Informasi Anyar babagan Cara Crosstalk Antarane Sel Pankreas Bisa Ndorong Bentuk Diabetes Langka

ditulis dening editor

Enzim pencernaan mutant nglumpukake ing sel beta sing ngasilake insulin, nyebabake penyakit sing diwarisake sing bisa nyebabake penyakit pankreas liyane.

Print Friendly, PDF & Email

Ing pankreas, sel beta sing ngasilake insulin diklumpukake karo sel endokrin sing ngasilake hormon liyane lan diubengi dening sel eksokrin pankreas sing ngasilake enzim pencernaan. Peneliti Pusat Diabetes Joslin saiki wis nuduhake kepiye salah sawijining bentuk penyakit turunan sing langka sing dikenal minangka diabetes onset diwasa enom (MODY) didorong dening enzim pencernaan mutasi sing diasilake ing sel eksokrin pankreas sing banjur dijupuk dening sel beta sekresi insulin.

Temuan iki bisa mbantu ngerteni penyakit pankreas liyane, kalebu diabetes jinis 1 utawa jinis 2, ing ngendi crosstalk molekul sing ora normal ing antarane rong klompok sel kasebut bisa uga duwe peran ngrusak, ujare peneliti senior Joslin Rohit N. Kulkarni, MD, PhD, Kepala Co-Section saka Joslin's Islet and Regenerative Biology Section lan Profesor Kedokteran ing Harvard Medical School.

Umume versi MODY disebabake mutasi siji ing gen sing nuduhake protein ing sel beta. Nanging ing salah sawijining bentuk MODY sing diarani MODY8, gen mutasi ing sel eksokrin sing cedhak dikenal kanggo miwiti proses ngrusak iki, ujare Kulkarni, penulis sing cocog ing kertas Metabolisme Alam sing nampilake karya kasebut. Para ilmuwan ing laboratorium nemokake yen ing MODY8, enzim pencernaan sing diasilake dening gen mutasi iki agregat ing sel beta lan ngrusak kesehatan lan fungsi ngeculake insulin.

"Nalika pankreas endokrin lan eksokrin mbentuk rong bagean sing beda-beda kanthi fungsi sing beda-beda, hubungan anatomi sing cedhak mbentuk nasibe," ujare Sevim Kahraman, PhD, peneliti postdoctoral ing lab Kulkarni lan panulis utama kertas kasebut. "Kondisi patologis sing berkembang ing siji bagean ngrusak liyane."

"Sanajan MODY8 minangka penyakit sing arang banget, bisa uga menehi katrangan babagan mekanisme umum sing ana ing pangembangan diabetes," ujare Anders Molven, PhD, penulis lan Profesor sing nyumbang ing Universitas Bergen ing Norwegia. "Temuan kita nuduhake kepiye proses penyakit sing diwiwiti ing pankreas eksokrin pungkasane bisa mengaruhi sel beta sing ngasilake insulin. Kita mikir yen crosstalk eksokrin-endokrin negatif kasebut bisa uga cocog kanggo ngerteni sawetara kasus diabetes jinis 1.

Kulkarni nerangake yen mutasi gen CEL (carboxyl ester lipase) ing MODY8 uga dianggep minangka gen resiko kanggo diabetes tipe 1. Iki nuwuhake pitakon manawa sawetara kasus diabetes jinis 1 uga duwe protein mutan agregat ing sel beta, ujare.

Panaliten kasebut diwiwiti kanthi ngowahi garis sel eksokrin (acinar) manungsa kanggo nyebut protein CEL mutan. Nalika sel beta disiram nganggo larutan saka sel eksokrin sing dimutasi utawa normal, sel beta njupuk protein sing dimutasi lan normal, nggawa jumlah protein sing luwih akeh. Protein normal didegradasi dening proses reguler ing sel beta lan ilang sajrone sawetara jam, nanging protein mutan ora, nanging mbentuk agregat protein.

Dadi, kepiye agregat kasebut mengaruhi fungsi lan kesehatan sel beta? Ing pirang-pirang eksperimen, Kahraman lan kanca-kancane mbuktekake manawa sel kasebut ora ngasilake insulin kaya sing dikarepake, berkembang luwih alon lan luwih gampang mati.

Dheweke ngonfirmasi temuan kasebut saka garis sel kanthi eksperimen ing sel saka donor manungsa. Sabanjure, dheweke transplantasi sel exocrine manungsa (maneh nyatakake salah siji mutasi utawa enzim pencernaan normal) bebarengan karo sel beta manungsa menyang model mouse dirancang kanggo nampa sel manungsa. "Malah ing skenario kasebut, dheweke bisa nuduhake yen protein sing dimutasi maneh dijupuk luwih akeh dening sel beta dibandhingake karo protein normal, lan mbentuk agregat sing ora larut," ujare Kulkarni.

Kajaba iku, mriksa pankreas saka wong sing nandhang MODY8 sing tilar donya amarga panyebab liyane, para peneliti weruh yen sel beta ngemot protein sing dimutasi. "Ing donor sehat, kita ora nemokake malah protein normal ing sel beta," ujare.

"Crita MODY8 iki wiwitane diwiwiti kanthi pengamatan klinis pasien diabetes sing uga duwe masalah pencernaan, sing nyebabake nemokake denominator genetis sing umum," ujare Helge Raeder, MD, panulis lan Profesor ing Universitas Bergen. "Ing panaliten saiki, kita nutup bunder kanthi ngubungake temuan klinis kasebut kanthi mekanis. Beda karo pangarep-arep, enzim pencernaan sing biasane ditujokake kanggo usus malah disesatkan kanggo mlebu ing pulo pankreas ing negara sing lara, sing pungkasane ngrusak sekresi insulin.

Saiki, wong sing duwe MODY8 diobati karo insulin utawa obat diabetes oral. Kulkarni lan kanca-kancane bakal golek cara kanggo ngrancang terapi sing luwih disesuaikan lan dipersonalisasi. "Contone, apa kita bisa mbubarake agregat protein kasebut, utawa mbatesi agregasi ing sel beta?" ngandika. "Kita bisa njupuk isyarat saka apa sing wis dipelajari ing penyakit liyane kayata penyakit Alzheimer lan penyakit Parkinson sing duwe mekanisme agregasi sing padha ing sel."

Print Friendly, PDF & Email

Berita sing gegandhengan

About penulis

editor

Pemimpin editor kanggo eTurboNew yaiku Linda Hohnholz. Dheweke adhedhasar ing HQ eTN ing Honolulu, Hawaii.

Ninggalake Komentar