Pengusaha Cina ing Tonga nglaporake babagan negara pulo saiki

ditulis dening editor

Pengusaha Cina Yu Hongtao ana ing Tonga. Sajrone wawancara karo CGTN, dheweke ujar manawa bledug ana ing endi wae ing pulo kasebut sawise njeblug gunung berapi.

Print Friendly, PDF & Email

"Apa sing dakdeleng nganti saiki yaiku kabeh wong melu operasi penyelamat darurat lan bencana," ujare Yu. "Meh kabeh wong nganggo topeng. Awu vulkanik ana ing lurung-lurung amarga awu awu tahan sawetara jam. Lemahe ketutupan awu, kalebu tetuwuhan lan omahe wong.”

“Sawetara relawan wis ngresiki dalan, nanging durung ana ing alas. Wong-wong lagi ngresiki dalan,” ujare.

Babagan kahanan urip, kalebu pasokan banyu, listrik lan panganan ing Tonga, barang-barang Yu durung bali normal, nanging ana perbaikan ing sawetara wilayah.

Dheweke ujar manawa listrik wis pulih ing pirang-pirang wilayah sajrone sedina sawise jeblugan mati listrik. Kajaba iku, sawise esuke, ing dina jeblugan, kabeh wong padha nyukupi persediaan.

"Aku pribadi nyedhiyakake banyu banjur panganan lan luwih akeh banyu," ujare.

"Kita duwe persediaan cukup ing kene. Saiki ora ana banyu botol ing supermarket, nanging persediaan liyane isih kasedhiya.

Sayuran ora kasedhiya ing wayahe. Yu kandha, kancane sing kerja ing tetanèn ngomong yen wong ing pulo kasebut ora bakal duwe sayuran seger luwih saka sasi. Dene woh-wohan, kandhane, “Neng pulo iki ora akeh, mung semangka. Nanging malah saiki wis langka.”

"Aku ora mikir yen urip wis normal maneh," ujare Yu marang CGTN.

Dheweke ujar yen wakil perdana menteri wis ngumumake kahanan darurat, lan wong Tonga melu upaya bantuan bencana lan ngresiki awu vulkanik ing dalan.

"Yen lagi ora di resiki munggah, padha bakal fly bali menyang udhara nalika kendaraan drive liwat, lan padha bakal ndharat ing rooftops," ngandika.

"Banyu ngombé ing Tonga asalé saka udan. Saben kluwarga duwe pemanen banyu udan sing dipasang ing payone, mula kita kudu mesthekake yen kabeh awu wis diresiki."

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

editor

Pemimpin editor kanggo eTurboNew yaiku Linda Hohnholz. Dheweke adhedhasar ing HQ eTN ing Honolulu, Hawaii.

Ninggalake Komentar