24/7 eTV BreakingNewsShow : Klik ing tombol volume (kiwa ngisor layar video)
Breaking News Internasional budaya Warta Pamrentah Kabar Olahraga Nauru Breaking News News wong Nganyari Destinasi Plancongan News Wire Plancongan Singapur

Ora Turisme, Ora COVID, nanging pungkasane gratis: Republik Nauru

ditulis dening Juergen T Steinmetz

Ora ana akeh papan ing jagad iki, sing COVID durung dadi masalah, lan bebas COVID. Salah sijine yaiku Republik Pulau Nauru.
Nauru tetep ora pati penting kanggo pariwisata internasional.

Print Friendly, PDF & Email
  • Nauru minangka sawijining pulau cilik lan sawijining negara independen ing sisih lor wetan Australia. Dununge ana 42 kilometer sisih kidul garis khatulistiwa. Terumbu karang ngubengi kabeh pulau sing dipenuhi pinnacles ..
  • Pedunung - udakara 10,000 kalebu warga non-Nauruan udakara. 1,000
  • Ora ana kasus Coronavirus ing negara kasebut, nanging Pamrentah AS nyaranake divaksin nalika lelungan menyang Nauru

Nalika nggoleki statistik donya babagan Coronavirus, sawijining negara independen mesthi ora ana. Negara iki minangka Republik Nauru. Nauru minangka republik pulo ing Samodra Pasifik Selatan

Masyarakat Nauru kalebu 12 suku, minangka simbol saka lintang 12 ing umbul Nauru, lan dipercaya campuran saka keturunan Micronesian, Polinesia, lan Melanesia. Basa asale yaiku Nauruan nanging basa Inggris umume digunakake amarga digunakake kanggo pamrentah lan komersial. Saben suku duwe kepala dhewe-dhewe.

Republik Nauru

Gendera Nauru gampang banget lan polos, kanthi warna Navy Blue, Kuning, lan Putih. Saben warna duwe pinunjul. Navy Blue makili segara ing saubengé Nauru. Garis kuning ana ing tengah Equator amarga Nauru ana ing jejere Equator lan mulane Nauru panas banget. Bintang putih 12 pucuk kanggo 12 suku Bangsa Nauru.

Mula panji Nauruan diwarnai kaya iki.

Nerusake penambangan fosfat lan ekspor ing taun 2005 menehi ekonomi Nauru dadi dorongan sing dibutuhake banget. Simpanan sekunder fosfat duwe umur isih kira-kira 30 taun.

Simpenan fosfat sing akeh ditemokake ing taun 1900 lan ing taun 1907 Perusahaan Fosfat Pasifik ngirim fosfat pertama menyang Australia. Nganti saiki, penambangan fosfat tetep dadi sumber utama pangasilan ekonomi Nauru.

Tanggal 31 Januari yaiku Dina Kamardikan (Bali saka ulang taun Truk)

Dina nasional iki dirayakake dening pamrentah, ngatur game lan lomba choral kanggo macem-macem departemen lan instrumentalitas pamrentah. Uga, ana pesta sing dianakake kanggo para bocah enom. (Umume slamet saka Truk)

Tanggal 17 Mei yaiku Dina Konstitusi
Dina iki dirayakake dening kabeh pulau kanthi kompetisi lan trek lapangan antarane 5 konstituensi.

Tanggal 1 Juli yaiku NPC / RONPhos Handover

Nauru Phosphate Corporation njupuk tambang fosfat lan dikirim menyang Nauru sawise tuku saka Komisi Fosfat Inggris. Banjur RONPhos njupuk alih saka NPC ing taun 2008.

Tanggal 26 Oktober yaiku Dina ANGAM

Angam tegese mulih. Dina nasional iki mengeti baline bangsa Nauruan bali saka ambang pupus. Saben komunitas biasane nganakake festival dhewe-dhewe amarga dina iki biasane dirayakake karo kulawarga lan wong sing dikasihi.

Nalika bocah lair, dheweke bakal oleh warisan suku saka sisih ibune. Busana kanggo saben suku beda-beda kanggo mbantu ngenali saben wong.

Dhaptar 12 suku Nauru:

  1. Eamwit - ula / welut, licik, lunyu, apike ngapusi lan gaya fotokopi.
  2. Eamwitmwit - jangkrik / serangga, ora ana gunane, rapi, tanpa swara lan swasana padha.
  3. Eaoru - perusak, ngrusak rencana, jinis cemburu.
  4. Eamwidara - capung.
  5. Iruwa - wong liyo, wong manca, wong saka negara liya, cerdas, ayu, lanang.
  6. Eano - langsung, edan, semangat.
  7. Iwi - kutu (punah).
  8. Irutsi - kanibalisme (punah).
  9. Deiboe - iwak ireng cilik, moody, cheater, prilaku bisa diganti kapan wae.
  10. Ranibok - obyek dikumbah ing daratan.
  11. Emea - pangguna rambut garu, budak, sehat, rambut ayu, ngapusi sajroning kekancan.
  12. Emangum - pamuter, aktor

Kanggo kabeh aplikasi visa kalebu kanggo ngunjungi personel media, panjaluk email kanggo mlebu Nauru kudu dikirim menyang Imigrasi Nauru.  

Dolar Australia minangka tender legal ing Nauru. Tukaran asing ing outlet apa wae bakal angel. Awis minangka siji-sijine bentuk pambayaran ing Nauru. 
Kertu kredit / debit ora ditampa.

Ana loro hotel, duweke pamrentah lan hotel sing diduweni kulawarga.
Ana rong pilihan akomodasi liyane (jinis unit) sing duweke pribadi.

Pancen musim panas ing Nauru, umume udakara 20-an - pertengahan 30-an. Disaranake sandhangan musim panas.

Klambi musim panas / nyandhang kasual bisa ditampa, nanging yen janjian karo pejabat Pamrentah utawa nekani upacara greja, disaranake nganggo klambi sing cocog. Swimsuits ora umum ing Nauru, perenang bisa nganggo sarung utawa kathok cendhak.

Ora ana transportasi umum. Disaranake nyewa mobil.

  • Wit buah yaiku klapa, pelem, pawpaw, jeruk nipis, sukun, sop asem, pandanus. Kayu atos pribumi yaiku wit tomano.
  • Ana macem-macem wit kembang / tanduran nanging sing paling akeh digunakake / disenengi yaiku franjipani, iud, waru, irimone (melati), eaquañeiy (saka wit tomano), lonceng emet lan lonceng kuning.
  • Nauruans mangan macem-macem panganan laut, nanging iwak isih dadi panganan favorit para Nauruans - mentah, garing, dimasak.

Ora ana kasus COVID-19 sing dingerteni babagan Nauru, ora ana laporan sing dikirim menyang Organisasi Kesehatan Dunia, nanging Pamrentah AS nyaranake warga negarane manawa status sing ora dingerteni iki beboyo, malah plancong sing divaksinasi kabeh

Tes COVID-19

  • Kasedhiya tes PCR lan / utawa antigen ing Nauru, asile bisa dipercaya lan sajrone 72 jam.
  • Vaksin Oxford-Astra Zeneca kasedhiya ing negara kasebut

Nauru duwe crita nasional:

Biyen, ana wong jenenge Denunengawongo. Dheweke urip ing ngisor segara karo garwane, Eiduwongo. Dheweke duwe putra lanang sing jenenge Madaradar. Ing sawijining dina, bapake nggawa dheweke menyang lumah banyu. Ing kana dheweke kesusu nganti tekan pinggiran sawijining pulau, ing kono ditemokake karo bocah wadon ayu sing jenenge Eigeruguba.

Eigeruguba nggawa dheweke mulih, lan mengko wong loro kasebut krama. Dheweke duwe putra papat. Sing mbarep diarani Aduwgugina, sing nomer loro Duwario, sing nomer telu Aduwarage lan sing bungsu diarani Aduwogonogon. Nalika bocah-bocah kasebut diwasa dadi pria, dheweke dadi nelayan sing hebat. Nalika wis diwasa, dheweke urip adoh saka wong tuwa. Sawise pirang-pirang taun, nalika wong tuwa wis tuwa, ibune duwe bayi lanang. Dheweke diarani Detora. Nalika dheweke wis gedhe, dheweke seneng nunggoni wong tuwa lan ngrungokake crita sing dicritakake. Ing sawijining dina, nalika dheweke meh diwasa, dheweke lagi mlaku mlaku nalika ndeleng ana kanu. Banjur marani wong-wong mau, banjur diwenehi iwak sawetara sing paling cilik. Iwak banjur digawa mulih lan diparingi. Dina sabanjure, dheweke nindakake perkara sing padha, nanging ing dina kaping telu, wong tuwane ngajak dheweke mancing bareng sedulur-sedulure. Mula dheweke banjur nunggang prau kasebut. Nalika bali sore mau, para sadulur mung menehi iwak cilik kanggo Detora. Mula Detora mulih lan crita bab bapake. Banjur bapake mulang babagan cara mancing, lan nyritakake babagan simbah, sing urip ing sangisore segara. Dheweke ujar manawa, yen larik macet, dheweke kudu nyelehake. Lan nalika dheweke tekan omah eyange, dheweke kudu mlebu lan njaluk simbah supaya menehi cangkir sing ana ing cangkeme; lan dheweke kudu nolak pancing liyane sing ditawakake.

Dina sabanjuré, Detora tangi banget lan marani sedulur-seduluré. Dheweke diwenehi tali mancing kanthi akeh knot, lan potongan kayu terus kanggo pancing. Ing njaban segara, dheweke kabeh mbuwang garis, lan saben-saben, para sadulur golek iwak; nanging Detora ora nyekel apa-apa. Pungkasane, dheweke kesel lan barise kejiret ing karang. Dheweke crita marang sedulur, nanging dheweke mung guyon. Pungkasane, dheweke nyilem. Nalika dheweke nindakake, dheweke banjur ngucapake, "Sedulur sing ora ana gunane, yaiku sedulur kita!" Sawise nyilem, Detora tekan omah eyange. Dheweke kaget banget nalika weruh bocah lanang kaya ngono mau mara ing omahe.

'Sapa sampeyan?' padha takon. 'Aku Detora, putra saka Madaradar lan Eigeruguba' jarene. Nalika krungu jeneng wong tuwane, dheweke nampani. Dheweke takon karo akeh pitakon, lan dheweke nuduhake kabecikan banget. Pungkasane, nalika dheweke arep budhal, kelingan karo apa sing dicritakake bapakne, dheweke njaluk simbah menehi pancing. Simbah dikongkon njupuk pancing sing disenengi saka atap omah.

  • Nauru bebas COVID. Penerbangan kaping pindho ing antarane Nauru lan Brisbane, Australia terus dioperasikake. Kabeh lelungan menyang Nauru kudu disetujoni sadurunge saka Pamrentah Nauru.

Wong-wong Damo mbuwang garis maneh, lan wektu iki bisa nyekel iwak sing beda. 'Sapa jenenge iki?' padha takon. Lan Detora mangsuli, 'Eapae!' Maneh jeneng kasebut jenenge sing bener. Iki nggawe nelayan Damo nesu. Brothes Detora kaget banget amarga pintere. Detora saiki mbuwang garis lan narik iwak. Dheweke takon marang wong lanang Damo jenenge. Dheweke mangsuli 'Irum' nanging nalika ndeleng maneh, dheweke nemokake yen dheweke salah, amarga ana noddy ireng ing pucuk garis kasebut. Maneh Detora nguncalake garise banjur njaluk maneh dijenengi iwak kasebut. 'Eapae,' jarene. Nanging nalika dideleng, dheweke nemokake kranjang daging babi ing pungkasan garis Detora.

Saiki wong-wong Damo wedi banget, amarga dheweke ngerti yen Detora nggunakake sihir.

Kano Detora ditarik cedhak karo sing siji, lan dheweke lan sedulur-sedulure mateni wong Damo lan njupuk kabeh peralatan mancing. Nalika masarakat ndeleng kabeh perkara kasebut, dheweke ngerti manawa anak-anake wis kalah ing kompetisi nelayan, amarga umume para pemenang kompetisi nelayan kasebut mateni mungsuh lan njupuk peralatan mancing. Mula banjur ngutus kano liyane. Perkara sing padha kaya sadurunge, lan masarakat Damo dadi keweden banget banjur mlayu saka pantai. Banjur Detora lan sedulur-sedulure narik kano menyang pantai. Nalika tekan karang, Detora nyelehake kano karo sedulur papat ing sangisore; kano malih dadi watu. Detora ndharat dhewe ing pulau kasebut. Ora suwe, dheweke ketemu karo wong sing nantang dheweke kompetisi kanggo ngrebut iwak ing alas ing karang. Dheweke ndeleng siji lan loro wiwit ngoyak. Detora sukses nyekel, mula banjur mateni wong liya banjur budhal. Luwih adoh ing pesisir, Detora uga menang kompetisi, lan mateni penantang dheweke.

Detora saiki arep njelajah pulau kasebut. Amarga luwe, dheweke munggah wit klapa lan nyelehake kacang sing mateng, susu sing diombe. Kanthi kulit klapa, dheweke nggawe geni telu. Nalika geni murup banget, dheweke ngetokake daging klapa, lan banjur wangi. Banjur dheweke mudhun ing wedhi sawetara yard adoh saka geni. Dheweke meh turu nalika ndeleng tikus abu-abu nyedhaki kobongan. Klapa kasebut dipangan saka rong geni pertama, lan nalika arep mangan klapa kasebut saka geni kaping telu, Detora nyekel lan arep mateni. Nanging tikus cilik njaluk Detora supaya ora mateni. 'Ayo, aku lunga, lan aku bakal menehi pitutur marang kowe' jarene. Detora ngeculake mouse, sing wiwit mlayu tanpa netepi janjine. Detora nyekel tikus maneh, lan njupuk sepotong teken cilik sing landhep, ngancam bakal ditusuk mripat mouse. Tikus dadi wedi banjur ujar, 'Gulung watu cilik kasebut ing ndhuwur watu gedhe kasebut lan delengen apa sing sampeyan temokake'. Detora muter watu kasebut lan nemokake dalan sing mlebu ing lemah. Mlebu ing bolongan kasebut, dheweke mlaku ing dalan sing sempit nganti tekan dalan sing ana wong sing mlaku-mlaku.

Detora ora ngerti basa sing dikandhakake. Pungkasane, dheweke nemokake ing bocah enom sing ngomong basane, lan dheweke Detora nyritakake. Wong enom kasebut ngelingake dheweke babagan akeh bebaya ing tanah anyar kasebut, lan nuntun dheweke ing dalan. Detora pungkasane teka ing papan sing dheweke weruh platform sing ditutupi tikar apik kanthi desain apik. Ing platform lungguh Ratu Louse, karo abdi-abdi sing ana ing sekitare.

Ratu nampani Detora, lan tresna banget karo dheweke. Nalika, sawise sawetara minggu, Detora pengin mulih, Ratu Louse ora ngidini dheweke lunga. Nanging, pungkasane, nalika dheweke ngandhani bab papat sedulure ing sangisore watu sing ora bisa dibebasake kajaba mantra sihir, dheweke ngidini dheweke terus maju. Sawetara wong sing ditemoni pengin ngrusak wong liyo, nanging Detora menang kabeh kanthi mantra sihir.

Pungkasan, dheweke tekan ing watu sing ditinggalake Detora, sedulure. Dheweke mbungkuk, mbaleni mantra sihir, lan watu gedhe diganti dadi kano sing isine sedulur papat. Bareng sedulur padha lelayaran menyang negarane dhewe.

Sawise pirang-pirang dina ing segara, dheweke ndeleng pulau asal saka kadohan. Nalika nyedhaki, Detora ngandhani sedulur-sedulur yen dheweke bakal ninggalake dheweke lan mudhun kanggo urip bareng simbah ing dhasar segara. Dheweke nyoba mbujuk dheweke supaya tetep ana ing dheweke, nanging dheweke mlumpat ing sisih ndhuwur kano, banjur mudhun. Para sedulur padha marani wong tuwa lan nyritakake petualangane.

Nalika Detora tekan omah eyange, dheweke menehi sambutan. Sawise simbah-simbah tilar donya, Detora dadi raja Segara lan Semangat Pancing lan Nelayan Agung. Lan saiki, yen ana garis pancing utawa pancing sing ilang saka kano, dingerteni yen ana ing atap omahe Detora.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Juergen T Steinmetz

Juergen Thomas Steinmetz terus-terusan makarya ing industri pariwisata lan pariwisata wiwit remaja ing Jerman (1977).
Dheweke ngedegake eTurboNews ing taun 1999 minangka buletin online pertama kanggo industri pariwisata lelungan global.

Ninggalake Komentar