Warta Breaking Travel Warta Pamrentah Industri Hospitality Investments News wong Keslametan Nganyari Destinasi Plancongan News Wire Plancongan Singapur Maneka Warta Warta Pecah Zimbabwe

Dr. Walter Mzembi ngilangi kasepen: Napa persatuan ing Zimbabwe bakal ndandani ekonomi

mzembi
Walter Mzembi
ditulis dening Dr. Walter Mzembi

Krisis Zimbabwe saya parah karo calon Menteri Pariwisata sing wis suwé wis suwé lan dadi kandidat ing pemilihan Sekretaris Jenderal UNWTO pungkasan, Walter Mzembi bnggawe kesunyian kanggo nimbang karo resep dialog ing antarane loro protagonis utama, Presiden incumbent Emmerson Mnangagwa lan nemesise Nelson Chamisa.

Industri perhotelan Zimbabwe bubar nerbitake irung penyelundupan nganti 30% amarga penghunian hotel amarga pirang-pirang kegagalan kebijakan.

Kita nerbitake ing perspektif ing ngisor iki saka tilas Menteri sing dihormati saiki sing mapan ing Afrika Selatan

Panguburan ing budaya kita minangka kesempatan kanggo nyuarakake panemu lan emosi jero babagan masalah topik, yaiku pribadi, kulawarga utawa nasional, nalika ngrasakake hak istimewa lan perlindungan sing padha karo kebebasan akademik. Aku ngupayakake persis, "kurova bembera" ing chishona sadurunge jendhela khusus iki ditutup sawise kedadeyan sedhih nanging diantisipasi saka bapak pendiri Zimbabwe, Presiden Robert Gabriel Mugabe.

"Roma ora bisa terus kobongan nalika nonton", ana prekara sing salah banget ing negara kita lan aku njaluk ngapura amarga aku ora nate nate nyoba nyoba nuduhake pengalaman nasional sing mbantu tantangan sing padha ing jaman kepungkur.

WULANG BEBASAN 1: 9 Aku bakal mbebasake: "Apa sing wis rampung bakal dakbukak maneh, ora ana barang anyar ing sangisore srengenge." Sejarawan hebat abad kaping 15, Thucydides, sajak padha karo: "Lumrahé manungsa tumindak ing mbesuk kaya sing biyen ditindakake." Sejarah mbaleni maneh, lan djalmo manungso sinau saka kesalahan sing kepungkur lan ngukur maneh keputusan lan tumindak adhedhasar pengalaman sing kepungkur.

Apa sing bisa, nalika ngupayakake solusi kanggo krisis saiki, sinau saka Zanu PF-Zapu Talks taun 1987 sing nyebabake pamrentahan persatuan adhedhasar jembar; utawa distill saka pidato Zanu PF-MDC sing nyebabake Pamrentah Persatuan Nasional taun 2009 lan kepiye pemicu loro kasebut?

Peran pendapat umum sing ora bisa ditrapake - kayata, masarakat sipil, gereja, agen lintas partai, pelobi, lsp - lan nggawe konsensus nasional babagan kebutuhan kanggo ngobrol utawa ngobrol babagan diskusi, lan pungkasane nambahake kabeh menyang partai agenda, pamrentah, lan nganti protagonis utama, perlu banget.

Aku ngajak masarakat supaya waspada kanggo wong sing egois sing pengin nglarang lan ngetokake obrolan utawa pendapat sing pas karo agen pangowahan kasebut sing pengin konvergensi nasional. Dheweke butuh perlindungan lan semangat sampeyan ing beban rasul kanggo nggabungake negara kasebut.

Ing karir layanan publik, aku dadi tuan rumah kulawarga ing Amerika Serikat, Inggris lan uga omah sing luwih cedhak, Afrika Selatan, lan ngerteni anggota kulawarga sing kalebu partai politik beda-beda mangan lan debat jam amarga kapercayan politik tanpa mbanting-mbedakake. utawa tumpah getih. Iki minangka kadewasan politik.

Menehi tahapan minangka salah sawijining anggota Parlemen saka provinsi asalku ing Masvingo, wis nindakake kanthi nggunakake basa kiasan lan anekdot kanggo nyengkuyung dialog, ora kena dihukum ekskomunikasi, yen ora, politik bakal intoleransi lan gedhe banget ing abad kaping 21 iki. Wayahe alus kanggo posisi lan ing kene aku mrentah menyang Speaker Parlemen kanggo tetep ing jalur pambangunan konstruktif sing dipilih, lan ora bakal fokus fokus karo boikot parlementer, tetep ndeleng bola, lan adoh saka sensor sing ora perlu lan draconian.

Kulawarga Amerika khas duwe Demokrat lan Republik, nanging ora pengin silih lara utawa tiwas, lan uga ora ngandhakake bedane ideologi lan kapercayan ing slogan politik politik abad pertengahan sing ngelingake jaman Byzantine utawa Perang Salib! Dheweke debat.

Aku, luwih saka wong liya saka pungkasan Robert Mugabe sing dipimpin Zanu PF, fraternisasi karo Morgan Tsvangirai ing pérangan partai lan ideologi lan kita cedhak ing level pribadi lan pamrentah sing nuntun kita dadi Perdana Menteri.

Sadurunge, kita kenal sadurunge, wiwit saka industri, mula dadi larangan kanggo tundhuk marang panguwasa dadi PM utawa menehi salam marang dheweke sing akeh tentara militer kita sing nolak nindakake acara umum kanthi aksi sing banget ngisin-isini. Aku nolak arahan kaukus Zanu PF lan menehi pakurmatan ing sajroning prekara lan wates pejabat lan protokol, entuk sawetara label sing nistha ing proses kasebut.

Nanging, Perdana Menteri Tsvangirai malah ngerteni rasa kuwajiban patriotik lan tanpa pamrih, minangka wujud nyata saka semangat inklusif sing dibutuhake nalika semana supaya pamrentah kalebu bisa digunakake.

Ora heran dheweke ngerti yen cocog kanggo nyusun aku, sanajan ana demonstrasi saka Zanu PF dadi delegasine kanggo plancongan keterlibatan regane 2009 negara ing Juni 21 sing misuwur. Presiden Mugabe, sing tau dadi negarawan, nyengkuyung aku kalebu manawa ana demonstrasi saka partai kita.

Delegasi kasebut kalebu tokoh-tokoh oposisi sing misuwur kayata Hon Tendai Biti, Elton Mangoma, Priscilla Misihairabwi Mushonga, lan ing London, kita gabung karo Simbarashe Mumbengegwi.

Ing tengah-tengah demonstrasi saka partai, Robert Mugabe kepengin weruh apa piala liyane sing bakal dakwujudake menyang Zanu PF tinimbang "Bhora musango" sing nembé menehi pemilihan umum ing taun 2008, sing nyebabake pamisah kekuwatan. Kanthi panguwasa Mugabe, aku lunga kanthi pandhuan sing cetha banget kanggo nyinaoni jaringan global MDC lan nglaporake maneh. Kita kudu mbukak maneh garis komunikasi dhewe karo Kulon, ujare.

Aku ora nate nyekseni maneh ing jabatanku ing pamrentahan kaya tim gabungan kanggo mbela tanah kelairanku kaya klawan oposisi iki! Dheweke metu kanggo mbuktekake, energi laten, lan katrampilan sing bisa digayuh lan digunakake Negara yen ana tujuan sing nyawiji.

Aku nyekseni ing Komite Hubungan Luar Negeri Senat nalika ketemu karo Senator John Kerry lan McCain lan mbantah sadurunge omah lengkap kanggo ngilangi sanksi Zidera, lan banjur ana upaya sing padha semangat ing Brussels kanggo pencabutan Pasal 96 mengko kedadeyan November 2014 sawise nandur bantahan kasebut nglawan sanksi.

Kita mateni kabeh matrik daya Washington lan Eropa Kulon kanthi gumun banget babagan semangat anyar sing entuk Zimbabwe sing nggawe kita bisa ngomong kanthi tantangan babagan masalah iki, sawijining prestasi sing langka banget kanggo dina lan jam iki!

Tur diplomatik angin puyuh internasional iki miwiti nggawe ulang lan stabilisasi Zimbabwe nalika semana, kalebu wiwitan kanggo ndandani hubungan sadurunge lan saiki luwih akeh karo bagean-bagean saka jagad iki.

Nanging, kita bali kanthi jarahan dhuwit lan finansial sing ora dikarepake samesthine karo target $ 800 juta sing akeh banget, nanging apa sing ora dingerteni lan diitung Zanu PF lan mupangate minangka mupangat sing ora bisa dingerteni saka lelungan kasebut. Morgan Tsvangirai sing nggawa salib pamrentah kalebu, milih, masasar lan negesake legitimasine, nanging sing paling khusus legitimasi Robert Gabriel Mugabe nalika lelungan kontroversial kasebut.

Aku kelingan akeh Kepala Negara, Perdana Menteri lan VVIP global liyane, kalebu Barack Obama, Hilary Clinton, Gordon Brown, Angela Merkel, John McCain, John Kerry, Barosso, lsp. dheweke bakal kanthi kasar lan ora sabar ujar manawa dheweke nindakake kanggo kepentingan nasional.

"Umat kita nandhang sangsara lan iki resep obat penghilang rasa sakit," dheweke nambah, ngelingake sawetara pamirsa manawa dheweke ana, ora preduli regejegan pemilihan karo Robert Mugabe, nanging Zimbabwe dadi luwih dhisik! Dheweke banjur kanthi taktik bakal nyusun aku, minangka komponen Zanu PF saka delegasi, menyang obrolan kanggo negesake kanggo masing-masing manawa kita sejatine padha saka Pamrentahan sing padha lan kabeh wis apik.

Aku dadi bagean saka kabeh keterlibatan kasebut kajaba kunjungan sopan marang Presiden Obama sing dilaporake ora bakal nemoni aku amarga aku kalebu "organisasi teroris", Zanu PF! Iki mengko dadi salah amarga aku dikalahake dening delegasi nalika Hilary Clinton njaluk aku tetep ketinggalan sawise rapat sadurunge amarga dheweke duwe pesen khusus kanggo Robert Mugabe sing pengin dakkandhani.

Iki nggawe sawetara rasa ora nyaman sing ndeleng aku kepenak metu saka rapat Whitehouse. Iki manuver politik ing njero awake dhewe, nanging ora nggawa kita dilacak!

Nanging, penting kanggo dicathet manawa keterlibatan kasebut kedadeyan ing konteks pamrentahan persatuan nasional, pamrentah kalebu sawetara sing luwih seneng nyebutake, minangka piwulang kanggo dina iki amarga sejarah dadi cepet banget Kita duwe stalemate politik sing padha karo taun 2008. Bantahan kontroversi lan saling ambul-ambul kita ing jagad, SADC, WEF, UNGA, lan liya-liyane, ngomong karo negara sing ana konflik.

Backbiting diplomatik backroom wis paling dhuwur. Aku kelingan keputusan nggawe keputusan kanggo ngakoni mantan Presiden Robert Mugabe dadi Duta Besar WHO ing 2017, sawetara minggu sadurunge kudeta, kaya saga Universitas Havard saiki ing sekitar Wanita Pertama kita, ing endi dheweke bakal nemoni nasib sing padha, dudu amarga dheweke dudu calon sing adil uga kaya Mugabe, nanging amarga dheweke asale saka Zimbabwe - mula kita ngrusak merek kita liwat konflik internal.

Dheweke ora kudu katon adoh banget, ana ing kulawarga; ora mung oposisi, nanging ing Zanu PF, mula wiwitane hasutan. Aku duwe pengalaman pribadi sing nglarani babagan pengkhianatan iki lan mula aku uga "kalah" balapan Sekretaris Jenderal kanggo UNWTO lan ngandhani kanthi cetha manawa aku calon paling apik lan paling trampil kanggo tugas kasebut, "jagad iki ora siyap protege Mugabe kanggo pimpinan Agensi PBB ”.

Perayaan pamiarso saka Partai dhewe nalika aku kalah ing balapan iki, iku legendaris. Iki padha karo PBB saiki yen optik mesthi ora nyenengake nalika Presiden kita menehi sambutan.

Bali menyang perjalanan 2009, bertentangan karo apa sing kedadeyan saiki, kita bakal ngerti, lan iki minangka kasunyatan lan saran mutlak kanggo pamrentah Harare, manawa legitimasi diwenehake dening para lawan politik, dudu dhewe, paduan suara, utawa kesempatan lan pemburu lapangan . Lobi lan dukungan legitimasi Tsvangirai sing dadi getih tumrap pamrentah inklusif kaya sing bisa ditindakake Chamisa kanggo Presiden Mnangagwa lan pamrentahane, yen dikarsakake Gusti Allah lan umum.

Kita mengko bisa nikmati kabecikan saka negara liya, kalebu ora gelem karo bangsane dhewe, sing akeh ora seneng karo Zanu PF utawa uga ora milih. Pemungutan suara babak kaping pisanan ing taun 2008 nembé negesake popularitas Morgan dadi 47%, lan Mugabe isih ana 43%; mula ora preduli kepiye carane nggawe kebijakan ekonomi, (Prof Mthuli) yen ora ngrasakake kapercayan masarakat, dheweke bakal gagal kaya sing kabukten dina iki. Politik iku bodho.

Muter game kabijakan kucing lan mouse karo masarakat sing ora seneng politik lan ora peduli bakal ora bisa digunakake. Kita wis mlaku sadurunge, lan wong Zimbabwe ngerti apa sing bisa ditrapake kanggo dheweke, ngelingi istirahat saka kesulitan ekonomi sing dialami nalika jaman GNU.

Wong Zimbabwe uga ngelingi piwulang Zimbabwe Rhodesia, nalika perjuangan bersenjata saya tambah lan kahanan ekonomi saya parah nalika Ian Smith melu dialog karo tim sing salah dipimpin dening Uskup Abel Muzorewa, ora nggatekake Front Patriotik sing populer lan sah. Wong-wong Zimbabwe lagi nggoleki lan ngenteni solusi praktis, sinyal mung siji yaiku kemampuan para protagonis bisa kerja bareng. Iki masalah kapercayan. Dheweke bisa ngrasakake rasa lara yen dituduhake, dudu austeritas milih.

Kajaba, sanksi internasional sing rame - strategi sing biasane ora ana ing pamrentahan saiki - ditindakake kanthi sukses dening Rhodesia lan bola-bali kanthi merek inklusif lan katon kesatuan tujuan GNU lan misi rasul Morgan Tsvangirai kanggo pihak kasebut. Dheweke bakal menehi saran supaya kita bola-bali aja sedhih utawa ora kuwat amarga sanksi, nanging sinau saka cithakan Ian Smith - dakwujudake, digarap, lan ora dikatutake.

Sajrone periode kasebut, kita entuk pitulung resmi lan ora resmi babagan cara lan apa sanksi kasebut saka penulis lan pelaksanaane. Lobi anti-megaphone, kayata sing lagi diputer, kita nuli sinau ora bakal ngrewangi akeh sing ndhukung kita ing wayah awan kanggo optik solidaritas, Nicodemus setuju karo Eropa lan AS nalika dicedhaki kanthi individu.

Kita uga ngerti manawa demo anti-sanksi ing omah lan ing luar negeri entuk manfaat saka penyelenggara birokrasi sing nggawa akeh dhuwit sing ora dingerteni kanggo jeneng mobilisasi lan karyawan pelobi. Ora ana bedane saiki sawetara taun kepungkur.

DEMAF - pilihan non-pemerintah kanggo pitulung langsung kanggo ahli waris sing nggawa lega banget kanggo masarakat kita, lan minangka dhukungan anggaran lan solusi sanksi sing rame karo loro utawa telung menteri klompok sing ngatur, nanging sing ora nyingkirake dhuwit liwat Pamrentah Pusat - lair saka lelungan iki.

Prestasi sektoral sing saya apresiasi minangka Menteri Pariwisata, uga minangka langkah-langkah sanksi lan proses rebranding, lan ngetutake filsafat iki kalebu sukses ing sesi 20 Majelis Umum UNWTO, sing dianakake sawetara dina sawise pemilihan umum kita, dadi dukungan global paling dhuwur saka Brand Zimbabwe wiwit kamardikan. Pilihanku dhewe dadi kantor Sekretaris Jenderal UNWTO uga ana ing konteks kasebut.

Tragedi krisis saiki ing Zimbabwe lan aktor saiki saka Zanu PF lan MDC, yaiku ora kaya skenario taun 2009 sing dipimpin dening Robert Gabriel Mugabe lan Morgan Richard Tsvangirai, angel banget ngrasakake andhap asor lan empati kanggo sangsara banget tumrap kita. wong sing kudu narik gladiator menyang negosiasi.

Dr. Walter Mzembi ngilangi kasepen: Persatuan ing Zimbabwe bakal ndandani ekonomi

Pemilihan Majelis Umum UNWTO Chengdu

Dr. Walter Mzembi ngilangi kasepen: Persatuan ing Zimbabwe bakal ndandani ekonomi

Dr. Taleb Rifai & Dr. Walter Mzembi, UNWTO

Mzembi

Dr. Walter Mzembi

Umume masarakat ngrasakake ati, skor, lan intranitif. Pambiji iki asale saka endi wae kajaba kakehan ati sing tutuk. Overdosis propaganda sing ana gandhengane karo rasa sengit lan kepentingane awake dhewe, khususe ing media sosial, nyurung irisan ing antarane para protagonis sing ngorbanake kepentingan nasional.

Gencatan senjata lan pengendalian, yen ora nglirwakake saka wong-wong sing ora seneng basa atas jenenge Presiden lan Nelson Chamisa, minangka kabutuhan mutlak. Yen "pelaku" sukses nggayuh kesombongan kaya Robert Mugabe lan Morgan Tsvangirai, Zimbabweans bisa ngarep-arep bisa ngrampungake solusi.

Dialog, asal saka omah, mediasi kanthi lokal utawa internasional, didhasarake ing tanpa guna lan sengit mesthi bakal gagal. Asor saka aktor lan ngakoni manawa sampeyan ora setuju karo awake dhewe, nanging kanggo kepentingan nasional iku penting banget.

Penegak wingi saiki dadi pimpinan lan dheweke bakal kudu tanggung jawab cepet-cepet mungkasi kasusahane para kawula. Sayange, ing endi dheweke diselehake, kita kalebu bangsane, kabeh kalebu becik utawa ala.

Aku uga nyathet anane macem-macem penyebaran kepemimpinan anyar, akeh mahasiswa anyar / wanita ing rong partai lan pamrentahan utama, kalebu tentara penasihat Presiden, kabeh mau kudu diwasa kanthi cepet saka sycophancy, duwe peran kanggo mindhah Zimbabwe menyang "asli dialog ”, konvergensi, lan minat sing luwih gedhe babagan statecraft kaya sing kita lakoni sajrone pahlawan loro pungkasan.

Shingi Munyeza ing sawetara dina kepungkur nindakake apa sing diarepake para penasihat. Masyarakat nonton sampeyan, lan sayangé, ora ana sekolah sing nyiapake tugas kasebut lan pangarepane, lan sejarah bakal menehi sampeyan manawa sampeyan terus-terusan yen sampeyan terus ngobrol karo Micky.

Kejujuran lan integritas, utamane kanggo tugas penasihat, kritis banget, ora mung kanggo Presiden nanging uga kanggo pimpinan oposisi. Robert Mugabe amarga kabeh kekurangane yaiku dadi pamireng lan debat sing apik kanggo nggayuh ide sing unggul. Aku bakal nggawa dheweke dadi bantahan lan kothak ing Kabinet, uga sawetara kolega sing gagah prakosa, lan ora bisa nesu - argumenku kanggo adopsi rand minangka mata uang jangkar lan oposisi tumrap Pertanian Komando nanging mung conto.

Aku yakin manawa Presiden Mnangagwa, yen wis suwene dadi penasehat Mugabe (55 taun), umurku, duwe penyerap kejut sing padha. Dadi, aja wedi menehi saran kanthi bener lan bener, kabeh.

Kanggo kemajuan, Presiden dhewe kudu ngupayakake saran sing angel lan egois lan nindakake perkara sing bener lan melu nemoni Nelson Chamisa. Kredit dheweke, Nelson duwe pendapat umum ing mburi dheweke, dheweke duwe luwih saka rong yuta pemilih, umume warga kutha, dene Presiden duwe Negara lan wong sing padha, utamane deso.

Aku sengit kanggo ngakoni pamisahan deso-kutha lan polemik iki, lan ora suwe kita kudu nambani. ED ora butuh penasehat utawa POLAD babagan iki, mung nurani kanggo tumindak sing bener kanggo Zimbabwe. Telpon wong enom sing, kaya sing dakeling-eling saka kursi kabinet kita, sejatine ngurmati "Buaya".

Ya ngajak dheweke menyang tete-a-tete sing intim liwat secangkir kopi, teh utawa botol Coke / Fanta (prakira dheweke bakal milih sing terakhir kaya sing ditindakake sajrone kabinet) lan nuduhake visi sampeyan kanggo Zimbabwe lan kepiye sampeyan mbayangake dheweke lan tim minangka bagean kasebut. Dheweke bakal ngakoni sampeyan ing level pesaing, "zvoto zvine mazera" kaya sing asring sampeyan ucapake sajrone kita.

Ngasorake kanthi nyampur apel lan jeruk, durung bisa digunakake. Aku ngusulake kawicaksanan sing dikemas ing andhap asor Pak Presiden, sing dudu kekurangan nanging kesadharan. Mugabe nindakake kanggo Zimbabwe, lan bisa sukses! Teh lan biskuit karo Mugabe minangka wayahe Tsvangirai sing paling disenengi yen sampeyan ngelingi, lan minangka puncak diplomasi pribadi kanggo wong loro, sing paling apik.

Chamisa uga, saiki wis wayahe ngrancang maneh kahanan sampeyan kanggo dialog, mundur taktik ora dikalahake utawa diremehake, lan maju nganti taun 2023 tanpa ngakoni Presiden ED minangka gantine dialog nasional, mediasi, lan reformasi politik bakal nyebabake fatal sabanjure pamilihan umum Wis ora peduli karo para pemilih ing pamilihan umum babagan pemilihan asil sing dingerteni dening masarakat kita. Aku ngerteni underwriting lokal, regional utawa internasional minangka prasyarat kanggo trobosan. Amarga ora ana perselisihan sing didhaptar lan diakoni babagan standar iki ing njaba keputusan Pengadilan Konstitusi ing SADC, AU, lsp. Dadi, saiki wayahe nyedhaki utawa kepengin nyalip, akeh umpan politik sing ndhelik wis cedhak lan saiki wayahe mengkristalake panjaluk sampeyan.

Conto praktis sing bisa dipikirake Chamisa yaiku Ghana 2013. Pemilihan presiden Desember 2012 ngasilake stalemate, nyatane, kemenangan paling sempit kanggo Presiden John Mahama. Calon oposisi sing kalah, Nana Addo Dankwa Akufo-Addo mbantah asil kasebut lan diadili. Beda karo Zimbabwe ing Konstitusi sing mrentah Pengadilan Konstitusi kanggo ngrampungake perselisihan kasebut sajrone 14 dina, ing Ghana, ora ana segel ndhuwur. Mula, Pengadilan Tinggi, pengadilan paling dhuwur ing negara kasebut, suwene 10 wulan kanggo ngrampungake perselisihan kasebut.

Nalika keputusan pengadilan rampung, keputusan kasebut cedhak karo asil pemilihan: 5-4 kanggo Presiden Mahama. Lima hakim Mahkamah Agung mutusake Mahama lan 4 kanggo Akufo-Addo. Wis cedhak! Apike, Akufo-Addo duwe kawicaksanan sing luwih gedhe kanggo nampa kekalahan sing nglarani. Dadi, dheweke njupuk telpon lan nelpon Presiden Mahama, 10 wulan sawise pemilihan, lan ngakoni kalah. Dheweke pengin Presiden dadi apik lan dadi oposisi resmi.

Akufo-Addo banjur nglampahi sisa taun 2013, 2014, lan 2015 kanggo mobilisasi pasukane lan bangsane kanggo pemilihan sabanjure ing Desember 2016. Lan bakal teka, dheweke menang tangan. Tanggal 7 Januari 2020, Akufo-Addo bakal ngrayakake ulang taune kaping telu ing jabatan dadi Presiden Ghana.

Crita kasebut mesthine kudu dadi pelajaran sing apik kanggo Pak Chamisa lan Aliansi. Nelson lunga menyang Pengadilan Konstitusi lan kalah 9-0. Beda karo Akufo-Addo, kabeh sangang hakim pengadilan pemilihan paling dhuwur ing negara kasebut nolak. Sanajan nyusahake, ora ana kabecikan ing katrampilan politik, luwih-luwih yen diukur karo kasangsaran sing hebat sing saiki ditindakake para kawula. Dheweke ngalami politik kita sing kudu diubah lan nalika Presiden dadi kunci, sampeyan kunci utama lan ora ana lawang sing bisa mbukak Zimbabwe kanthi temenan tanpa tumindak komplementer iki. Kalorone wis ngerti, semono uga masarakat.

Kanggo kepentingan nasional, lan kanggo kepentingan wong-wong sing sabar banget ing tanah air tercinta kita, panjalukku marang sedulurku Nelson supaya dheweke dadi Akufo-Addo saka Zimbabwe. Nampa kekalahan minangka hambatan sementara, lan elinga yen ana sing rumangsa kekurangan, dudu sampeyan, nanging para pemilih. Dheweke bakal milih maneh kanggo sampeyan yen sampeyan negesake liwat reformasi sing murah yen pamilihane bakal dadi bukti sing ora sah. Lan gunakake pirang-pirang taun suwene antara saiki lan pemilihan sabanjure ing taun 2023 kanggo mobilisasi pasukan lan negara lan meksa reformasi. Sapa ngerti sampeyan pancen bisa dadi Akufo-Addo saka Zimbabwe ing taun 2023.

Greja uga kudu terus ndedonga supaya kalembut manah, nanging Greja ora paling becik diselehake ing ngendi kita krisis iki kanggo madya, amarga sampeyan wis suwe ora gelem melu. Maneh, aku sadurunge wis ana ing kana.

Tumrap Nelson, oposisi resmi sing dilindhungi luwih becik tinimbang dadi mitra junior ing pamrentahan. Nandheske yen dadi pamrentah duwe akeh pengungsi lan korban saka partai sing mrentah sing unsur kasebut duweni potensi bisa ngrampungake kesepakatan. Tanggepan karo dialog bisa ditebak lan ora bisa dihindari, nanging egois, kita uga wis ana ing kana. Ora ana negarawan sing nggatekake babagan iki, utamane bantahan sing didorong dening kepentingan awake dhewe.

Sampeyan mesthi bakal frustasi karo pamrentah. Kita wis sadurunge bareng. Luwih becik nyiyapake tanpa alangan kanggo taun 2023 ing lingkungan sing reformasi lan dijamin internasional. Mbalik menyang konstitusionalisme kanthi reformasi politik sing ana gandhengane yaiku sing paling penting. Sampeyan bakal bisa ndeleng kanthi jelas saka njaba nanging minangka oposisi patriotik. Boikot anyar BoyA, aku wedi ing tahap iki ora mbiyantu lan diwaca minangka munafik kanggo partai sing durung mboikot tunjangan lan hak istimewa parlementer uga Waktu Pertanyaan Parlementer nalika para Menteri sing ditunjuk dening Presiden sing padha takon. Boikot minangka tandhingan kesel ing musim iki. Dheweke ora entuk apa-apa liyane kajaba mung ngerasake jabatan, mbenerake lan mbebasake unsur egois tumrap dialog. Omong-omong, joget erotis Beverley, ora beda karo gyrations Mbare Chimurenga sajrone MDC20, ngelingake salah sawijining tarian paribasan Salome sadurunge Herodes Antipas sing nyebabake John Baptis dadi kepala lan urip. Kanggo partai sing nyedhiyakake kepemimpinan alternatif lan pamrentah ing tengah krisis ekonomi sing serius, menu hiburan semacam kasebut ora menehi inspirasi kanggo wong, pangarep-arep lan kapercayane yen sesuk bisa beda lan luwih apik. Ditimbang karo SONA lan kebutuhan kanggo nggawe atmosfer sing pas kanggo dialog, aku bakal nglarani rasa pamirsa nalika ngupayakake sesambungan maneh.

Kanggo duwe filsafat sing beda-beda ing partai multi-partai sing nyebabake partai berlabuh tenaga kerja, Morgan minangka "bapak demokrasi" ing Zimbabwe, lan kita kudu menehi cadangan kanggo dheweke lan senengane Joshua Nkomo, lan Edgar Tekere ing tingkat filosofis lan kelembagaan, papan pakurmatan ing Hall of Fame lan Pusat Demokrasi lan Liberty sing bakal teka.

Ringkesan Pusat bisa uga nyakup karya harfiah lan riset akademik babagan subyek sing penting banget lan karakter sing mbentuk wacana demokratis ing Zimbabwe kanthi suwe. Iki dadi edisi kapindho kita kanggo ngrayakake pahlawan kontemporer lan anyar sing bakal maju.

Iki ora ateges sampurna utawa suci ing bagean Morgan, ora; dheweke dudu malaekat. Contone, apa sing salah diwaca dheweke lan MDC yaiku kabutuhan otoritas transisi sing tanggung jawab terus marang SADC lan AU kanggo ngirim, dudu GNU otonom amarga, minangka acara lan wektu sing bakal kabukten, ora ana reformasi sing disepakati miturut rundingan Mbeki-dileksanakake dileksanakake ing limang taun, malah ora siji, mula krisis nasional kita saiki!

Fasilitator dhewe, duwe maksud apik banget lan wong sing integritas dhuwur, dikonsumsi kanthi politik lapangan ing omah, ngilangi titik referensi sing cocog banget kanggo akuntabilitas, lan ternyata separo GNU pungkasane dadi pamrentah kucing lan mouse nalika kita milih pemilihan 2013. Jalur kereta api menyang pamilihan tanpa reformasi apik banget kanggo bunuh diri politik lan aku kelingan malah SADC ngelingake Tsvangirai nalika semana.

Komponen MDC ing pamrentahan wis outfoxed ing saben tataran dening pengalaman lan ngremehake mitra senior, Zanu PF. Aku ora prelu mbabarake sapa sing dadi kepala pelaksana game catur iki, tebane sampeyan luwih becik karo aku. Cekap bilih MDC metu saka pamrentah sing kalebu kalebu mitra sing kecewa banget, negesake rasa wedi ing Hemisfer Kulon sajrone lelungan ing taun 2009. Iki nerangake kenapa kita kurang panen babagan ikrar finansial!

Ing jaman kepungkur, MDC minangka aksesoris kanggo ngrampungake perjuangan suksesi Zanu PF lan saiki ngadhepi kahanan sing luwih rumit tinimbang sadurunge! Kesulitan MDC ora digawe luwih gampang amarga sindrom kosong-stadion anyar sing nyapu negara kasebut lan mengaruhi pihak katelu kasebut kanthi negatif. Aku ngerteni iki minangka plang sing mbebayani kanggo loro pihak.

Contone, upacara panguburan resmi Mugabe ing Stadion Olahraga Nasional bakal suwe dikenang dening kursi kosong sing nyambut pethi lan VVIP. Dina-dina sabanjure, Presiden Mnangagwa duwe tugas angel ngomong karo kursi kosong ing Majelis Umum PBB ing New York. Lan kaya dene isyarat, perayaan MDC sing mengeti 20 taun ing Stadion Rufaro uga ditampa dening kursi kosong. Lan kabeh iki nyebabake apatis pemilih ing pemilihan umum!

Pangembangan anyar iki kudu kuwatir banget karo rong partai utama negara kasebut amarga masarakat wis ngobrol liwat stadion kosong lan ujar manawa bosen karo model politik Zimbabwe saiki sing ora bisa menehi solusi. Dheweke pengin model anyar sing bakal ngasilake asil lan ningkatake drajate.

Kanggoku, stadion kosong minangka tandha-tandhane yen saya kecewa lan frustrasi masarakat karo MDC lan Zanu PF. Yen dadi wasit bal-balan, aku bakal ujar yen iki kertu kuning kanggo kalorone pihak. Kertu abang wis diwiwiti.

Mula, nalika ngrampungake dialog maju, obrolan nasional ora bisa nyebabake kegagalan lan kesalahan sing padha, uga ora bisa entuk kurang kanthi pamrentah nglumpukake "paduan suara gereja" lan martakake, lan ing kene aku njaluk tulus lan kabutuhan "dialog asli" kanggo kepentingan nasional.

Bapak pendiri kita sing pungkasan, sing warisane pancen rumit wis beda karo macem-macem wong, bakal dieling-eling nalika nggawe negara kesatuan sing stabil, pendidikan universal, lan ngirim lahan kasebut. Kanggo karier sing luwih gedhe, dheweke ngimbangi lan nggawe pasukan sing beda-beda lan musuhan ing kulawarga politik Zanu PF, kalebu ing level nasional - GNU minangka kasus sing cocog.

Sadurunge, iki wis dadi Kesepakatan Unity ing taun 1987. Yen dipikirake, ora adoh banget yen bisa nyimpulake yen nalika dheweke mangkat saka model iki liwat rong pembersihan berturut-turut, sing ndeleng loro Wakil Presiden kasebut dadi korban ing taun 2014 lan 2017. dheweke ditinggalake ora kuwat lan ringkih, lan pungkasane dadi korban utama.

Aku debat kanthi tliti lan kuat karo dheweke pasca November 2017, antarane Januari lan September 2018, nalika lagi ngrembug babagan pirang-pirang masalah lan kita setuju "persatuan" minangka sing paling dhuwur, ing Zanu PF lan partai liyane lan pungkasane ing Negara Bagian. "Partai liyane", ya sanajan kita ora menehi ringkesan marang dheweke, kajaba ujar manawa fragmentasi politik sing gedhe banget nyebabake 130 partai sing ndaftar dhewe dudu demokrasi nanging pratandha sing jelas manawa ana bangsa sing konflik lan nyata-nyata kurang pasrah.

Ora ana kapercayan ideologi sing jelas sing ndasari intine partai-partai kasebut dibentuk minangka bisnis lan klompok dendam sing nyebar energi nasional dadi wong-wong sing hebat!

Presiden Mugabe ngarep-arep kerangka kerja kanggo nggabungake maneh Zanu PF sing digawe karo mantan Menteri Makhosini Hlongwane bakal nemokake para pamilih ing dispensasi anyar iki, nanging sayangé, resepsi kasebut ora sopan, kanthi inisiatif kontra diumumake nalika semana kanggo nylametake apa sing dikarepake kanggo komunikasi banjur. Kerangka kasebut meramalkan kerugian utawa wates sempit sing diklaim Presiden Mnangagwa menang, ing sangisore 1% ing ndhuwur ambang 50% lan kita saiki mbujuki Mugabe kanggo negesake penggantine kanggo ngupayakake kesatuan lan warisane. Iki minangka masalah pengetahuan umum sing, mengko, nyengkuyung Nelson Chamisa nyebabake sebagiane kothak saiki. Mayoritas rong pertiga ing legislatif dening Zanu PF ora bertentangan karo tren jaman biyen sing dadi swara Presiden. Mnangagwa, rapet Mugabe sing dibayangke karo kerangka kerja sing bakal diumumake mbesuk, ora tau kedadeyan mula kabeh drama kasebut nyebabake dheweke dikubur ing Zvimba, dudu Heroes Acre.

Muga-muga bisa uga ing sawijining dina, kita bisa milih lan ngupayakake kekarepane, upaya kanggo golek Zanu PF, partai-partai oposisi sing sregep, lan sabanjure dadi negara bersatu. Iki bisa nemokake mata uang ing macem-macem inisiatif sing lagi diputer. Partai pamrentah sing toleran nanging kuwat karo pamrentah sawetara sing bisa mriksa partai oposisi sing apik kanggo negara kasebut, luwih-luwih yen dheweke duwe kepentingan nasional nalika bersaing banget ing lingkungan sing bisa ditindakake.

Tujuan kesatuan ing sawijining negara minangka papan sing subur kanggo kabijakan ekonomi inovatif lan pungkasane makmur. Goleki kesatuan luwih dhisik lan kabeh liyane bakal ngetutake… lan ing kene, panjalukku pungkasan yaiku Presiden Emmerson Mnangagwa lan Nelson Chamisa supaya nyakot peluru kasebut, mudhun saka jaran sing dhuwur lan melu kepentingan nasional minangka masalah sing penting.

Pecah 50% saka suara presiden sing meh bedhah minangka instruksi babagan konvergensi nasional lan pamisah kekuwatan saka masarakat. Dheweke ora sabar karo politik lan kepemimpinan amarga kegagalan kolektif maca lan napsirake sinyal iki. Frustrasi sing nyata ing ekonomi, sing wis dadi gajah ing kamar, maju kanggo ndandani politik bakal ndandani ekonomi!

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Dr. Walter Mzembi

Walter Mzembi (born 16 March 1964) is a Zimbabwean politician.
He previously served as Minister of Foreign Affairs and Minister of Tourism and Hospitality Industry.
He was the Member of the House of Assembly for Masvingo South (ZANU-PF). It was announced on November 27, 2017 that Simbarashe Mumbengegwi was now the acting Foreign Minister of Zimbabwe.
After the overthrow of the Mugabe government, Dr. Mzembi is currently in exile abroad.