Plasma Saka Wong Sing Waras saka COVID-19 Bisa Mbantu Pasien Saiki

ditulis dening editor

Transfusi plasma getih sing disumbang dening wong sing wis pulih saka infeksi virus pandemi bisa mbantu pasien liyane sing dirawat ing rumah sakit karo COVID-19, panaliten internasional anyar nuduhake.          

Print Friendly, PDF & Email

Pangobatan kasebut, sing dikenal minangka plasma convalescent, isih dianggep eksperimental dening US Food and Drug Administration (FDA). Plasma ngandhut antibodi, protein getih sing minangka bagéan saka sistem kekebalan. Dibentuk supaya bisa nempel ing virus sing nyebabake COVID-19, SARS-CoV-2, antibodi glom lan menehi tag kanggo dicopot saka awak, ujare peneliti.

Dipimpin dening peneliti ing Sekolah Kedokteran NYU Grossman, panliten kasebut nuduhake manawa ing antarane 2,341 pria lan wanita, sing nampa injeksi plasma konvalesen sawise dirawat ing rumah sakit 15% luwih cenderung mati sajrone sewulan saka COVID-19 tinimbang sing ora. nampa plasma convalescent utawa sing nampa plasebo saline ora aktif.

Utamane, peneliti nemokake manawa mupangat paling gedhe kanggo terapi kasebut yaiku ing antarane pasien sing paling beresiko ngalami komplikasi parah amarga kahanan sing wis ana, kayata diabetes utawa penyakit jantung. Pangobatan kasebut, sing ngemot antibodi lan sel kekebalan liyane sing dibutuhake kanggo nglawan infeksi kasebut, uga entuk manfaat kanggo wong sing duwe getih tipe A utawa AB.

Temuan sinau saiki, diterbitake ing jurnal JAMA Network Open online 25 Januari, teka saka pooling informasi pasien saka wolung studi sing mentas rampung ing Amerika Serikat, Belgia, Brazil, India, Walanda, lan Spanyol babagan efek convalescent. plasma kanggo COVID-19.

Keuntungan saka perawatan kasebut mung bisa dingerteni amarga luwih akeh data saka uji coba kasedhiya, ujare Troxel, profesor ing Departemen Kesehatan Penduduk ing NYU Langone. Iki amarga data saka uji coba individu cilik banget kanggo nuduhake efek sakabèhé perawatan ing subset pasien, ujare. Sawetara studi individu nuduhake terapi kasebut ora efektif utawa regane winates.

Penyelidik co-investigator Eva Petkova, PhD, ujar manawa tim kasebut nggunakake data sinau kanggo nggawe sistem skor deskriptor pasien, kalebu umur, tahap COVID-19, lan penyakit sing ana bebarengan, supaya luwih gampang dokter ngetung sapa sing ngadeg. kanggo entuk manfaat paling saka nggunakake plasma convalescent.

Kanggo sinau, peneliti nglumpukake kabeh informasi pasien saka investigasi klinis sing luwih cilik lan kapisah babagan terapi plasma konvalesen, kalebu uji coba ing NYU Langone, Kolej Kedokteran Albert Einstein lan Pusat Medis Montefiore, Rumah Sakit Umum Zuckerberg San Francisco, lan Universitas Pennsylvania ing Philadelphia. Peneliti ngarep-arep manawa entuk manfaat utawa kekurangan ing perawatan bakal luwih gampang ditemokake ing antarane conto pasien paling gedhe. Kabeh uji coba kanthi acak lan dikontrol, tegese pasien duwe kesempatan acak kanggo nampa plasma konvalesen utawa ora nampa.

Kalebu ing analisis kasebut yaiku data saka panaliten AS multisenter liyane sing diterbitake kanthi kapisah ing Desember 2021 ing JAMA Internal Medicine. Panaliten kasebut ing 941 pasien sing dirawat ing rumah sakit karo COVID-19 nuduhake manawa pasien sing nampa terapi plasma convalescent dosis dhuwur lan dudu obat liyane, kayata remdesivir utawa kortikosteroid, bisa uga entuk manfaat saka perawatan plasma getih. Peneliti co-primer Mila Ortigoza, MD, PhD, asisten profesor ing Departemen Kedokteran lan Mikrobiologi ing NYU Langone, ujar manawa asil awal iki ndhukung gagasan yen plasma convalescent bisa dadi pilihan perawatan sing bisa ditindakake, utamane nalika terapi liyane durung rampung. kasedhiya, kaya ing wiwitan pandemik.

Kajaba iku, plasma convalescent sing diklumpukake saka donor sing sadurunge kena infeksi lan banjur divaksinasi (VaxPlasma) bakal ngemot antibodi kanthi jumlah sing cukup dhuwur lan macem-macem sing bisa menehi perlindungan tambahan marang varian virus sing muncul, ujare Ortigoza. Virus biasane mutasi sacara genetis (entuk owah-owahan acak ing kode DNA utawa RNA) sajrone pandemi apa wae. Mulane, plasma convalescent duweni potensi kanggo menehi perawatan sing efektif luwih cepet sawise mutasi kasebut tinimbang jinis perawatan sing cenderung dadi kurang efektif kanthi wektu lan kudu ngalami proses desain maneh kanggo ngatasi varian anyar, kayata perawatan antibodi monoklonal.

 

Print Friendly, PDF & Email

Berita sing gegandhengan

About penulis

editor

Pemimpin editor kanggo eTurboNew yaiku Linda Hohnholz. Dheweke adhedhasar ing HQ eTN ing Honolulu, Hawaii.

Ninggalake Komentar