Klik ing kene yen iki siaran pers!

Perawatan Hepatitis C Nggunakake Tes Diagnostik Origami Anyar

Tes anyar kanggo hepatitis C sing nggunakake kertas lempitan gaya origami kanggo ngirim diagnosa sing cepet, akurat lan terjangkau bisa mbantu perang global nglawan virus sing mateni.

Print Friendly, PDF & Email

Tes kasebut, sing dikembangake dening insinyur biomedis lan ahli virologi saka Universitas Glasgow, ngasilake asil aliran lateral sing padha karo tes omah COVID-19 ing sekitar 30 menit.

Ing makalah anyar sing diterbitake dina iki ing jurnal Nature Communications, tim riset njlèntrèhaké cara ngembangake sistem kasebut. Dibangun ing terobosan sadurunge ing diagnostik lan virologi kanthi cepet ing Universitas, ngasilake asil kanthi akurasi 98%.

Hepatitis C, virus sing ditularake getih sing ngrusak ati, kira-kira kena pengaruh luwih saka 70 yuta wong ing saindenging jagad. Efek virus ing ati alon, lan pasien bisa uga ora ngerti yen dheweke kena infeksi nganti lara parah kanthi komplikasi kayata sirosis utawa kanker.

Yen infèksi dideteksi sadurunge maju sacara signifikan, bisa diobati kanthi efektif kanthi obat sing murah lan kasedhiya. Nanging, nganti 80 persen wong sing kena virus ora ngerti infeksi kasebut nganti ana komplikasi klinis.

Akibaté, udakara 400,000 wong ing saindenging jagad mati amarga penyakit sing gegandhengan karo hepatitis C saben taun, akeh sing bisa disimpen kanthi diagnosa lan perawatan sadurunge.

Saiki, infeksi hepatitis C didiagnosa ing kahanan laboratorium nggunakake proses rong langkah sing nguji getih kanggo anané antibodi lan deteksi RNA virus utawa antigen inti.

Proses kasebut bisa njupuk wektu akeh kanggo ngasilake asil, nambah kemungkinan sawetara pasien sing njupuk tes ora bali kanggo sinau babagan asil kasebut. Akses kanggo tes uga diwatesi ing negara-negara berpendapatan rendah lan menengah, ing ngendi mayoritas wong sing kena hepatitis C manggon. 

Nalika tes luwih portabel sing bisa ngasilake asil kanthi cepet wis dikembangake ing taun-taun pungkasan, akurasi bisa diwatesi, utamane ing macem-macem genotipe manungsa.

Nanging, sistem anyar tim sing dipimpin Universitas Glasgow, luwih cocog kanggo digunakake ing saindenging jagad. Iki diadaptasi saka sistem sing padha sing dikembangake kanggo menehi diagnosis kanthi cepet kanggo malaria, sing wis diuji kanthi asil sing nyemangati ing Uganda.

Piranti kasebut nggunakake lembaran kertas lilin sing dilipat kaya origami kanggo nyiapake conto kanggo proses sing dikenal minangka amplifikasi isothermal loop-mediated, utawa LAMP. Proses lempitan kertas mbisakake sampel bisa diproses lan dikirim menyang telung kamar cilik ing kartrij, sing mesin LAMP dadi panas lan digunakake kanggo nguji conto kanggo anané hepatitis C RNA. Tèknik kasebut cukup prasaja, saéngga potensial, ing mangsa ngarep, bakal dikirim ing lapangan, saka sampel getih sing dijupuk saka pasien liwat tusukan driji.

Proses njupuk watara 30 menit. Asil kasebut dikirim liwat jalur aliran lateral sing gampang diwaca kaya tes meteng utawa tes COVID-19 ing omah, sing nuduhake rong pita kanggo asil positif lan siji pita kanggo negatif.

Kanggo nguji prototipe, tim kasebut nggunakake sistem kasebut kanggo nganalisa 100 conto plasma getih anonim saka pasien sing kena infeksi HCV kronis lan 100 conto liyane saka pasien HCV-negatif, sing dadi klompok kontrol. Sampel kasebut uga diuji nggunakake tes hepatitis C Abbott RealTime standar industri kanggo ngonfirmasi asil LAMP. Tes LAMP ngasilake asil sing akurat 98%.

Tim kasebut ngarahake nggunakake sistem kasebut ing uji coba lapangan ing Afrika sub-Sahara taun ngarep.

Makalah tim kasebut, kanthi irah-irahan 'Loop mediated isothermal amplifikasi minangka alat sing kuat kanggo diagnosa awal virus hepatitis C', diterbitake ing Nature Communications. Riset kasebut didhukung dening pendanaan saka Dewan Riset Teknik lan Ilmu Fisik (EPSRC), Dewan Riset Medis lan Wellcome Trust.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Linda Hohnholz, editor eTN

Linda Hohnholz wis nulis lan nyunting artikel wiwit karir. Dheweke wis ngetrapake semangat bawaan iki menyang papan-papan kayata Hawaii Pacific University, Chaminade University, Hawaii Children's Discovery Center, lan saiki TravelNewsGroup.

Ninggalake Komentar