24/7 eTV BreakingNewsShow : Klik ing tombol volume (kiwa ngisor layar video)
Breaking News Internasional Warta Breaking Travel Caribbean Warta Breaking Republik Dominika Industri Hospitality News Mbangun maneh Pariwisata Nganyari Destinasi Plancongan Singapur

Pemulihan Pariwisata Dominika Salah? Paradoks Simpson Katon Bener

Republik Dominika
ditulis dening Galileo Violini

Pengaruh pandemi pariwisata ing saindenging jagad lan akibate ekonomi global pancen gedhe banget. Kontribusi pariwisata menyang Produk Global Kasar Global ing taun 2020 - $ 4.7 triliun - udakara setengah saka taun 2019. Ing sawijining makalah pungkasan, direktur jenderal sing ngatur Konferensi Perdagangan lan Pembangunan PBB (UNCTAD) ngramal manawa umume skenario optimis, ing pungkasan taun, kita bakal 60% ing ngisor taun 2019.

Print Friendly, PDF & Email
  1. Pariwisata minangka komponen penting ing ekonomi global, pemulihan ing kabeh negara iku penting.
  2. Bubar Menteri Pariwisata Dominika wis nampilake data sing nuduhake manawa sektor kasebut pulih banget.
  3. Nalika data kasebut bener, interpretasi bisa uga ana sing takon babagan indikasi pemulihan kasebut.

Pemulihan minangka target kabeh negara, amarga pariwisata minangka komponen penting ing ekonomi global, nanging utamane sing duwe pariwisata minangka komponen penting ing ekonomi.

Ing sawetara minggu kepungkur, Menteri Pariwisata Dominika wis nampilake data sing bakal mbuktekake pamulihan pariwisata mlebu Dominika sing nyata lan luar biasa. Data bener, nanging interpretasine mbutuhake analisis sing nyedhiyakake lampu bukti lan bayangan pemulihan iki, adhedhasar data global sing nglumpukake data parsial kanthi macem-macem ciri.

Sajrone sèket taun, ditliti efek sing nyatane wis dielingi luwih saka satus kepungkur, paradoks Simpson. Kesimpulan sing bisa ditindakake bisa ditindakake nalika statistik nggabungake data sing ora homogen. Tanpa menehi katrangan babagan teori matematika iki, kita bakal ngerti manawa ngidini sawetara watesan interpretasi data dening Menteri Pariwisata Dominika, data sing veritasitase, kanggo negesake supaya ora salah paham, ora ditakokake.

Pentinge ngerti watesan kasebut ora perlu ana kabeneran ing negara, ing taun 2019, kanthi penghasilan devisa, pariwisata nyumbang 8.4% kanggo PDB, minangka 36.4% ekspor barang lan jasa. Kajaba iku, pariwisata, sanajan ana tikungan 13% dibandhingake karo 2018, nyumbang ing meh 2019% saka Investasi Langsung Asing.

Amarga alasan kasebut, verifikasi pratelan kasebut kanthi tliti ing Republik Dominika, sektor pariwisata ninggali krisis sing disebabake dening pandemi COVID-19 minangka dhasar kanggo kabijakan publik negara kasebut, uga kanggo nuntun keputusan mikro-ekonomi operator sektor kasebut.

Ayo kelingan data utama sing dikutip Menteri:

- Kedatangan sing dudu warga udhara kanthi udhara, ing wulan Agustus taun iki, nuduhake 96% wong ing taun 2019, gaya sing luwih dikonfirmasi saka kedadeyan ing paruh pertama wulan September.

- Tren iki dikonfirmasi kanthi analisis saben wulan babagan pemulihan indikator iki wiwit pulih. dibandhingake karo 2019, saya akeh, wiwit 34% ing wulan Januari-Februari, udakara 50% ing wulan Maret-April, nganti meh 80% ing wulan Mei-Juni lan 95% ing wulan Juli-Agustus.

- Kedatangan warga sing dudu Dominika wis saya suwe tuwuh suwene sepuluh wulan.

- Persentase turis sing tetep ing hotel yaiku 73%.

Iki kabeh data sing bener lan didokumentasikan. Nanging, Simpson ngelingake yen dheweke nuduhake conto sing nggabungake macem-macem klompok lan periode sing beda.

Analisis umume periode kasebut bakal bener yen wis ana stabilitas ing level bulanan ing periode sing dipilih kanggo mbandhingake. Iki ora kaya ngono, lan wulan 2019 ora padha karo bandhingane kaya taun 2021. Ing taun kasebut, operator tur kanthi gampang nyentuh efek tiwase turis antarane Mei lan Juni, sing ngowahi pertumbuhan pariwisata Amerika Utara sing kacathet. ing paruh pertama taun (meh 10%) dadi penurunan 3% sajrone sepuluh wulan pertama (4% yen total wong manca dianggep).

Iki mbutuhake mbedakake sepira 96% kasebut ing wulan Agustus utawa luwih saka 110% ing rong minggu kaping pisanan wulan iki amarga pulihane numerator (2021 sing teka) lan pinten penurunan denominator (kedatangan 2019).

Efek iki luwih abot tinimbang yen tekane rusak adhedhasar unsur liyane sing ora inhomogene, mbedakake sing dudu warga Dominika saka wong-wong asing.

Mangkene ing tabel ing ngisor iki sing diwenehi data, kanggo wulan Januari-Agustus, wiwit taun 2013.

taun201320142015201620172018201920202021
 D414598433922498684546051538350616429707570345888811156
 F289187031750333394208361914738617744027620395646612936502081389

Data kasebut, tanpa mangu-mangu perbandingan Kementerian kanggo wulan Agustus, ngowahi ukuran kasebut, amarga sajrone periode wolung wulan, total kedatangan 60% wong ing taun 2019 lan kita kudu bali menyang 2013 kanggo nemokake tokoh sing luwih murah . Perbandingan pungkasan iki nuduhake data sakabèhé, nanging yen kita mung kudu menehi perhatian marang wong asing wae, iki bakal menehi 53%, dibandhingake karo taun 2019, lan 72%, dibandhingake karo taun 2013.

Pertimbangan warga asing ora penting amarga warga non-warga Dominika bisa uga kurang nggunakake layanan tambahan kayata hotel, restoran, transportasi. Pengamatan sing ora pati apik iki didhukung dening pendhudhukan hotel, sing sanajan 86% wong asing ngakoni, kurang saka jumlah iki, lan miturut sejarah, rong persentase sadurunge padha pesenan.

Ana data liya sing ora homogen sing ana gandhengane karo wisata mlebu sing kudu dadi perhatian. Data iki, ditampilake ing tabel ing ngisor iki, nuduhake babagan kerusakane tekane miturut wilayah asale wong liya sing dudu penduduk.

taunAmerika UtaraEropahAmérika KidulAmerika Tengah
201860.8%22.4%12.6%3.9%
201961.9%21.6%12%4.1%
202061.2%24.7%10.7%3%
202170.6%14.6%9.5%5%

Data sing paling relevan kanggo refleksi yaiku pertumbuhan pariwisata Amerika Utara sing diiringi penurunan saka Eropa. Yen data iki dianggep bebarengan karo sing ana gandhengane karo kabangsaan, sing efek ora langsung sing wis kita komentar, katone pengaruh negatif saka penurunan pariwisata Eropa meh ora bisa dibayar kanthi nambah pariwisata Amerika Utara.

Prakiraan iki uga didhukung dening data Eropa babagan pemulihan lalu lintas udara Eropa. Perbandingan antarane musim panas iki lan taun-taun sadurunge nuduhake yen mung 40% lalu lintas 2019 sing wis pulih, kanthi asil perbaikan dibandhingake karo 2020, nalika pamulihan 27%. Lan kudu ditambahake manawa lalu lintas udhara dudu minangka indikator sing homogen, amarga ing Eropa wis ana lalu lintas minimal sing bisa narik kawigaten umume Republik Dominika, yaiku penerbangan antar benua. Nyatane, sing umume pulih yaiku penerbangan murah intra-Eropa. Dina iki, dheweke makili 71.4% saka total, dene rong taun kepungkur dheweke mung mewakili 57.1%, lan ora kudu dilalekake manawa tujuan sing paling akeh nyumbang kanggo asil iki, ing sawetara cara, makili alternatif saka tawaran turis Karibia.

Kanggo iki kudu nambahake manawa langkah Green Green Pass ora milih pariwisata menyang Eropa amarga vaksin sing paling akeh digunakake ing Republik Dominika, Sinovac ora ngidini nampa Green Pass. Iki bisa uga dipertanyakan, nanging mesthi mengaruhi sektor agensi perjalanan, saengga gambaran sing ana isih isih adoh sadurunge pariwisata Dominika pancen bali menyang level pra-pandemi.

Kanggo ngatasi pamulihan kahanan pra-pandemi minangka asil saka kontrol pandemi bisa uga optimis, lan ing kahanan apa wae, kayane ora bisa kedadeyan ing wektu sing cendhak.

Iki tegese, tanpa menehi wigati banget kanggo ningkatake sawetara poin desimal ing persentase kasebut, kudu dipikirake babagan kabijakan aktif maneh nalika pertengahan taun 2023.

Laporan anyar dening Dewan Perjalanan lan Pariwisata Dunia nyengkuyung tumindak proaktif dening pamrentah, kayata investasi lan narik investasi sektor swasta ing infrastruktur fisik lan digital lan promosi segmen lelungan tartamtu, kayata pariwisata medis utawa pariwisata MICE. Iki tegese kabijakan global lan non-sektoral sing uga kalebu sektor sosial liyane.

Pertimbangan sing padha digawe rong wulan kepungkur dening direktur jenderal sing ngurus UNCTAD, negesake perlune dipikirake maneh model pangembangan pariwisata, promosi pariwisata nasional lan pedesaan, lan digitalisasi.

Infrastruktur sing ana ing negara kasebut ngidini tumindak kasebut, lan iki mbutuhake kabijakan promosi sing kuat, dikoordinasi karo sektor swasta, tanpa wareg karo kasunyatan manawa ana pemulihan tartamtu. Kasunyatan manawa ing pungkasan taun iki ana 4.5 yuta utawa 5 yuta wong sing tekane, isih kurang dibandhingake karo taun-taun sadurunge, ora bakal menehi prabédan gedhe, kajaba ana syarat sing digawe kanggo aktifake maneh sektor kasebut, sing bakal ngidini negara kasebut njaga posisi utama ing pariwisata Karibia.

#bajangbali

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Galileo Violini

Ninggalake Komentar