Sinau Harvard: 'efek samping' vaksin COVID-19 ana ing pikiran sampeyan

Sinau Harvard: 'efek samping' vaksin COVID-19 ana ing pikiran sampeyan
Sinau Harvard: 'efek samping' vaksin COVID-19 ana ing pikiran sampeyan
ditulis dening Harry Johnson

Para ilmuwan saka Pusat Medis Beth Israel Deaconess sing berbasis ing Boston nyimpulake manawa sing diarani 'efek nocebo' - sensasi sing ora nyenengake sing disebabake dening kuatir utawa pangarepan sing ala - nyebabake telung perempat saka kabeh efek samping vaksin sing dilaporake.

Print Friendly, PDF & Email

Sawise nliti laporan luwih saka 45,000 peserta uji klinis, Sekolah Kesehatan Harvard peneliti ngandika sing akeh saka Vaksin COVID-19 'efek samping' sing diklaim wong sawise jab, disebabake dening pangarepan wong lan dudu vaksin.

Akeh wong sing kuwatir banget Vaksin COVID-19 'efek samping' dheweke bener-bener ngrasakake sanajan entuk plasebo, riset anyar nuduhake.

Macem-macem efek samping 'sistemik', kayata ngelu, kesel, lan nyeri sendi dilaporake ing loro-lorone klompok riset: dening wong-wong sing nampa macem-macem vaksin COVID-19, lan wong sing ora ngerti nampa plasebo. 

Sawise nganalisa laporan, ilmuwan saka Boston basis Bet Israel Deaconess Medical Centre nyimpulake manawa sing diarani 'efek nocebo' - sensasi ora nyenengake sing disebabake dening kuatir utawa pangarepan sing ala - nyebabake telung perempat saka kabeh efek samping vaksin sing dilaporake.

Laporan kasebut, sing diterbitake ing jurnal JAMA Network Open, nyatakake yen 35% panampa plasebo nglaporake efek samping sawise dosis pisanan lan 32% sawise sing kapindho. Luwih akeh "acara sing ora becik" (AEs) dilaporake ing kelompok vaksin, nanging sing diarani "respon nocebo" nyebabake "76% AE sistemik sawise pisanan. Vaksin COVID-19 dosis lan 52% sawise dosis kapindho.

Para ilmuwan nyathet yen, sanajan alasan ragu-ragu vaksinasi "maneka warna lan rumit", kuwatir babagan efek samping sing potensial saka Vaksin-vaksin covid-19 "Koyone faktor utama" lan "program vaksinasi umum kudu nimbang respon nocebo dhuwur iki."

Salah Sekolah Kesehatan Harvard profesor sing melu riset kasebut, nerangake ilmu ing mburi "efek nocebo", nuduhake manawa "gejala nonspesifik," kayata sirah lan lemes, didaftar ing akeh buklet informasi minangka efek samping vaksin COVID-19.

"Bukti nuduhake manawa informasi kaya iki bisa nyebabake wong ora ngerti sensasi latar mburi saben dina sing kedadeyan saka vaksin utawa nyebabake kuatir lan kuwatir sing nggawe wong waspada marang perasaan awak babagan kedadeyan ala," ujare.

Print Friendly, PDF & Email

Berita sing gegandhengan

About penulis

Harry Johnson

Harry Johnson wis dadi editor tugas kanggo eTurboNews kanggo mroe saka 20 taun. Dheweke manggon ing Honolulu, Hawaii, lan asale saka Eropa. Dheweke seneng nulis lan nutupi warta.

Ninggalake Komentar

4 Komentar

  • Wirang wong! Yen ana wong sing tiwas lan cilaka amarga dheweke percaya yen getih sinau ana ing tangan sampeyan!

  • Ana sing kesel entheng lan ana wong sing ora bisa turu ing wayah awan kalah lan turu rong dina terus. Aku guess sinau Deaconess bakal ngomong 102 mriyang lan goyang hawa anyep mung khayalan, tengen?

    Wanita nanggepi luwih akeh tinimbang wong. Apa wanita mung histeris? Ora Estrogen minangka stimulator respon imun lan testosteron nyuda respon imun.

  • Panaliten iki mbantah data CDC lan laporan VAERS dhewe. Iki uga mbantah data liyane ing saindenging jagad, kalebu Sistem Kartu Kuning Inggris.