengan."

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Linda Hohnholz, editor eTN

Linda Hohnholz wis nulis lan nyunting artikel wiwit karir. Dheweke wis ngetrapake semangat bawaan iki menyang papan-papan kayata Hawaii Pacific University, Chaminade University, Hawaii Children's Discovery Center, lan saiki TravelNewsGroup.

Ninggalake Komentar