24/7 eTV BreakingNewsShow : Klik ing tombol volume (kiwa ngisor layar video)
Breaking News Internasional Warta Breaking Hawaii Kamaainas News Keslametan Pariwisata Nganyari Destinasi Plancongan USA Breaking News Maneka Warta

Penasihat Volcano sing diterbitake ing Hawai'i

Kawah Kilauea

Liwat 140 gempa bumi rame ing Pulo Big Hawaii wiwit wingi sore, Senen, 23 Agustus 2021. Umume ana skala 1 kanthi gempa ing 3.3

Print Friendly, PDF & Email
  1. Gempa bumi lan gempa cilik kasebut terus ditindakake kanthi laju udakara 10 gempa saben jam, amarga cukup menehi saran kanggo menehi saran.
  2. Observatorium Volcano Hawai'i nutup kegiatan ngawasi ing kawah Kilauea sing ana gempa.
  3. Nganyari saben dina bakal diterbitake dening Observatorium Volcano Hawai'i nganti luwih dingerteni.

Observatorium Gunungapi Hawai'i ing Taman Nasional Volcanoes Hawai'i lagi nonton kegiyatan kasebut kanthi ati-ati menehi saran supaya kawah Kilauea ora njeblug. HVO terus ngawasi kanthi ketat seismisitas, deformasi, lan emisi gas Kilauea kanggo owah-owahan kegiatan.

Nalika nulis iki, ora ana bukti lava ing permukaan kawah Kilauea, nanging ana ewah-ewahan bentuk deformasi lemah ing tiltmeters ing wilayah puncak Kilauea. Iki bisa nuduhake manawa magma lagi nyedhepi 0.6 nganti 1.2 mil ing sangisore kaldera lan pindhah menyang sisih kidul kawah.

Kemarahan Pele - Dewi gunung geni

Sapa wae saka Hawai'i sing bakal ngandhani yen kegiyatan vulkanik ing pulau kasebut minangka pesen saka Pele, sawijining mitologi Hawaii. Dheweke minangka dewi geni, petir, angin, joget, lan gunung geni.

Pele duweni kepribadian sing semangat banget lan ora bisa diprediksi sing ditandhani kanthi watak kasar, nggawe dheweke nesu dadi wujud letusan gunung geni. Dheweke wis ngilangi kutha lan alas nalika lahar mili saka gunung menyang segara.

Legenda ujar manawa dheweke urip ing kawah Halemaumau ing puncak Kilauea, salah sawijining gunung geni paling aktif ing donya.

Pele asring digambarake minangka pengembara lan paningalan dheweke wis dilaporake ing saindhenging rantai pulau kasebut wiwit atusan taun, nanging utamane ing cedhak kawah vulkanik lan cedhak omahe Kilauea. Ing paningalan kasebut, dheweke katon minangka wanita enom sing ayu banget utawa wanita tuwa sing ora apik lan ringkih biasane diiringi segawon putih. Legenda ujar manawa Pele njupuk wanita ngemis tuwa iki kanggo nyoba wong - takon apa dheweke duwe panganan utawa ngombe kanggo dituduhake. Wong sing loma lan nuduhake dheweke bakal diganjar, lan sapa sing rakus utawa ora sopan, dihukum omah-omah utawa barang-barang liyane sing dirusak.

Pengunjung ing Hawai'i bisa uga krungu manawa Pele bakal ngipat-ipati sapa wae sing ngilangi watu lahar saka negarane. Nganti saiki, ewonan potongan batu lava dikirim maneh menyang Hawai'i saka para turis ing saindenging jagad sing negesake yen dheweke ngalami nasib ala lan kacilakan amarga njupuk watu lava menyang omah.

Observatorium Volcano Hawaii bakal ngetokake update Kilauea saben dina nganti luwih dingerteni.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Linda Hohnholz, editor eTN

Linda Hohnholz wis nulis lan nyunting artikel wiwit karir. Dheweke wis ngetrapake semangat bawaan iki menyang papan-papan kayata Hawaii Pacific University, Chaminade University, Hawaii Children's Discovery Center, lan saiki TravelNewsGroup.

Ninggalake Komentar