24/7 eTV BreakingNewsShow :
TANPA SUARA? Klik ing simbol swara abang ing sisih kiwa ngisor layar video
Warta Breaking Travel News Rwanda Breaking News Pariwisata Nganyari Destinasi Plancongan News Wire Plancongan Kabar Breaking Uganda Maneka Warta

Kulawarga gorila Rwanda pindhah menyang Uganda: Pemimpin taman nasional kudu ngati-ati

Rwanda Gorilla
ditulis dening Tony Ofungi - eTN Uganda

Miturut sumber ing wilayah konservasi Virunga, 20 gorila saka kulawarga Hirwa nyabrang menyang Mt. Taman Nasional Gorila Mgahinga ing sisih kidul-kulon Uganda. Dheweke wis paling ora seminggu saiki.

Iki dikonfirmasi dening Otoritas Margasatwa UgandaEksekutif lan fotografer situs web (UWA), Paddy Musiime Muramura, sing negesake manawa gorila wis ana ing Uganda sawetara minggu, lan dikelola bareng karo gorila sing wis urip miturut pedoman Program Konservasi Gorilla Internasional (IGCP).

Pendapatan program dibagi 50-50 ing antarane Rwanda lan Uganda nalika gorila dilacak ing salah sawijining tapel wates. Paradoks kasebut minangka bedane biaya ijin antarane 2 negara kasebut. Ijin Rwanda regane $ 1,500 dibandhingake Uganda kanthi $ 600. 2 negara kasebut asline nyelarasake rega sadurunge Rwanda mundur.

Gorila gunung obah kanthi bebas, nyebrang wates geografis iki sing dituduhake dening Uganda lan Rwanda, uga DR Kongo sing diarani Greater Virunga Greater. Kulawarga Hirwa asale saka sisih lor Rwanda sing dikenal minangka Kinigi, lan saiki padha kemah ing Mgahinga. Iki dudu kaping pisanan kedadeyan kasebut. Nganti pirang-pirang taun kepungkur, ora bisa pesen ijin gorila ing Mgahinga amarga kulawarga Mgahinga wis bermigrasi nyabrang tapel wates meh sepuluh taun sadurunge.

Taman Nasional Gorila Mgahinga dununge ing mega kanthi dhuwure antara 2,227 nganti 4,127 meter. Kaya jenenge, digawe kanggo nglindhungi gorila gunung langka sing ana ing alas sing kandhel. Iki uga minangka habitat penting kanggo kethek emas sing meh ngancam

Uga penting kanggo satwa, taman iki uga duwe pinunjul budaya utamane kanggo pygmies adat Batwa. Suku pengumpul pamburu iki minangka "wong pertama" ing alas, lan pengetahuan kuna babagan rahasia kasebut tetep ora ana tandhingane.

Mgahinga minangka bagean saka Greater Virunga Landscape sing uga kalebu bagean saka Albertine Rift. Iki kalebu spesies endemik lan paling terancam, kalebu kabeh gorila gunung, gorila grauers, lan simpanse. Ngemot 8 taman nasional, 4 cadangan alas, lan 3 cadangan satwa, lanskap iki mbatesi tapel wates Republik Demokratik Kongo, Rwanda, lan Uganda. Virunga, Hutan Impenetrable Bwindi, lan Taman Nasional Rwenzori minangka situs Warisan Dunia, dene Taman Nasional Queen Elizabeth minangka Cagar Biosfer UNESCO, lan Lake George minangka situs Ramsar.

Potensi adol wilayah iki akeh banget, lan DRC ngarep-arep gabung karo Komunitas Afrika Wétan (EAC) minangka blok siji, dikarepake para pamimpin EAC nyilih godhong saka kulawarga Hirwa lan gorila liyane menyang integrasi taman nasional iki.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Tony Ofungi - eTN Uganda